Yuksekoğretim Genel Kurulunun 12/02/2015 tarihli toplantısında ‘hukuk alanında yurtdışında eğitim almak isteyen oğrencilerin 2015-2016 eğitim oğretim yılı itibariyle eğitime başlayacakları yıl OSYM tarafından yapılan YGS ve LYS'ye girerek ilk 150 bin icinde yer almaları' gerektiğine karar verilmiştir.

Ulkemizdeki yatay geciş işlemleri "Yuksekoğretim Kurumlarında Onlisans ve Lisans Duzeyindeki Programlar Geciş, Cift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yonetmelik" kapsamında yapılmaktadır. Dikey geciş ve lisans tamamlama işlemleri ise "Meslek Yuksekokulları ile Acıkoğretim Onlisans Programları Mezunlarının Lisans Oğrenimine Dikey Geciş Sınavı" ile ya da "Teknik Oğretmenler icin Duzenlenecek Muhendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yonetmeliği" ve "Sağlık Onlisans Alanlarından Mezun Olanlara Lisans Tamamlama" gibi mevzuatta tanımlanmış şekillerde yurutulmektedir.

Yurtdışı Yuksekoğretim Diplomaları Denklik Yonetmeliği "yatay geciş, dikey geciş ve lisans tamamlama" kavramlarını icermemektedir. Yonetmelik kapsamında sadece, mezun olunan yuksekoğretim kurumuna başka bir yuksekoğretim kurumundan ders transferi yapılması soz konusudur. Bu husus, ilgililerin yurtdışında eğitime başladıkları yıla ait LYS'ye girerek ilk 150 bin icinde puan almaları zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Dolayısıyla Adalet Meslek Yuksekokulu mezunu olup yurtdışındaki hukuk fakultelerine LYS'de ilk 150 bin icindeki puanı almadan kayıt yaptıran oğrencilerin mezuniyetleri akabinde denklik işlemlerinin yapılmayacağı kamuoyuna saygıyla duyurulur.

KAYNAK