Hollanda'ya aile birleşimi ya da bir başka yolla surekli yerleşmek uzere gelecek yabancıların, kendi ulkelerinde vatandaşlık uyum sınavına tabi tutulmalarını ongoren yasa, 1 Mart'ta yururluğe girecek. Azınlıklar politikası ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Rita Verdonk, bugun Meclis'e verdiği bilgide, yasanın yururluk tarihinin 1 Mart olarak belirlendiğini acıkladı.

Yasa, gecen Aralık ayında parlamentonun Senato kanadında da onaylanarak kesinleşmiş, ancak sınavın uygulanmasına ilişkin bazı teknik ayrıntıların belirlenmesi amacıyla, yururluk tarihinin ne zaman olacağı ilgili Bakanlığın yetkisine bırakılmıştı. Meclis'te yapılan tartışmalarda siyasi partiler adına soz alan temsilciler, sınavı savundular, ancak sınavlarda haksızlık olmaması icin bakanlığın gerekli onlemleri almasını istediler. Verdonk da yasayı savundu ve uygulamanın bu şekilde benimsenmesinin, Hollanda icin tarihi bir an olduğunu soyledi. Verdonk, ilk 500 sınavın ardından bir değerlendirme yapılacağını ve varsa aksaklıkların duzeltileceğini kaydetti.

Yasaya gore, 1 Mart'tan itibaren, aralarında Turkiye'nin de bulunduğu AB uyesi ve oteki Batılı olmayan ulkelerden surekli yerleşmek uzere Hollanda'ya gelecek yabancılar, kendi ulkelerinde Hollandaca ve Hollanda toplumu uzerine sınava tabi olacaklar. Orneğin, Turkiye'den evlenme yoluyla Hollanda'ya yerleşmek isteyen bir kişi, once en temel duzeyde Hollandaca oğrenmek ve Hollanda toplumsal yapısı hakkında bilgi sahibi olmak zorunda kalacak. Bu koşul yerine getirilmeden Hollanda'ya giriş izni verilmeyecek. Sınavlar, Hollanda temsilcilikleri binalarında yapılacak. Sınav icin katılan kişiden masraf olarak 350 avro dolayında para alınacak. Sınavlarda başarılı olamayanlara masrafını odemek uzere yeniden giriş hakkı tanınabilecek.

-HOLLANDA DIŞINDAN EVLİLİKLER ONLENMEK İSTENİYOR

Yasa, Hollanda'da vatandaşlık uyum surecinin zor ve uzun bir donemi kapsadığı noktasından hareketle, yabancıların, gelmeden once ulkelerinde bu uyuma hazırlanmalarını istiyor. Bir başka duzenlemeyle yabancıların ulkeye geldikten sonra da Hollanda'da uyum kurslarına devam etmeleri benimsenmişti. Hukumet esas olarak bu iki uygulamayla AB uyesi ulkeler dışından evlilik yapılmasını engellemeyi amaclıyor.

Hukumete gore, başta Turk ve Faslılar olmak uzere, Batılı olmayan ulkelerden Hollanda'da yerleşik yabancılar yılda ortalama kendi ulkelerinde 15 bin dolayında evlilik yapıyor. Hukumete gore evlilik yoluyla gelen bu kişilerin toplumla butunleşmesinde guclukler yaşanıyor ve bunun baştan onlenmesi hedefleniyor. İşte bu noktada yasa, ulkeye gelecek kişinin vatandaşlık uyum surecine hazır olup olmadığının kendi ulkesinde duzenlenecek bir sınavla belirlenmesini hukme bağlıyor. Hollandaca dil sınavı yanında kişi, Hollanda'yı coğrafya, tarih ve toplumsal yapı olarak ne olcude tanıdığı konusunda teste tabi tutulacak.

-ULKE AYRIMI VAR

Ulkeye surekli yerleşmek uzere giriş koşullarını duzenleyen ''Yurtdışında Uyum Sınavı'' adlı yasa, AB uyesi ulkeler ile ABD, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda'yı Batılı ulke kabul ederek, bu ulkelerden aile birleşimi yoluyla gelecek yabancıları kapsam dışında tutuyor. Orneğin, Hollanda'da yaşayan bir Turk vatandaşı Kanada, Japonya veya bir AB uyesi ulkeden evlenirse, eşinin sınava girme zorunluluğu bulunmuyor, ancak Turkiye'den evlenecek olursa, bu ulkeye gelebilmesi icin gelin ya da damat adayının sınav surecinden gecmesi ve başarılı olması gerekiyor. Yasaya, hazırlanma ve benimsenme aşamasında bu ulkedeki Turk kuruluş temsilcileri şiddetle karşı cıktılar.

Turk dernek ve kuruluşlarını ust duzeyde bunyesinde toplayan Turkler İcin Danışma Kurulu, konu hakkında Avrupa Komisyonu'na goruş sordu. Komisyon, bu uygulamanın AB ile ortaklık anlaşması bulunan Turkiye'nin vatandaşları icin uygulanmaması gerektiği yolunda goruş bildirdi, ancak hukumet, yargı yolunun acık olduğunu gostererek bu oneriyi dikkate almadı. Yasanın uygulamaya girmesinden sonra kimi Turk vatandaşının Hollanda hukumetini mahkemeye vermesi bekleniyor.
__________________