Merhaba arkadaslar. Kisaca kendi hikayemi anlatip sizlere elimden geldigince Letonya ile isin olan arkadaslara yardimci olmak istiyorum. 3 once evlilik yaptim Letonyali bir bayanla ve su anda cok mutlu ve guzel beraberligimiz var. Allah herkeze nasip etsin diyorum. Letonyada oturum almak icin baya bir ugras sonucu sonunda 21 Kasimda oturumumu veriyorlar. En son nisan ayinda aile ziyareti icin geldigimde 1 aylik bir sure burada kaldim tabi isvecede gittim gezmek icin bir arkadasimin yanina. ikinci gelisim yani ekim 5 de buradaydim ve burada kalma karari verdim. Lakin oturumu almak hic ama hic kolay olmadi. Diger arkadaslardanda edindigim bilgiye gore Tr de almak buradan daha kolay. En azindan edindigim tecrubeye gore kendi fikrim bu. Buradaki evrak isleri asiri derecede siki ve disiplinli. Evraklarimi tamamlayana kadar alnimin damari catladi. Turkiyede olsa bukadar sikinti olmazdi cunku herseyi orada daha kolay halledebiliyorsunuz. Sizin yerinizde olsam oturum islerini Turkiyeden yaparim. Sonuc olarak aldim ama zor oldu ama bir kere aldiktan sonra gerisi cok kolay gelecek vize icin saglik sigortati pasaport , calisiyorsaniz maas bodrosu yoksa yillik 2400 Lats yani ortalama 9 milyara yakin bir para gostermeniz gerekiyor bankada. aylik 200 lats olarak hesapliyorlar sizin harcamanazi yani Turkiyeyle hemen hemen ayni diyebiliriz.

Diger bir konu ise Letonyada is yapmak isteyen arkadaslarada yardimci olabilirim cunku kayin biraderlerim avukat ve ayni zamanda burada is yapmak isteyenlere yol gosterip evraklari hazirlayip yonlendirebiliyorlar. Burada en cok merak ettigim etrafta sanki unlu mamullerine benzeyen bazi yerler var fakat inanin bes para etmez. Burada is yapmak isteyen arkadaslar burada unlu mamulleri tarzi bir yer acip, ozellikle rigada bu isten iyi bir gelir elde edebileceklrini dusunuyorum. Bir cok turk restauranti gordum ve isleri guzel gidiyor. Nihayetinde Letonya AB ulkesi ve oturum islerini bu sekilde daha kolay alabiliyorlar is yapmak isteyen kisiler. Anlatmak istediklerimden bazilari su anlik bukadar. Merak ettiginiz seyler var ise yazarsaniz elimden geldigince cevaplamaya calisirim.

Letonya hakkinda biraz bilgi vereyim sizlere arkadaslar.

Letonya Cumhuriyeti ya da kısaca Letonya (yerel dilde Latvija ya da Latvijas Republika), Baltık Denizi kıyısında yer alan bir Avrupa Devleti. Kuzeyinde Estonya, doğusunda Rusya Federasyonu, guneyinde Litvanya, batısında Baltık Denizi ile cevrilidir. Yuzolcumu 64.000 km2 olan ulkenin başkenti Riga'dır. 1 Mayis 2004'ten beri AB uyesidir. Nufus: 2,274,735 (Temmuz 2006 verileri)
Insanlar Riga icin Avrupanin prensesi diye soz ederler. Gelipte gorulecek guzel yerleri var.

Not: Modaretor arkadaslarimdan ricam bu konuyu sabitlerlerse Letonya hakkinda bilgi almak isteyen bir cok insan olacagindan eminim. Ben girdigimde letonya ile ilgili fazla konu yoktu fakat olsun isterim yardim icin. Tesekkurler.