Yurtdışına Lisansustu Oğrenim Gormek Uzere Gonderilecek Adayları Secme Yerleştirme (YLSY).

YLSY; Universitelerin oğretim elemanı ve Turkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Mudurluğu (TPAO), T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Mudurluğu (TCDD) ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Mudurluğu gibi devlet kurumlarının uzman personel ihtiyacının karşılanması amacıyla T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nca verilen resmi burstur.
YLSY adayları oncelikli olarak -her sene universitelerin ve kurumların ihtiyaclarına gore guncellenerek yayınlanan- kılavuzda yer alan bir universite ya da kurumun kadrosuna yerleştirilmek icin başvuruda bulunurlar (Başvuru koşulları, yerleştirme oncesi yayınlanan kılavuzda ayrıntılı olarak belirtilmektedir). Adayların secilmesi ve kadrolara yerleştirilmesi Oğrenci Secme ve Yerleştirme Merkezi (OSYM) tarafından gercekleştirilir. Yerleştirmesi yapılan bursiyer adayları kendilerinden istenilen diğer evrak işlemleri yapılana kadar aday bursiyer durumundadırlar. Gerekli tum işlemlerini yapan adaylar artık YLSY kapsamında resmi burslu statusundedirler ve yurtdışında eğitim aldıktan sonra Turkiye’ye donduklerinde calışacakları kurumların kadrolarına yerleştirmeleri yapılmış durumdadırlar. Bursiyerler, bursu kazanmadan once bir işte calışıyorlarsa yurticinde ya da yurtdışında oğrenimlerine başlamadan once istifa etmeleri gerekmektedir.

YLSY Başvuru Şartlarına Mulakat Eklenmiştir.
Ayrıca YLSY’de;

Yurt dışında lisansustu oğrenim yapmaya hak kazanan ve oğrenim gorecekleri ulkelerdeki universitelerce istenen yeterli yabancı dil puanına (TOEFL’dan 80, IELTS’den 6, DAFT’dan C2) sahip olmayan adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığının işbirliğinde yurt icinde acılacak olan yabancı dil kurslarına alınacaklardır. Yurt ici dil kursu suresi 6 aydır Yurt ici ve yurt dışı dil kursu toplamı 1 yıldır. Bu sure icerisinde yeterli yabancı dil puanını alamayanlara 6 aya kadar ek sure verilebilir.
Oğrencilerin, yabancı dil seviye tespit sınav sonucunda aldıkları puanlara gore yurt icinde kurlar halinde duzenlenecek olan yabancı dil kurslarına devam etmeleri ve kur sonunda sınavlara katılmaları gerekmektedir.
YLSY’de yerleştirmeniz yapıldıktan bir sonraki aşama evrak ve senet teslimi aşamasıdır. Eğer siz bu aşamada evraklarınızı ve senedinizi teslim etmişseniz ve bu teslimattan sonra gitmekten vazgeciyorsanız bir sonraki sene başvuru hakkınız olmaz. Ama bu evrak ve senet teslimini yapmamışsanız, sadece yerleştirmeniz olmuşsa vazgecebilirsiniz. Bu durumda bir sonraki sene başvuru hakkını kaybetmeniz soz konusu olmaz, yeniden başvurabilirsiniz. Onemli olan evrak ve senet tesliminden once mi sonra mı vazgectiğinizdir.

YLSY ile yurtdışına giden bir kişi oğrenci statusundedir. Eğitimini tamamlayıp bir kadroya atanmakla gecen surede kendisine burs haric bir maaş bağlanmaz, ozluk/emeklilik hakları başlamaz.
Yurtici ve yurtdışı gorevlendirmelerinizde Taahhutname ve Kefaletname Senedi imzalamak zorundasınız. İstifa ve başarısızlık durumlarında ise soz konusu senet hukumluluğunu yerine getirmek zorundasınızdır.
YLSY İle “yurtdışında” yuksek lisans ve doktora yapar ve ulkeye donduğunuzdeyse yerleştirildiğiniz universitede Arş. Gor. Dr.; kurumda ise uzman olarak işe başlarsınız. Zorunlu hizmetiniz ise yurtdışında eğitim aldığınız icin yurtdışında kaldığınız surenin iki katıdır.
Oğretim Uyeliğine atanmak icin bazı belli şartlar olduğundan, doktora eğitiminizi ne şekilde (Yurtici, yurtdışı, oyp, ylsy vb) tamamlarsanız tamamlayın yardımcı docent olarak atanmak icin universitelerin ilgili şartlarını sağlamanız, kadro ilanına başvurmanız ve kazanmanız gerekmektedir.
TPAO, TCDD ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Mudurluğu gibi devlet kurumları adına burs kazanan adayların eğitimleri sadece yuksek lisansı kapsamaktadır. Universiteler adına burs kazanan adayların eğitimleriyse yuksek lisans ve doktorayı kapsamaktadır.
Verilen burs karşılıklı olup, bursiyerlerin yurticinde aldıkları dil eğitiminin suresi kadar; yurtdışında eğitim aldıkları surenin ise iki katı kadar zorunlu hizmet yukumlulukleri bulunmaktadır.

YLYS Başvuru Koşulları