İsmim Kerem, I WaNNa LeAve ve iwannaleave isimli uyeliklerin sahibiyim. İlk hesabım banlanmıştı, ikincisine de gecen girmeye calıştım, bazı dost zannedip şifresini soylediğim super arkadaşım(!) şifresini değiştirmiş, yeni hesap aldım.
Tanımayan arkadaşlara kendimi tanıtayım, 17 yaşındayım. Taekwondo turnuvalarına katılmak amacıyla cok ulke gectim. Lakin taekwondo yu 2 sene once bıraktığım icin son 2 senede sadece 1 kere İsvicre'ye gittim. Ondan once defalarca Kore ve Japonya'ya, ve avrupada ve kafkasyada cok ulkeye gittim turnuvalar icin. Babamın İsvicre'de işi cıktığı icin oraya taşındık, 3 ay kaldık. Cenevre'yi memleketim gibi severim, avcumun ici gibi bilirim

3 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında Buenos Aires'e WEL.CH isimli avrupa birliği projesi ile gittim. Bu projeye İsvicre'deyken başvurmuştum. Dolayısıyla gittiğim projeye İsvicre adına katılıyordum. Beraber gittiğim arkadaşlarımın hepsi İsvicreli idi. Bir tane bile Turk yoktu grubumuzda. Foruma uzun suredir girmiyordum, yeni hesap aldım. Gozlemlerimi aktarmak istiyorum. Arjantin hakkında bilgi arayan arkadaşlara detaylı bir bilgi linki olarak verilebilir.
Madde madde olarak yazmayı daha cok seviyorum. Anlaşılması da kolay oluyor haliyle.
1) Turkiye'den direkt ucuş yok. AirItalia ile Milano aktarmalı gitmek en mantıklı secenek. Diğer firmalar beterin beteri. Turkiye'den Arjantin'e gitmek başlı başına bir eziyet denebilir. Aktarmalı ucuşta Milano'da 3 saat beklettiler bizi. Sonra ise 14 saatlik bir ucuş ile ancak varabildik.
2) Sigara icen arkadaşlar icin durum daha kotu sayılır

3) Arjantin ile Turkiye arasındaki saat farkı 6 saat. Bizi 6 saat geriden takip eden bir ulke.
4) Arjantinliler kadar kendini beğenmiş insanlar gormedim. Kendilerini surekli avrupalı olarak tanımlarlar. Ulkedeki insanların %50 si İtalyan soyuna sahip. Yani dedesi veya buyuk buyuk dedeleri Arjantin'e goc etmiş İtalyanlar. Bir de Alman cok cıkıyor. Adam Almanca bilmiyor, ben Alman'ım diyor :P Kendilerini diğer guney amerikalılardan komple ayrı tutarlar.
5) Uruguaylılardan nefret ederler. Brezilya ile arasında da buyuk bir rekabet var. Uruguay'dan nefret etme sebebi ise gecmişte Arjantin toprağıyken kendilerinden ayrılmış olmaları. Neden ayrıldıklarını da anlamak guc. Uruguay ile Arjantin arasında hicbir fark yok, Uruguay'a gidince sanki farklı bir Arjantin şehrine gitmiş gibi hissediyorsunuz.
6)Tehlikeli bir ulke denebilir. Ozellikle de başkent Buenos Aires icin. Rush hour larda cok sıkıntı yaşayabilirsiniz. Otobusler falan cok kalabalık oluyor. Sakın ha otobuste kulaklıkla muzik dinlemeyin. Kulaklığı cekince ellerine mp3 calar veya telefon geleceğini bilenler cekip kacıyor. Bu yuzden dinleyecekseniz de sıkı sıkı tutun derim.
7) Sokaklarda elini kolunu sallayarak gezmek zor. Tehlikeli cunku. Fotoğraf makinesiyle cok gezilmemesi tavsiye olunur. Kapkaccı kaynıyor ortalık.
8) Turkiye'yi kimse bilmiyor. Sozde şehirde Turk okulu diye bir okul var ama Turkiye'nin başkentini bile bilmiyorlar.
9) Turkiye diyince hemen peceli kadınlar, develer ve Arapca akıllarına geliyor. Onyargıları kafadan silene kadar canınız cıkıyor.
10) Suppper bir İspanyolca konuşuluyor. İspanya'da konuşulan Castellano'dan cooook farklı bir İspanyolca. Castellano biliyorsanız anlamanız zor. Ayrı bir dil gibi. Yazılış olarak Castellano ile aynı fakat telaffuzunda cok farklılık var. Bu yuzden konuşurken anlaşmak cok zor oluyor. Biz ilk gittiğimizde kağıda yazıp anlaşıyorduk

11) Herkeste bir İspanya'ya gideyim Barcelona'yı goreyim hayali mevcut.
12) Askerlik yapmak zorunlu değil.
13) Domuz eti sıkıntısı burada yok. Surekli dana eti yeniyor. Her yerde dana eti var. Yemeklerin hepsi etli. Etli olmayan yemek bulmak imkansız gibi. Her yerde etli yemek var. Vejetaryen biri ac kalır kesinlikle.
14) Kızları cok guzel. Acıkcası İsvicre'deki kızlardan bile daha guzeller. Cok bakımlılar. Turk kızı gibi bıyıklı veya İspanyol kızı gibi sakallı değil. İtalyan soy guney amerikaya uyum sağlayınca bu guzellik ortaya cıkıyor

15) Herkesin bir sevgilisi var. Boşta olan kız bulmak zor. Nasıl oluyor bu iş ya diyorsunuz. Sonra alışıyorsunuz. Yeni gidenlerdenseniz mecbur ilk hedefiniz 15 yaş ve altı kızlar olacak

16) Mevsimler ters. Biz gittik kışın ortasıydı

17) Patagonya inanılmaz guzel bir yer. Patagonya turu sırasında buzuldan kesilip buz niyetine icine konmuş viski ikram ediliyor. Ben icmedim, ilk yudumda kusan arkadaşlar olduğunu gordum. Tadına bile bakmadım ickiden nefret eden biri olarak. Cok beğenen ayyaşlar da vardı elbet. Kusanlar olduğu gibi.
18) Dunyadaki en guney kent olan Ushuaia'ya gittim. Cok guzel, bir o kadar da soğuk bir yer. Hava -22 dereceydi gittiğimde. Bu kentin limanında dunyanın sonu diye tabir edilen bolum bir postaneden ibaret

19) Turkiye'ye siyasi tarih acısından benzeyen bir ulke. Darbeler vs tarihini kaplayan olayların başında geliyor.
20) Tangonun memleketine gidip de tango oğrenmemek olur mu hic?

21) Kişi başına duşen milli gelir duşuk. Fakir bir ulke denebilir. Refah duzeyi duşuk.
22) Buenos Aires 2 bolumden oluşuyor. Guneyde fakirler yaşıyor, kuzeyde zenginler. Guneyde kapkaccılık olayları cok oluyor.
23) Buenos Aires'te dunyanın en buyuk meydanlarından biri var. 9 şeritli miydi neydi yanlış hatırlamıyorsam. Karşıdan karşıya gecerken ışığı beklemek gerek haliyle. Şoforler de Turkiye'dekine benziyor. Işığa dikkat etmiyorlar. Bu yuzden yaya gecidinde bekleyen tek kişi sizseniz sakın karşıya gecmeye calışmayın. Cunku tek kişiyseniz veya 3-5 kişiyseniz araclar ışığa bakmıyor, slalom olma ihtimaliniz yuksek. Ezilme, sakatlanma ihtimali yuksek.
24) Binalar cok gorkemli Buenos Aires'te. İnanılmaz guzel binalar var. Avrupadaki binalara benziyor. Guney amerikada avrupai binalar bulabileceğiniz tek ulke burası. Sanki Paris'teymiş gibi hissediyorsunuz. Paris'e gidenler bilir.
25) Barış Manco abimizin dediği Guney Amerika'da sular delikten saat yonunun tersine donerek akıyor olayı efsaneymiş. Barış Manco'yu cok severim ama bu konuda ona katılmıyorum. Normal Turkiye'de nasıl akıyorsa oyle akıyor ozellikle dikkat ettim buna. Sonra da acıp bir Gulpembe dinleyip Barış abimizi andım

26) Arjantin'deyken gezilebilecek ulkeler belli. Brezilya, Uruguay ve Şili. Şili'ye giderseniz Atacama colunu mutlaka gezin. Zaten Şili'de başka bir b.k yok afederseniz. Uruguay ise vakit kaybı denebilir. Arjantin'den hicbir farkı yok cunku. Gidilecek en mantıklı yer Brezilya. Biz kışın gittik ama siz yaza denk getirirseniz Rio'ya karnavala gidin. Gecen seneki arkadaşlar cok beğenmiş oyle diyorlardı.
27) Ulke arası seyahatlerde otobus kullanın. Uzun suruyor. Fakat ucak cok pahalı. Ayrıca otobusler cok ucuz ve Turkiye'de bulabileceğiniz en luks otobusten 2 kat daha luks. İnanılmaz rahat, isterseniz koltuğu tamamen yatak haline getirebiliyorsunuz, koltuklar arası mesafe cok fazla.
28) İspanyolca bilmiyorsanız işiniz cok zor. Hele hele Buenos Aires dışında İspanyolca da yetmiyor. Hangi şehre gidiyorsanız o şehrin aksanını oğrenmek zorundasınız. Mesela Cordoba şehrinde R harfleri Ş olarak okunuyor. Dolayısıyla Buenos Aires İspanyolcası bilseniz bile Cordoba'da işlemez. Neredeyse her şehirde farklı bir İspanyolca konuşuluyor.
29) Gay arkadaşım erkeklerin yakışıklı olmadığını soyledi. Bayanlara duyurulur.
30) Yaşamak icin değil ama gelip 1-2 sene kalmak icin guzel bir ulke. Keşke bir işim cıksa da Arjantin'e 1-2 seneliğine tekrar gitsem diye cok istiyorum. Fakat omurluk yaşamak icin hic uygun değil, durum Turkiye'den de kotu cunku.
Umarım yazım guzel faydalı ve bilgilendirici olmuştur.
Herkese selamlar
Kerem Gokoğlu