Bir cok kişinin yurtdışında eğitim almak istediğini gordum vede pek bilgisi olmadığını keşfettim.Bende rağbet olan ulkeler hakkında bilgi vermek istedim. Burdan kendinize bir yol cizebilirsiniz.

NORVEC

Eğitim Ucretsiz
Okul harcı yok
Yaşam maliyetleri yıllık 20 bin TL veya gecebilir . Vergileri cok fazla gercekten ...
1 yıl Turkiye ' de okuma şartı. Ama tabii kabul almak cok zor.

Kendi Fikrim :
Norvec dunyanın en refah , en guzel ve mutlu olunabilecek nadir ulkeler arasında birincidir.Bu arada gelir seviyesinden mi bilinmez insanları cok tatlı ve cana yakındır.Kolay vatandaşlık vermez.

İSVEC

Eğitim artık ucretli 12 bin Euro civarında.(AB dışındakiler icin)
Yaşam maliyetlerini başkenti baz alarak konuşuyorum.Bu yuzden 15 bin TL yeterli olabilir. (En az)

Kendi Fikrim :
Eğitim ucretli parası olmayan icin duşunulmemesi gerekir.Eğer yaşam olarak soruyorsanız AB' ye giriş sebebinin onları kendi ref duzeylerine cıkarmak olduğu soylenir. Guzel kızlara sahiptir :=) Fazla goc alan bir ulke.
FİNLANDİYA

Eğitim ucretsiz.
Dunya' da ki en iyi eğitimi veren ulke secilmiştir . (Sadece universite alanında değil)
Yaşam maaliyetleri İsvecle benzerlik gosterir. Orman bakımından cok zengin ve oldukca soğuk ulkedir..

Kendi Fikrim :
Ozellikle Helsinki denilince aklıma metal muzik gelir. Bana gore tum iskandinav ulkeleri guzeldir yaşamak icin.Helsinki ' den şaşmayın derim

İNGİLTERE

Eğitim ucretli.Hatta eğitim ucretinde rekabet yapabilen bir ulke haline gelmiş.Ucretleri son yıllarda kendi vatandaşlarına da yukseltmişler . Bu yurtdışından gelenleri daha fazla etkiledi haliyle.Lisans 3 yılSadece eğitim 18 Bin TL' den başlıyor diyebiliriz. Yaşam olarak Londra ' yı tercih edecekseniz ki ben Londra , iklimi dışında harikadır diyebilirim.Londra ' da yaşam bir hayli pahalıdır. Yaşam acısından şehir buyuk olduğu icin rekabet vardır bu nedenle de ucretler hakkında bişey diyemiyorum değişkenlik gosterir.

Kendi Fikrim:
Bu konuyu eğitim amaclı actığım icin ve genelde Turklerinde finansal durumu genel olarak iyi olmadığı icin İngiltere' yi onermem. Daha doğrusu az para ile yaşayamayacağınız yerlerden biridir.

Amerika Birleşik Devletleri

Eğitim ucreti cok değişkendir. Ulkenin eğitim kalitesine baktığımız zaman bazı ulkelerden geride goruruz .Bunun sebebi ulkede cok fazla universite olması ve bu universite dediğimiz para kurumlarının istatiği duşurmesidir yoksa Dunya ' daki en iyi eğitim alınabilecek ulkedir diyebiliriz .

Eğitim ucreti doğru duzgun bir universite 4 yıllık olarak 15 bin dolardan başlar harclar v.s dahil bayağı uzar gider 50 bin dolara kadar.
Yaşam olarak İskandinav ve Batı Avrupa 'dan daha ucuz olabilir. Ama sececeğiniz yere gore de değişir.

Kendi Fikrim:
Eğitim olarak duşunuyorsanız .Paranız varsa kesinlikle oneririm. Cunku yaşamsal acıdan da daha hareketlidir.

KANADA

Eğitim burada da ucretlidir .ABD kadar olmasa da Turkiye şartlarında yaşayan birine pahalı gelir. En az 10 bin dolardan başlar duzgun bir universite. Bi o kadar da yaşam olunca 20 bin dolar eder. Ama eğer bunu gercekten yurekten isterseniz hic bir zaman olmaz diye bir şey yok , orneğin burs alabilirsiniz. Ama bunu ne kadar istediğinize bağlı bu her ulke icin gecerli .İki dil konuşulur.Fransızca ve İngilizce.

Kendi Fikrim :
Kanada doğal guzellikler olsun, refah yaşam olsun İskandinav ulkelerini aratmayan bir ulkedir. Refah ulkeler genelde soğuk olabiliyor bu ulke gibi .Ama Batı kısmı ozellikle British Columbia eyaleti sıcak olan bir ulkedir. Tabi yaşamsal acıdan daha pahalıdır.
Eğitimin yanında biraz daha guvenilir biraz daha huzurlu bir ulke arıyorsanız Kuzey Amerika ' daki en iyi ulkedir. Cunku metropol şehirleri bile diğer şehirleri kadar huzurludur.

ALMANYA

Eğitim ucretleri 300 Euro veya ustu . Yaşam olarak da 12 bin TL yine normal yaşam icin ideal olabiliyor. Tabi bu sayılar en az uzerinden hesaplıyorum. Ve tek başınıza yaşayacağınızı kaale alaraktan.Tabii en onemli unsur universitede hangi bolume kayıt yaptırmak istiyorsanız oss de o bolumu kazanmış olmanız gerekiyor.Lisans 3 yıl.

Kendi Fikrim :
Teknik konularda iyi bir eğitimin verildiği soylenir.Oğrenci olarak onerebileceğim ulkelerdendir. Şehirleri tarih kokan ulkelerdendir. Tabi bunlar duyumlarım ama sıkıcı bir ulke bana gore cunku cok planlı . Almanya ' ya eğitim icin gidin ama ileride yaşamak icinse başka bir ulke duşunun derim.

HOLLANDA
Eğitim ucretli ama cok değil . Yaklaşık 5 bin Tl den başlıyor ve 15 bin TL ' ye kadar cıkıyor. Universite olarak sadece University of Twente ' nin kampusu var . Yaşam olarak iklimi guzel diyebiliriz.Bazen yağmurları fena olabiliyor.

FRANSA

Eğitim ucretsiz .Daha doğrusu sizin vereceğiniz parayı hangi ulkeden olursanız olun devlet karşılıyor.Yaşam ucretleri olaraksa 15 ile 20 bin Tl arası bir fiyat gerekiyor.

Kendi Fikrim : Fransa diğer ulkelere gore daha avantajlı bir ulke cunku coğu ulke gibi bi kac şehri neredeyse tum şehirleri gelişmiş olan ulkelerden biri .Bu da sizin Fransa ' da eğitim almaya karar verdiyseniz şansınızı arttırıyor. Dunyada halkın devleti yonettiği nadir ulkelerden birisi.Daha doğrusu yonetimde verilen bir kararda halkın ne dediği onemli . Bilmiyorum hala oylemi.

AVUSTURYA

Avusturya 'nın yıllık eğitim ucreti 750 Euro dan başlıyor.Yaşamsal acıdan da 12 bin 15bin Tl yeterli olur.Burada da oss den okumak istediğiniz bolumu kazanmanız gerekiyor . Lisans 3 yıl.

Kendi Fikrim :
Ucretsize yakın okunabilecek yegane ulkelerden birisi. İklim olarak cok değişik bir havası var sabah sağnak yağarken oğlen sıcaktan duramaz olabiliyorsunuz. Ulkenin kucuk olması universiteler arası rekabeti azaltıyor .Ayrıca cok kaliteli universitelere sahip.

ESTONYA

Estonya ' da 4 bin Tl gibi bi ucretle okuyabiliyorsunuz. Yaşamsal olarak da 10 bin Tl yeterli olabilir. Sağlık sigortası zorunlu o da 200 TL.
Ulke de yalnızca Tallinn Universite'sinin YOK tarafından onayı var.

Kendi Fikrim: Tallinn guzel bir şehir. Eğitim kalitesini bilemiyorum. Daha kaliteli universiteler de eğitim alabileceğinizi duşunuyorum.En azından Turkiye Estonya ' da ki universitelerden cok daha kaliteli universitelere sahip . Olay sadece yurtdışında yaşamak olmamalı oyle değil mi ?

BULGARİSTAN

Bulgaristan ' da eğitim ucreti 4 bin Tl ayrıca tıp eğitimi de alabilirsiniz o da 8 bin tl civarı. Yaşam acısından Turkiye' den daha ucuz 7 bin Tl yeterli .

Kendi Fikrim : Bence eğitim kalitesi olarak Turkiye cok daha iyi . Yaşamsal acıdan ' da Avrupa ve Dunya ' nın başkenti kabul edilebilen bir metropol olan İstanbul ile hic bir şehri boy olcuşemez. Kaliteli eğitim icin onermem.Tabii oss sıkıntısı cekmek istemiyorsanız tercih edilebilir.AVUSTRALYA

Eğitim ucretli.20 bin tl kadar .Yaşamsal acıdan ise 12-15 bin tl.

Kendi Fikrim : İnsanlarının cana yakın olduğu soylenir .İngilizce ana dil olduğu icin ve ikliminin de guzel olduğu icin tercih edilebilir.

İSPANYA

Eğitim ucretleri oldukca duşuk. 5 bin tl civarında.İklimi super. Her turlu sporu başarıyla uygulayabilen bir ulke. Yaşamsal acıdan da yıllık 10-15 bin tl yani ortalama rakam burada da gecerli.

Kendi Fikrim : İspanya gercekten dolu dolu bir ulke. Bu ulke hakkında pek bilgim olmasa da el clasico heyecanı icin bile eğitim alınabilecek ulke

İTALYA

Eğitim suresi 3 yıl. Eğitim ucretli fiyatları 15 bin tl civarında.Oğrenciler okurken part - time calışma imkanına sahip.

Kendi Fikrim : İtalya tarihsel acıdan buyuk bir oneme sahip bu nedenle dunyada adı gecen ulkelerden biri.Eğitiminizi moda uzerinden tamamlıyacaksanız ozellikle İtalya onerilebilir.Ama İtalyanca bilmeniz gerekli.

POLONYA

Eğitim ucreti 7 bin tl den başlıyor.Yaşam masrafları ise 10 bin tl civarı.

Kendi Fikrim: Eğer universite okumayı duşunuyorsanız Polonya ' da , ingilizce lisansa bile gitseniz , oraya ayak uydurmak ve yaşamak icin lehce dilini halletmeniz gerekli.Bu arada diğer avrupa ulkelerine nazaran daha ekonomik bir ulkedir.

MACARİSTAN

Eğitim ucreti 8 bin tl civarı.Yaşam masrafları ise 10 -12 bintl civarı.

Kendi Fikrim : Macaristan ' da universite okumak istiyorsanız tercihinizi Budapeşte ' den yana kullanmanız onemle rica olur. Dillerini de oğrenmek zorundasınız.

DANİMARKA

Danimarka ' da eğitim ucretsiz. Danimarka’daki Yuksekoğrenim kurumlarının buyuk coğunluğunun finansmanını devlet sağlar ve genelde Yuksekoğrenim kurumları Danimarka’lı ve yabancı oğrencilerden oğrenim ucreti talep etmezler. Tek istisna, oğrenim ucretlerinin talep edilebileceği bazı Doktora programları ve bazı ozel dizayn edilmiş programlardır.Danimark’da 17 civarında devlet universitesi, bir o kadar Universite Koleji ve 50 civarında uzmanlık alanlarında eğitim veren enstitu bulunmaktadır. Bazı universite ve kolejler eğitimlerini İngilizce dilinde vermektedir. Danimarka dilinde eğitim yapmak isteyen oğrenciler en az 1 yıl ulkenin dilinde eğitim yaptıktan sonra universiteye geciş yapabilirler.

Hayat pahalı denebilir. 15-20 bin tl gerekir.

Kendi Fikrim : Hem iklimi normal olsun hem eğitimi ucretsiz olsun hem de şirin bir avrupa ulkesi istiyorsanız tercihinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.Danimarka insan hakları acısından son derece ilerlemiş bir medeniyettir.

Ben şu klasik listeyide vereyim umarım işinize yarar .

EKONOMİK UNİVERSİTELER
Okul Ulke Yıllık okul ucreti (dolar)
Helsinki University Finlandiya 300
Humbolt University Almanya 300
Oslo University Norvec 300
University of Vienna Avusturya 600
University of Antwerp Belcika 900
Ecole Normale Superieure Fransa 1.000
University of Geneva İngiltere 1.000
University of Frankfurt Almanya 1.000
ETH Zurich İsvicre 1.250
University of Bern İsvicre 1.300
University of Barcelona İspanya 1.300
University of Zurich İsvicre 1.500
Heidelberg University Almanya 1.560
Moscova State University Rusya 3.200
Pekin University Cin 4.500
South Seattle Community College ABD 5.500
University of Tokyo Japonya 5.200
Kyoto University Japonya 5.200
Alıntı...

Surc-u lisan ettiysek affola Alıntılar dışında hepsi kendi yazımdır .Umarım yazdıklarım işinize yarar. Boyle bir şey yapmamın sebebi kafanızdaki bazı soru işaretlerini yok etmek. Malum internetten cok sağlıklı bilgiler alınamıyor .
Bu arada eklemeler yapmaya devam edeceğim.

_ TO BE CONTİNUED_