Dil okulu secimi başlı başına bir meşgale olduğu icin yıllardan beridir tum oğrenciler meşgul etmektedir.
Dil okulu seciminde farklı ulkeler ve farklı ihtiyaclar soz konusu olduğundan, bu sorunun cevabı tam olarak ne istediğinizi bilmenizde yatıyor. Buna da ilk olarak size uygun şehir, okul ve kurs tipini belirlemekle başlayabilirsiniz. Mesela Londra gibi bir şehir bir yaz okulu programı icin cok ideal bir yer olmayabilir. Cunku genc oğrencilerin yapısıyla Londra'nın devasa yapısı cok da bağdaşan oğeler değildirler. Ancak cok iyi bir iş tecrubesi edinebileceğiniz bir staj programı duşunuyorsanız, buyuk bir şehir ideal olduğundan hic cekinmeden Londra'yı tercih edebilirsiniz. Buralar turistik amaclı programlar icin de uygun yerlerdir. Bazı şehirler ve bolgeler oldukca populerdir. Dolayısıyla herkesin tercih noktasında ilk duşunduğu yerler buralar olmaktadır.
Emekli insanların genel olarak tercih ettikleri yerler ise başta Avustralya olmak uzere ABD ve Guney Afrika gibi ulkelerdir. Bu yaş grubuna giren insanların gerek seyahat gerekse yeni şeyler oğrenmek acısından ayıracakları vakit cok daha fazladır.
Ucacağınız yerin Turkiye'ye olan uzaklığı da onemlidir. Gideceğiniz yerde pratik ilişkiler geliştirmenizde, kalacağınız sure onemli rol oynar. İnsanların coğu ulaşımın kolay olmasından dolayı bir cok yeri populer hale getirmişlerdir. Ancak vakti musait olanlar icin egzotik yerler de tercih edilebilir.
Mevsimsel dalgalanmalar da iyi bir secimin ipuclarını taşırlar. Orta oğrenim ve universite oğrencileri ancak tatil zamanlarında seyahat edebilmektedirler. Bu da populer yerlerdeki yabancı oğrenci profilini onemli olcude etkiler. Yetişkinlerin coğu, dil eğitimi ya da mesleki amaclı bir yurtdışı seyahati icin yaz dışındaki mevsimleri tercih eder. Bunun başlıca nedenleri, bu kişilerin zamanlarını daha esnek kullanabilmeleri ve daha az genc oğrencinin bulunduğu yaz dışındaki donemleri ozellikle tercih etmeleridir. Ancak başkentler, tarihi ve turistik yerler, yaz kış, ceşitli yaş gruplarından oğrencilerin yoğun olarak bulundukları, boyle bir ayrıma imkan vermeyen mekanlardır.
Tercihlerimizi Etkileyen Faktorler:
Esasen dilin konuşulduğu ulkeye gitmeden once kendinize mutlaka sormanız gereken temel birkac soru bulunmaktadır. Nicin bu dili oğreniyorum? Bu dili oğrenmekle neyi elde etmek istiyorum? Hedeflerim neler? Bunları gercekleştirebileceğimi nasıl bilebilirim?... Bu vb sorular dil okulunu secerken kendi kendinizi değerlendirmede size yardımcı olacaktır. Secimlerinizi en aza indirmenize yardımcı olacak birkac tane temel kriter vardır:
Ne kadar zaman ayırabilirim? Yurtdışı eğitim meşakkatli ve maliyeti yuksek bir yatırımdır.
Gideceğim ulkede ne kadar kalmak istiyorum? Bir aya mı yoksa bir yıla mı ihtiyacım var, ne kadar surede acığımı kapatabilirim?
Nerede okumak istiyorum? Her bir ulkede her bir bolge ve şehrin kendisine ozgu coğrafi, sosyal ve etnik karakteristikleri vardır. Gideceğim yerin bu anlamda farkında mıyım?
Ne zaman gitmek istiyorum? Bu konuda duşunmek icin kendinize geniş bir zaman dilimi ayırın. Zira karar aşamasından ucağa bineceğiniz ana kadar olan sure umduğunuzdan daha kısa ya da daha uzun cıkabilir.
Duşunulebilecek birkac yaygın yanlış anlamayı da buraya eklemek istiyoruz:
Fiyat kaliteyi yansıtır: Okul ucretleri kurumdan kuruma farklılık gostermekle birlikte dort ya da beş faktor tarafından belirlenir. Oğretmenlerin maaşı, okulun bolgesi vs...
Prestijli olarak bilinen yerler genellikle yuksek kaliteye sahiptir: Ancak hemen her ulkede unlu yerler bulunabileceğini unutmayın.
Pakete bakarak yanlış karar vermeyin: Gorunume değil iceriğe bakın. Şunu hesaba katın ki, tercih edeceğiniz program elinizdeki broşurden ibaret değildir. Broşure ya da okulun sitesine bakarak secim yapmak bazen yanıltıcı olabilir.
Sonuc olarak;
Yapılması Gerekenler:
İyi araştırma yapın: Duşunduğunuz okul; kurs, fiyat ve yer olarak aradığınız ozelliklere uyuyor mu?
Secici olun: Yuzlerce okulun varlığı cok fazla tereddut ve daha az inisiyatif kullanma imkanı anlamına gelir.
Buyukluğe onem verir misiniz? Uluslararası bir dil okulu grubunun programlarına mı katılmak isterdiniz, yoksa kucuk bir kasabadaki tek şubeli bir okulun mu?
İyi bir konaklama: Memnuniyet ya da memnuniyetsizliğin cevabı yurtdışına dil oğrenmek icin giden ilk oğrenciden bu yana buyuk olcude bu soruda yatmaktadır.
Bireysel ihtiyacların cevaplanması: Bir universitede gorev alabileceğiniz akademik bir program mı, iş dunyasıyla ilgili bir program mı, yoksa geniş kapsamlı aktivitelerle zenginleştirilmiş sosyal bir program mı arıyorsunuz?
Vakit nakittir: Pazar ekonomisinde herkes parasıyla dilediğini alma hakkına sahiptir. Fakat paranızla en değerli olanı almak sizin sorumluluğunuzdadır. Yeni bir ulkede dil oğrenmenin onemli bir yatırım olduğunu mutlaka hesaba katın.
SAYGILARIMLA..
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Dil Okulu Nasıl Secilir?
-
06-09-2019, 17:47:40Kayıtlı Üye