
İspanyada universite eğitimi ozel veya devlet universitelerinde verilmektedir. İspanyol universiteleri eğitim dili coğunlukla İspanyolca dilindedir, bazıları Katalanca bile olabilir. Bazı universiteler İspanya’da İngilizce dilinde de lisans veya master eğitim programları da verirler. İspanyada İngilizce dilinde verilen eğitim programları genellikle yabancı oğrenciler tarafından da populer olan işletme, iletişim, yonetim, tasarım ve turizm uzerine olanlardır.
İspanyada universite lisans eğitimi 3 sene surer, bu coğu program icin gecerli bir suredir, ancak tıp, mimarlık ve daha cok uzmanlık isteyen bazı muhendislik programları icin gecerli olmayabilir. İspanyada universite lisans eğitimine başlayabilmek icin “selectividat” universite giriş sınavına girmek gerekmektedir. İspanyada universiteler birinci sınıfı tamamlayan oğrencileri transfer oğrenci olarak da kabul edebilirler. Lutfen ayrıntılı bilgi icin yurtdışı eğitim danışmanlarımızı arayınız.
İspanyada master eğitimi coğunlukla bir sene surmektedir. Bazı eğitim bolumleri staj veya daha cok araştırma veya tez calışması gerektiriyor olabilir bu durumda yuksek lisans eğitimi 2 veya 3 yıl dahi surebilir. Bazı eğitim programları direk doktora calışması şeklindedir.
ENSTİTU CEŞİTLERİ
Universiteler
Universitelerin otonom yapısı sayesinde, bu kurumlar kendi okul aktivitelerini, servislerini, ders mufredatlarını kendileri duzenleyebilirler ve uygulamaya sokabilirler. Eğitimde eşitlik imkanının herkese sağlanabilmesi icin ve herkesin derecelerinin resmi olarak tanınabilmesi icin, universitelerin uyguladıkları mufredatlara bazı otoriteler tarafından sınırlamalar getirilmiştir. Bu sınırlamalar ders konularını ve donem icindeki ders yuklerini duzenler.
Devlet Universitelerinin yanında ozel universiteler de mevcuttur. Verilen servisin kalitesinin olculmesi amacı ile, yeni bir universitenin gereken standartlar ile ilgili bazı yukumlulukler getirilmiştir.
Halen İspanya’da 47 tane devlet ve 12 tane ozel universite vardır. universitelerdeki calışmaları organize etmekten sorumlu olan birimler; universite oğretmenleri ,Escuelas Tecnicas Superiores ve Escuelas Universitarias’dır.
Bu uc birimin dışında, universitelerde universite enstituleri denilenir birimler vardır –ki bu birimler, araştırma yapmakla sorumludur. Bu birimler, ayrıca, doktora dersleri duzenlemek gibi aktivitelerde de bulunurlar.
Universite Dışındaki Yuksek Oğrenim Kurumları
Universitelerin dışında, oğrenciler farklı yuksek oğrenim kurumlarında da calışma yapabilirler. Oğrenciler yuksek seviyede bir mesleki eğitim alabilirler veya belli sanat dallarında eğitim alabilirler, ya da bazı cok ozel alanlarda calışmalar da yapabilirler. Bu eğitimlerin bazıları mezunlarına, universite derecesi ayarında sertifikalar da verebilirler.
İleri duzeydeki mesleki eğitimler (aynı zamanda ileri duzeydeki ciclos formativos da denir), Curso de Orientacion Universitaria -LOGSE Baccalaureate-’dan sonra yanı Bachıller sertifikasını aldıktan sonra ve bir giriş sınavını gectikten sonra yapılır.
Bu ileri duzeydeki meslek eğitimleri veren kurumlar, orta duzeydeki eğitimi de veren kurumlardır.
Sanat Eğitimi
LOGSE ensenanzas de regimen especial bunyesinde sanat oğretimi yapar. Bu oğretim sonucunda, universite derecesine denk sertifikalar verilebilir. Bu calışmalar: İleri muzik ve dans eğitimi, tiyatro, ve sanatsal objelerin korunması ve restorasyonudur. Bu programlar bunyesinde ayrıca plastik sanatlar da vardır. Tiyatro eğitimi, Eğitim ve Kultur Bakanlığı tarafından verilir.
Bunların dışında, yuksek muzik ve dans programları veren devlete bağlı konservatuarlar da vardır. Bu kurumların en az 240 muzik ve 100 dans oğrencisi kapasiteleri vardır.
Tum bu kurumlar, ongorulen dereceleri vermeye hak kazanabilmeleri icin minimum şartları yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlar, enstitunun sahip olması gereken fiziksel koşullar olduğu gibi, vermeleri gereken dersler ve almaları gereken en az oğrenci sayısı ile de ilgilidir.
Diğer Yuksek Oğrenim Kurumları
Ozel mesleki eğitim ve yuksek sanat oğrenimi veren kurumların dışında, temeli mesleki eğitime benzeyen fakat cok ceşitli yuksek oğrenim alanları sağlayan kurumlar da mevcuttur. Bunların arasında Askeri eğitim, ic mimari, ozel dedektiflik, sivil havacılık, mesleki terapi ve turizm, vb vardır.
1- Yuksek askeri oğrenim: Bu okullara kayıt olabilmek icin: yaş sınırlaması ve universite giriş sınavını gecmiş olmak gibi şartlar vardır. Kabul, herkese acık fakat cok zorlu bir sınav sonrasında verilir. Eğitimler Genel Havacılık Akademisi, Genel Askeri Akademi ve Deniz Harp Akademisi’nde verilir. Sivil Gardiyan programı da 1994’te kademeli olarak ilerleyen bir birim olarak genel eğitim sisteminin icine yerleştirilmiştir. Escala de Subofıcıales’e dahil olmayı sağlayan eğitim, yuksek mesleki eğitim ile aynı seviyededir ve Tecnıco Superıor rutbesini kazandırır.
2- Diğer ozelleşmiş okullar: Bu programlar, her zaman oğrencilerine resmi bir sertifika kazandırmayabilir ve bazı durumlarda bu programlar sadece ozel kurumlar tarafından verilirler. Eğitimler icin başvuru ucretleri ve aylık odemeler gerekir. En yaygın olan onkoşul, Curso de Orıentacıon Universitarıa programını bitirmiş olmak ve universite giriş sınavını gecmiş olmaktır. Bu eğitimler genelde devlet tarafından isletilen kurumlar tarafından verilir. Bunların arasında: Kriminolojı Enstituleri, Barcelona Halkla İlişkiler Okulu, bir ic mimarı okulu, Sivil Havacılık Okulu, ve Mesleki Terapi Okulu sayılabilir.
VASIFLANDIRMA SEVİYELERİ
Universite Eğitimi
Universite eğitimi, kendi ozel amacları ve bağımsız akademik ağırlığı olan devreler şeklinde duzenlenmiştir. Bu sisteme gore, universiteler 5 farklı eğitim moduna ayrılmıştır:
1- Birinci devre eğitim, mesleki eğitim icindir ve devam edilmesi gereken bir ikinci devre yoktur. Fakat bazı durumlarda Diplomada derecesini kazanmış olan oğrenciler, eğitimlerinin ikinci devresine devam edebilirler. Bu ikinci devre, birinci devredeki kazandıkları mesleki bilgiler ile ilgilidir. Bu eğitimleri ne, birinci devrelerini tamamladıktan hemen sonra devam edebilirler.
2- İki devreli ve ara akademik derece vermeyen eğitim. Bu calışmalar, devreler seklinde bolunmuştur ve tum oğrenciler derecelerini almak ve mesleki vasıflarını almak icin her iki devreyi de bitirmek zorundadırlar. Sadece birinci devreyi bitirmek, herhangi bir akademik dereceyi almaya hak kazandırmaz. Cunku tam akademik devreyi tamamlamış sayılmazlar.
3- Ara akademik dereceli iki devreli eğitim. Bu durumda, birinci devreyi bitirmiş olan oğrenciler Diplomada, mimarı veya teknik muhendis derecelerini almaya hak kazanırlar. Bu aşamayı tamamlayan oğrenciler, ikinci devre ile eğitimlerine devam etmeye hak kazanırlar. Bu ikinci devre, birinci devredeki kazandıkları derece ile alakalıdır ve mezunlarına Licencıado, muhendis veya mimar derecelerini kazandırır.
4- Okul devirli eğitim. Bu yeni universite reformunun en onemli getirisidir. İki okul yılı uzunluğundadır ve birinci derecesini tamamlamış olan oğrenciler icindir. Bu oğrenciler, bu program ile eğitimlerinin ikinci devresini tamamlamış olurlar ve mezunlara Lıcancıado, muhendis veya mimar dereceleri verilir.
5- Ucuncu devre eğitim. Universiteler, ayrıca ucuncu devre denen bir eğitim programı da verirler ki bu eğitim en az iki yıl surer. Programa katılabilmek icin muhendis veya mimar olmuş olmak gerekir. Bu devre, bilimsel, teknik veya sanatsal alanda daha da uzmanlaşmayı isteyen oğrenciler icindir ve dersler ve seminerler icerir. Oğrenciler, 5 yıl icinde, daha once yayınlanmamış bir araştırma konusu uzerinde bir doktora tezi yazmak ve okumak zorundadırlar. Mezunlarına Doktora derecesi verilir.
Bunların dışında, universiteler mezunlara, mimar ve muhendislere ozel programlar da verebilir. Bu programlar, universite yıllarında kazanmış oldukları bilgilerin uygulamaları ile ilgilidir.
Universite Harici Yuksek Oğrenim
Universitelerin dışında, oğrenciler ozel mesleki eğitim, ozel sanat eğitimi, ve bazı ozelleşmiş sertifika programları gibi alanlarda da yuksek oğrenimlerine devam edebilirler. Bazı durumlarda, verilen sertifikalar, universite derecesi ayarındadır.
AKADEMİK YIL
İspanya universitelerinde, okul yılı genellikle Ekim ayının ilk haftasında baslar ve Haziran ayının ilk haftasında sona erer. Ortalama 220 gunluk donemlerdir. Oğrencilerin Chrıstmas doneminde iki hafta ve Easter doneminde de 10 gunluk tatilleri vardır.
KABUL ŞARTLARI
Universiteler İcin Kabul Şartları
Universite Giriş Sınavları (Turk oğrencilerin İspanya’da bir devlet universitesine girebilmeleri icin OSS’yi kazanmış ve Turkiye’de bir okul tarafından kabul edilmiş olması gerekmektedir)
İki devreli universite eğitimleri alabilmek icin universite giriş sınavları bir on koşuldur. Birinci devre eğitimler icin ise bir on koşul değildir. Fakat, coğu alanda kısıtlı yerler vardır ve bu sınavı gecmiş olan oğrencilerin kabulde oncelikleri vardır. Pratikte, bu sınavı gecmiş olmak tum programlar icin bir on koşul sayılabilir.
Universitelere giriş yonetmelikleri, ulusal ve bolgesel otoritelerin sorumluluğundadır. Bu sınavlara giriş yonetmelikleri ise Eğitim ve Kultur Bakanlığı’nın kontrolundedir. Bu bakanlık; kendi iclerinde ozellikleri olan otonom bolgelerden, devlet okul kurulu, ve universite kurullarından gelen raporların incelenmesi sonrasında yonetmelikler duzenler. Otonom bolgeler, kendi alanları icin ulke genelinden daha sıkı hatlar uygulanmasını talep edebilirler.
Her universite, kendi bunyesinde uygulanacak sınavların zamanını, kurumlar icin belirlenmiş sınav sınırlamalarına uymak kaydıyla, belirler. Aynı şekilde, oğrenci başvuru tarihlerini , ve giriş sınavı başvuru son tarihlerini de belirler. İki ceşit sınav vardır. Birincisi LGE ve ikincisi de LOGSE Baccalaureate programlarını takip etmiş oğrenciler icindir.
a. LGE
Curso de Orıentacıon Universitarıa programını bitirmiş oğrenciler icin olan bu sınav, iki egzersizden oluşur. Birincisi COU programı icin ongorulen konuları icerir ve uc kısımdan oluşur: edebiyat yorumu ve İspanyolca (bazı otonom bolgelerde kendi dilleri), yabancı dil, filozof bolumleri. İkinci egzersiz ise başvurulan bolumle ilgili gerekli konuları icerir (toplam 4 konudan oluşur). Toplam alınan not, iki bolumun ortalamasıdır. Her iki bolum de 10 uzerinden notlandırılır ve bu sınavdaki gecme notu 4’tur.
Her okul donemi icin, iki adet sınav donemi vardır: Haziran ve Eylul’de. Gecemeyen oğrenciler, uc sefere kadar sınavı tekrar alabilirler. Sınavı gecmiş fakat notunu arttırmak isteyen oğrenciler de, bir sonraki senenin Haziran doneminde sınavı tekrar alabilirler.
“COU” programını secen oğrenciler icin, universiteye girişte kolaylık sağlanır.
b. LOGSE
Baccalaureate’larını ongorulenden daha once alacak oğrenciler icindir. Bu sınav da icerik olarak “Curso de Orıentacıon Universıtarıa” oğrencilerinin sınavlarına benzer. Bu sınav, iki sistemin birlikte uygulandığı durumlarda bir ayrım olmaması icin yapılmaktadır.
Yonetmelikler uyarınca, oğrenciler bir tane universite giriş sınavı alabilirler. Bu sınav universite ve Baccalaureate yetkilileri tarafından birlikte hazırlanır. Bu sınav, oğrencilerin Baccalaureate’larının son yılında gorduğu konuları icerir ve oğrencilerin akademik yeterliliklerini ve bilgilerini olcmeye yoneliktir.
Bu sınavı alacak oğrenciler, gordukleri Baccalaureate ile ilgili 5 opsiyondan birini secerler. Birincisi tabii bilimlerdir ki Teknik-bilimsel ve sağlık alanlarına ayrılır. Ayrıca beşeri bilimler, sosyal bilimler ve sanat secenekleri de vardır. Oğrenciler bu beş secenekten birinden sınav olurlar. Oğrenciler aldıkları sınavın belirlediği yuksek oğrenim alanında başvuruda bulunurlar.
Bu sınavın iceriği ve yapısı LGE sınavınınkine benzer. Oğrenciler, yılda iki kere uygulanan bu sınavlara dort sefere kadar katılabilirler.
2- Universitelere Kayıt Prosedurleri
Halen yururlukte olan kanuni duzenlemeler, universitelere girişte nitelikli oğrencilerin secilmesi ile ilgili duzenlemeleri de icerir. Bu nitelikler, başvuranın vasıfları, ve başvuruda bulunduğu universitenin ceşidine gore değişiklik gosterir. Eğer kaliteli başvurular varsa, universite bazı boşlukları doldurmaktan cekinebilir. Eğer universiteye başvurular, kapasiteden fazla ise, oğrenciler aşağıdaki kriterlere gore secilirler:
1- En yuksek incelik “COU” veya Baccalaureate (LOGSE) programı mezunlarına ve ikamet değiştireceğini ispatlayanlara ve kendi universite bolgesinde bulunmayan bir bolum okumak isteyenlere verilir.
2- Sınavları Haziran’da gecenlerin Eylul’de gecenlere gore onceliği vardır.
3- COU veya Baccalaureate programı cercevesindeki bir eğitime girişenlerin, diğer alanlardaki calışmalara gore onceliği vardır.
Tum bu kriterler uygulandıktan sonra, geride kalanlar arasından giriş sınavındaki derecelerine gore; BUP ve COU veya LOGSE Baccalaureate not ortalamasına gore; FP II veya denk not ortalamasına gore ve ozel alanlarda (Sanat, ceviri gibi) oğrenim yapmak isteyenlere; giriş sınavı ile ozel yetenek sınavlarının ortalamasına gore oncelik verilir.
Yukarıdaki hukumler ile beraber, universiteler, her yıl belli sayıda yeri ozel durumlar icin rezerve ederler. Bu yerlere, aşağıdaki oğrenciler hangi universite bolgesine bağlı olduklarına bakılmadan kabul verilir: universitenin yuzde 5’ı universite Lıcencıados icin, yuzde 5’ı ispanya universite giriş sınavını gecmiş olan yabancı oğrenciler icin (Avrupa Birliği uyesi olmayan ulkelerden), “Escuelas Unıversıtarıas” ların en az yuzde 30’u ikinci asama mesleki eğitim sertifikası (veya dengi) sahiplerine ayrılmıştır.
Ayrıca, yuzde ucluk kısımda, ozel eğitim ihtiyacları olan oğrencilere (engellilere) ayrılmıştır. Bazı durumlarda bu oran yukseltilebilir. Devlet okulları, bu oğrencilerin sınav almalarını sağlayabilecek şekilde kendilerini ayarlamaları gerekir.
Universite Harici Yuksek Oğrenim Kurumları icin Kabul Şartları
1- İleri Seviyede Ozel Mesleki Eğitim
Bu eğitime dahil olabilmek icin iki yol vardır: Bachıller sertifikası sahipleri icin direk giriş, ve bir sınav sonucu giriş. Test, Eğitim Otoriteleri tarafından duzenlenir ve amacı da adayın Baccalaure ate icin gerekli şekillere ve olgunluğa kavuşmuş olup olmadığını belirlemektir. Belli bir calışma deneyimini ispat eden adaylar, bu sınavın bazı bolumlerinden muaf tutulabilirler. Eğitim Otoriteleri, ileri mesleki eğitimin belli bir yuzdesini, bu sınav sonucunda alınacak oğrenciler icin ayırır.
Yeterli yerin olmaması durumunda, oncelik ilgili Baccalaureate bolumlerini bitirmiş olanlara verilmektedir.
Baccalaureate, COU veya Tecnıco Especıalısta (FP II) programlarını tamamlamış olan oğrenciler, ucuncu seviye “modulos profesıonales” ye katılabilirler. Bu seviye icin de bir giriş sınavını almaları gerekir.
2- Sanat Eğitimi
Yuksek muzik ve dans eğitimine kayıt yaptırabilmek icin, oğrencilerin Bachıller sertifikası olması, ucuncu seviye muzik ve dans eğitimi calışmalarını tamamlamış olmaları ve yeterli bilgi ve yeteneklere sahip olduklarını sınayan hukumetin yapmış olduğu bir sınavı almaları gerekir. Bu sınav, girilecek bolum ile ilgilidir ve 10 uzerindendir. Sınavda başarılı olmak icin 5 veya uzeri not almış olmaları gerekir. Gerekli akademik koşulları sağlamayan fakat bu sınavda başarılı olan oğrenciler, ozel bir egzersizi de gecmeleri halinde kabul alabilirler. Kabul şartları, daha once belirtilen şartlar ile aynıdır.
Tiyatro bolumune kayıt yaptırmak isteyen oğrencilerin, Bachıller sertifikası sahibi olmaları , ve bir giriş sınavını gecmeleri gerekir. Ayrıca, akademik koşulları sağlamayan fakat sınavda başarılı olan oğrencilerin kabulu ile ilgili yonetmelikler de vardır. Bu sekil/de ancak 20 yasın uzerindeki oğrenciler kabul alabilirler.
Kabul Prosedurleri
Halı hazırdaki yasal duzenlemeler, bu kurumlara girişteki uygun oğrencilerin belirlenmesi icin koşulları belirtmiştir. Universiteler, uygun vasıflarda bekleyen oğrenci olması durumunda, acık kontenjanı doldurmak zorundadır.Fakat, başvuruların, acık kontenjandan daha fazla olması durumlarında, aşşağıdaki kriterler kullanılır:
1- Universiteler, ayrıcalığı COU veya Bachıllerato (LOGSE) yapmış olanlara, ikamet değiştirenlere, ve kendi bolgesinde bulunmayan bir alanda calışma yapmak isteyenlere vermek zorundadırlar.
2- Giriş sınavlarını Haziran’da gecenlerin, Eylul’de gecenlere gore onceliği vardır.
3- COU veya Baccalaureate programı cercevesindeki bir eğitime girişenlerin, diğer alanlardaki calışmalara gore onceliği vardır.
Yukarıdaki kriterler uygulandıktan sonra aynı vasıflara sahip oğrenciler olması durumunda: giriş sınavlarındaki notları, ikinci devre eğitimdeki not ortalamaları , ve bazı ozel alanlarda eğitim almak isteyen oğrencilere (guzel sanatlar, ceviri vb), giriş sınavları ve yetenek sınavlarındaki not ortalamalarına gore oncelik verilir.
Yukarıdaki hukumler ile beraber, universiteler, her yıl belli sayıda yeni ozel durumlar icin rezerve ederler. Bu yerlere, aşağıdaki oğrenciler hangi universite bolgesine bağlı olduklarına bakılmadan kabul verilir: Universitenin yuzde 5’ı Universite mezunları icin, yuzde 5’ı İspanya universite giriş sınavında , en az yuzde 30’u ikinci asama mesleki eşitim sertifikası (veya dengi) sahiplerine ayrılmıştır.
Ayrıca, yuzde ucluk kısımda, ozel eğitim ihtiyacları olan oğrencilere (engellilere) ayrılmıştır. Bazı durumlarda bu oran yukseltilebilir. Devlet okulları, bu oğrencilerin sınav almalarını sağlayabilecek şekilde kendilerini ayarlamaları gerekmektedir.
NOT: BU TOPİC SUREKLİ BENİM TARAFIMDAN GUNCELLENECEK VE YENİ BİLGİLER EKLENECEKTİR.
__________________