MySQL, Linux, Windows ve MacOS gibi farklı işletim sistemleri uzerinde calışabilen bir veritabanı yonetim sistemidir. Bir veya birden fazla MySQL veritabanını yedeklemek icin farklı metotlar mevcuttur. Bu metotlara kısaca bakalım:

Mysqldump Komutu

Bu komut sayesinde mysqldump programı kullanılarak veritabanı komut satırından yedeklenebilir. Bunun icin işletim sisteminize gore uygun terminal’e gidip aşağıdaki komutu calıştırmalısınız:
mysqldump veritabani_adi > veritabani_adi.sql
Eğer birden fazla veritabanınız varsa bunların hepsini şu komutla yedekleyebilirsiniz:
mysqldump –all-databases > tum_veritabanlari.sql
Bu komutlar sayesinde veritabanınız SQL dosyalarına aktarılacaktır. Bir SQL dosyasından veritabanını geri yuklemek icin alttaki komutu kullanın:
mysql veritabani_adi < veritabani_adi.sql
Birden fazla veritabanını geri yuklemek icin:
mysql –one-database veritabani_adi < tum_veritabanlari.sql
MySQL veritabanı icin en ilkel yedekleme ve geri yukleme işlemi yukarıdaki komutlarla yapılır. Bu komutlar dışında ayrıca MySQL’in websayfasından MySQL Workbench programını indirip kurarsanız, yedekleme ve geri yukleme işlemlerini cok daha kullanışlı bir ara yuzden gercekleştirebilirsiniz.
Ayrıca cPanel kullanıyorsanız, phpMyAdmin sayesinde benzeri işlemleri gercekleştirebilirsiniz.

Teknoloji MySQL, Linux, Windows ve MacOS gibi farklı işletim sistemleri uzerinde calışabilen bir veritabanı yonetim sistemidir. Bir veya birden fazla MySQL veritabanını yedeklemek icin farklı metotlar mevcuttur. Bu metotlara kısaca bakalım:

Mysqldump Komutu

Bu komut sayesinde mysqldump programı kullanılarak veritabanı komut satırından yedeklenebilir. Bunun icin işletim sisteminize gore uygun terminal’e gidip aşağıdaki komutu calıştırmalısınız:
mysqldump veritabani_adi > veritabani_adi.sql
Eğer birden fazla veritabanınız varsa bunların hepsini şu komutla yedekleyebilirsiniz:
mysqldump –all-databases > tum_veritabanlari.sql
Bu komutlar sayesinde veritabanınız SQL dosyalarına aktarılacaktır. Bir SQL dosyasından veritabanını geri yuklemek icin alttaki komutu kullanın:
mysql veritabani_adi < veritabani_adi.sql
Birden fazla veritabanını geri yuklemek icin:
mysql –one-database veritabani_adi < tum_veritabanlari.sql
MySQL veritabanı icin en ilkel yedekleme ve geri yukleme işlemi yukarıdaki komutlarla yapılır. Bu komutlar dışında ayrıca MySQL’in websayfasından MySQL Workbench programını indirip kurarsanız, yedekleme ve geri yukleme işlemlerini cok daha kullanışlı bir ara yuzden gercekleştirebilirsiniz.
Ayrıca cPanel kullanıyorsanız, phpMyAdmin sayesinde benzeri işlemleri gercekleştirebilirsiniz.