Tarayıcılardan ya da herhangi bir programdan dolayı, sisteminizde daha sonradan temizlemesi bir hayli zaman alacak ya da hic temizlenemeyecek spyware gibi zararlıların bulaşmasını ve sisteminizde değişiklik yapmasını onleyen bir yazılım. Bu programı başka bir programı calıştırmak icin bir aracı, calıştırıcı olarak duşunun, bu program aracılığı ile istediğiniz bir programı calıştırıyorsunuz ve calıştırdığınız program o an istediğiniz herşeyi normal calıştırılmış gibi yapıyor ancak sisteminizde bir dosya değiştirdiğinde ya da benzer bir işlem yaptığında bu değişiklikler sisteminizi etkilemiyor. Sandboxie daha teknik terimlerle, kendi aracılığı ile calıştırılan programların okuma ozelliğini etkilemiyor ancak yazma işlevlerini engellediği icin siz sandboxie aracılığı ile calıştırılmış programları tam verim ile kullanabiliyor ancak bir dosyayı o programla kaydetmek ya da değiştirmek istediğinizde değişiklikler dosyaya yazdırılmıyor. Peki bunu nasıl başarıyor? Sandboxie bir klasor oluşturuyor, bu klasor tuzak klasoru. SB ile calıştırdığınız bir program ile bir dosya actınız ve o dosyada değişiklik yaptınız ve bu değişikliği kaydettiniz ancak değişiklik tabiki orijinal dosyada gercekleşmedi ancak dosya işte bu tuzaklanan klasore kaydedildi ve hicbir şekilde orijinal dosyanızı etkilemedi. Spamları vb kotu yazılımları nasıl engellerim? Tarayıcınızı SB aracılığı ile calıştırın işte bu kadar, bu aşamadan sonra tarayıcı ile bilgisayara indirebileceğiniz ve calıştırabileceğiniz ya da sık kullananlarda yapılan değişikliklerin hepsi SB tuzak klasorunde tuzaklanacak ve yapılan değişikliklerin hicbiri sisteminizi etkilemeyecek, belki bir spyware indireceksiniz ancak sisteminizi etkilemeyecek. Guvenmediğiniz sitelere girerken rahatlıkla kullanabilirsiniz. Benimde aklıma gelen ilk sorulardan biri şuydu; Peki ben bilgisayardan kalktım cocuğum ya da başka biri bilgisayara oturdu ve tarayıcı ile sacma sapan yerlere girecek ve bilgisayara geri donuşu olmayan zararlar verecek. Programlar sadece ben istediğimde mi SB ile calışıyor yoksa otomatik olarak hangi programın SB ile calışmasını istediğimi belirleyebilir miyim? Evet bazı programlar icin bu mumkun hatta aşağıdaki resimde daha ayrıntılı goreceksiniz, SB aracılığı ile kendi istediğiniz tum programları manuel calıştırırken, başkasının calıştıracağı programların otomatik olarak SB aracılığı ile calıştırılması konusunda bazı sınırlar var. Oncelikle aşağıdaki listede bulunan programlar bu şekilde calıştırılabilir, diğer bir nokta ise program ucretsiz olarak kullanılabilirken bunun gibi bir ozellik icin programa kayıt yaptırmanız gerekiyor. [IMG]http://img132.**************/img132/7958/sb1gq1.gif[/IMG] Buraya kadar yazarken şunu farkettimki bu yazılım aslında Turk kullanıcılarına pek yabancı değil, hatırlarsanız deepfreeze adında bir yazılım vardı. Deepfreeze'in program bazına indirilmiş hali olarakta duşunebilirsiniz SB yazılımını. Ben kişisel olarak cok beğendim, ozellikle internet explorer ile internette gezmekten vazgecmeyenler icin birebir diyebilirim. Spyware ya da zararlı kapmayacağınız garanti ediliyor gibi. Peki yazılımı nasıl kullanacaksınız. Oncelikle yazılımı aşağıdaki adresten indirin http://www.sandboxie.com/SandboxieInstall.exe Programı kurunca sistem tepsisinde yamuk bir sarı simge goreceksiniz o simgenin uzerine sağ tıkladığınızda acılan pencereden resimde belirtilen yolları izleyerek programı kullanabilirsiniz. [IMG]http://img165.**************/img165/5021/sb2ri4.gif[/IMG] __________________