Hatırlayan hatırlar, bundan birkac ay kadar once Aral, D&R, Bimeks, Teknosa, Vatan Bilgisayar ve benzeri birkac cevrimici / fiziksel perakendeci Rekabet Kurulu tarafından soruşturma altına alınmıştı. Sebep, daha doğrusu yapılan itham, video oyunları ve minvali urunlerin fiyatlarını dağıtımcı / perakendeci toptan anlaşarak ve iletişim icerisinde olarak sabitlendiğiydi. Ki az bucuk ekonomi bilenler de farkındadır zaten, fiyat sabitleme serbest pazar dahilinde tuketiciye yapabileceğiniz en kotu şeydir. Bu yuzden de Amerika’dan Zimbabwe’ye, pek cok liberal ekonomi ulkesinde yasaklanır ve devlet tarafından da denetlenir. Bizde de bunu denetleyen bir Rekabet Kurulu var işte. Onun da Kasım 2016 tarihli konuyla ilgili aldığı gerekceli karar tekrar internette dolaşmaya başladı. Gozunuzun onune gizli gizli elden ele aktarılan bir USB belleği gelmesin. Baya acıktan resmi devlet sitesinde bulabileceğiniz bir gerekceli karar bu. Linki şurada, vaktiniz olursa mutlaka okumanızı da tavsiye ederim. Biz, bir kayıt tutma eylemi olarak, buraya not duşmek istedik. Takriben on ucuncu sayfadan sonra Aral ve perakendeciler icerisindeki resmi yazışmalar giriyor karar metnine. Ondan sonra da işin şirazesi cok hızlı hızlı kayıyor. Kayıt adına. Birkac ornek: (kalınlaştırmaları, vurgu adına, biz ekledik) (ama icimiz kan ağlasa da tashih falan yapmadık. gozlerinizden şimdiden ozur dileriz)
GOLD, ARAL’a Başka Firmadaki Duşuk Fiyatların Hesabını Sorarken “GOLD: Aşağı da [BİMEKS’in belirlediği] PES 2012 fiyatını goruyorsunuzdur umarım sizin saha da gezen ekibiniz var ya … bizim etiketlerimizi kontrol edip cok titiz bir şekilde resim ceken bu insert icin mudahalenizi merakla bekliyorum bu tutumlarda ki samimiyetinizi gormek istiyorum bizi tehdit ettiğiniz gibi mal mı vermeyeceksiniz yada sizin ve yurt dışının net belirleyici kurallarından biri muhakkak gecerli olacaktır bundan şuphem yok art niyet aramama da gerek yoktur diye duşunmuyorum duşunmek istiyorum… ARAL: […] Mailinden anladığım kadarıyla duşuk fiyatla cıkarsan urun vermem sozume cok fazla takılmışsın. Bu bizim tum noktalarımıza fiyat bozmamaları icin yapmış olduğumuz satış taktiğidir ve en azından bu taktik sayesinde urun cıkış tarihinde fiyat bozulmamıştır. Hicbir noktamıza şimdiye kadar duşuk fiyatla cıkmış olduğu insert icin daha sonra başka urun vermeme gibi bir durumumuz olmamıştır, calışmamızı bitirmemişizdir. Sadece o insert tarihi boyunca ekstra urun gonderilmeme kararı alınmıştır. … Biz de sabahki insertu hayretle karşıladık, sizlerde takdir edersinizki boyle bir fiyat bizim alış fiyatımızın bile cok altındadır. Boyle bir inserte destek vermemiz veya onaylamamız mumkun değildir” D&R ARAL’dan Başka Firmaların Belirlediği Duşuk Fiyatlara Mudahale Etmesini İsterken “DR: Adana Media Markt Call of Duty fiyatları: Satış fiyatı Call of Duty Modern Warfare 3PC -129TL, Satış fiyatı: Call of Duty Modern Warfare 3 PS3 159 TL. ARAL: Adana mağazasıyla goruştuk. Yanlışlıkla o fiyattan cıkmışlar ama duzeltmişler sistemlerinde. DR: Atakoy Plus Over Game fiyatları da duzelttirebilir misiniz? PS3-190 TL PC-150TL satıyorlar. ARAL: Oyunların fiyatları normal uzerinde fiyat etiketi var. Sadece Over Game kart olanlara %5 indirim yapıyorlar. Adana Media Markt’da sistemde fiyatları duzelttirdik.” BİMEKS ARAL’dan Rakip Firmaların Fiyat Bozmaları İcin Hesap Sorarken “BİMEKS: … Ayrıca durup dururken pazarda fiyat bozulması gibi aksiyonları da pazarlama planlıyorsa, biz direkt olarak onlarla bu pazarlıkları yurutelim. ARAL:… Piyasadaki fiyat bozmayla ilgili senin yapmış olduğun kampanyalarda (tum urunlerde %20 ve %30) pazarlamamız ne rol aldıysa diğer firmalarda da o kadar rol almıştır. … Biz tum firmalara eşit mesafedeyiz ki bunun icin yıllardır herkes ile sorunsuz calışıyoruz. BİMEKS: Aşağıdaki resimlerde her firmaya ne kadar eşit olduğunuz ortada… […] DR tam desteksiz ve zararına olacak şekilde %55 indirimle satıyor. […] Teknosa bir adım ileri gidiyor ve tum Aral oyunlarında %45 e varan indirimler diye insert cıkıp, uc tane oyunu da fiyatını bozup, duruyor. Ve biz o kampanyada yinede gazete ilanına herhangi bir Top oyununun fiyatının bozulduğunu duyurmamak icin ayrıca ozen gosterdik.” VATAN, Aral’dan Hem Kendi Hem De Rakip Firmaların Fiyatlarını Sabitlemesini İsterken “VATAN: PS4 oyunları icin kırmızı işaretli olan TEKNOSA, GOLD, HIZLIAL, Mediamark fiyatları oldukca duşuk. Benim satış kaybetmeme neden oluyor. Acil fiyatların duzeltilmesini sağlarmısın. Ayrıca, Aral kendi sitenizde de fiyatlarınızı ACİL’en duzeltmelisiniz. Bize rakip olmamanız gerekir. Sizin sitenizde bu fiyatlar olduğu surece piyasadaki fiyatları duzeltirmenizde mumkun olmayacaktır.”