Gecenlerde Turkiye'de iyi bir universiteye kazandığımızda Almanya'nın belirli muhendislik okullarına sınavsız gecebildiğimizi duydum ve araştırmaya başladım ancak kaygılarım var.
1- Pasaport, vize vesaire hicbir şeyim yok. Maddi durumumun cok iyi olmadığını da goz onunde bulundurursak boyle bir olay bana ne kadara mal olur? Ve pasaport vize cıkması, gerekli işlemlerin halledilmesi ne kadar zaman alır?
2- Derslerim cok iyi, Anadolu Oğretmen Lisesi'nde okuyorum, o nedenle sınavda iyi bir okul kazanabileceğimi duşunuyorum. Almanya'dan veya Turkiye'den burs alma imkanım var mı? Almanya'da ucretsiz yurtta kalabilir miyim?
3- Kabul edilmek icin ne gibi şartları sağlamam gerekiyor? Oraya gidince ortada kalmak istemiyorum cunku yardım edebilecek kimsem yok.
4- İngilizcem ortalamanın ustunde seviyede. Okulda Almanca dersi de gorduk ama maalesef başlangıc seviyesindeyim. Yine de bu iş icin umudum olursa bir yılda halledebileceğimi duşunuyorum.
5- Orada okumak beni aşırı zorlar mı? Turk olduğum icin dışlanır mıyım? Almanya'da da Turkiye'deki gibi kadınlara muhendislik konusunda ayrımcı davranıyorlar mı?
6- Mezun olunca orada yaşayabilir miyim? Oturma hakkı vesaire almama gerek var mı?
Kısacası nasıl bir yol var onumde? Başarma ihtimalim var mı?
Cevaplayacak olanlara şimdiden teşekkur ederim.