Cok sinirlendim ya artik yurt disinda yasayan gurbetcilerde ulkeyi terkettiklerind 15 milyon lira harc ( HARAC) vericekler ! Ben hayatimda boyle bi uygulama gormedim ! Ben Belcikadayim buaraya vize ile geldim Belcika hukumeti benden tek kurus almadi ustune ustluk hemen maas bagladilar ! Yaziklar olsun boyle yasaya ve hepimize gecmis olsun , bizi yolunucak kaz gibi goren zihniyet iste bu ! Vergi toplayamayan devlet boyle yollara basvurmasi acizlikten baska bi sey degil ! Zaten pasaportlar cok cok cok pahali ! Belcikada 10 yillik pasaport 50 euro ve cogu ulkeye vizesiz giriyorsun , Turkiyede ki fiyat 200 euro ve zaten hic bi ise yaramiyor vizesiz ! Devlet bununla ugrasacagina kendi vatandaslarina bile vize keser gibi yurt disina cikis harci kesiyor ! Yuh diyorum .

YURT dışına cıkış harcı 70 YTL’den 15 YTL’ye duşuruluyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yurt dışına cıkış harclarını yeniden duzenleyen Kanun Taslağı, Başbakanlığa gonderildi. Taslağın Bakanlar Kurulunca aynen benimsenmesi ve Mecliste de bu şekilde yasalaşması halinde, yurt dışına cıkışlarda artık 70 YTL yerine 15 YTL harc odenecek. Taslak, yurt dışına cıkış harcıyla ilgili istisnaları da buyuk olcude sınırlıyor. Yeni duzenlemeyle 7 yaşından kucuk cocuklar ile ucakların ucuş personeli haricindeki herkes, yurt dışına cıkışlarda harc kapsamına alınıyor.

YUZDE 11 HARC ODEMİŞ: Bu arada Maliye Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye gore, 2005 yılında 8 milyon 250 bin kişi Turkiye’den yurt dışına cıkış yaptı. Bunların yuzde 89’u istisna kapsamında olduğu icin harc odemesinde bulunmadı. Yurt dışına cıkış yapanların sadece yuzde 11’lik bolumu harc yatırdı. Bunların odediği cıkış harclarıyla da devletin kasasına 79 milyon YTL girdi. Maliye Bakanlığı yetkilileri, cıkış harcına yonelik yeni duzenleme ile bir yandan 70 YTL’lik harc tutarını daha makul bir duzeye cektiklerini, bir yandan da harc odemelerindeki eşitsizliğe son verdiklerini soylediler. Yurt dışı cıkış harclarına ilişkin Kanun Taslağı ile cıkış harcının 15 YTL’ye duşurulmesine karşılık istisnalara son verilmesi, devletin buradan sağladığı kaynağı arttıracak. 2005 yılında 8 milyon 250 bin kişinin yurt dışına cıkış yapmasına ve cıkış harcının 70 YTL olmasına karşılık, dışı cıkış harcından 79 milyon YTL gelir elde edildi. İstisnaların kaldırılmasıyla birlikte 8 milyon 250 bin kişiden 15 YTL cıkış harcı alınması halinde, Hazineye girecek para 123 milyon 750 bin YTL’ye yukselecek.

BİTEN İSTİSNALAR: Yeni duzenleme ile yurt dışı cıkış harcı muafiyeti kalkacak olanlar şoyle:

Tarih, kultur ve guzel sanatlar şenlikleri ve festivalleri, kongreler, konferanslar ve panayırlar nedeniyle cıkacak topluluklar, folklor grupları ile afetlerde gorev alacak arama, kurtarma ve insani yardım hizmeti veren sivil toplum kuruluşları mensupları.

Uluslararası etkinliklere katılmak icin cıkış yapan meslek odaları ve bunların birlik temsilcileri.

Ticari fuar ve iş gezilerine cıkan heyetler ile fuar organizasyonlarında gorev alanlar.

Basın kartına sahip gazeteciler.

Turizm Yatırım veya İşletme Belgesi sahibi konaklama işletmesi temsilcisi.

İhracatcı Birliklerine uye firma temsilcileri.

Karayolu veya ticari amaclı deniz taşıtları ile gunubirlik sınır komşusu ulkelere seyahat edenler.

Karayolu ile yurt dışına cıkış yapan Sınır Ticaret Belgesi sahibi firma temsilcileri.

Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyetine seyahat edenler.

Yurt dışında oğrenim goren oğrenciler ile 7 yaşından kucuk olanlar.

Yurt dışında tedavi gorecek olanlar ve refakatcileri.

Yurt dışında surekli gorevli kamu personeli ile bunların 18 yaşından kucuk cocukları.

Turk vatandaşlığına kabul edilen gocmen ve multeciler.

Yurt dışında bir işverene bağlı olarak calışan Turk vatandaşları ile eş ve 18 yaşından kucuk cocukları.

Yurt dışında iş sahibi olarak oturan ve gecimini yurt dışında temin eden Turk vatandaşları.

Sınır boyunda yaşayıp idari mektupla yurt dışına cıkanlar.

Uluslararası spor musabakalarına iştirak etmek uzere yurt dışına cıkan sporcu ve antrenorler.

A ve B grubu seyahat acentası işletme belgesi sahibi firma temsilcisi.

Unakıtan: Bakanlar Kurulu’na sunduk

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, yurt dışına cıkışta alınan 70 YTL’lik harcın, 15 bin YTL duşurulmesi konusunda bir calışma olup olmadığı sorusu uzerine, bu konuda gerekli calışmayı yaptıklarını ve Bakanlar Kuruluna sunduklarını soyledi.