Gecen sene AFS ve YES sınavlarına girmeden once internetten bilgi almaya calışmış ancak cok kısıtlı ve yanlış bilgiler okumuştum. Bu nedenle gelecek yıllarda arkadaşlarımıza yardımcı olabilmek icin belli forumlarda bu yazımı paylaşıyorum. Bu sene size gecirdiğim sureci anlatacağım.
Oncelikle AFS’den konuşmak gerekirse, 2014 sonunda sınav başvurusunu yapmıştık. Başvurudan birkac hafta sonra ilk sınava cağırdılar. Bu sınavda ilk başta genel kultur soruları sormuşlardı. Ornek vermek gerekirse,
-Aşağıdaki balelerden hangisini Tchaikovsky bestelemiştir?
-(Fazıl Say’ın fotoğrafı verilmiş) Yukarıdaki unlu piyanist kimdir? Vb.
Genelde bu şekilde bazı ulke bilgileri (başkent, devlet başkanı kimdir gibi sorular) ve kitap, film gibi konularla genel kulturunuzu dunyadan ne kadar haberdar olduğunuzu anlamaya calışan sorular sormuşlardı. Boyle galiba 30 sorudan sonra oruntu, grafik okuma gibi sorular vardı. Bunları giren herkes kolaylıkla cevaplamıştır eminim. Ancak bu sorularda ozellikle grafikte biraz zaman sıkıntısı olmuştu. Hemen bu sınavı bitirince size bir kağıt daha dağıtıyorlar, bu kağıtta da sizin kişiliğinizi tanımaya yonelik bazı cumleler verilip, sizden doğru, tamamen doğru, yanlış, tamamen yanlış ve ne doğru ne yanlış şıklarını secmenizi bekliyorlardı. Bu kısımda sonlara doğru soruları evirip cevirip vermişlerdi ve sizden kendinizle celişkiye duşmemenizi bekliyorlardı. Acıkcası ben bazı gerekli durumlar haricinde ne doğru ne yanlış şıkkını işaretlemekten kacınıp, net bir kişi olduğumu gostermeye calıştım. Bu yuzden midir bilinmez, genel kulturde de belirli seviyede doğru yaptığım icin 2. Tura gecmeye hak kazandım.
2. Aşamada bilindiği uzere sizi bir mulakata sokuyorlar. İlk başta -biz 8 kişiydik- tum grubu iceriye aldılar ve kendilerini tanıttılar ki gayet sevecen kişilerdi. Bize bir form dağıttılar ve doldurmamızı soylediler. Bu formda anne baba bilgileri, yurtdışına gidip gitmediğiniz, gezdiğiniz yerler ve son olarak 2 klasik soru verilmişti. Bu son sorularda en mutlu anımı ve en kotu anımızı ayrıntılarıyla anlatmamızı istemişlerdi. Bunları doldurduktan sonra bir yuvarlak yaptırıp bizden guncel olaylar hakkında konuşmamızı istediler. Bu kısımda ozellikle başkalarının konuşmasına izin vermek, konuşmayan kişileri soru sorarak teşvik etmek onemli diye duşunuyorum. Bu bolumde ne fazla ne de az konuşulmalıdır. Biz o gun guncel konulardan değil spor ve muzik gibi aktivitelerden konuşmuştuk. Konunun pek bir etkisi olduğunu duşunmuyorum. Daha sonra sıra yaptırdılar ve hepimizi dışarıya aldılar. Ben 4. Girmiştim ve girene kadar cok heyecanlıydım ancak girdikten sonra rahatlamıştım. İlk girdiğinde mavi ya da kırmızı bir koltuk secmeni istiyorlar ama neye gore bilmiyorum. İyi polis kotu polis olayında ona gore davranıyorlar demişlerdi ama bana hepsi sıcakkanlı davranmışlardı. Ben kırmızı koltuğu secmiştim bu arada. Daha sonra sohbetimize başladık. İlk onlar kendilerini tekrar tanıttılar sonra benim tanıtmamı istediler. Konuşmaya başlayınca ust uste soru sordular. Orneğin bana arkadaş grubumu anlatmamı istediler. Neye gore arkadaş sectiğimi sordular. Bu soruya belirli cevap vermeyince ustelemişlerdi. Ben de biz sizin gibi sorguya cekmiyoruz demiştim. Bu cevabıma baya bir gulmuştuk. Genel bu şekilde, zorlamadan konuşmamızı bitirdik. Cıktığımda kazanacağımı hic duşunmemiştim. Daha sonra kabul mesajı geldiğince gercekten cok şaşırmıştım.
Aralığın sonu, ocağın ilk haftası gibi bir gunde e-mail’den doldurulacak formları gondermişlerdi. Bu arada TKV Ofisinde goruşmeye gittiğimizde ulke fiyatları ve kontenjanları hakkında bilgi aldık. Oradaki kişi gitmek istediğim ulkeye gore bilgi vermiş ve bazı ulkeleri duşunmemizi soylemiş, bazı ulkeleri seni gondermem oraya diyerek listemden atmıştı. Ozellikle yaşım kucuk olduğu icin Brezilya’yı direk sildirdiği icin baya bir uzulmuştum. (12. Ya da 11. Sınıf olmadığınız surece Brezilya’ya izin yok maalesef) Bu goruşmeden once ayrıca herkesin katıldığı bir seminer duzenlemiş AFS programını cocuğu giden veliler gozunden gostermiş, nasıl bir program olduğunu vs. anlatmışlardı. Ofis goruşmesinden sonraki hafta formları doldurmaya başlamıştım. AFS’nin formları gayet kolay ve basit olmakla birlikte geneli internet uzerinden doldurulacağı icin benim icin pek zorluk yaratmamıştı. Bir tek okulun dolduracağı formda sıkıntı yaşamıştım. (Okulunuzda mudur olmasına dikkat edin, 3 hafta okulumuza mudur gelmesini beklemek zorunda kalmıştım.) Aile mektubu, fotoğraflar falan filan derken onları da gonderdik. Gecen hafta taahhutname ve ulke tercih formlarını da gonderdiler. Hala ulke araştırmasını yapıyorum. Hayırlısı ile YES programı olmazsa ve aile kabulu gelirse galiba Almanya ya da Macaristan’a gideceğim. Bu arada fiyatlar konusunda gecen senelere gore bir artış var gorduğum kadarıyla. Ben de yol gostermek icin bazı ulkelerin fiyatlarını yazacağım;
-Amerika / 20.000 / 20 kişi (Tercihlerinizde bulunursa İngilizce sınavına girmek zorundasınız)
-Almanya / 11.000 / 18 kişi
-Belcika (Flaman) / 9.000 / 13 kişi
-Cin ve Japonya / 10.000 / 2 kişi-2 kişi
-Finlandiya / 12.000 / 4 kişi
-Hollanda / 10.000 / 3 kişi
-İspanya / 15.000 / 4 kişi
-İsvicre (Alman) / 17.000 / 4 kişi
-İtalya / 15.000 / 25 kişi
-Macaristan / 8.000 / 15 kişi
-Polonya / 9.000 / 4 kişi
Ayrıca bazı ulkelerde 12. Sınıf oğrencileri kabulu yok. Orneğin; Amerika, Avusturya, Cin, İspanya, Kanada (Fransız), Şili, Tayland vb. Bazı ulkelerde de değişmez dil şartı var en onemlileri Fransa, İsvicre (Fransız) ve Kanada orta duzey Fransızca istiyor. Almanya ve Avusturya da temel duzey Almanca, Polonya, İzlanda, Letonya, Cek Cumhuriyeti ise temel duzey İngilizce istiyor. Doğum aralığı genel 1997-2000 olsa da bazı ulkelerde kesin tarihler var. Orneğin İsvicre’de son tarih 14.03.1999 olduğu icin gidemiyorum.
YES programı ise araştıranların bildiği gibi belirli bir gelir duzeyinin altında olanların katılabileceği program. Bu programla ise sadece Amerika’ya gonderiliyorsun ve AFS’de bildiğim kadarıyla 200 kişi gonderilirken YES ile sadece 50 kişi gonderiliyor.
Oncelikle başvurudan sonra sizi AFS’de olduğu gibi bir sınava alıyorlar. YES sınavının her aşaması AFS’ye gore daha zor oluyor bunu bilmekte fayda var. İlk sınavda genel kultur soruları soruluyor. Yaklaşık 60 soru diye hatırlıyorum. Hemen ardından 240 soruluk kişilik testi veriyorlar. Aynı şeyler bu test icin de gecerli. Yalnızca genel kultur sınavını yetiştirmek gercekten insanı zorluyor. Bu aşamayı gectikten sonra sizi 2. Sınav olan mulakata cağırıyorlar.
Mulakatta yine bir form dolduruyorsunuz ki form aynıydı. Grup konuşması yapıyorsunuz ki bizim konumuz yurtdışında universite okumak idi. Daha sonra tekli sınava giriyorsunuz ki bana ecel terleri akıtmışlardı. YES daha cok dini anlatmak acıklamak temelli olduğu icin sorulara cevap vermek daha zor oluyor aslında. Orneğin bana domuz eti yer misin diye sormuşlardı. Ayrıca kağıtta piyano caldığımı yazdığım icin kilisede isteseler calar mısın demişlerdi. Aslında ne cevap verdiğinize pek dikkat etmeseler de asıl istedikleri o cevabınızı belirli bir nedene dayandırmanız. Ayrıca bir sitede okumuştum elinize gitar verip calmanızı ya da kaldırıp bale yapmanızı falan istemiyorlar. Ki ben de bale yapıyorum, forma yazdığım halde boyle bir şey sormadılar bile. Mulakatta asıl onemli olan duzgun ve mantıklı cevaplar vermeniz. Ozellikle neden seni secelim ya da oraya gittiğinde ne yapacaksın gibi sorulara mantıklı cevap vermeniz gerekiyor. Bir de mulakat sonuna doğru 5-10 dakikalık bir İngilizce konuşmanız bekleniyor. Size kolay sorular soruluyor ve İngilizce cevaplamanızı istiyorlar. Ben konuşurken biraz takılmıştım ama belli ki onlar icin kelime bilmek onemli değil sonucta istediğim cumleyi farklı yollarla anlatmıştım.
Mulakat kabulu geldikten sonra bizi bir İngilizce sınavına cağırdılar. Gittiğimde gercekten cok şaşırdım cunku İstanbul’dan secilen 30 kişi vardık. İngilizce sınavına gercekten cok calışmanızı oneririm cunku İngilizce hazırlık okuduğum ve kucuk yaştan beri İngilizce eğitim aldığım halde sınavda biraz zorlandım. Bu sınav hakkında soyleyebileceğim pek bir şey yok. Dinleme ve okuma bolumlerinden oluşuyordu. Kelime bilgisi olmayanlar duzgun yapamamışlardır diyebilirim. Bu sınavdan 2-3 gun sonra mulakata giren kişiler ev ziyareti yaptılar. Eve geldiklerinde gercekten cok sıcakkanlı davrandılar ellerinden geldiğince programı anlatmaya calıştılar. Birkac hafta sonra e-mail’den formları yolladılar. AFS formlarına gore YES formları oldukca uzun ve zorlayıcıydı. Ozellikle sağlık konusunda bir test yaptırmamızı istemişlerdi, o hafta da kar vardı okullar tatildi ve bize sadece 1 hafta verilmişti formları doldurmamız icin. Okul tatil olduğu halde 3 gun gidip formları doldurmaya calışıp okuldan cıkıp hastaneye testler yaptırmaya gidip oradan kursa gittiğimi hatırlıyorum. Aynı gun 7 tup kan alınmıştı baya zorluydu benim icin. Neyse sonuc olarak formları doldurduk annem son gun gidip TKV Ofisine teslim etti. (Kargoyla yollanması ya da elden verilmesi zorunluydu, internet uzerinden değildi.)
Sonuc olarak İngilizce sınavından da 200 ile 212 arasında bir sonuc aldığımı ve tekrar bir sınava gireceğimi e-posta olarak attılar. Şu an aile kabulunu bekliyoruz. Nisan-Mayıs gibi acıklanacak ona gore bir sınava daha gireceğim eğer olursa da bir oryantasyon kampına katılacağım.
İşte bu şekilde arkadaşlar. Umarım faydalı olmuştur. Her soruyu sorabilirsiniz, yanıtlamaya calışırım