Arkadaslar konu biras eski ama baktımki forumda yok en asından paylasılmıs ve bilgilendirilmis olur die dusundum umarım begenirsinz...

Tsunami yalnızca tatilcileri değil Acehli yerli Turkler'i de vurdu. Depremin merkez ussu Aceh Osmanlı kentiydi. Acehlilerin bayrağı da ay ve yıldızdan oluşuyor.

Deprem ve tsunami faciasında kayıpların en cok yaşandığı Endonezya'nın Sumatra adasındaki Aceh'in eski bir Osmanlı kenti olduğunu biliyor muydunuz?

TURK MEZARLIĞI VAR

Sarı Selim zamanında adaya 19 gemi ile cıkan Osmanlı'nın etkisi hÂl suruyor. Ayrılıkcıların bugunku bayrağı da Turk bayrağının benzeri.

Tsunami Kurbanı Acehli Turkler!

Bugunlerde buyuk bir felaket yaşayan Endonezya'nın Aceh bolgesine Osmanlı donanması 1500'lu yılların ortasında gitmiş O gunlerden beri Turkluk oralarda bir gurur kaynağı. Bağımsızlık icin mucadele eden gerillaların bayrağı kırmızı-beyaz zemindeki ay ve yıldızdan oluşuyor.

Dunyayı sarsan tsunami felaketinde en cok can kaybının olduğu ve depremin merkez ussune en yakın bolge "Aceh" aslında Turkler'e ve Turkiye'ye hic de yabancı değil. Dunyayı sarsan yuzyılın felaketi karşısında bir tahliye operasyonunu bile yaparken bilgisizlik sonucu sadece "Televole"lere malzeme yaratan "yurdum insanının!" ecdadı yuzyıllar once bu bolgede yaşayan yuz binlerce Sumatralı'ya yardım etmiş ve bir anlamda bolgenin kaderini değiştirmişti.

İki yıl once atv'de yayınlanan "Haberci" programı icin bolgeye yaptığım yolculukta oğrendiğimve Turk olduğumu soylediğimde gururumun kabarmasına yol acan bu tarihi gerceği ne yazık ki bolgede araştırma yapan bir İngiliz'den oğrenmiştim. Ustelik bana bu bilgileri veren kişi, bolgedeki tersanelerde inşa edilen Osmanlı taka ve cektirme stili ile yapılan ağac tekne ustalarıyla ilgili araştırma yapıyordu. Okyanusun dalgalarına karşı cok dayanıklı ancak bolge koşullarına uygun bu tasarımı yuzyıllar once Anadolu'dan gelen gemi ustaları yapmıştı.

BİZ DE AYNI SOYDANIZ

Endonezya'ya bağlı adaların en buyuklerinden biriolan Sumatra'nın tam kuzeyindeki Aceh bolgesi, son yaşanan doğal felaketin dışında yıllardır ic savaş yuzunden kargaşa icinde. Ustelik ulkenin bağımsızlığını isteyen gerilla orgutunun kullandığı bayrak bayrağımızın benzeri. Yani bu bolgede benzeri olmayan ve bilinmeyen kırmızı zemin uzerine kondurulmuş ay ve yıldızdan oluşuyor.

Bağımsızlık hareketini surdurenlerin de en buyuk ruyası Turkler'in gonderdiği yardımdan sonra bu bolgede kurdukları hakimiyetin devamını sağlamak. Başkent Jakarta'nın dışında başkent olarak nitelenen Bandar - Aceh yani Aceh Limanı'nda gezinirken tanıştığım Acehli, Turk olduğumu oğrendiğinde bana aynı soydan geldiğimizi boburlenerek anlatırken civarda bulunan Turk mezarlarını gosterebileceğini soylemişti.

ANADOLU KOK SALDI

Osmanlı Sultanı Sarı Selim zamanında "Kurtoğlu Hızır Reis" komutasında buraya gonderilen 17 kadırga ve 2 levazım gemisiyle Aceh'e ayak basan Anadolu insanı yuzyıllarca burada kok salmıştı. Muhteşem Suleyman olarak bilinen Kanuni Sultan Suleyman'ın oğlu olan Sarı Selim gercek adıyla II. Selim, 1566'dan 1574 yılına kadar tahtta kalmıştı. Turk izlerinin 16.yuzyılda gorulduğu Aceh'te Osmanlı İmparatorluğu gucunu yitirmesi ve artık bu bolgelerin tamamen Avrupa kokenli somurgecilerin denetimine girmesiyle, bolgede yeni bir donemin başladığını anlıyoruz.

DORT KİŞİDEN BİRİ OLDU

Cunku anavatanlarıya ilişkisi kesilen Osmanlı kokenliler zaman icinde asimile olmuşlar. Bandar - Aceh'te ziyaret ettiğim ve Osmanlı soyundan gelen gemiciler bu bolgede bulundukları surece halkı somurgecilere karşı eğitirken bilgi birikimlerini aktarmışlar.

Orneğin mezar cevresinde bulunan ve bugun benzerlerini İstanbul Deniz Muzesi'nde gorebileceğimiz toplar bunlarınen guzel ornekleri. Bunların dışında duyduklarıma gore; bir onceki kuşağa kadar bu bolgede Anadolu kulturlerinin yaşayan izlerine gerek şarkılarda gerek bolge mutfağında raslamak mumkunmuş.

Tsunaminin en buyuk zararı verdiği bolgede bircok şey gibi bu kalıntılar da zarar gormuştur. Ancak yuzyıllardır ruhlarında taşıdıkları izler ise yok olmayacak. Ote yandan bolgeden gelen son haberlere gore Aceh bolgesinde her dort kişiden birinin olduğu belirtiliyor. 30 bin kişilik ordunun yok olduğu, binlerce askerin de hayatını kaybettiği kaydediliyor...

Coşkun Aral/Sabah