Oyleyse konu anlatımımıza başlayalım. Arkadaşlar oncelikle bu konuyu yazan kişi olarak bende sosyal medya kullanıyorum fakat kesinlikle abartmıyorum. Fakat etrafımızdaki gencliğe bakar isek bu arada genelleme yapıyorum fakat iclerin de elbette benim gibi kişiler olduğunu da unutmamak lazım. Ne demiştik? Etrafımıza bakar isek neredeyse tum gencliğin elinde bir telefon ve surekli tık tık tuş sesi. Bu gun ne Trend olmuş? Kac abonem oldu? İnstagram uzerinde fotoğrafım kac beğeni almış, veya hikayemi kac kişi goruntulemiş. Hatta sevdikleri kızlara sosyal medya kullanarak acılmaya calışanlar ( Bende bir kıza acılmak istemiştim sosyal medya hesabını bulamadım ) Aslında sosyal medya kullanımını arttıran temel faktorun kız, erkek arkadaşlık ilişkileri olduğunu da soylemeden edemeyeceğim. Neden bu duşuncedeyim şimdi Kızlardan girelim bir kız sosyal medyaya neden fotoğraf yukler, erkek arkadaş arayışındadır veya takipcisi olan erkek kitlenin fotoğraflarına olan ilgisi, beğenisi yorumlarını merak eder. Paylaşılan iceriğe ne zaman tepki geleceğini bilemeyen kullanıcı kendisini yiyip bitiren merak duygusu ile birlikte her saniye sosyal medya uzerinde gezer buda elden duşmeyen sosyal medya kullanımını yaratan faktorlerden biridir. Bu senaryodan kızlar icin bahsettik fakat erkekler icinde bahsetmeye gerek yok birebir aynı durum gercekleşiyor. Sosyal medya kullanımını genclerimiz icin cazip kılan şeyin Karşı cins ve ilişkileri olduğunu soyledik fakat sadece bununla sınırlı mı? Elbette değil. Merak duygusunu on plana cıkaran onemli faktorlerden biri sadece, Peki? Sosyal medya insanı başka ne konuda meraklandırır. Ornek veriyorum “A” kişisi bir paylaşım yapıyor “B” kişisinin paylaşımı “A” kişisine yakınlığı hangi dereceden olursa olsun merak uyandıracaktır. Bu merak bir cekişme icin olabilir, bilgi almak icin olabilir, gundem ile senkronize olması icin olabilir, Akrabalık acısından bile olabilir. Şimdi orneklendirmeleri biraz acalım; “A” kişisi Sosyal medyayı bilgi sahibi olmak icin kullanır Haber Platformlarını takip eder zaten bir cok haber platformu mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte paylaşımlarını kişisel Web sayfalarından yapmaktansa kullanım acısından genel kitlesi buyuk olan platformlarda yapar cunku bu buyuk kitleden bir pay cekebileceklerinin farkındadırlar. Diğer bir orneğimizin acıklamasını yapmak gerekirse ne demiştik; Gundem, Gencliğimizin ağzındaki kullanımı ile Trend, arkadaşlar Kureselleşme ile birlikte ortaya cıkan Gundem kavramının Sosyal Medya acısından etkisini kesinlikle kucumsemeyiz. Gundem: Coğunluk kitlenin gundelik olarak konusu, one cıkan fiilleri, veya fikirleri şeklinde kısa bir tanım yapabiliriz. Bu gundem inanılmaz bir değişkendir ki kendisini asla tekrar etmez, guncelliğini yitirmez buda Merak kavramını kuşkusuz son derece tetikler. Gelelim Akrabalık ilişkileri Sosyal medya denince gozumuzu hep dışarılara doğru buyutmemiz gerekmez mesela, Yengemin kızı hikayesinde ne atmış, Kuzenim tatilini fotoğraflamış mı?, Amca oğlu profilini guncellemiş mi? En yakınımızdaki kişilerin paylaşımları, şuanda nerede olduğu, paylaştığı durumu da Sosyal Medya kullanımımızı arttıran Merak duygumuzu tetikleyen faktorlerden biri. Bunların dışında pastadan bir dilim almayı hak eden sektorler de kullanım amacı olabilir orneğin; ticari acıdan alışveriş yapmak icin, iş bulmak icin, kamu kuruluşları, dernekler, yardım kuruluşları vs. Aslında bu kadar cok sebep varken Sosyal Medya kolik olmamak elde değil. Madem sosyal medya kullanımlarını engelleyemiyoruz zaten engellemeyiz de doğal bir hak. O zaman bizde genclerimizi bilinclendirerek yeri geldiğinde kullanmayı oğretebiliriz . Yani evimize diyelim ki bir misafir geldi misafirimiz karşımızda durur iken yuzune bakmayıp telefonu acıp elimizden duşurmez isek işte bu yanlış bir kullanım olur. Sosyal medyayı sosyal medya olduğu icin kullanmaktansa dozunda, farkındalık bilincinde, vakti zamanında kullanır isek hicbir zararı olmayacaktır. Evet arkadaşlar bir konumuzun daha sonuna geldik umarım sizlere bir şeyler katabilmişim ve yardımcı olabilmişimdir. Bu konu icerisinde sosyal medya gencliğinden ve sosyal medya kullanan genclerimizi sosyal medya kullanmaya iten temel faktorlerden bahsettim konuyu kısaca ozetlemek gerekirse, Gunumuz şartlarında gencliğimizin elinden elbette telefonlarını alıp sosyal medyadan uzak tutmaya calışamayız cunku sosyal medya bilgi sahibi olmak, gundemi takip etmek, farkındalığı arttırmak icin kullanılan temel araclardan biri fakat sosyal medya bilinci, farkındalığı konusunda seminerler verebilir, Sosyal medyayı neden kullanmamız gerektiğini oğretebiliriz. Boylelikle yeri ve zamanında kullanmayı bilen bir genclik ile karşı karşıya oluruz. Tabi kız tavlamak icin kullananlar elbette devam edecektir
Alıntıdır. __________________