Bu topic Yurtdisin'da yasayan Turkler'in ULKESINE karsi gorevini gerceklestirmesine yardimci olmasi icin acilmistir. Tum ASKERLIK sorularini burda sorun. Tabii Vatan disinda olanlar..
ASK-ERLIK: Vatandan Uzakta "Vatani Gorev"
Askerlik gorevini yapmış olanlar bilirler, Silahlı Kuvvetler personeli, vatani gorevini yapmak icin "asker ocağı"na teslim olanları, ozellikle de 20 yaşındaki gencleri eğittiklerine inanırlar. Askerlik gorevinin eğitici olduğu doğrudur, fakat sadece silah altındaki gencleri değil, diğerlerini de eğittiğini belirtmek gerekir. Gercekten, askerlik yukumluluğu, pek cok gencin yuksek lisans yapmasının en onemli sebebidir.
"Vatani hizmet"in eğitime de hizmeti dokunuyor olmakla birlikte, yurtdışı eğitimin bu acıdan pek şanslı olmadığını kabul etmek gerekir. Askerliği ertelemek icin yurtdışındaki bir oğrenim kurumuna kayıt yaptıranlar yok değil elbette, ancak boylelerinin, hesabını tutamayacak kadar cok parası olduğunu akıldan cıkarmamak gerekiyor.
"Asker millet"
"Asker millet" olduğumuz belki tartışılabilir, ama "erkekleri askerlik yapmak zorunda olan bir millet" olduğumuz konusu tartışma goturmez. Her Turk erkeği, nufus kutuğune gore 20 yaşına girdiği yılın Ocak ayının birinci gununden başlayarak 41 yaşına girdiği yılın Ocak ayının birinci gunune kadar yasal olarak "askerlik cağı"ndadır ve yukumluluğunu yerine getirmesi gerekir.
Eğitim goruyor olmak, askerliği tecil ettirmek icin gecerli ve yeterli bir sebeptir. Yurtdışı eğitim de doğal olarak tecil işlemi yaptırmanızı sağlar. Dil oğrenimi icin 1.5, on lisans eğitimi icin 3.5, lisans oğrenimi icin 7, master icin 3.5, doktora icin ise 6 yıl tecil hakkınız vardır.
29 yaşına geldiği halde lisans eğitimini, 33 yaşına geldiği halde de lisansustu eğitimini tamamlayamayanların askerlik ve pasaport işlemleri yurtdışındaki diplomatik temsilcilikler tarafından yapılmaz. Ancak bu durum, oğrenci statusu ile yurtdışına cıkanlar icin soz konusudur. Yurtdışına dil oğrenmek, on lisans veya lisans oğrenimi yapmak icin cıkanların yapmaları gereken şey aynıdır: Askerlik cağına girmiş ve 20 yaşından gun almışsanız, askerlik şubenizden, yurtdışında oğrenim yapmanızda askerlik yonunden bir sakınca olmadığını gosterir askerlik durum belgesi almanız gerekir.
Liseyi bitirdiğiniz yıl icinde yurtdışında oğrenime başladığınızı belgelemeniz halinde ya da askerlik cağına girmeden once yurtdışında oğrenime başlamanız ve oğreniminizi ara vermeden surdurmeniz durumunda bu belge istenmemektedir.
__________________
Vatandan uzakta "Vatani Gorev"
Üniversiteler0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Vatandan uzakta "Vatani Gorev"
-
06-09-2019, 18:11:06Kayıtlı Üye