Gectiğimiz gunlerde resmi olarak Turkiye’ye giriş yapan YouTube Premium icin detaylı bir inceleme yazısı hazırladık. Reklamsız YouTube deneyimi dışında sunduğu diğer ozelliklere yakından baktık. Talep edilen ucreti ne kadar hak ettiği sorusuna yanıt aradık.
Google, uzun suredir YouTube’un ucretli bir surumu uzerinde calışıyor. Netflix gibi platformların yukselişinden ilham alan şirket, ilk olarak 2014’te başladığı calışmalarına YouTube Red ile devam etmişti. Mayıs 2018’de ise YouTube Red, yerini “ben ucretliyim” diye bağıran YouTube Premium’a bıraktı. Aradan gecen 14 aylık surecten sonra platform Turkiye’de erişime acıldı.
Oncelikle platformun ilk 3 ay ucretsiz olmasına değinmek gerekiyor. Turkiye’deki kullanıcılar, 3 ay boyunca para vermeden YouTube Premium’un tum imkanlarından faydalanacaklar. Devam etmek icin 4. aydan itibaren, aylık minimum 16,99 TL ucret odemek zorundalar.
Coğu insan YouTube Premium’u “reklamsız YouTube” olarak bilse de aslında cok daha fazla şey sunuluyor. Ozellikle paket icerisinde gelen Spotify rakibi YouTube Music desteği, en buyuk artılardan birisi. Gelin detaylı incelemeyle sorularımıza cevap arayalım. Ayrıca sadece YouTube Premium'un ozellikleri ve fiyat listesi iceren kısa bir anlatım icin buraya tıklayabilirsiniz.
Tasarım: YouTube Premium’un sıradan YouTube’dan gorunuş olarak ne farkı var?
Her zaman kullandığımız standart YouTube’un tasarımına aşinayız. Kucuk guncelleştirmeler ve karanlık mod gibi ozellikler dışında son yıllarda ciddi bir değişim yaşandığını gormedik. En azından izleyicilerin gozunden YouTube’un tasarım standartları oturmuş durumda. Aynı şey YouTube Premium’da da gecerli. Ucretli servisin standart servisten tasarım olarak onemli bir farkı bulunmuyor. Yine de temel değişimleri şoyle verebiliriz:
YouTube logosu yanında “Premium” yazısı geliyor, Sol menude orijinal iceriklere ulaşabileceğiniz “Originals” butonu yer alıyor, Yine sol menude YouTube Premium ayarlarınızı ozelleştirebileceğiniz “YouTube Originals seceneği yer alıyor.
Video oynatma ekranında da yine onemli değişiklikler yok. Ancak burada YouTube Premium’ın mobil izleyicileri hedefleyen bazı onemli ozellikleri daha cok on plana cıkarılmış durumda. Orneğin tarayıcınızdan girdiğiniz YouTube Premium hesabınız ile video indirme işlemi yapamıyorsunuz. Bunun icin YouTube mobil uygulamasını kullanmak zorundasınız. Video oynatma ekranındaki ozellikleri de şoyle sıralayabiliriz:
Tarayıcıda da reklamsız deneyim, Mobilde reklamlar ortadan kalktığı icin onerilen icerikleri daha on planda gormek mumkun oluyor, Ucretli ve ucretsiz surumde video indirme seceneği sunuluyor. Ancak ucretsiz surumde tıklarsanız, sizi YouTube Premium abonesi olmaya yonlendiriyor. Uye olunca maksimum 720p cozunurluğunde video indirebiliyorsunuz.
2. YouTube Originals: Menuye ek 6’lı ve soğuk soğan halkası gibi...
YouTube Red donemlerinden kalma YouTube Originals fikri, genel olarak populer yayıncıların cektikleri ozel iceriklerine yer veriyor. Yani nasıl Netflix kendi studyolarında, kendi kurallarına gore icerikler oluşturuyorsa, bu işi YouTube da yapıyor. Nitekim burada ciddi bir sorun var. Cunku YouTube’daki icerikler, ureten kişinin kimliğinin onune gecemiyor. Tıpkı sırf cok izlensin diye başrolune Hollywood yıldızını koyduğunu kotu filmler ya da diziler gibi.
Coğu kullanıcı AdBlock gibi servislerle zaten YouTube reklamlarını engelliyor, dolayısıyla en ayırt edici ozellik olarak geriye Music ve Orginals servisi kalıyor. Onun da Turkiye’de henuz cok cezbedici bir secenek olmadığını soylememiz gerekiyor.
PewDiePie, Logan Paul icerik ureticileriyle orijinal icerik uretmenin bir yere varamayacağını fark eden YouTube, artık farklı bir strateji izliyor. Hemen hemen her orijinal YouTube iceriğine bir kanal acılıyor, ozellikle dizi iceriklerinde bu formul tutuyor. Ancak YouTube Originals iceriklerinin hepsi şimdilik Turkiye’de bulunmuyor ve ulaşabildiklerinizin coğunda Turkce altyazı seceneği yer almıyor.
YouTube Originals, Turkiye’de şimdilik hic de zengin ve doyurucu arşive sahip değil. Zamanla bu durumun duzeleceğini, Turkiye’deki kaliteli icerik ureticilerinin de surece dahil edileceğini duşunuyoruz. Aksi takdirde orijinal iceriklerle YouTube Originals’in Turkiye’de pek şansı yok. Bizim icin YouTube Originals tek başına şimdilik bir anlam ifade etmiyor. Hatta bu denklemde etkisiz bir eleman. Hatta ve hatta Premium alma nedeni olamayacağı gibi, vazgecme nedeni bile olamaz.
3. YouTube Music: İşte Premium’un gercek vaadi
Reklamsız YouTube, YouTube Originals dışında ucretli hizmetin sunduğu en bomba ozellik YouTube Music erişimi. Temel olarak doğrudan Spotify, Apple Music ve Deezer gibi populer uygulamalara rakip olan bu hizmet, muzik arşivi acısından sınırsız. Sınırsız konusu şaka değil. Zira YouTube’a “muzik” olarak yuklenen klipler, gayri resmi coverler, remixler gibi ne varsa Music icerisinde erişim hakkınız oluyor. Ustelik bu icerikleri sadece ses dosyası olarak, calma listeleri dahilinde dinleyebiliyorsunuz.
Dilerseniz klibi olan şarkılar, YouTube Music oynatıcısından kliplerini izlerken dinliyorsunuz. He internet sıkıntınız mı var, sorun değil. Sağ ustteki kucuk butona tıklayıp klip yerine sadece ses olarak oynatmaya devam ediyorsunuz. Konu veri tasarrufuna gelmişken, YouTube Music’in Spotify’dan neredeyse %50 daha daha az veri tukettiğini soylemekte fayda var. Bazı sanatcılar, tıpkı Spotify’da olduğu gibi albumlerini ya da teklilerini YouTube Music uzerinden yayınlıyorlar. Bu da geniş bir muzik arşivine erişmenizi, rakiplerden ulaşamadığınız tonlarca iceriği size sunuyor.
YouTube Premium’un en onemli en işlevsel ozelliği kesinlikle YouTube Music. Coğu kullanıcının sadece bu nedenle uye olacağını duşunuyoruz. Hatta 3 aylık deneme suresini başlatıp muhakkak tecrube etmenizi tavsiye ediyoruz. Siz bunu deneyimi yaşarken, en azından belirli bir sure boyunca YouTube’u reklamsız olarak da kullanabileceksiniz.
4. Fiyat performans değerlendirmesi: YouTube Premium bu fiyatı hak ediyor mu?
Netflix, Spotify ve BluTV gibi icerik platformlarının ucretlerini ne kadar hak ettiğini duşunuyorsunuz? Bu sorunun cevabı, izlediğiniz iceriklerden neler beklediğinize gore değişiyor. Eğer amacınız sadece YouTube’a reklamsız olarak erişmekse, AdBlock ya da benzeri ucuncu parti uygulamalar yerine YouTube Premium’u kullanmanızı tavsiye ederiz. Zira AdBlock gibi programlar, severek takip ettiğiniz YouTube kanallarının giderek onunu kesiyor. Siz onlardan daha fazla, daha kaliteli icerik uretmelerini beklerken AdBlock değil, YouTube Premium kullanmanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Eğer amacınız zengin bir muzik uygulamasına sahip olmaksa, yine YouTube Premium’u tercih edebilirsiniz. Bireysel paketi 3 TL, aile paketi 5TL daha ucuz olan YouTube Music’i de satın alabilirsiniz. Ancak bu defa YouTube’u reklamsız olarak kullanamazsınız. Bu nedenle muzik icin sadece YouTube Music yerine, YouTube Premium’a abone olmanızı tavsiye ediyoruz.
YouTube Originals ise tek başına Premium’a abone olmak icin bir etmen değil. Daha once de soylediğimiz gibi, Turkiye’deki icerik ureticileri bu platformda yer almadıkca, YouTube Turkiye’ye ozel Originals iceriği uretmediği surece de onemli bir etmen olmayacak.
5. Sonuc: 3 ay boyunca denemeye değer ama iş para odemeye gelince...
YouTube Music, bu sorunun en onemli değişkeni. Kesinlikle denenmesi gereken sağlam bir arşive sahip muzik uygulaması. YouTube Premium’un da bir parcası olarak sunulduğundan dolayı, kesinlikle fiyat-performans oranını yukarıya cekiyor. Bunun dışında Premium dahilindeki reklamsız YouTube ozelliği de ideal ve ozellikle de adil bir secenek. YouTube Originals’in gelişmesi gerektiğini, şimdilik onemli bir artısı olmadığını soylemiştik.
YouTube Premum, YouTube Music sayesinde ve ilk 3 ay ucretsiz olmasıyla birlikte kesinlikle denenmeli. Bu deneme suresinin ardından karar yine sizin olacak. Sizden konu acılmışken, değerli fikirleriniz de bizim icin oldukca onemli, yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın.
YouTube Premium hakkındaki detaylı iceriklerimize devam edeceğiz, takipte kalın. Webtekno
__________________