Mobil Oğrenme icin Atılan Adımlar
Sosyal Medya Haberleri, Yardım ve Sorular0 Mesaj
●37 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sosyal Medya Forumları
- Sosyal Medya Haberleri, Yardım ve Sorular
- Mobil Oğrenme icin Atılan Adımlar
-
27-09-2019, 05:10:40Kayıtlı ÜyeDijital ortama taşınan eğitimin mobil teknolojilerdeki gelişmelerle birlikte universitelerimizi de etkilediği acıktır. Gercekten de Turkiye’de ve dunyada eğitimde mobil teknolojilerin kullanımı artmakta ve kuresel olcekte farklı bazı oğrenme anlayışlarına olan ihtiyaclar ve yontemler tartışılmaktadır. Oncelikle Mobil Oğrenme icin gerekli teknolojik alt yapıya bakalım. Genel anlamıyla Mobil Oğrenme, mobil cihazları ve kablosuz iletişimi kullanan elektronik oğrenme uygulamaları olarak tanımlamaktadır. Burada en onemli araclar akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlardır. Turkiye’de yaklaşık 11 milyon kişinin akıllı telefon, 7 milyon kişinin de tablet bilgisayar kullandığı ve bu mobil cihazların neredeyse tamamında internet tarifelerinin bulunduğu duşunulduğunde, mobil oğrenme faaliyetlerinin artması icin oldukca geniş bir teknolojik potansiyele sahip olduğumuz gorulecektir. Mobil Oğrenme, aynı zamanda uzaktan eğitimin bir uzantısı bazen de tamamlayıcısı gibi duşunulebilir. Yani mobil oğrenme yep yeni bir oğrenme yontemi olmakla birlikte Turkiye’de yıllardır onemli gelişme sağlayan uzaktan eğitim calışmalarının bilgi ve deneyimlerinden rahatlıkla yararlanabilecektir. Tum bu verilerin uzerine eğitimde FATİH projesine geciş calışmalarını ve bunun getireceği sinerjiyi de duşunduğumuzde Turkiye’de mobil oğrenme icin oldukca yuksek bir potansiyelin olduğu ve bu yonde ciddi calışmaların yapılması gerekliliği gorulecektir. Turkiye’de Mobil Oğrenme konusu, sorunlar ve cozum onerileri gectiğimiz Haziran ayında Okan Universitesi’nde benimde duzenleme komitesinde yer aldığım ve cok değerli uzmanların ve katılımcıların katkılarıyla “Mobil Oğrenme Calıştayı”nda masaya yatırılmıştır. Sanırım bu calıştayda cıkan en onemli sonuc Mobil Oğrenme konusunun Turkiye eğitim sistemi acısından oldukca buyuk oneme sahip olduğu ve mevcut potansiyelin doğru yonlendirilmesi gerekliliği olmuştur. Calıştay raporundan bazı onemli gorduğum hususları sizlerle paylaşmak istiyorum: Yine onemli bir husus, oncelikle oğrencilerin teknolojileri kullanmalarının oğretmenlere gore cok ilerde olduğunun kabuluyle işe başlamak gerektiğidir. Mobil oğrenme konusunu fikir ve kapsam bakımından henuz geciş aşamasında olduğundan geleneksel eğitim metotlarıyla yeni eğitim metotlarının birlikte kullanıldığı harmanlanmış bir eğitim modeli soz konusu olduğu gibi, tercih konusu da olmaktadır. E-oğrenme ve geleneksel oğrenme yontemlerini destekleyici mobil oğrenme yontemleri kullanılmalıdır. Mobil oğrenme sağlayabilecek cok fazla sayı ve ceşitte arac bulunduğundan oluşturulan iceriğin her işletim sistemiyle uyum sağlaması gerekmektedir. Aksi takdirde herkese ulaşamayacak ve herkes kullanamayacaktır. Ayrıca iceriğin interaktif ve oğrenciyle etkileşim halinde olması gerekli ve onemlidir. Mevcut geleneksel yontemlerin mobile donuşturulmesi gerekmektedir. Mobil oğrenme hap gibi kısa ve oz olmalıdır. Kısa materyaller kullanılmalıdır. Oğretmenin de materyalin bir kısmını uretebilir olması gerekir. Mobil oğrenmede fiyatlandırma on plana cıkarsa ve fiyatlar yuksek olursa, fırsat eşitsizliğine neden olabilir. Minimum seviyede fiyatlandırma olması gerekir. Devlet duşuk gelirlileri mobil oğrenme uygulamalarına ulaşmaları konusunda desteklemelidir. Mobil operatorlerin pazarda rolu onemlidir. Operatorler onculuk yapmak isterler ama konuya kÂr odaklı yaklaşacakları duşunulmektedir. Kapitalizmin ruhuna uygun olarak fırsat eşitsizliğine donuşebilir. __________________