Hoşgeldiniz arkadaşlar. Başlığı gorunce cok basit demişsinizdir icinizden Vikipedi'den bahsediyoruz sonucta değil mi? Peki hic duşundunuz mu bu Vikipedi'yi kim nasıl yonetiyor da bu kadar bilgiyi siteye koyuyor ve halkın kullanımına sunuyor? Sizin ve benim gibi insanlar icerikleri oluşturuyorlar arkadaşlar. Bildiğimiz sıradan insanlar. Şimdiye kadar yazdıklarımı coğunuz biliyordur elbet. Ama bilmek yetmiyor arkadaşlar, harekete gecmek gerekiyor. Aşağıdaki resimde ulkelerin Vikipedi gibi bir evrensel ansiklopedide sahip oldukları icerik sayıları gosterilmiştir:
Gorulduğu gibi Turkiye malesef sadece 288 bin iceriğe sahip. Gelişmiş ulkeler ile aramızda malesef ciddi bir fark var. Hadi İngilizce evrensel dildir normaldir o sayıda olması. Peki ya Portekiz? İtalya? Bu acığı kapatmanın biz gencler olarak, halk olarak bizim gorevimiz olduğunu duşunuyorum. Bazılarınız "Cok kucuk şeye takılmışsın ne olacak sanki" gibi şeyler soyleyebilir iclerinden ama inanın durum oyle değil. Neden bilgiye daha hızlı ve toplu şekilde ulaşmak varken işimizi, odevlerimizi, dosyalarımızı uğraşarak hazırlayalım ki? Bircok insan odevlerini yaparken veya kendisini geliştirmeye calışırken mutlaka yolu Vikipedi'ye duşer. Vikipedi Dunya Ulkeleri Kapsamlı Sıralaması İcin:
Vikipedi
Daha fazla uzatmadan konuya geciyorum. Nasıl icerik ekleyebiliriz? Adım 1) Oncelikle Vikipedi'ye kayıt oluyoruz. Cok basit bir işlemdir. Hicbir şekilde mail onayı falan istemiyor. Kayıt olmadan da icerik ekleyebilirsiniz lakin o zaman kaydeden bolumunde sizin IP adresiniz yazacaktır. Tavsiye etmem Temizinden kayıt olun. Not: Sayfanın sağ ust koşesinde "Hesap Oluştur" yazan bağlantıya tıklayarak kayıt işlemini gercekleştirebilirsiniz.
Adım 2) Aşağıdaki Vikipedi linkinden yeni sayfa oluşturma ekranına gecebilirsiniz. Yeni Sayfa Oluşturmak Yukarıdaki linkten bağımsız olarak şu şekilde de icerik ekleyebilirsiniz; Diyelim herkes gibi Vikide sakin sakin icerik okuyorsunuz, birden iceriğin icerisinde kırmızı bir kelime veya kişi ismi gordunuz! İşte o noktada hemen devreye giriyorsunuz arkadaşlar Vikipedi'de kırmızı bağlantılı yazılar henuz oluşturulmamış sayfaları belirtir. Mavi yazılar ise zaten oluşturulmuş sayfalardır. Ornek verecek olursam şunlara bir bakınız. Henuz oluşturulmamış bir sayfa:
Oluşturulmuş bir sayfa:
Adım 3) Peki ekleyeceğimiz iceriği tespit ettik! Şimdi ne yapacağız? Oncelikle aşağıdaki gibi bir sayfa karşınıza cıkar. Buraya dokumanınızı yazarsınız:
Gorulduğu gibi yukarıdaki arac kutucuklarından da resim,tablo vesaire ekleyip yazınızı duzenleyebilirsiniz. Burada şoyle bir puf nokta var! İceriğinizdeki bazı kelimelerin 2. Maddedeki gibi bağlantı şeklinde gozukmesini istiyorsanız kelimenizi "[[ ]]" işaretleri icerisine almalısınız. Bu sayede eğer belirttiğiniz kelimeye ait bir sayfa var ise gozukecektir.
Adım 4) Burada bir sorunuzu duyar gibi oldum. Nasıl bilgi kutucuğu ekleyebilirim?! Anlaşılmamış ise oncelikle bilgi kutucuğunun ne olduğunu gostereyim. Aslında zaten biliyorsunuz
Budur işte. Lakin burada şoyle bir puf nokta var ki her bilgi kutucuğu sizin iceriğinize uymayabilir. Mesela siz bir şirketin bilgi kutucuğunu oluşturmak istiyorsanız kişi bilgi kutusu kullanmanız doğru bir secim olmaz ve isteklerinizi karşılamaz. Vikipedi uzerinde bircok bilgi kutusu bulunmaktadır. Ama ben size yine de en cok kullanılanları aşağıya atıyorum
Kişi Bilgi Kutusu Şablonu: Kod:} --> | doğum_yeri = | olum_tarihi = | olum_yeri = | diğer_adları = | tanınma_nedeni = | meslek = }}
Video Oyunu Bilgi Kutusu Şablonu Kod:
}
Şirket Bilgi Kutusu Şablonu: Kod:
}
Gorduğunuz gibi arkadaşlar cok daha fazlasını Google'dan ufak bir araştırma ile bulabilirsiniz. Bu arada yukarıda belirtilen parametrelerden istediğinizi silip istediğinizi kullanabilirsiniz Yani yukarıdaki şirket şablonunda "iflas" bolumunu kullanmak zorunda değilsiniz silebilirsiniz isterseniz. Silmeseniz bile siz "=" den sonra veri girmez iseniz sayfada gozukmez zaten. Acemiler icin şu bilgiyi de ekleyeyim: Bu bilgi kutucuğu şablonları iceriğinizin en ust kısmına yapıştırılır Şunu da belirteyim ki "=" işaretinden sonra bilgiyi girmeden once "[[ ]]" işaretleri icerisine almalısınız
Adım 5) Herşey tamam icerik hazır! Şimdi ne yapacağız? Sayfanın aşağısında uc adet buton vardır. "Sayfayı Kaydet", "Onizlemeyi Goster" ve "Değişiklikleri Goster".
Size tavsiyem sayfayı kaydetmeden once onizlemesine bakmanızdır. Zira arkanızda hatalı bir sayfa bırakmak istemezsiniz oyle değil mi? Son olarak kucuk de olsa aşağıdaki sayfalar da benden tum Turkiye'ye armağan olsun
Vikipedi Dangerous Dave Vikipedi Bat Dosyası Not: Ben bu konuda dil takımımızın gorevlendirilmesini isterim. Cok super bir proje olmaz mı sizce? Bu arada tamamen kendi yazımdır. UNUTMAYIN! BİLGİ GUCTUR.
ALINTIDIR.