Herkese selamlar hayirli ramazanlar dilerim.

Los Angeles`a dil egitimi icin geldim. Tam 4 gundur buradayim. Internette herhangi bir forumda deneyimlerimi paylasayim dedim ve yurtdisiyla ilgili en kapsamli icerigi olan forumun burasi oldugunu gordum. Daha 4 gun oldu cok genelleme yapmamaya calisacagim. Buraya gelis surecimden bahsedecegim. Sorunuz olursa bana DM yoluyla ulasabilirsiniz. Fakat burada bilgisayar cok bulamiyorum o yuzden hemen cevap gelmese bile en gec 1 hafta icinde cevaplarim. Klavyem Turkce karakterleri basmiyor. Imla hatam olursa affola.

Madde madde yazacagim. Daha burayi cok fazla kesfetme imkanim olmadi o yuzden yanlislarim da olabilir. Daha deneyimli, Amerika`da daha cok zaman gecirmis forum uyeleri duzeltebilirse sevinirim.

Gelis surecim;

- Ben bir danismanlik sirketi araciligiyla geldim. Fakat danismanliga gitmeden once gidecegim ulkeyi sehri okulu kafamda belirlemistim. Size de bunu tavsiye ederim. Danismanlik tarafindan kandirilip cok kotu okullara gonderilen, havaalaninda karsilanmayanlar var. Bu is danismanlik olmadan da halledilebilir ama ben danismanlik araciligi ile hallettim cunku Ingilizceme guvenemedim. Danismanlik sizden para almiyor, cunku sizin okula verdiginiz paradan komisyon veriyor gittiginiz okul. Yani danismanliga para verecegim korkunuz olmasin. Danismanliklarin para aldiklari baska hizmetler var, vize danismanligi gibi mesela. Tabi bazi danismanliklar vize danismanligini bedava da yapabilir.

- Vize olarak F-1 ogrenci vizesi oluyor. Haftalik alacaginiz ders saatine gore F-1 veya B-2 turu vizelerden birine basvurmaniz gerekiyor. Ders saatiniz fazlaysa her turlu F-1 e basvuracaksiniz ama ders saati sayiniz cok azsa turist vizesi de yeterli olabilir.

- Ucak biletini direkt aldim ve agir kazik yedim. Ucak biletini aktarmali alip almamak size kalmis. Benim tavsiyem, uygun fiyatli kampanyalari takip edin ve direkt ucus alin. Ben direkt ucus aldigim icin memnundum fakat ben biletimi aldiktan 2 hafta sonra fiyati 1000 lira civari dustu moralim epey bozulmustu.

- Gideceginiz sehri kafanizda belirleyin. Danismanliktan bu konuda tavsiye almayin derim.

Ucak yolculugum;

- Istanbul-Los Angeles direkt ucusla 14 saat suruyor. Aslinda havada gecen sure 13 saat ama ucak verilere gore hicbir zaman vaktinde kalkmiyor ve havaalani trafigi yuzunden yaklasik 1 saat gec kalkiyor. Bana da boyle oldu ve ucagim 1 saat gec kalkti. Toplam 14 saat uctum.

- Ucakta verilen yemekler gayet doyurucu. Iki yemek veriliyor biri kalkistan biraz sonra digeri inisten hemen once. Yolculuk sirasinda sicak havlu (sicak suyla islatilmis), battaniye, dudak kremi, terlik, corap, dis fircasi ve dis macunu veriliyor. Kalkistan 2-3 saat sonra ucaktaki tum guneslikler kapatiliyor ve karanlik oluyor, inise 2 saat kala aciliyor. Yani rahat rahat uyuyabilirsiniz.

- Ucakta yolculuk uzun oldugu icin vucudunuz biraz sisebilir, rahat giyinmenizi tavsiye ederim. Herkesin her tarafi sisecek diye bir sey yok tabi bunyeden bunyeye degisir.

Geldikten sonraki gozlemlerim;

- Los Angeles`ta toplu tasima diye bir sey yok. Yani var ama o kadar kotu ki varligi hissedilmiyor. Yani ogrenci dostu bir sehir degil. Amerika`da en ogrenci dostu sehir New York ve Boston gibi gozukuyor, toplu tasimanin gelismisliginden dolayi. Ben bunu bilerek geldim buraya, fakat yurumeyi sevmeyen biriyseniz kesinlikle secmeyin bu sehri.

- Turkiye`de hicbir sekilde goremeyeceginiz arabalar var. Normal arabalarin hicbirinin Turkiye`deki modeli yok. Yani mesela Honda Civic Turkiye`deki gibi degil. Buradakinin kasasi daha bir garip. Hic BMW 3.20 yok hep 3.28 veya 3.26 gibi garip modeller var. Etraf Mustang dolu. Onun disinda cok sayida Maserati, Lamborghini ve Camaro var ortalikta. Hizli arabalari sevenler icin guzel bir sehir. Siz suremiyor olsaniz da boyle arabalari gormek hosuna gidiyor insanin.

- Hava cok sicak ve nemli.

- Etraf evsiz dolu. Uzaktan sacma sapan seyler bagirabilirler ama zararsiz cogu. Korkmaya gerek yok cok da diye dusunuyorum simdilik.

- Metroya sakin binmeyin bu sehirde. Cok tehlikeli adamlar dolu. Tabi ben bir kez bindim ve bunu soyluyorum bir daha binmeye cesaret edemem.

- Sehrin havasi cok kirli, araba sayisinin fazlaligindan dolayi. Runyon Canyon denen yere gidince sehrin uzerinde bir sis tabakasi goruyorsunuz ama sis degil tabi smog denilen kirli hava, arabalarin gazlarinin olusturdugu kirli hava.

- Yemek konusu buyuk sikinti. Herkes icin olmayabilir tabi herkesin damak tadi farklidir. Her sey asiri derecede yagli veya sekerli. Amerika`daki obezite oranina sasmamak gerek. Domuzun binbir turlu cesidi var. Domuz eti yiyorsaniz hicbir sorun yok. Fakat yemiyorsaniz buyuk sorun cunku normal yemeklerin de hepsi asiri yagli. Gecen hindi gogus aldim (jambon gibi dilimlenmis) ve asiri yagliydi. Fakat marketten markete degisiyor baska bir markette daha iyisini buldum daha yagsizini. Burada bizdeki gibi somun ekmek yok, varsa da ben rastlamadim. Tum ekmekler dilimlenmis bizdeki Uno ekmekleri gibi. Normal Turkiye`deki ekmeklere gore asiri sekerli. Gecen peanut butter alayim dedim. Turkiye`de Calve`nin peanut butter ini yemistim burada bir tane aldim, yag icinde yuzuyordu, yiyemedim. Normal sudansa Coconut Water ve Maple Water daha cok satiyor. Insanlar normal su icmek yerine susuzluklarini genelde kola icerek gideriyorlar. Bu da obeziteyi artiran nedenlerden biri. Tabi benim arabam olmadigi icin simdiye kadar 3 market gorebildim. Arabayla daha uzak marketlerde daha guzel seyler de vardir elbet.

- Market olarak Trader Joe`s ve Whole Foods Market`i tavsiye ederim. Pavillion`s da guzel fakat Whole Foods Market digerlerine gore pahali. Hic gitmedim ama Gelson Market`in de iyi oldugunu duydum.

- Araba kiralamak icin 21 yas siniri var. Barlara girmek veya marketten icki almak icin de 21 yasindan buyuk olmaniz gerek.

- Burada Mc Donald`s a kesinlikle gitmeyin. Tadi berbat otesi berbat. Bir marka kendi ulkesinde, kendi memleketinde nasil bu kadar igrenc olabiliyor anlayamiyorum. Bizim ulkemizdeki Mc Donald`s lar kendi memleketindekilerden cok cok daha iyi.

- Favori hamburgercim ise In N Out Burger. Kesinlikle on numara. Sadece Kaliforniya`da varmis. Yanilmiyorsam Nevada ve Oregon`da da 1-2 subesi varmis ama emin degilim. Asil yeri Kaliforniya. Tadi da harika. Hamburgerler cok guzel. Patatesleri bir degisik. Gozunuzun onunde arkadaki mutfakta dogranip kizartiliyor. En azindan tazelermis gibi bir izlenim veriyor. Diger burgercilere gore daha pahali olmasinin nedeni de bu, tazelik. Mc Donald`s taki gibi donmus yagda kizartmiyorlar(mis). Biraz sert o yuzden patatesleri ama bence guzel. Hamburgeri de dort kofteliye kadar yapiyorlarmis. Bazilari bes koftelik de yedigini soyluyor ama bence kalp krizi gecirtir insana bu sicakta bes kofte

- Meksika yemekcileri her yerde. En unlu Meksika yemegi yapan fast foodcu Taco Bell. Eksi sozlukte yiyenler ishal olduklarini yazmislar, ben daha denemedigim icin bir sey diyemeyecegim ama epey meshur burada cok fazla yerde var.

Okulum hakkinda,

- Okulumu secmemin nedeni sehrin en guzel yerinde olmasi. Cok unlu caddelere yakin oldugu icin sectim.

- Egitimi de guzel, genelde konusmaya yonelik egitim. Turkiye`de o kadar berbat bir Ingilizce egitimi var ki, 10 sene egitim veriyorlar ve *anlayip da konusamamak* diye bir seviyeye getiriyorlar. Baska hangi ulkenin insani bu seviyede Ingilizce biliyor merak ediyorum.

- Okul Isvicreli dolu. Ondan sonra da en cok Suudi Arabistanlilar var.

- Turklerle selamlasma disinda muhabbetinizin olmamasini tavsiye ederim. Cunku Turklerle konusursaniz Ingilizceniz daha az gelisir. Cogu insan yurtdisina dil egitimine arkadasiyla geliyor fakat ben bunu tavsiye etmiyorum. Eger arkadasinizla geliyorsaniz bile gun icinde Ingilizce konusmaya calisin derim.

Burasi bilgi vermekten cok hikaye anlatmis gibi oldu ama umarim dil egitimine geleceklere biraz yon gosterir. Dedigim gibi sorulariniz olursa DM den ulasabilirsiniz bana 1 hafta icinde cevap verecegim.

İnternet sitem icin tıklayabilirsiniz

Iyi forumlar