[h=2]Etsiz Hazır Gibi Ciğ Kofte Tarifi İcin Malzemeler[/h]
- 1 kg esmer (en incesinden) koftelik bulgur
- 3 su bardağı kaynar su
- 7 yemek kaşığı domates salcası (susuz daha guzel olur)
- 5 yemek kaşığı biber salcası
- 3 adet orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı ceşniş
- 1 tatlı kaşığı cemen
- 1-2 tatlı kaşığı kadar tuz (salca tuzsuz ise)
- 2 tatlı kaşığı kori
- 4 yemek kaşığı sumak
- 1 cay bardağı isot
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım cay bardağından biraz fazla olabilir nar ekşisi
- Oncelikle bulgurumuzu uygun geniş bir kaba alıp kaynar suyu gezdirip kaşık yardımıyla her yerine suyu yedirerek ıslatalım.
- 10 – 15 dakika kadar dinlendirelim.
- Bu esnada soğanı ve sarımsağı iyice rendeleyip suyundan ayırarak sıkıp soğan ve sarımsağı hazırlayalım.
- Daha sonra salca ve tum baharatları koyup her yerine yayarak iyice bir yoğuralım 10 dakika kadar.
- Sonrasında nar ekşisini de katıp aynı şekilde yedirelim ve en son zeytinyağını ilave edip yoğurmaya devam edelim.
- Eğer kuru geldiyse yukarıda belirttiğim buz veya size kalmış biraz suyu ilave edelim (miktarını sizin ayarlamanız doğru olur) Burada ben buz kattım ve yavaş yavaş nufus etti daha guzel oldu.
Not:Yoğurma ise her şeyi birbirine yedirdikten sonra elin ic bileğe birleşen kemikli taban kısmıyla eze eze yapılmalıdır. Nasıl yapacağınızı izleyerek de oğrenebilirsiniz internetten videolara bakarak. - 45 dakika veya 1 saat kadar yoğurup iyice ezerseniz bulgurları cok guzel olacaktır zahmeti cok ama tadı da bir o kadar guzeldir. Emek ister💪
- Ve son olarak tadına her yoğurma da ara ara bakın ki damağınıza hoş gelmeyen veya eksik olduğunu duşunduğunuz tatları ve baharatları katmaktan cekinmeyin ben hep yapıyorum tadarak ve istediğim istediğim miktarda katarak ama bu olculer bizim damak tadımıza ve tadan misafirlerime hep tam geldi tabi ki icine kattığınız pul biber acı değilde acı bir salca atarak ama cok acıysa tabi ki 1 cay veya tatlı kaşığı kadar atarak acılığını attırabilirsiniz.
- Parlak olmasını istiyorsanız da yağ miktarını artırabilirsiniz yani kısacası ciğ kofte tamamen tutturabilme o anki damak tadınız ve en onemlisi bileğinizin ne kadar dayanıp guzel bir yoğurma işlemi yaptığınıza bağlıdır.
- Dinlendirdikce de daha guzel olacaktır tadı. İlk gun ki yaptığınız tadı ile 2 – 3 gun icindeki tadı farklıdır. Daha guzel olur bekledikce.
- Mutlaka buzdolabında saklanmalıdır bulgur cabuk bozulan bir gıdadır.
- Koyduğunuzda şekil verilmemiş şekilde cunku kurursa hoş gozukmez sert gelir ağza ve kapaklı veya streclenmiş şekilde saklanmalıdır. Yiyeceğiniz zaman buzdolabından cıkardığınızda biraz yoğurmanız daha guzel yapacaktır tadını. . 👍
AFİYET OLSUN🌯👌👋
Not : Sonradan kıvamı kuru gelirse buz veya soğuk su (tercihim buzdur) ve ayrıca 2 ufak veya 1 buyuk iyice rendelenmiş domates