Yaşamla ilgili olarak soyleyeceklerim; hayat biraz pahalıdır, yeme icme ve ozellikle ev kiraları. Ben 2008'de dondum o zamanlar ev kirası biz 700$ oduyorduk. Oğrenci cok olduğu icin ev kiraları aşırı pahalı, 2-3 oğrenci paylaştığı zaman etkilemiyor haliyle.
Yiyecek ve iceceklerin pahalı olmasının nedeni; ulkede uretim yok ve dısardan ihrac ediliyor herşey, ozellikle Turkler ve Turk oğrenciler RAMSTORE ( Migros )'tan alışveriş yapıyor haliyle biraz pahalı.Ulkedeki diğer urunler rus ve iran malları.
Gezmek icin sahili,targovi meydanı gibi bircok yeri var. Ulkede ulaşımın en iyi aracı metro hemen hemen her yere gidebiliyorsunuz Baku icinde tabiki.
Eğitimle ilgili Turkiye'nin denklik verdiği bolumler var, vermediği yada bir kereliğine verdiğii bolumler var.
Şunu net soyleyebilirim; eğer OSYM tercih klavuzunda yer alan bir bolume gidiyorsanız kesinlikle denklik alırsınız.Kimse aklınızı bulandırmasın, OSYM denklik vermeyeceği bolumu neden tercih klavuzuna koysun.
Encok sorulan soru şu ; Eğer OSYM'siz kendim gidersem denklik alabilirmiyim?
Onuda şu şekilde acıklayayım
OSYM'siz gidersen denkliğini alabiliyorsun şoyle;
1- Tıp icin denklik sınavına girmelisin ( dedikleri gibi sınav zor )
2-Eczacılık ve hukuk gibi bolumler icin şuan denklik verilmiyor.
3-Bilgisayar Muhendisliği, Bilgisayar teknolojileri, sistem muhendisliği, mimarlık, inşaat muhendisliği, kimya, coğrafya, biyoloji,fizik,Azerbaycan dil ve edebiyatı,İngiliz dili ve edebiyatı,İngilizce oğretmenliği,Beden eğitimi oğretmenliği,grafik tasarım bolumu gibi adını hatırlayamadığım birkac bolum daha var ( dahası tercih klavuzundaki butun bolumler )
Bu bolumlerden denkliği alabilmen icin şartlar şunlar ;
1-Eğitim muşavirliğine giderek okuduğuna dair bir oğrenci dosyası actırmak
2-Her donem okula gittiğine ve oğrencisi olduğuna dair belge almak ve Turk eğitim musavirliğine iletmek.
3-Okulu bitirince diploma, transkript ve pasaportla fotokopileriyle birlikte YOK'e denklik icin başvuruda bulunmak.
4-Pasaportlarınızdaki ulkeye giriş ve cıkış zamanları onemli.Eğitim suresince Bu ulkedemi yoksa başka ulkelerdemi ikamet ettiniz bunu kanıtlamanız gerekiyor.
Daha onceleri okula 300-500 $ verip okula gidiyor gibi gosterip Turkiye'de yada başka yerde takılan , calışan bir suru oğrenci olduğu icin buna cok onem veriyorlar. Yani lafın kısası okul zamanı orda olmalısınız.
5- Yukardaki herşeye uyuyorsanız en gec 4 ay icinde denkliğinizi alırsınız.
2013 yılı Azerbaycan'da denklik verilen bolumler aşağıdaki gibidir.Bunun dışındaki bolumlere denklik verilmiyor.
Sorularınızı bu başlık altından sorarsanız hafta sonları haric gunluk cevaplayabilirim.