'Calıntı' Videoları İfşa Olan Enes Batur'un YouTube Kanalı Kapanabilir
Enes Batur'un "calıntı" videolarını gectiğimiz haftalarda bir bir ifşa eden YouTube Kanalı JT, Batur ile gercekleştirdiği DM goruşmelerini de yayınladı. Karşılıklı tehdit dolu tartışmalar Twitter uzerinde devam ederken, olaya Enes Batur'un ajansı ILS Vision da dahil oldu. Kopya icerik krizi buyumeye devam ediyor. YouTuber'lık sektorunun Turkiye'deki onemli isimlerinden bir tanesi de Enes Batur. Batur, YouTube'da yayınladığı videolarla kendisine cok ciddi bir izleyici kitlesi edinmiş durumda ve Turkiye'nin en cok abonesi olan YouTube kanalına sahip. An itibarıyla Batur'un 11 milyona yakın takipcisi var ve videolarının 5 milyardan fazla goruntulendiği goruluyor. Ancak son donemlerde Enes Batur, cok farklı bir şekilde gundem olmaya başladı. YouTube'un onemli isimleri şu sıralar Enes Batur'a savaş acmış durumdalar. Bunun nedeniyse Batur'un "calıntı" videolar yapıldığının ifade edilmesi. Aslına bakılacak olursak kanıtlar, olayın bu yonde olduğunu ortaya koyuyor. Şunu kabul etmemiz gerekiyor ki Enes Batur'un icerikleri ne yazık ki ozgun değil. Batur, dunyanın en cok abone sayısına sahip kanalları olan PewDiePie, Mr Beast ve Logan Paul'da bulunan videoları adeta Turkce'ye cevirerek yayınlıyor. Bunların iddiaların otesinde gercek şeyler olduğunu hatırlatmakta fayda var. Batur'u ifşa eden kanallardan bir tanesiyse JT isimli bir YouTube kanalıydı. JT'nin 285 bin civarında takipcisi var ve şu ana kadarki goruntulenme sayısı 21 milyona yakın. ​Not: Enes Batur'un Turkiye'de cok geniş bir cocuk hayran kitlesinin olduğunu kabul ediyoruz. Ancak bu durum, calıntı videolara goz yumulacağı anlamına gelmiyor. JT'nin iddialarına gore Enes Batur, bu tarz ifşa videolarına kafayı takmış durumda. Ustelik bu yuzden JT'nin videoları bile kaldırılmış. Şimdi ki konumuzsa bu videoların kaldırılmasıyla ilgili Enes Batur ve JT arasında yaşananlar. JT, birkac gun once YouTube'da "i'm about to be Terminated... please help" (YouTube hayatım bitmek uzere, lutfen yardımcı olun) başlıklı bir video yayınladı. Bu videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz. Not:Bu videonun tamamını cevirmek işleyiş acısından cok da mumkun değil ancak videonun genelinde JT, Batur'un kendisine iki farklı hak talebinde bulunduğunu belirtiyor. YouTube'un kurallarına gore 3 farklı telif sorunu yaşanması halinde kanal kapatılıyor. JT bundan bahsediyor. Olay buradan da Twitter'a sıcradı. Yaşadıklarını Twitter'dan da acıklayan JT'nin konuyla ilgili ilk tweeti şuydu; "Hey Enes, eğer bu konuda (Enes Batur'un haksız hak taleplerinden bahsediyor) ciddiysen, neden mahkemede karşılaşmıyoruz?" Bu tweetin ardındansa Enes Batur, JT'ye yine Twitter uzerinden mesaj gonderiyor; "Neden bu kadar ofkelisin?" Aralarında ne olduğu bilinmeyen bazı konuşmalar geciyor. Ardındansa JT, yeni bir ekran goruntusu paylaşıyor; Enes Batur; "Onları (JT'nin kaldırılan videoları) geri getirmek ve senin videolarına konu olmak istemiyorum." diyor. JT; "Durmak istemiyorum. Uzgunum ama boyle kazanamazsın, gerceği gizleyemezsin ve herkesin unutmasını bekleyemezsin" sozleriyle Enes Batur'a ciddi bir "ayar" veriyor. Enes Batur'un bu sert sozlere cevabıysa "Kazanmak istemiyorum." şeklinde oluyor. Bir kez daha sert cıkan JT; "Ununu korumak istiyorsun." şeklinde sert bir cıkış daha yapıyor. Aradan bir kac dakika geciyor ve Enes Batur cevap vermiyor. JT bir kez daha mesaj atıyor ve "Soyleyecek başka bir şeyin yok mu?" sorunu yoneltiyor. JT bu ekran goruntusunu "Dunyanın en buyuk YouTuber'larından bir tanesi, şaka gibi" başlığıyla yayınlıyor. Mesajlar bir sureliğine kesiliyor ancak bu sırada Enes Batur'a tepkiler Turkiye'den de yukseliyor. İlginc bir şekilde olaya, bir Turk Twitter kullanıcısı ve Enes Batur'un partner şirketi de dahil oluyor. Dilerseniz Turk Twitter kullanıcısının paylaşımıyla devam edelim; Bu tweet'e cevapsa ILS Vision'dan geliyor. Not: ILS Vision'un acıklamalarındaki bozuk Turkce'nin Webtekno'yla hicbir ilgisi yoktur. Buradan sonraki kısımsa Enes Batur'un itiraflarını iceriyor. İşte JT'nin paylaştığı ve Batur'la konuşmalarının devamını gosteren o ekran goruntusu; Anlaşılan o ki JT, Enes Batur'u bu tur videolarla ifşa edeceğini ve Batur'un şohretini sona erdireceğini soyluyor. Konuşmanın bir bolumu yok ancak ilk mesajın "Your rep." (Şohretin) ibaresiyle başladığı gorulebiliyor ve devamındaysa "Bana yardım edecek misin etmeyecek misin?" ifadeleri yer alıyor. JT bu sert yanıtların hemen peşine "Eğer yardım etmeyeceksen buradaki işimiz bitti." diyor Enes Batur bu mesajdan sonra ILS Vision'ın hatalı hak taleplerinde bulunduğunu soyluyor. Bunun kendisiyle ilgili olmadığı belirten Batur, JT'yi ikna edemiyor. Daha sonraysa Batur, kendisinin gercek bir hak talebinde bulunduğunu soyluyor. JT, tam olarak nelerin şikayet edildiğini oğrenmek istediğini belirtiyor. Bu yaşananların ardından mesajlaşmalar devam ediyor ve Enes Batur, JT'yle ilgili şikayetlerini sıralıyor; ''Ses değil. Benim YouTube iceriğimi kullandın. Yuzumu, videomu, sesimi... Bunu tam ekran yaparken benim hakkımda sadece kotu şeyler soyledin. Bu bir eleştiri değil." Aradan bir sure geciyor ve bu olay YouTube yetkililerine intikal ediyor. Kısa bir sure sonraysa JT'nin kaldırılan videoları yeniden yayınlanıyor. JT bu durumu Twitter uzerinden şoyle duyuruyor; "YouTube, videolarımı yeniden yayınladı. Gorunuşe gore Enes'ten daha fazla bilgi istiyorlar." Bu tweete yanıt olarak bir ekran goruntusu daha ekleyen JT, "Onlar neydi Enes Batur?" acıklamasıyla şunları paylaşıyor; Mesajların bir tanesinde "Yaptığın şey adil kullanıma girmiyor." diyen Batur, bir diğer mesajındaysa "Ben kotu bir şey yapmıyordum, gercek bir hak talebinde bulundum. Eğer gercek değilse..." ibareleri yer alıyor. Tum bu olaylar yaşanırken YouTube, JT'ye Twitter uzerinden cevap veriyor. İşte YouTube'un JT'nin kaldırılan videolarıyla ilgili yaptığı o acıklama; "Gecikme icin ozur dileriz. Soz konusu iki videonun herhangi bir kural ihlali yapmadığı anlaşılmış olup kanalınızla ilgili yasal bir sorun olmadığı anlaşılmış, videolarınız kanalınızda yeniden acılmıştır." Videolar JT'nin kanalına yeniden yuklenmiş durumda ancak JT, bu kadarla sınırlı kalmayacağa benziyor. JT, Enes Batur'un telif hakkı sistemini suistimal ettiğini soyluyor ve bu yuzden Batur'un YouTube'dan yasaklanması gerektiğini duşunuyor. JT, Batur'un YouTube hesabının kapatılması icin bir "retweet" kampanyası başlatmış durumda. Tum bunlara ek olarak bir tweet daha paylaşan JT, YouTube'u etiketleyerek "Bize kurallarına bağlı olduğunu goster." soylemlerine yer vermiş durumda. Bu olayın sonunda neler olacağını hep birlikte ilerleyen gunlerde goreceğiz. Bakalım YouTube, Enes Batur'a bu ihlal nedeniyle herhangi bir ceza kesecek mi?