Arkadaslar ben bircogunuzun bildigi uzere dogma buyume Almanyaliyim. Burada gun gectikce daha cok vatandasimizin bizim Milletimizin onemli degerlerinden yoksun yasadigini fark ediyorum. Nedir bizim onemli degerlerimiz? Birkacini sayayim:

Dilimiz

"Almanci"lar Turkcemizi dogru kullanmiyor. Bunun bence iki nedeni var.

1. Buradaki Vatandaslarimizin cogu Ulkemizin kirsal kesimlerinden goc ettigi icin zaten Ozturkcesi yetersizdir, cocuklarina istesede yeterince dil bilgisi veremiyor.

2. "Biz artik buraliyiz" veya "Burada onemli olan Almancadir" mentaliteleri. Ucuncu jenerasyona dil bilgisi verilmiyor.

Asil uzucu yani ise cogunlugun iki dilide iyi konusamamasi.

Saygi

Ozellikle gencler Saygidan yoksun buyuyor. Ana Babaya karsi gosterilen Saygidan bahsetmiyorum. Bence en onemli degerlerimizden, yani bizi Turk yapan seylerden birisidir Saygimiz. Burada yasitlarimda gordugum birsey var, hep Almanlara karsi "Biz sizden ustunuz" havasi var. Evet dostlar, elbette ustunuz ama bizi ustun kilan cok onemli bir hususu goz ardi etmissiniz: Saygi. Yani Almanya Geleneklerine, Kulturune, Insanlarina ve resmi dini hristiyanliga saygi gostermemiz lazim ki saygi bekleyebilelim.

Sanli tarihimiz

Biz burada yasiyorsak iki ulkeninde tarihi onemli hadiselerini bilmeliyiz. Alman tarihini ister istemez senelerce okulda ogreniyoruz ama bizim Tarihimiz? Sizce Almanyadaki Turk genclerine Istanbulun fethini sorsam kac kisi bilir?

Sosyal ve Kuturel aliskanliklarimiz.

Bircok kisiye onemsiz gelebilir ama bence cok onemli bir husus. Bizi biz yapan ozellikler. Milletimizin bircok guzel aliskanliklari vardir. Kucukken ya okey ya tavla ogreniriz mesela. Evde cay veya Ayran iceriz. Sokakta cins ayrimi yapmadan kolkola gezeriz. Birbirimizi yanaklarindan operiz, tokalasiriz, hal hatir sorariz. Bizde takim tutmayana adam demezler vesaire vesaire vesaire.

Elbette kendimizi buraya entegre edecegiz, ama bu onemli degerlerimizi unutmadan, cunku biz burada dogup, buyuyup burada olsekte, biz TURKuz.

Arkadaslar sizinde fark ettiginiz konular varsa lutfen ekleyin, elestiri ve fikirlerinizi bekliyorum.