VİZE ALABİLİR MİYİM?
Global Vizyon Eğitim Danışmanları, uzun yılların verdiği birikimle kimlerin vize alıp kimlerin alamayacağını tahmin edebilecek tecrubeye sahiptirler. Edindiğimiz tecrubelerden vize icin uc durumun soz konusu olduğunu soyleyebiliriz.

Vizeyi Rahatlıkla Alabilecek Olanlar

Lise, universite ve yuksek lisans oğrencisi olanlar , universiteden yeni mezunlar ve universite mezunu olup bir işte calışanlar oğrenci vizesini kolaylıkla alabilirler.
Vize muracaatlarında oğrenciler finansal durumlarını belgelemek zorundadırlar. Eğer oğrenci eğitim masraflarını ve diğer harcamalarını fazlası ile karşılayacak durumda ise ( bunu ailesinin ve varsa kendisinin banka hesaplarını gostererek kanıtlayabilir) ve ailesindeki fertlerin bir işte calıştığını ispatlayabiliyorsa, finansal acıdan yurtdışında eğitim yapmak icin yeterli gorulecektir. Ayrıca oğrencinin kendisine ve/veya ailesine ait gayri menkullerin ve aracların, tapu ve ruhsat fotokopilerini vize muracaatında yanında bulundurması gerekmektedir. Onceden başka ulkeye veya aynı ulkeye vize alınmış ise buda vize verilirken olumlu yonde goz onunde bulundurulacaktır.

Vizeyi Belirli Koşulları Yerine Getirerek Alabilecekler

Oğrenciliği devam eden ya da lise mezunu olup bir işte calışanlar, belirli kriterleri yerine getirerek vize alabilirler.

Bu statudekiler, eğer kendilerinin veya ailelerinin gelir durumları yeterli değil ise yakınlarını sponsor olarak gosterebilirler. Amca, teyze, dayı,hala gibi yakın akrabalar sponsor olabileceği gibi calışılan işyeri de sponsor olabilir. Vize muracaatında sponsora ait banka hesapları, gayri menkuller, menkuller ve iş durumunu gosterir belgelerin ibraz edilmesi gerekir.
Bunların yanı sıra onceden dil kursuna gitmiş iseniz kurstan alınan sertifika veya belgenin gosterilmesi vize alma olasılığınızı arttıracaktır.

Vizeyi Kesinlikle Alamayacak Durumda Olanlar

İlkokul veya ortaokul mezunu olmasına rağmen bir işte calışanların , şirket ya da holding sahibi olmadıkları muddetce ya da buna denk fazla sayıda yatırımları bulunmaması durumunda vize almaları imkansızdır diyebiliriz.
Lise mezunu olup da herhangi bir işte calışmamış ya da uzun suredir calışmayanların, kendi ve ailevi finans durumları iyi değilse vize almaları maalesef soz konusu değildir.

Bu maddeler dışında vize icin gerekli evrakları şu şekilde sıralayabiliriz :

En az 6 ay gecerli pasaport.
(Henuz pasaportu olmayanlar bulundukları il veya ilce Emniyet Mudurluğu, Pasaport Şubesi'ne 4 adet vesikalık resim, nufus cuzdanın aslı ve pasaport harc parası ile birlikte başvurmalıdırlar. Nufus kutuğunuz başvuru yaptığınız ilcede ise 7 gun icerisinde, başka bir ilcede ise yaklaşık 20 gun icerisinde pasaportunuzu teslim alabilirsiniz.)
Eğer varsa eski pasaportlarınız
4 adet vesikalık fotoğrafınız ( Amerika vizesi icin arka fon beyaz olmalı )
Vize icin gereken ucret, İngiltere icin 35 GBP(Yeşil pasaporta vize ucreti almaz), Amerika icin 100 USD (Dışbank'ın Amerikan Konsolosluğu hesabına yatırılması gerekmektedir), Avustralya icin 315 AUD , Kanada icin 3 aydan fazla oğrenci vizesi muracaatlarında 125 CAD - 3 ay ve 3 aydan az vize muracaatlarında 75 CAD 'dır. (Dışbank'ın Kanada Konsolosluğu hesabına yatırılması gerekmektedir.) ,Almanya icin 50 DEM, Fransa icin 655 FFR, İtalya icin ucretsiz, İsvicre icin 40 CHF, İspanya icin 3,500 - 7,500 ESP ( kurs suresine gore ucret değişir)
Turkiye'de en son mezun olduğunuz okulun diploma / mezuniyet belgesi ve transkript fotokopileri
Gideceğiniz eğitim kuruluşundan kabul mektubu (Global Vizyon tarafından sağlanmaktadır)
Yurtdışında kalacağınız sure icersinde geciminizi karşılayabileceğinizi gosteren belgeler,
- Ailenizin ve sizin banka cuzdan fotokopileri ( hisse senedi, repo, vadeli hesap vb. ) - En az 3 ay evvelinden eğitim icin ayırdığınız butcenin hesaplarınızda bulunmuş olması gerekebilir.
- Ailenizde calışan fertlerin maaş bordroları veya iş sahibi iseler işyeri ile ilgili evraklar (Ticaret odası faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirkuleri, kuruluş gazetesi) , emekli iseler emekli cuzdanları - Tum bu belgelerin fotokopisi yeterlidir.
- Tapu, araba ruhsatı ve kredi kartlarının fotokopisi. (Anne, baba ve kardeşler uzerine kayıtlı malvarlığı olabilir )
- Eğitim giderlerinize sponsor olacak firma ya da şahıs var ise durumunuzu acıklayan yazı ve sponsora ait banka hesap cuzdanı, ticaret odası faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirkuleri ve kuruluş gazetesi fotokopileri
Halen oğrenciliğiniz devam ediyor ise oğrenci belgeniz ve okuldan alacağınız izin belgesi
Erkek oğrenciler icin askerlik durum belgesi
Calışıyorsanız; işyerinizden izinli olduğunuzu ve donuşunuzde işinize devam edebileceğinizi gosterir mektup, son 3 ayın maaş bordrosu, son aylara ait sigorta bildirgesi, işe giriş bildirgesi
İngilizce oğrenmek icin bir dil kursuna gitmiş iseniz aldığınız sertifikanın fotokopisi, sertifika almadıysanız, kursa devam ettiğiniz tarihleri ve seviyenizi gosteren bir mektup
Cumhuriyet Savcılığından sabıka kaydı ve vukuatlı aile nufus kutuk kayıt orneği ( Kanada ve Avustralya muracaatları icin )
Hangi amac icin eğitim almak istediğinizi anlatan Niyet mektubu (Kanada ve İsvicre muracaatları icin )
Almanya ve İsvicre vize muracaatlarında ise ;
- Orada bulunduğunuz sure icersindeki masraflarınızın kimin tarafından karşılandığını acıklayan noter onaylı taahhutname / Garantor (kefillik) belgesi
- Turkiye'de oturan anne ve babanın muhtarlıktan ikamet belgeleri (ve bu belgelerin Almanca'ya tercume ettirilmiş ve noter tasdiki yapılmış suretleri)
- İsvicre icin bir İsvicre bankasında en az 18,000 CHF olduğunu gosteren dekont ve Turkiye' ye doneceğinizi belirten taahhutname,
Onemli not : Avustralya konsolosluğu vize muracaatlarında tum belgelerin asıllarını da gormek istemektedir.

Vize Muracaatına Gidenlere Tavsiyelerimiz :

Vize başvurusuna giderken dikkat edilmesi gereken onemli detaylardan birisi giyimdir. Konsolosluklar o ulkenin resmi kurumları olup, konsolosluk gorevlileri de o ulkenin temsilcileridir, bu nedenle dış gorunuşunuze vereceğiniz onem aynı zamanda onlar icin kendilerine verilen saygıyı da gostermektedir. Herhangi bir ulke konsolosluğuna vize başvurusu icin gittiğinizde bir iş goruşmesine ya da onemli bir toplantıya giderken gostermiş olduğunuz onemi gostermeli, mumkun olduğunda şık, temiz ve duzenli giyinmelisiniz. Bazı durumlarda gorevli, evraklarınızı incelemeden dış gorunuşunuze bakıp bir kac soru sorarak bir değerlendirme yapabilir.
Konsolosluk gorevlisi başvurunuzu değerlendirirken, Turkiye' deki sosyal ve ekonomik durumunuz, ulkelerine gidiş nedenleriniz, kalmayı planladığınız sure, donduğunuzde ne yapmak istediğiniz, daha onceki seyahatleriniz, finans kaynaklarınız vb gibi bir cok konudaki durumunuzu oğrenmek uzere size bir cok soru soracaktır. Bu sorulara kısa net ve birbiriyle celişmeyen cevaplar vermelisiniz. Gorevli sizin ozel durumunuza gore gerekli gorduğu soruları da sorar ve cevaplarınızı icinde bulunduğunuz şartlara gore değerlendirir. Bunun yanı sıra gorevli değerlendirme yaparken Turkiye'nin icinde bulunduğu durumu da goz onune alır.
Cevaplarınızı veya itirazlarınızı keskin cıkışlarla değil, mumkun olduğunca nazik bir dilde ve uygun bir uslupta yapmalısınız.
Vize alabilmek icin finansal acıdan yeterli olmanızın yanı sıra Turkiye'de bulunan sosyal, ekonomik ve ailevi bağlarınızı da gostermeniz gerekmektedir. Bu sayede vize gorevlisi sizin ulkelerinde kısa sure kaldıktan sonra Turkiye'ye geri doneceğinize ikna olacaktır


___________________________________________



I.Umuma mahsus pasaport- Normal pasaport Sahiplerine

Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Bahama, Barbados, Batı Samoa, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Dominika, Ekvator,El Salvador, Endonezya, Fas, Fiji, Filipinler, Gambia, Grenada, Guney Afrika Cumhuriyeti, Guney Kore, Hırvatistan, Hong Kong Ozel İdare Bolgesi , İran, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, K.K.T.C.,Kosta Rika, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritius, Monako, Romanya, Santa Lucia, San Marino, Seyşeller, Singapur, Solomon Adaları, Şili, Swaziland, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Vatikan.

II.Resmi (diplomatik, hususi ve hizmet) pasaport hamillerine- Yeşil, Kırmızı ve Diplomatik Pasaport Sahiplerine

Almanya, Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bahama, Bangladeş, Barbados, Belcika, Belize, Beyaz Rusya, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Cezayir, Cek Cumhuriyeti, Cin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Dominika, Ekvator,El Salvador, Endonezya, Estonya (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Fas, Fiji, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gambia, Grenada, Guney Afrika Cumhuriyeti, Guney Kore, Gurcistan, Hırvatistan, Hollanda, Hong Kong, İran, İspanya (sadece diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri vizeden muaftır), İsrail, İsvec (sadece diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri vizeden muaftır), İsvicre, İtalya, İzlanda, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kiribati (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Kolombiya, K.K.T.C., Kosta Rika, Kuba, Letonya (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Lichtenstein, Litvanya, Luksemburg, Macaristan, Makedonya, Maldivler, Malezya , Malta, Mauritius, Meksika (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Mısır, Moğolistan, Moldova (sadece diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri vizeden muaftır), Monako, Norvec, Pakistan, Peru, Polonya, Portekiz (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Romanya, Rusya (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Saint-Lucia, San Marino, Seyşeller, Singapur, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Solomon Adaları, Swaziland, Şili, Tayland, Tonga (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Turkmenistan, Ukrayna, Uruguay, Vatikan, Venezuela, Vietnam (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Yemen, Yunanistan (sadece diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri vizeden muaftır).

NOT: İngiltere, Almanya, Avustralya, Yunanistan, havaalanlarından transit gecişlerde de (havaalanından cıkılmasa dahi) vize istemektedir.


__________________________________________


. Umuma Mahsus Pasaport (Normal Pasaport) Sahiplerine

ABD, Afganistan, Almanya, Angola, Antigua-Barbuda, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Belcika, Benin, Beyaz Rusya, Bhutan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birmanya Fildişi Sahili (Kotdivuar), Finlandiya, Fransa, Gabon, Gana, Gine Bissau, Gine, (Myaayir, Cibuti, Cad, Cek Cumhuriyeti, Cin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cunmar), Botswana, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Burkina Faso, Burundi, Cape-Verde, Cezmhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Ermenistan, Estonya, Etyopya, G.K.R.Y, Guatemala, Guyana, , Gurcistan, Haiti, Hindistan, Hollanda, Honduras, Irak, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsvec, İsvicre, İtalya, İzlanda, Kambocya, Kamerun, Kanada, Katar, Kiribati, Komor Adaları, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire), Kuveyt, Kuzey Kore, Kuba, Laos, Lesotho, Letonya, Liberya, Libya, Lichtenstein, Litvanya, Lubnan, Luksemburg, Macaristan, Madagaskar, Malawi, Mali Cumhuriyeti, Malta, Meksika, Mısır, Moğolistan, Moldova, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nauru, Nepal, Nijer, Nijerya, Nikaragua, Norvec, Oman, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ozbekistan, Pakistan, Panama, Papua_Yeni Gine, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Ruanda, Rusya, St. Christopher-Nevis, St. Vincent-Grenadines, Sao Tome-Principe, Senegal, Sierra Leone, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Somali, Sri Lanka, Sudan, Surinam, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Tayvan, Togo, Tonga, Turkmenistan, Uganda, Ukrayna, Urdun, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Yemen Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Yugoslavya, Yunanistan, Zimbabwe.

II. Resmi (Diplomatik, Hususi ve Hizmet) Pasaport Hamillerine- Yeşil, Kırmızı ve Diplomatik Pasaport Sahiplerine

ABD, Afganistan , Angola, Antigua-Barbuda, Avustralya, Bahreyn, Batı Samoa, Benin, Bhutan, Birleşik Arap Emirlikleri, Birmanya (Myanmar), Botswana, Brunei, Bulgaristan (sadece hususi ve hizmet pasaportu hamilleri vizeye tabidir), Burkina Faso, Burundi, Cape-Verde, Cibuti, Cad, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Ermenistan, Estonya (sadece hususi ve hizmet pasaportu hamilleri vizeye tabidir), Etyopya, Fildişi Sahili (Kotdivuar), Gabon, Gana, Gine-Bissau, Gine, G.K.R.Y., Guatemala, Guyana, Haiti, Hindistan, Honduras, Irak, İngiltere, İrlanda, İspanya (sadece hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir), İsvec (sadece hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir), Kambocya, Kamerun, Kanada, Katar, Komor Adaları, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire), Kuveyt, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Letonya (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir), Liberya, Libya, Lubnan, Madagaskar, Malavi, Mali, Meksika (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir ), Moldova (sadece hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir), Moritanya, Mozambik, Namibya, Nauru, Nepal, Nijer, Nijerya, Nikaragua, Oman, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ozbekistan, Panama, Papua-Yeni Gine, Paraguay, Portekiz (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir, Ruanda, Rusya (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir), St.Christopher-Nevis, St.Vincent-Grenadines, Sao Tome-Principe, Senegal, Sierra-Leone, Somali, Sri Lanka, Sudan, Surinam, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Tayvan, Togo, Tonga (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir), Uganda, Urdun, Vanuatu, Vietnam (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir), Yeni Zelanda, Yugoslavya, Yunanistan ( hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir), Zimbabwe.

Vize uygulamalarında gozlenen surekli değişim nedeniyle, seyahat oncesinde ilgili ulkenin Buyukelciliği ile temas kurulması tavsiye olunur.


_____________________________________



J1 vize kategorisi Amerika'ya değişim programlarıyla gelmek isteyen kişiler icin duzenlenmiştir. Amerika'nın uluslararası ilişkilerini guclendirdiği ve yabancı kulturleri daha yakından tanıttığı icin devletin de desteğini alan karşılıklı değişim programları (exchange programs) ceşitli meslek dallarına acıktır. Bu tip programlara katılmak isteyen oğrenciler, oğretmenler, au-pair'ler, araştırma gorevlileri ve stajyerler J1 vizesine tabidirler.

J1 vizesi genellikle devlet, universite veya vakıflar tarafından Amerika'ya eğitim veya araştırma amaclı gonderilen oğrenciler icin duzenlenmektedir. J1 vizesine başvurabilmek icin sozkonusu değişim programını organize eden kuruluş tarafından duzenlenebilen IAP-66 formuna ihtiyac vardır. F1 vizesine başvurabilmek icin gereken I-20 formuna benzer bir form olan IAP-66 formu olmadan J1 vizesine başvurulamaz.

J1 vizeli oğrencilerin eğitim gordukleri okula devam zorunluluğu vardır ve kampus ici veya, eğitim gorulen konuyla ilgili olmak koşuluyla, kampus dışı bir işte haftada 20 saat calışabilirler. Eğitim suresi bittikten sonra eğitim suresi bir yıldan az ise eğitim suresi kadar, fazla ise 18 aya kadar calışılabilir. Bu calışmanın eğitim yapılan alanda olması şarttır.

J1 vizesi ile katılınan program sona erdiğinde oğrencinin kendi ulkesine donerek iki yıl kalma zorunluluğu vardır. Bu kural kulturlerin karşılıklı aktarımını guclendirme fikrine dayanır ve sponsor olan kuruluşlarla yapılabilen anlaşmalarla değiştirilebilir.
J1 vizesi ile Amerika'da bulunan kişilerin eş ve cocukları calışma izni veren J2 vizesi alabilirler.

Bu vize ile ilgili daha ayrıntılı bilgi icin konsolosluklarla irtibata gecebilirsiniz.

_____________________________________


B-2 vizeleri Amerikaya turist olarak veya gezi amaclı seyahat edecek olanlar icin tasarlanmıştır. B-2 vizesi almaya hak kazananlara I-94 formu cıkarılır ve en fazla altı ay Amerika'da kalma izni verilir. Gocmen Burosu (INS) başvuru sahibinin Amerika'da altı ay kalmasını zorunlu kılmaz. Başvuru sahibi Amerika'da kaldığı sure icerisinde maddi bakımdan yeterli desteğe sahip olmalıdır.

B-2 Vizesi İcin Gerekli Şartlar

B-2 vizesi alabilmek icin kişinin Amerika'ya:

Turist olarak;
Arkadaş veya akraba ziyareti icin;
Tedavi icin;
Herhangi bir konferansa katılmak icin;
Amator olarak spor karşılaşmasına veya muzik yarışmasına katılmak icin;
Oturma izni bulunan bir kişiye bağımlı olarak ve onunla beraber;
Turist olarak ve kısa sureli eğitim almak icin;
gitmesi gerekmektedir.

Turistik vize ile eğitim almak icin seyahatin kısa sureli ve gezi ile bağlantılı olması gerekmektedir. Boyle bir durumda kişi eğitim almak istiyorsa bunu konsolosluk gorevlisine bildirmelidir. Boylece kişinin vizesinin altına I-20 gerekmediğine ve eğitimin turistik gezi ile bağlantılı olduğuna dair bir not yazılır. Daha uzun bir sure kalıp eğitime devam etmek isteniyorsa vize F-1'e cevrilmelidir.

________________________________________


B-1 vizesi iş icin seyahate cıkan kişilere verilir. B-1 vizesi calışmanıza izin vermese de Amerika'da bulunduğunuz sure icerisinde bazı ozel faaliyetlerde bulunmanıza izin verir. Orneğin; ziyaretci Amerika'da maaşla calışmadığı surece ticari işlemlerde, kontrat goruşmelerinde ve bağımsız araştırmalarda bulunabilir.

Kimler B-1 Vizesi Alabilir ?

Amerika'ya giriş yapabilmek icin genel yeterliliklerin dışında aşağıdaki şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir:

Ticari veya mesleki yapıda yasal bir faaliyet gercekleştirmelisiniz.
İkamet ettiğiniz ulkede yaşamaya devam edeceğinizi ispatlayabilmelisiniz.
Amerika dışından maaş alıyor olmalısınız.
Asıl iş yerinin ve elde edilen karın yabancı bir ulkede bulunması gerekmektedir.
Amerika'ya gecici bir sure icin gitmeyi amaclamalısınız.
Amerika'da Kalma Suresi

Her ne kadar ilk başta bir yıl kalmak mumkun olsa bile Amerika'ya ilk geldiğinde kişiye seyahat icin uygun gorulen sureli I-94 verilir. Gocmen Burosu genelde iki hafta ila uc ay arasında bir sure kalma izni verir. Bu sureyi altı aya kadar uzatmak mumkundur fakat bunu yapmak oldukca zor olabilir.

Potansiyel Anlaşma Yatırımları

Amerika'da yatırım yapmak isteyen bir kişi, yapmayı planladığı yatırım E-2 statusune giriyorsa B-1 vize sınıflandırmasına hak kazanabilir. E-2 statusu, ABD'nin anlaşmalı olduğu ulkelerden birinin vatandaşı olan bir kişinin uluslararası ticareti ilerletmek icin mevcut yatırımı ustlenmesiyle elde edilebilir.

E-2 statusune uygun gorulen bir kişi Amerika'ya yatırım fırsatlarını araştırmak, yatırımın bir bolumunu oluşturacak mal veya mulk satın almak veya stok satın almak icin gelebilir. Bunların hepsi izinli B-1 faaliyetlerindendir.

B-1 Vize Sınıflandırmasına Giren Diğer Şahıslar

Amerika'ya, yonetim kurulu toplantılarına katılmak icin gelen Amerikan şirketi yonetim kurulu uyeleri.

Bir Amerikan şirketinde yonetim kurulu uyesi olan bir kişi, yonetim kurulu toplantısına katılmak icin veya uyeliği ile ilgili başka gorevleri yerine getirebilmek icin Amerika'ya B-1 statusunde giriş yapabilir. Fakat gunlUk operasyonlardan sorumlu bir memurun B-1 vizesi ile giriş yapmasına izin verilmez.

İzin Verilen ve Verilmeyen Danışma ve İş Talepleri

Yabancı bir şirkette calışan ve Amerika'ya yılda birkac kere kısa sureli giriş yapıp Amerikalı muşterilere satış yapan kişilerin B-1 vizesi ile giriş yapmalarının uygun gorulebilmesi icin asıl iş yeri merkezinin Amerika dışında olması, calışan kişinin Amerika'da yaptığı satışlardan elde ettiği komisyonun genel maaşının kucuk bir bolumunu oluşturması ve bu kişinin girişlerinin kısa sureli ve uluslararası ticaretin devamlılığı icin olması gerekmektedir.

Bir kişi Amerika'ya sık sık giriş yapıyorsa ve elde ettiği gelirin tamamını Amerika'da yaptığı satışlardan kazanıyorsa B-1 kategorisi altında yasak faaliyetlerde bulunuyor demektir.

B vize kategorisi ile Amerika'ya giriş yapıp statu değişikliğinde bulunmaya calışmak tavsiye edilmez cunku kanunsuz bir durum oluşabilir ve boylece Amerika'ya ileriki bir tarihte giriş yapmak icin izin almak riske girebilir.

__________________________________

H vize kategorisi, Amerika'da gecici sure profesyonel olarak calışmak icin yapılan giriş cıkışları duzenler. Bu kategori altındaki dort vize turunden ( H-1B, H-2A, H-2B, H-3) en yaygın olarak kullanılanı ve konumuzla direk ilişkili olanı H-1B vizesidir. Bu vize, Amerika'da eğitimini ve/veya stajını tamamlayan oğrencilerin "full time" calışmaya başlayabilmeleri icin gerekli olan vize turudur. H-1 vize işlemlerini Amerika icinde INS ofisleri, A.B.D. dışında da A.B.D. Konsoloslukları yapmaktadır.

ABD'de vize konusunda yapılacak yeni bir duzenlemeyle, ulkede calışan yabancı uyruklular vize yenilemek icin ulke dışına cıkmak zorundalar. 16 Temmuz 2004'ten itibaren uygulanmaya gecen kurallar cercevesinde, ABD'de calışan yabancı gazeteci, atlet, yatırımcı, yoneticiler gibi vasıflı ve vasıfsız işciler, yurtdışındaki ABD buyukelciliklerine başvurarak mulakattan gecip parmak izlerini verdikten sonra vize yenileyebiliyor.

_____________________________________

M1 vizesi, Amerika'da mesleki ve teknik konularda eğitim veren programlara katılmak isteyen kişilere yonelik duzenlenmiştir. Başvuru şekli F1 vizesi ile tamamen aynıdır, sadece I-20 formu yerine I-20M-N formu gereklidir. M1 vizeli oğrenciler okula haftada en az 12 saat devam etmek mecburiyetindedirler ve eğitimleri sona ermeden hicbir şekilde calışamazlar. Ancak devam edilen program sona erdikten sonra eğitim alınan her dort ay icin bir ay (toplam altı ayı gecmemek şartıyla) calışma izni verilmiştir. M1 vizeli kişilerin eş ve cocukları M2 vizesine tabidirler. Bu vize ile ilgili daha ayrıntılı bilgi icin konsolosluklarla irtibata gecebilirsiniz.

______________________________________


teşekkur yetmiştir herzaman....
__________________