PDU ® Injustice 2 - (İnceleme)
Oyun Dünyası0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Oyun Forumları
- Oyun Dünyası
- PDU ® Injustice 2 - (İnceleme)
-
26-09-2019, 19:49:32Dovuş oyunları yıllardır aynı kafada karşımıza cıkıyor. Karakterini sec ve kapış. Rakibini yen, bir sonraki rakip ile kapış, onu da yen. Son birkac seneye kadar boyle gidiyordu. Cunku son birkac sene icerisinde NetherRealm, Mortal Kombat'ın son iki oyununu ve elbette Injustice'i karşımıza cıkardı. Firmanın bu yeni yapımları sayesinde dovuş oyunlarında da sinematik hikayenin bal gibi olabileceğini gormuş olduk. Bal gibi! DC cizgi roman karakterlerini icinde barındıran ve ana akım DC hikayelerinden ayrı, kendine has bir evrene sahip olan Injustice'de cizgiler daha keskin atılır, şiddet daha yuksek seviyededir. Oyuna ek olarak kendine has bir cizgi roman serisine de sahip olan Injustice, hikayesi acısından gercekten zengindir. Ancak elbette, Injustice'in hikayesinin bu denli ilgi cekici olmasının başlıca, cok ayrı bir sebebi var. Injustice evreninde yıllardır tanıdığımız ve sevdiğimiz Justice League uyeleri artık karmaşık duşuncelere sahiptir. Bazı istisnalar dışında hala ekibin en guclu isimi olan Superman, ilk Injustice'de pek hoş olmayan şeyler yapıyor ve ekibin Batman tarafı ile Superman tarafı olarak ikiye bolunmesine sebep oluyordu. Tabii tek suc Clark ve rejim isteğinde değil. Bruce'un dik kafalılığı ve "lider ben olcam, ben!" huyları da bu guzide takımın ikiye bolunmesine sebep oldu. DC evrenini bilirsiniz, karanlıktır. Bu ayrılığın sonucunda hoş şeyler olmadı. Injustice 2 de tam olarak ilk oyunun hikayesinin kaldığı yerden devam ediyor. Artık Justice League resmi olarak dağılmıştır. Superman Luthor ve Wayne iş birliği ile acılan ozel bir hapishanede tutulmaktadır. Harley Quinn, Joker'ın olumunden sonra Bruce ile birlikte "Tanrı'nın Gozu" adlı bilgisayarın onunde calışmaktadır. Taraflar bir hayli değişmiştir anlayacağınız. Ancak dunyadaki durum boyle olmasına rağmen oyun acılışı burada yapmıyor. Brainiac'ın Krypton'a yaptığı saldırı anında karşımıza cıkan Supergirl, henuz bir bebek olan Clark ile birlikte Krypton'dan kacmayı başarır. Ancak aynı rotaya doğru ilerlemeleri gerekirken Supergirl yolda hasar alıyor ve rotaları birbirinden ayrılıyor. Hikayenin gerisini biliyorsunuz, Clark bulunuyor ve Superman oluyor. Supergirl ise... Yıllarca soğuk uykuda, bedeni hic bozulmadan kalıyor. O da daha sonra Wonder Woman ve Black Adam tarafından bulunuyor. Elbette amacları Superman'i hapishaneden kurtarmak ve rejimi tekrar hayata gecirmek. Hikaye icin girişi uzun tuttum ama bunu yapmam gerekiyordu. Karşınızda oylesine eklenmiş bir dovuş oyunu hikayesi yok. Gercekten sinematik ve tatmin edici, kokleri de bayağı derin meselelere dayanan bir hikaye var. Hatta eğer ilk oyunu oynamadıysanız ve direkt olarak ikinci oyundan dalacaksanız Injustice cizgi romanlarını bir şekilde elde edip okuyabilirsiniz. İhtiyacınız olan tum bilgiler icinde mevcut. Aşağı bakınca Injustice 2'nin benden aldığı puanı goreceksiniz. Gunumuzde karakter ve mekanik farklılıkları dışında birbirlerinin aynısı gibi cıkan dovuş oyunları varken, Injustice 2'nin boyle bir puan alması NetherRealm'in goğusunu kabartmış olmalı. Injustice 2'yi diğer dovuş oyunlarından ayıran şey aslında sinematik hikayesi olsa da, kimse kimseyi kandırmasın, o altı saatte bitiyor. Asıl olay bu oyunun sahip olduğu zengin icerik oranında. Gunumuzde cevrimici tabanlı diğer oyunların (Overwatch, Rainbow Six: Siege, Battlefield 1) tutmasının başlıca sebebi, bu oyunlarda ilerleme ya da "progress" hissinin hayli guzel veirliyor olması. Bu his dovuş oyunlarında pek populer değildi. Zira bir dovuş oyununda karaktere eşya kasmak, ona seviye atlatmak gibi mekanikler kullanılamaz deniyordu. Deniyordu. Adamlar bal gibi kullanmış, cok da guzel olmuş. Injustice 2, bana dovuş oyunlarından yıllardır beklediğim şeyi, ilerleme hissini verdi. Oyunda macların ve hikaye gorevlerinin sonlarında kimi zaman belirli, kimi zaman ise rastgele olarak eşya kutuları acıyor ve iclerinden cıkan ekipman parcaları ile karakterinizi donatıyorsunuz. İşte Injustice 2'nin ilk yeniliği, Ekipman Sistemi. Injustice 2'de oynayacağınız her karakteri, bir cevrimici arena oyununda yonlendirdiğiniz karakterlere benzetebilirsiniz. Yalnızca karakterinizi secmek yetmiyor. Onu daha guclu olacağı şekillerde donatmanız ve kendinize has bir ekipman sistemi yaratmanız gerekiyor. Aksi takdirde karşıdaki rakip de aynı karakteri aldığında aranızdaki tek fark yetenek olacaktır. Injustice 2'de ekipmanlar klasik statlara sahip. Can, guc, yetenek ve benzeri. Karakterinize taktığınız her bir ekipman parcası bir ozelliği artırırken bir diğerini duşurebiliyor. Orneği benim ilk oyundan beri hep kullandığım, ana karakterim Catwoman'dır. Catwoman'ı 20. seviyeye getirene kadar stat dizilimini cok fazla değiştirdim. En sonunda "hah, işte sen şimdi oldun" dediğim bir stat dizilimi yakalamayı başardım. Bu başarı sonucunda gercek bir tatmin hissi aldığımı da soyleyebilirim. Ekipmanlar oyle yalnızca karakterinizin statlarını değiştirmekle ve geliştirmekle kalmıyor elbette. Gunumuz oyunlarının tutma sebeplerinden birisi daha karşımıza cıkıyor burada. Kozmetik eşyalar. Her bir ekipman parcası karakterinizin dış gorunumunu değiştiriyor. Bu bir eldiven de olabilir, tayt da olabilir, elindeki silah da olabilir. DC evreninde bu karakterlerin bir kez mutlaka giydiği kıyafetlerin ceşit ceşit bulunduğu oyunda ayrıca NetherRealm'den de cıkma yeni setler bulunuyor. Ekipman ceşitliliği gercekten zirve yapmış. Oyunda sizinle aynı giysiyi giyen bir başka rakip bulmanız pek mumkun değil. Ekipman sisteminde hal boyle olunca kasılacak ve yapılacak cok fazla şey oluyor. Eğer karakterinizi kendinize gore donatmak ve rakiplerinize zor anlar yaşatmak isterseniz bu ekipmanları bir şekilde tamamlamanız şart. Zira 15. seviyede girdiğiniz bir macta karşınıza gelen rakip, ekipmanı daha guclu ise size zor anlar yaşatabilir. Burada bir dengesizlik var gibi gorunuyor, farkındayım. Ancak şoyle duşunmeniz lazım: O kişi karakteri bu kadar kastıysa, ben de yapabilirim. Ki yapabiliyorsunuz da. Injustice 2'nin ham halinde 27 karakter bulunuyor. Senaryo modunu bitirdiğinizde Brainiac'ı acabiliyor ve oyunu on sipariş olarak satın aldıysanız Darkseid'i alabiliyorsunuz. Oyuna daha sonra 9 yeni DLC karakteri de eklenecek. Hatta bunlardan ilk ucu belli: Red Hood, Starfire ve Sub-Zero. Gelelim oyun modlarına. Injustice 2'de klasik senaryo modu, tek-cift kişilik dovuş modu ve cevrimici dovuş modunun yanı sıra bir de Multiverse adlı cok sağlam bir dovuş modu var. NetherRealm burada akıllılık ederek, Multiverse'de bulunan bolumleri de gundelik, haftalık veya saatlik olarak yenilenebilir hale getirmiş ve sistemi guncel tutmayı başarmış. Multiverse'te adından da anlaşılacağı uzere DC'nin paralel evrenlerinde bulunan aynı karakterlerle kapışıyor ve verilen her gorevi yerine getirerek sonundaki odulu kapıyorsunuz. Bu kimi zaman ozel bir kutu olurken, kimi zaman belirli bir karakter icin belirli bir eşya da olabiliyor. Karakterinizi kasıp eşya cıkarmanız icin gayet guzel ve eğlenceli bir yontem. Ancak elbette Multiverse bolumlerinde de seviye var. 5. seviyedeyken 15. seviyeye girip "ben bunu doverim ya nasılsa iyi oynuyorum" demeyin, fena dayak yiyorsunuz. Ama bir deneyin tabii, adrenalin olur. Injustice 2, dovuş mekanikleri acısından oldukca tanıdık bir goruntu sunuyor. NetherRealm'in onceki oyunlarından (Mortal Kombat, X ve Injustice) tanıdığımız hızlı ve sert dovuş sistemi yine boy gosteriyor. Ancak elbette o oyunlarda bulunan benzer sıkıntılara da sahip. Orneğin cok kolay bir şekilde koşeye sıkışabiliyor ve rakibin kombolarından kacmaya calışırken bir anda rauntun sonlandığını gorebiliyorsunuz. Bu sıkıntı icin yeni bir mekanik koyup kacmanıza izin veren NetherRealm, yine de dovuş mekanikleri konusunda daha karmaşık duzeltmeler yapabilirmiş. Hal boyle olunca insanlar da en hızlı ve en sık kombo yapan karakterleri secip, yalnızca onları oynuyor. Hic yalan soylemeyeceğim, Catwoman ile yaklaşık 10 vuruşluk bir kombo tutturdum ve farklı bir şey yapmaya calışmıyorum, o bana yetiyor. İnsanların en azından farklı mekanikler deneyebilmesi icin bir ceşit mekanik geliştirilebilirdi. Dovuş mekanikleri biraz sorunlu olduğundan dolayı cevrimici maclarda karşınıza cıkan rakipler genelde bu sorunları hic utanmadan kullanan tipler oluyor. Uzun ve kacılması imkansız bir kombo tutturan, karakteri hic sevmese de oynuyor. Boyle tipler yuzunden coklu oyundu modunun pek bir havada kaldığını soylemem gerek. Piyasada King of Fighters, Guilty Gear, Street Fighter ve şimdi de Tekken gibi oyunlar varken Injustice 2'nin coklu oyuncu modunu pek tavsiye edemem. Gorsel kalitesi gercekten harika iken, aynı şeyi muzikleri icin soyleyemeyeceğim. Injustice 2'de neredeyse hic muzik yok. Arada bir kulağınıza bir şeyler calınıyor, birkac melodi duyuyorsunuz ama hicbir zaman "vaay, bu bolumun muziği sağlammış" demiyorsunuz. Bu konuda Street Fighter V yine zirvedeki yerini koruyor bana soracak olursanız. Sonuc olarak, Injustice 2 hem bir dovuş oyunu hayranının, hem de sinematik bir hikaye bekleyen oyuncuların seveceği turden bir yapım olmuş. Cevrimici modlarının ağır basacağını duşunuyorduk ancak NetherRealm ters koşe yaparak oyuncuların tekil de olsa gayet sağlam bir tecrube ile karşılaşmasını sağlamış. Multiverse, ekipman sistemi ve tatmin edici bir senaryo modu Injustice 2 sağlam bir tek kişilik oyun olmasını sağlamaya yetiyor. Ancak incelemede de bahsettiğim gibi oyunun coklu oyuncu modu biraz tartışmalı. Sevebilirsiniz, sevmeyebilirsiniz, ama cok buyuk ihtimalle sac-baş yolar ya da yoldurursunuz. Biraz sıkıntılı. NetherRealm'in ufak guncellemeler ile duzeltmeler yapması gerekiyor. Onun dışında Injustice 2 bu sene ve gectiğimiz seneler icinde gorduğum en iyi ve en zengin dovuş oyunu. Yapımcı-Yayıncı: NetherRealm Studios - Warner Bros. Entertainment Coklu Oyuncu:Var Turu: Dovuş İcerik yonunden cok zengin. Harika gorseller. Tatmin edici senaryo modu Coklu oyuncu modu mekaniksel sıkıntılara sahip. Muzik yonunden zayıf. __________________