İNGİLTERE

Sanayi devriminin doğduğu topraklar, asiller, serfler, Robin Hood, yukseklerde yaşayan İskoclar, Vikingler... Dunun uzerinde guneş batmayan imparatorluğu, bugunun ada ulkesi. Gecmişten gucunu alan bir ekonomi ve koklu eğitim kurumları. Tum bunlar bir araya geldiğinde İngiltere karşımıza cıkıyor.

İngiltere, cok kulturlu bir etnik yapıya sahiptir.Tum uluslararası oğrenciler hoşca karşılanır ve değişik kulturlere değer verilir.

Her zaman kısaveya uzun sureli ziyaretcilerin gozde merkezlerinden biri olmuştur. Tum dinlerin sembollerini gormek mumkundur. Anglikan, Katolik veya Ortodox Kiliseleri’ni Camiler, Sinangoglar, Budist ve Hindu tapınakları ile yanyana gormek mumkundur. Sokakta her dilden insanlar ile karşılaşmak mumkundur. En cok konuşulan yabancı diller Guney Asya dilleri ve Cincedir.

İngiltere'de gundelik hayat
İngiltere gerek oğrenim gerekse turistik amaclı ziyaretciler icin en guvenilir ve konuksever ulkelerden biridir. Şiddet iceren suclarla karşı karşıya gelmenin oldukca ender olduğu İngiltere'de polis, hala silah taşıma ihtiyacı duymamaktadır. Hastalandığınızda ucretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Altı aydan daha fazla suren bir oğrenim programına kayıt yaptıran bir yabancı oğrenci Ulusal Sağlık Hizmeti Sigortası (NHS) cercevesinde ucretsiz sağlık hizmeti alma hakkı elde eder.


Dini inanclarınıza saygı gosterilir ve ibadetlerinizi yerine getirmeniz sağlanır. Herhangi bir şehirde dininizi ve etnik kokenlerinizi paylaşan bir topluluk ve ibadet edebileceğiniz bir yer bulabilirsiniz. İngiltere cok kulturlu bir toplumdur. Her ırktan, dinden ve renkten insanları karşılamaya alışıktır, ayrıca dunyadaki her mutfaktan ornekler sunan lokantaları vardır.

On altı yaşında butun oğrenciler bir sonraki aşamada izleyecekleri oğretim ya da mesleki eğitim yolunu belirleyecek GCSE sınavlarına girerler. Bu karar noktasında uc farklı yol izlenebilir: akademik, mesleki ve bir de "orta" yol

(On altı yaşından sonra eğitim : Universite giriş sistemleri)

On altı yaşında butun oğrenciler bir sonraki aşamada izleyecekleri oğretim ya da mesleki eğitim yolunu belirleyecek GCSE sınavlarına girerler. Bu karar noktasında uc farklı yol izlenebilir: akademik, mesleki ve bir de "orta" yol.

1- Akademik Yol:
Bu yolu secen oğrenciler bir universiteye veya yuksekokula bir diploma derecesi almak icin devam ederler. Yabancı oğrenciler kendi ulkelerinden aldıkları akademik derecenin niteliğine ve İngilizce dil duzeylerine bağlı olarak ayrıca bir ya da iki yıllık bir program arasında secim yapabilirler.

Foundation Kursları:
Turkce temel ya da geciş kursları olarak ifade edebileceğimiz foundation kursları ozellikle gerekli yeterliliğe sahip olmayan oğrencilerin universite eğitimine devam etmelerine imkan sağlayacak şekilde duzenlenmiştir. Bu kursların bazıları iş idaresi, hukuk, muhendislik ya da elektronik gibi ozel programlara, bazıları da genel sosyal bilimler gibi bir programa giriş icindir. Bir ya da daha fazla konuda bir yıl suren foundation kurslarının coğu bir universite ya da yuksekokuldaki belli bir diploma derecesi ile bağlantılıdır ve bunda başarılı olan oğrenci universiteye devam etme hakkı kazanır.

Access:
A level programının muadili bir program olan Access'in temel ozelliği; oğrencinin eğitimine başlarken sececeği bir universitedeki bolume, bir yılık eğitim sonucunda başarılı olması halinde doğrudan girebilmesidir. A Level diplomasından farklı olarak, ceşitli universitelere başvurulması ve sonuclarının beklenmesi sureci Access Course'ta ortadan kalkmış olacaktır. Oğrenci, Access Course goreceği okulun anlaşmalı olduğu universitelerden biriyle birlikte dalını onceden secmesi ve bir yıllık eğitimini başarıyla tamamlaması halinde bu okulda yerinin hazır olduğunu bilecektir.

2- Mesleki Yol:
Bu yolu secenler, belli bir iş alanında bilgi ve becerisini geliştirmek isteyen ve bu alanda yeterlilik sahibi olarak kursu bitirdiklerinde bir işe girmeyi duşunen oğrencilerdir.

Burada devreye giren ileri eğitim, okul bırakma yaşı olan onaltı yaşından sonra verilen mesleki eğitimi tanımlayan bir terimdir. İngilizce'de FE (further education) olarak kısaltılır. İleri Eğitim, İngiltere'nin her yerine dağılmış altı yuzden fazla yuksekokulda verilir. 16 yaşını bitirip mecburi eğitimin sonuna gelen oğrenciler, okuldan ayrılabilecekleri gibi ileri eğitim kurumlarına (FE Institution) devam ederek mesleki eğitim de alabilirler. İleri eğitim kurumlarındaki kurslar iş hayatına girişte gerekli olan mesleki formasyonu edinmek isteyen oğrencilere gore dizayn edilmiştir. Bazı İleri Eğitim Kolejleri, akademik arka planlarını pratik iş becerileriyle birleştirmek isteyen oğrenciler icin iki yıl suren kurslar da duzenlemektedir. Oğrenciler bu şekilde, calıştıkları konuda iş tecrubesi edinme fırsatını da elde ederler ve tercih ederlerse ardından universiteye de devam edebilirler:

Ulusal mesleki yeterlilik derecesi (NVQ):
Beceriye dayanan ve uygulama ve oğrenme gereklerini yerine getirmek uzere duzenlenen bu yeterlilik derecesi belli işlere yoneliktir. Bu kurslar oncelikle bir iş ortamı icinde verilmek uzere tasarlanmıştır.

Genel Ulusal Mesleki Yeterlilik Derecesi (GNVQ):
Bu, ulusal mesleki yeterlilik derecesinden daha genel ve calışma ile daha az ilgili bir derecedir. GNVQ derecesi adayları iş dunyasına alıştırır. Beceri ve yetkinliğin bir karışımını sunan bu kurslar, bir dizi iş icin kişinin istihdam edilme imkanını artırır, ileri ve yuksek eğitime devam etme fırsatı verir. Lisan ve universite oncesi hazırlık programları dışında pek cok yabancı oğrenci de başka yeterlilik dereceleri almak icin İngiltere'ye gelir. İleri eğitim yuksekokulları cok geniş bir ihtiyaclar listesine yonelik hizmet verir ve mesleki/profesyonel eğitim sunarlar. Lisans oncesi programlarda olduğu gibi mesleki kurslar da İngilizce dil desteği sunar. Sunulan kurslar tarım, sanat, tasarım, bankacılık, bilgisayar, inşaat, muhendislik ve cocuk bakımı gibi cok sayıda uzmanlık alanını kapsamaktadır.

3- Orta Yol:
Burada izlenecek program genellikle iki yıl surer ve oğrencinin diploma derecesi almak icin bir universiteye ya da yuksekokula yahut bir işe girmesini sağlar.

A-Level:
(Advanced Level - ileri duzey) GCSE sınavının ardından oğrenciler iki yıllık bir surecte tamamlanan A-Level aşamasını ifade eden "altıncı sınıf"a (sixth form) başlar. Bu kurslar İngiliz universitelerine ya da yuksekokullarına girişte en cok kullanılan giriş standardıdır. Oğrenciler bu kurs sınavlarına genellikle yuksek oğrenim gormek istedikleri konuyla ilgili iki uc konuda birden girerler. Normalde iki yıl suren A-Level kursları bazı yerlerde verilen yoğun kurslarda bir yıl da da tamamlanabilir. Yabancı oğrenciler A-Level eğitimi icin bağımsız orta dereceli okullardan birine devam edebilirler. A-Level sınavları icin hazırlanmak GCSE icin yapılan hazırlıktan oldukca farklıdır zira, oğrenciler A-Level aşamasında genellikle 3-4 konuda iki yıl boyunca uzmanlaşmak icin eğitim gorurler. A-Level eğitimi kabaca Amerikan sistemindeki universite eğitiminin ilk yılına tekabul etmektedir. A-Level eğitiminin calışılacak konularda erken uzmanlaşma gibi avantajları varken, daha dar bir bilim alanında calışmak gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

AS-Level (Advanced Supplementary Level - ileri tamamlayıcı duzey):
Bu kurslar A-Level suresinin yarısı kadar surer. Yani iki AS-Level kursu, tek bir A-Level kursuna eşittir. Bu kurslar 1987 yılından itibaren onaltı yaşındaki uzmanlaşma derecesini azaltmak icin uygulanmaya başlanmıştır. Coğunluğu ozel olmak uzere bazı okullarda, sınırlı birkac konuda uzmanlaşma suresini yarıya indirme amacıyla AS-Level eğitimi verilmektedir.

Uluslararası Bakalorya:
Bakalorya uluslar arası bir yeterlilik derecesidir ve İngiltere dahil bir cok ulkede universite giriş standardı olarak kabul edilir.

Her uc sistemde de oğrenciler, olağanustu ceşitlilikteki eğitim kurumlarında oğrenim gorebilirler: bunlar; Yerleşik tarihi universiteler, 1992'de universiteye donuşturulen eski politeknikler (bunlar mesleki kurslarda uzmanlaşmış buyuk kurumlardı), Genellikle kucuk ve belli konularda uzmanlaşmış yuksekokullar ya da yuksek eğitim enstituleri.

İngiltere'de ceşitli derece ve diploma kursları veren 96 tane universite ve 50 tane universiteye bağlı yuksekokul bulunmaktadır



Coğu yabancı oğrenci İngiltere'de universite okumanın avantajlarından faydalanmak icin her yıl bu ulkeye gelir. İngiltere'de ceşitli derece ve diploma kursları veren 96 universite ve 50 universiteye bağlı yuksekokul bulunmaktadır.

Son yıllarda daha fazla oğrencinin oğrenim gorebilmesi icin yeni universiteler kurulmuş, var olanlar da genişletilmiştir.On yıl once sekizde bir olan yirmi bir yaşın altındaki İngiliz nufusunun universiteye devam oranı bugun ucte bire kadar yukselmiştir. Lisans oncesi kurslar bir dizi farklı kurum tarafından sunulur: bağımsız okullar, altıncı sınıf kolejleri, ve ileri eğitim yuksekokulları.İngiliz universitelerine girişte kullanılan kriterler ise; A-Level, AS-Levels, Uluslar arası Bakalorya ve GNVQ'dan uygun ve yeterli puanı almış olmaktır. Coğu oğrenci İngiliz universitelerine girebilmek icin Foundation Kurslarına da katılmaktadır

Universite sistemi, lisans (undergraduate) ve yuksek lisans-doktora (postgraduate) şeklinde ayrılmaktadır. İskocya haric ulkenin diğer bolgelerinde lisans eğitimi normal olarak uc yıl devam etmektedir. Ozel alan lisans derecesi (honours) icin oğrenciler okudukları konu uzerinde uzmanlaşma hızlarını artırmak icin ana mufredata ek olarak bir veya iki konuda daha ders alır. Yeni universitelerin bir coğu eski universitelere gore kabul şartlarında daha esnek davranmaktadır. Universiteler, oğrencilere lisans ustu eğitim kapsamında master ve doktora programları sunar. İngiliz universiteleri tarz olarak oğrencileri duşunme ve karar verme konularında eğitir ve onlara araştırma yapma imkanlarını sağlar.

Universitede kullanılan eğitim değerlendirme metotları ise şoyledir:

Eğitim Yontemleri:
Dersler: Oğretim gorevlileri tarafından genişce bir lisans oğrencisi grubuna verilir.
Seminerler: Seminerler kucuk bir oğrenci grubunun, dersi veren oğretim gorevlisi ile toplanıp konunun ayrıntılarını goruştuğu toplantılardır. Bu toplantılar oğrencilere oğretim gorevlilerini yakından tanıma, oğretim gorevlilerine de oğrencilerle tek tek ilgilenme imkanı sağlar.
Teke tek goruşmeler: Bu goruşmelerde bir ya da iki oğrenci oğretim gorelisi ile goruşerek calışmalarını genişletme ve gozden gecirme imkanına kavuşurlar.

Değerlendirme Yontemleri:
Değerlendirme yontemleri farklı oğretim ve oğrenim usluplarını yansıtır.
Yazılı sınavlar: Her yılın sonunda ya da yalnızca son yılda yapılan sınavlardır
Surekli değerlendirme: Yazılı calışmaların, seminerlerdeki katılımın ve yıl sonu sınavının ortalaması
Yazılı sınav ve tez: Ozgun araştırmaya dayalı yazılı tez
Sozlu değerlendirme: Seminerlerde ve teke tek goruşmelerde yapılan sozlu katılım

Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan oğrenciler, lisansustu ya dadiğer yuksek dereceleri almak icin oğrenimlerine devam edebilirler. Bu konuda cok kesin olcutler yoktur ve oğrencilerin iş deneyimleri belirleyici rol oynar.

Lisansustu Diploması:
Diploma programının amacı oğrenciye profesyonel bir yeterlilik derecesi kazandırmaktır. Lisansustu diploma programları bir yıl surelidir ve ders alma esasına dayanır.

Yuksek lisans derecesi:
Sosyal bilimler yuksek lisans derecesi veya fen bilimleri yuksek lisans derecesi (MA, MSc) olarak bilinen ve bir yıl suren bu calışma, ders alma yontemi ve araştırma ya da ikisi birden kullanılarak yurutulur. Coğunlukla ders almaya dayalı bir yuksek lisans derecesini, muhtemelen doktora duzeyinde ozgun bir araştırma izler.

Lisans derecesi almak uc yıl surer. Bazı lisans dereceleri dort yıl ya da daha fazla surebilir.

Şu dallarda lisans eğitimi verilmektedir.

BA: sosyal bilimler dalında lisans
Bed: Eğitim dalında lisans
BEng: Muhendislik dalında lisans
LLB: hukuk dalında lisans
BSc: Bilim dalında lisans

Oğrenim Sureleri:
Yeterlilik derecelerini ve programları tamamlamak farklı sureler alır:

Yabancı dil olarak İngilizce ve bunun uzerine inşa edilen programlar bir haftadan bir yıla kadar surer.
Lisans oncesi programları bir veya iki yıl kadar surelerle olur.
Lisans derecesi, ozel alan lisans derecesine (honours) kadar uc - dort yıl surer.
Dersli yuksek lisans dereceleri dokuz ayla bir yıl arasında surer.
Doktora dereceleri uc yıl ya da daha fazla surer.
Yabancı oğrenciler, İngiltere'de pek cok eğitim kurumunun bir ozelliği olan oğrenci oğretmen ilişkilerinin samimiyeti ve sınıfların kucukluğu karşısında genellikle şaşırırlar. Lisansustu oğrencileri ilgilendikleri alanda bir konu secmek ve araştırma yapmak ozgurluğunun değerini bilirler. Bu oğrenciler, İngiliz eğitim kurumlarında buldukları sosyal hayatı da seveceklerdir.

Başvuru İşlemleri:
Oğrenciler genellikle Eylul ya da Ekim aylarında programlara başlar, bunun icin de bir onceki yılın sonbahar aylarında başvuru yapılmış olması gerekir. Başvurular Universiteler ve Yuksekokullar Başvuru Hizmetleri Kurumu (UCAS) aracılığıyla yapılır.

Bu kurum, başvurunuzu sectiğiniz okullara iletir. Bir universite ya da yuksekokul; oğrencisinin A-Level ya da eşdeğeri sınavlarda belli notları almış olması şartına bağlı olarak oğrenciyi kabul eder. Başvurulan universite ya da yuksekokul oğrenciyi kabul etmezse, UCAS başvuruyu hala acık yeri olan diğer oğretim kurumlarına yollayacaktır.

İngiliz universitelerinin yaşa, niteliklere ya da her ikisine birden bağlı olarak kabul edilmiş giriş şartları vardır. Bazı okul ve yuksekokullar uzun bir bekleme sırasına sahip olabilirler. Bu durumda normal giriş zamanlarında başvuru yapmanız onerilir. Doğru nitelikleri olan ve oğretimden yararlanabilecek kadar İngilizce'ye hakim olan oğrenciler başvuruları ne zaman yapılırsa yapılsın nitelikleri goz onune alınarak değerlendirilir. Başvuru formunu nasıl doldurduğunuz ve kendinizi nasıl sunduğunuz normal tarihler dışında kabul edilmeniz icin ozellikle onemlidir.
Pek cok oğrenci İngiltere'de universiteye girmek icin A-level (A seviyesi) dersleri almayı tercih eder. Oğrencilerin altıncı-sınıf (sixth-form) kolejleri de dahil olmak uzere, A-level oğrenimi yapabilecekleri pek cok farklı tipte kurum bulunmaktadır.

İngiltere'de iyi bir universiteye giriş, buyuk olcude, A-level sayesinde olmaktadır. A-level icin hazırlık zor ve iyi universiteler icin rekabet katıdır. Bu, A-level'a ulaşmak icin gecen bir veya iki yılın belki de bir oğrencinin akademik kariyerindeki en onemli gucluk olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle, butun oğrencilerin rehberlikle yonlendirilmeleri bekledikleri iş tipine ulaşmaları bakımından hayati bir konudur.

Coğu ulkede 16 yaşına kadar eğitim cok kurumsallaşmış bir yapıdadır. A-level bunun ilerisindedir, gercekten, A-level kursu, genellikle, universitede istenen kendi başına araştırma yapma ve analitik oğrenme stiline uzanan bir kopru olarak kabul edilir.

Altıncı-sınıf kolejleri dahil, oğrencilerin A-level alabilecekleri bir yığın farklı kurum mevcuttur. A-level kursları iki yıl surer ve hicbir oğrenci bir okulun aşırı sıkıcı atmosferi icinde kalmak istemez.

Bunun yerine oğrenciler daha yuksek oğrenim kurumlarını (devlet tarafından finanse edilen ve İngiliz oğrencilere serbest olan fakat yabancı oğrencilerin ucret odediği) veya ozel altıncı-sınıf kolejlerini secebilirler. Bunların her ikisi de, oğrenime daha teklifsizce bir yaklaşım getirirler, oğrenciler -genellikle ilk defa- kendilerine okul cocuğundan cok yetişkin muamelesi yapıldığını hissederler.

Bazı yuksek oğrenim kolejleri, oğrenimlerinin sorumluluğunu oğrencilere terk ederek, aşırı nedensel bir yaklaşım benimserler. Devam buyuk olcude isteğe bağlıdır ve aynı kendi kendini motive ediş burada işe yarar. Yuksek oğrenim kolejleri her ne kadar A-level kursu duzenliyorlarsa da, sık sık General National Vocational Qualifications (GNVQs: Genel Ulusal Mesleki Yeterlilik Dereceleri) ve Higher National Diplomas (HNDs: Yuksek Ulusal Diplomalar) gibi pratik ve teknik konu ve kabiliyetler uzerinde odaklanmaktadırlar.

Ote yandan, altıncı-sınıf kolejleri, genellikle kucuk gruplar halinde geniş ve butuncul bir akademik eğitim verir. Ozellikle zeki oğrenciler veya normal oğrenim seyrine uymama ihtimali olanlarburada iyi sonuclar alırlar ve elde edilen netice ortalamanın ustundedir. A-level imtihanlarına yonelik akademik oğrenim başlıca odak noktasıdır, fakat bu pratik iş ve alan gezileri ile desteklenir.

İyi altıncı-sınıf kolejleri, spor, muzik, sanat ve fotoğrafcılık gibi ekstra mufredat etkinlikleri sunarlar. Hocaların ilgisi sıkıdır, kurs oncesi ve esnasında kariyer oğutlerine buyuk onem verilir. Oğrenciler bireysel ilgi alanlarına ve yeteneklerine gore, uygun ve gercekci A-level secimi icin yonlendirilirler. Yabancı oğrenciler soz konusu olduğunda ise İngilizce seviyeleri dikkate alınır.

İngiltere'de yaklaşık 110 altıncı-sınıf koleji bulunmaktadır. Eğitim sistemi İngiltere'nin diğer bolgelerinden farklı olduğu icin İskocya'da altıncı - sınıf koleji mevcut değildir. Altıncı-sınıf kolejleri bazen, fonksiyonu gercekte cok farklı olan, daha kucuk, her bir oğrenciyle bir oğretmenin ilgilendiği (tutorial) kolejlerle karıştırılmaktadır. Bu kucuk kolejler, derecelerini geliştirmek icin A-level'ları yeniden alan oğrencilerle ortaya cıkmıştır. Neredeyse butunuyle sınava odaklanmışlardır ve oğrencilerin gerekli temellere zaten sahip oldukları ve sınav teknik ve stratejileri uzerinde calışmaya ihtiyac duydukları varsayılır. Ayrıca oğrencilere kolej dışından birisinin (ana-baba veya veli) yardım ettiği varsayılarak daha az hoca ilgisi sunulur. Bu, kendi evinde yaşayan bir İngiliz oğrenci icin elverişli olabilir, fakat İngiltere'de hayatını yeniden kurmaya, pek cok değişikliğe uyum sağlamaya ve yabancı dil ile kulturu oğrenmeye calışan bir yabancı oğrenciye uygun duşmeyecektir. Tedricen altıncı-sınıf kolejlerine yerlerini bıraktıkları icin cok az tutorial kolej kalmıştır.

Altıncı-sınıf kolejinde oğrenciler İngiliz oğrencilerin yanında oğrenim gorurler, fakat kendilerine, ihtiyac duydukları ozel dikkat gosterilir. Bu, genellikle, İngilizce'de ve İngiliz eğitiminden bekledikleri oğrenim becerilerinde oğretmenden ozel ilgi gormeleri anlamına gelir. Bazı kolejler şimdi, A-level'lara ve İngiltere oğrenimine bir giriş sunarken, aynı zamanda da orencilerin İngilizce'lerinin standartlara uygun hale gelmesi icin calışan yabancı oğrenim merkezlerine sahiptir. Altıncı-sınıf kolejlerine giriş genellikle mulakatla, bazen de testle olur. Bu test ve mulakatlarda adaylar, onceki eğitimin mufredatından sorumlu tutulur.
İngiliz universitelerinde oluşturulmuş Turk oğrenci derneklerine ulaşabileceğiniz adresler

Glasgow University, Turkish Students' Society
Imperial College (U of London) Turkish Society
Leeds University, Turkish Society
Strathclyde University, Turkish Student Association
University of Bristol, Turkish Society
University of Sussex, Sussex Turkish Society
University of Wales - Cardiff, Turkic Society
Turkish Student Organizations on the Net

Konaklama konusundaki belirsizliği İngiltere'ye varmadan aşmak sizi, ilk aylığınızı bir haftada harcamak gibi bir kulfetten kurtarabilir.

Yabancı Oğrencilerin Barınma Durumu :
İngiltere'ye gelmeden once konaklama ve diğer masraflarınızı da icerecek şekilde finansal bir plan yapmanız lehinize olacaktır. Aksi halde ilk aylığınızı bir hafta icinde tumuyle harcamanız işten bile değildir. Ozellikle okul aracılığıyla ya da bir tanıdığınız vasıtasıyla onceden yerinizi ayırtmış olmanız lehinize olacaktır.


Avrupa ulkelerinin vatandaşı olmayanlar, Gocmenlik Kanunları'na gore Buyuk Britanya'daki kendi barınma masraflarını calışmaksızın ve devletten herhangi bir yardım almaksızın karşılayabilecek durumda olmalıdır. Ailenizin Buyuk Britanya'da sizinle birlikte olması durumunda ise, barınma imkanlarınız ailenizin de ihtiyaclarını karşılayabilmelidir. Ayrıca, oğreniminiz sırasında size uygun bir barınma ortamına sahip olmanız oldukca onemli bir husustur. Yaşam şartlarınızın tatminkar olmaması durumunda akademik calışmalarınız ve sağlığınız olumsuz etkilenebilir.

Buyuk Britanya'da bir cok bolgede oğrenciler icin barınma imkanları yetersizdir. Bu yuzden, okula kabul edilir edilmez kalacak yer ile ilgili bağlantı kurmaya başlamanız gerekir. Bu husus, ozellikle ailenizi de beraberinizde Buyuk Britanya'ya getirmeniz halinde daha da onemlidir.

Buyuk Britanya'ya gelmeden once, gecici de olsa kalacak bir yer ayarlamanız onemli bir konudur. Bu işi memleketinizden ayrılmadan once halletmek sizin icin en iyisidir.

Kalacak yer nasıl bulabilirim?
Kalacak yer ararken ilk danışacağınız yer gittiğiniz kurumdaki ilgili burolar olmalıdır ki bunlar "accommodation or welfare office" veya "students' union" olarak adlandırılır. Buralardan kiralık yerlerin listesine ulaşabileceğiniz gibi kiralama işlemleri konusunda da ceşitli tavsiye ve yardımlar alabilirsiniz. Bahsedilen burolar, kalacak bazı yerlerin uygunluğu ve oğrencinin bir sorunla karşılaşması halinde yardım edilip edilemeyeceğini daha onceden belirleyebilmektedirler.

Ayrıca, Turkiye'nin Buyuk Britanya buyukelcilik, konsolosluk ve eğitim ataşeliğinin ilgili birimleri de size barınma konusunda bilgi sağlayabilir.

Kalacak bir yer aradığınızda, emlakcılar, yerel gazeteler (mesela Londra'daki "Loot" gazetesi), mağazaların vitrinlerindeki ilanlar veya bulunduğunuz kurum icindeki ilan panoları cok faydalı olabilir. Emlakcılar ucretli olduğu icin, size uygun bir yer aramalarını istemeden once bunun icin ne ucret alacaklarını sormanız yararınıza olacaktır.
__________________