Alttaki yazi Mezun'da 06.11.2000 tarihinde yayinlanmistir.

Merhabalar...

Cocukluğumdan beri Amerika ile ilgili cok şey duyuyorum. Sanırım bircoğumuz neredeyse tum eyaletlerini sayabiliriz. Dunyanın en zengin ekonomisi. Dunyayı yoneten dev. Neyse uzatmayayım, ben de yeşil kart icin başvurdum ve kazandım. Hem kendim hem de eşim adına başvurmuştum. Sanırım eşim benden daha şanslıydı. Cunku cekilişi eşim kazandı. Herneyse, 1999'un haziran ayında cekilişi kazandığımızı bildiren evraklar posta kutusundaydı. O tarihten bu yana ne yapacağımızı duşunmek ve bunu tum etrafımızdakilere danışmak bir alışkanlık haline geldi. Şimdi sizlerle de paylaşmanın ve artık bunu Turkiye'nin gundemine taşımanın zamanı geldi diye duşunuyorum. Size gerekli verileri de vereyim. Ben bir kamu kuruluşunda Elektronik Muhendisi olarak calışıyorum, 2 cocuk babasıyım. Yaşım 32.

Neyse evrakları posta kutusundan aldıktan sonra mukemmel (!) ingilizcem ile doldurup tekrar gonderdim. Sonucta bana Ankara Amerikan elciliğinde randevu gunumu ve muayene olabileceğimiz doktorları gosteren belgeler geldi. Tum işlemler toplam 2 gun icinde bitiyor. İkinci gun A.B.D. elciliğinde (Amerikan filmlerindeki gibi) sağ elimizi kaldırıp yemin ettikten sonra akşam 4'te onaylanmış vizenizi size veriyorlar. Eğer kazanırsanız gerekli tum belgeleri ingilizceye cevirmenize gerek yok. Doktora, iğnelere ve elciliğe vereceğiniz para kişi başına 700 - 800 doları buluyor.

Vize sureniz 6 ay olarak veriliyor. Bizde 6 ay dolmadan giriş yapabilmek icin (bitmesine 15 gun kalmıştı) bir seyahat acentasının turuna katıldık. Tur 1 gun Milano'da kaldıktan sonra San Francisco'ya gececekti. Fakat son gun tur yetkilileri bizi arayarak İtalya'nın anlaşılamayan bir nedenden oturu bize vize vermediğini soylediler. İtalyan elciliği yetkilisi 'Bu kişiler turist değil, A.B.D'de kalabilirler' demiş. Halen bu olayın İtalya'yı nasıl ilgilendirdiğini cozemedim.

Tur yetkilileri sizleri direk olarak A.B.D'ye gonderelim dediler. Madem bu yola cıktık devamını getirelim mantığı ile kabul ettik. Bu arada ben, eşim, 6 ve 4 yaşlarındaki oğullarım henuz hicbir şekilde ulke sınırlarımız dışına cıkmamıştık. Neyse bir sabah Turkiye saatiyle 6'da başlayan yolculuğumuz San Francisco saatiyle 2:30'ta bitti. Duşunebiliyor musunuz iki kucuk hareketli erkek cocuğuyla bu yolculuğu?. Neyse oraya vardık.

Kazanmış ve gitmenize az kalmışsa burayı dikkatle okuyun. Elinizdeki belgeler ile 'yeni gocmen' yazan yere gidiyorsunuz. Buradaki yetkili sizin zarflarınızı alıyor. Ve ingilizce birşeyler soyluyor. Ne soylediğini sizinle paylaşamıyacağım icin uzgunum (Cok azını anlayabildim ve sanırım bazı sorularına yanlış cevaplar verdim). Yani ingilizceyi cok iyi bilmenize gerek yok. Burada pasaportunuza bir senelik vize daha veriliyor. San Francisco hava alanından cıktıktan sonra buradaki danışma burosuna otelin ismini soyledim. Buradaki yetkili bana binmem gereken otobusu soyledi. Uykusuzluktan ağlamaya başlayan iki cocuk ve eşim ile otobuse bindik.

Oğleden sonra 3'te oteldeydik. Sanırım Turkiye saatiyle gece 1 . Otele girişte kulağıma gelen ilk ses Turkce konuşmalardı. Bu kadar ingilizce konuşmalardan sonra kulağa cok hoş geliyor. Tur kılavuzuna geldiğimizi bildirdikten sonra odamıza kendimizi attık. Coktan uyumuş olan eşim ve cocuklarım yatağa doğru gittiler. Ama ben heyecan icinde dışarıya cıkıp biraz dolaştım. Rap yapan zencileri seyrettim. Onları seyrederken 3 kişi sigara 2 kişi ateş istedi. Neyse o sabah cocuklarım sabah saat 4 civarı kalkmışlardı ve şoyle konuşuyorlardı :

- Abiş sabah ne zaman olacak?

- Baksana galiba hava aydınlanıyor.

3 gun San Francisco'da 3 gun Los Angeles'ta kaldık. Eğer giriş cıkış yapmayı duşunuyorsanız buralara gidebilirsiniz. Bircok Amerikan filminde ben buraları biliyorum diyebiliyorsunuz. Tek başınıza dolaşırsanız kaybolma ihtimaliniz var. Cok uzaklaşırsanız oteli bulmanız zor olabiliyor.

Şu an Turkiye'de işimin başındayım. Gelecek Nisan ayında vizem doluyor. Ve biz halen kararsızız. Belki cocuklarım icin gitmem gerekir deyip gideceğim ya da cocuklarım icin kalmam daha iyi olur deyip kalacağım. Bana tavsiyelerinizi [email protected] adresine gonderebilirsiniz.

Sanırım daha bir muddet daha bu bir Amerikan ruyası mı yoksa bir Amerikan kabusu mu olur diye duşuneceğim.