YouTube, dunya uzerinde en cok girilen sitelerden biri olmasının yanında, en populer canlı yayın platformlarından da biri olarak geciyor. Daha cok oyuncular tarafından kullanılan canlı yayın yapma programı OBS de kendi kulvarındaki en populer araclardan biri. Ancak bu ikisi icin de başlangıc seviyesindeyseniz işlemler ve ayarlar size biraz karışık gelebilir. İşte bunun icin sizi bir başlangıc kiti niteliğindeki yazımızla baş başa bırakıyoruz. YouTube Kanalını Onayla Tum bu işlemlerden once YouTube hesabını onaylamanız gerekiyor. Eğer bunu coktan yaptıysanız, adım adım YouTube'da canlı yayın yapma rehberimize gecebiliriz. Adım 1: Yukarıda da belirttiğimiz gibi, YouTube hesabınızı bir telefon numarası ile onaylamadığınız takdirde herhangi bir şekilde YouTube'da canlı yayın yapma imkanınız bulunmuyor. Adım 2: Hesabınıza girdikten sonra sağ ustteki profil fotoğrafınıza tıklayıp İcerik Studyosu sekmesine tıklayın. Soldaki sekmede Canlı Yayın seceneğini goreceksiniz; o seceneği actıktan sonra "Hemen canlı yayın yap" sekmesine tıklayın. Adım 3: Canlı yayın menusune geldiğinizde onunuze birtakım secenekler cıkacak. Yayın adı, acıklaması gibi istediğiniz şekilde duzenleyebileceğiniz ayarlar bunlar. Bu kısım icin cok daha farklı rehberler gerekecektir. Ancak kısa bir acıklama isterseniz YouTube'un yayınladığı Canlı Yayın Rehberi'ni deneyebilirsiniz. Adım 4: Kişisel ayarlarınız ile işiniz bittiyse, az aşağıda akış anahtarını gorebilirsiniz. İşte onu ilerde OBS ayarlarında kullanacağız. Bir yere not etmeyi unutmayın. Ancak bu şifreyi herhangi biri ile paylaşmamaya ozen gosterin; eğer başkasının eline gecerse, sizin hesabınız ile başkası cok rahat bir şekilde yayın yapabilir. Adım 5: OBS orijinal sitesinden uygulamayı indirin ve yukleyin. Yuklenme tamamlandıysa programı yonetici olarak calıştırın ve ayarlar bolumune tıklayın. Adım 6: Video ve Ses sekmelerinde kendinize ait olan en iyi cozunurluk, bit-rate gibi ayarların girin; burası sizin yayınınızın kalite ayarları, eğer sizin icin en iyi ayarların ne olduğunu bilmiyorsanız, Google tarafından yayınlanan rehbere goz atabilirsiniz. Adım 7: Ayarlarda solda bulunan "Yayın" seceneklerine girin ve Yayın Servisi seceneğinde "YouTube/YouTube Gaming" menusunu secin. Adım 8: Yayın anahtarı bolumunde az once not ettiğimiz anahtarı girmemiz gerekiyor. Bu anahtar ile OBS ile YouTube'umuzu birbirine senkronize etmiş oluyoruz. Yani OBS'de olan her şey otomatik olarak YouTube tarafından yayınlanıyor. Adım 9: Tum ayarlarınızı onaylayıp cıkış yapın. Ayarlar menusunde aşağıda "Kaynaklar" seceneğini goreceksiniz, oradaki "+" seceneğine tıklayın. Eğer bir oyun yayınlamak istiyorsanız karşınıza cıkan secenekler arasından "Oyun Yakalama" seceneğini secin. Bunun icin karşınıza birden fazla alternatif cıkacak, sizin cihazınızda en verimli olarak calışacak seceneği secin. Sonrasında ise 'Tamam' seceneğine tıklayarak ayarlardan cıkın. Bonus Adım: Eğer ki izleyicileriniz sizi duysun istiyorsanız ses ayarlarından mikrofonunuzu secmeyi unutmayın. Aynı zamanda goruntunuzun de gozukmesini istiyorsanız Kaynaklar seceneğindeki + sekmesine tekrardan tıklayın ve "Goruntu Yakalama Aygıtı" seceneğini eklemeyi unutmayın. Karşınıza cıkan seceneklerden kullanmak istediğiniz kamerayı secin ve onaylayarak cıkış yapın. Yayına Başla: Tum bu ayarları doğru bir şekilde yaptıktan sonra yayın yapmaya başlayabilirsiniz. Şimdiden denemek isteyen herkese iyi yayınlar! __________________