Call Of Duty 6 Modern Warfare 2 PC İnceleme (FrmTR Game Team)
Oyun Dünyası0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Oyun Forumları
- Oyun Dünyası
- Call Of Duty 6 Modern Warfare 2 PC İnceleme (FrmTR Game Team)
-
26-09-2019, 18:06:25Yeni Rusya icin, yenilmeyeceğiz! Buralar sadece taş ve kurak topraklarla kaplı ovalardan ibaret. Tozlu postallarımla adım atarken, ardından oluşan ayak izlerimi takip ediyorum. Nereye gideceğimden emin değilim, ama en azından ayak izlerim nereye gideceğimi diğer insanlara tarif edebilir. Hafif esen ruzgÂrın şiddet artırıp izleri silmesini ve etrafı tozla kaplama ihtimalini saymazsak. Burada olmak ister miydim diye bir kez daha soruyorum kendime. Fakat tepemdeki guneş, ısrarla beni engellemeye, giderek kuruyan boğazım ise, beynimdeki her bir hucrenin susuzluğuma yoğunlaşmasına sebebiyet veriyor. Bilmiyorum… 29 Ekim 2003'te ilk Call of Duty oyunu piyasaya surulmuştu. 30 Ekim tarihinde ise Activision, Infinity Ward'un %70'ini satın aldığını duyurmuş ve yayıncı firmanın desteğiyle birlikte cok daha iyi işlere imza atılacağının temennisinde bulunulmuştu. Michael Giacchino'nun muzikleriyle destansı bir hÂl alan yapım, Rusya'nın soğuk topraklarından Almanya'nın kalbine kadar uzanan heyecanlı mucadeleleri monitorlerimize taşımıştı. Peşi sıra gelen WW2 oyunlarının ardından 10 Kasım 2007 tarihinde cıkan Modern Warfare ise, seride yeni bir sayfa acmış ve CoD isminin hic olmadığı kadar populer olmasını sağlamıştı. İlk oyundan beridir bitmek bilmeyen heyecanlı catışmalar, farklı cepheler ve olayların farklı insanların gozuyle oyunculara aktarılması, bir film izlermişcesine bizi Modern Warfare 2'ye kadar surukledi. Makarov: Aslında Amerika, en baştan beri dunyanın hÂkimi olmak istiyordu. İkinci Dunya Savaşı'ndaki rolu bunun en buyuk orneğiydi. Duşunsenize, dunyada ilk kez nukleer bomba kullanan ulke, hem de iki kez... Zakhaev olmuş olabilir, ama taşıdığı duyguları hepimiz taşıyoruz. Artık yeter. Kendimizi gosterme vakti geldi, hem de en acımasız şekilde. Washington hakkında ne duşunuyorsunuz? En guvenli yer, ozgurluğun kaynağı veya temiz caddeler mi? Duşunduklerinizi unutsanız iyi olur, cunku yakında ihtiyacınız olmayacak... Modern Warfare 2, ilk oyunun finalinin 5 yıl sonrasında gelişen olayları konu alıyor. Bu kez sahnede Makarov var. Oldurulen Zakhaev'in yerini alan Makarov, aslında Avrupa'da ceşitli teror saldırıları duzenleyerek ismini duyurmuş bir kişi. Rusya, artık aşırı milliyetcilerin kontrolu altındadır ve baştaki isim de Makarov'dur. Yıllar once oldurulen Zakhaev, unutulmaz ve şehit olarak gosterilir. Bu konu hakkında halk da kışkırtılır ve Makarov'un gucu giderek artar. Boylece olaylar, Amerika'nın Ruslar tarafından işgal edilmesine kadar uzar. Fakat şu bir gercektir ki Makarov'un tek destekcileri Rus halkı değildir. Yapıma adım atar atmaz bir uyarı ibaresiyle karşılaşıyoruz. Oynamaktan rahatsız olabileceğimiz bolumlere dair uyarı alıp-almama istediğimiz soruluyor. Bu aşamayı gectikten sonra artık modern savaş sanatına adım atıyoruz. Makarov'un takımına sızmış bir CIA ajanı, onu takip eden Amerikan ve İngiliz birlikleri, oyun boyunca gezeceğimiz Rio de Janeiro, Washington, Kazakistan, Afganistan ve Moskova gibi mekÂnlar, Modern Warfare 2'nin hikÂye kurgusunun ne kadar muhteşem olduğunun kucuk bir gostergesi. Amerikan donanmasına mensup General Shepherd’ın verdiği ilk direktifle yola koyuluyoruz, fakat aslında her şeyin gorunduğu gibi olmadığını anlamak uzun surmuyor. Tum detaylar, siz senaryo modunu oynamaya başlayınca birer birer onunuze seriliyor. Kısa, ama keyifli bir eğitim bolumunun ardından aksiyon hemen başlıyor ve oyun sonuna kadar hic bitmiyor... Soap Mac Davis: Ucsuz bucaksız bir okyanusta, etrafı fırtınayla cevrili bir gemi... Acıkcası Rusların bu kadar ileri gidebileceğini duşunmemiştim. Doğrusunu soylemek gerekirse, boyle bir gorevde yer alacağımı da tahmin edemezdim. Sumuklu bir acemiydim ben, ne kadar iyi olabilirdim ki? Kaldı ki operasyon finaline doğru ciddi şekilde afallamıştım, finalinde ise okyanusu boyluyorum. Fakat bu iki hatayı da duzeltmek icin yanımda Price vardı. Captain Price... Sanırım yeni bir askere guvenmek icin Price gibi olmak gerekiyordu. Price olamazdım, ama "onun gibi" olabilirdim belki. Şimdi benim de emrim altında adamlarım var. Onun bana neden guvendiğini, şimdi anlayabiliyorum. 4 numaralı yapım, her yonuyle kaliteli bir oyundu. Fakat soylemeliyim ki Modern Warfare 2'yi daha fazla merak ediyordum. Zira bunun sonucu olarak oyunum gelir gelmez, 6 saat gibi bir surede tek kişilik senaryoyu bitirdim ve hemen ardından coklu oyuncu modlarına adım attım. Tabii ki bu sıradaki şaşkınlığım ve beynimdeki soru işaretleri henuz bitmemişti. Modern Warfare 2, kesinlikle bir kez bitirilip bir kenara atılacak bir oyun değil. Kaliteli bir film izlediğinizi duşunun. Beğendiğiniz icin normal olarak tekrar tekrar izlemek isteyeceksinizdir. Modern Warfare 2, bir film değil, ancak Hollywood filmlerine benzer sahneler ve onları aratmayacak duzeydeki hikÂye kurgusuyla oyuncuları etkilemeyi başarabiliyor. Dengeler değişiyor, hem de en acımasız şekilde Yapımda İngiliz ve Amerikan birliklerine mensup askerleri kontrol ediyoruz. Bunların arasında, Soap MacTavish ve Ghost da var. Her birinin gozunden farklı cepheleri, ama aynı heyecanı yaşıyoruz. Bu birliklere takviye olarak Rus kuvvetlerini de dahil edelim. Super guc olarak tabir edilen Amerika’nın bir oyunda bu denli zor durumda bırakıldığını hatırlamıyorum. Rusya’nın Amerika’yı işgal etmesinin ardından Washington’a adım atması ve bolgeye gonderilen takviye kuvvetlerle başlatılan savaş, inanılmaz duygular yaşamama sebebiyet verdi. Yoğun patlamalar sonucunda karanlık gokyuzunun kızıla burunmesi, bulutlara ulaşmak icin cabalayan kurşunlar, paraşutlerle atlayış yapan askerler, yıkık binalar ve dahası oyle bir tasvir edilmiş ki, Infinity Ward’u ayakta alkışlıyorum. Bu esnada farklı birliklerin yuruttuğu Kazakistan ve Rio De Jenario operasyonları da savaşın etkilerinin tum dunyada yaşandığını bir kanıtı. Kendinizi kimi zaman helikopter uzerinde, kimi zaman Hummer kullanırken, kimi zaman ise bir bot aracılığıyla takip sahnesinde buluyorsunuz. Her taraftan yağan kurşunlar, vurulan askerlerin cığlıkları ve şiddetli patlamalar, sizin bir an olsun bile duraksamanıza izin vermiyor. Caresiz kaldığınızda kacmak, kacabilmek icin doğru yolu bulmak zorundasınız. Oyunun animasyon motoru sayesinde tum bu atraksiyonlar, kaliteli bir şekilde gozler onune serilmiş. Sergeant Simon Riley “Ghost” Infinity Ward, MW2 piyasaya surulmeden once oyuna ait bir cizgi roman serisinin hazırlanacağını ve bu serideki başkahramanın Ghost olacağını belirtmişti. Ghost, Modern Warfare 2’de karizması ve cevikliğiyle dikkat cekiyor. Sessiz kahraman olarak anılan bu savaşcı, yuzunde kuru kafa motifli bir maske taşıyor. Ayrıca Task Force 141 ekibine mensup. Gosterdiği gelişim sonucunda kısa surede MacTavish’in sağ kolu pozisyonuna geliyor. Makarov’un planlarının acığa cıkarılması icin yurutulen operasyonlarda, Ghost ile hareket ediyoruz. Cok ozel bir ekip World at War ile oyunculara sunulan Nazi Zombie modu buyuk bir ilgiyle karşılaşınca, yapımcılar yeni harita paketleri icin harekete gecmişti. Piyasaya surulen her bir paket milyonlar satmış, Treyarch'ın yuzunu guldurmuştu. Bu ilginin sonucu olarak benzer ekstra bir oyun modunun da yeni Call of Duty oyununda olabileceği duşunuluyordu. Special Ops, şu anda bahsettiklerimizle bire bir alakalı tek konu. Special Ops, iki oyuncunun farklı bilgisayarlar aracılığıyla MW2'yi co-op oynayabilmesini sağlıyor. Bu mod icin ayrıca yeni bolumler ve tek kişilik senaryoda yer alan bolumlerin bir kısmı kullanılmış. Kimi zaman seri hareket etmeli, kimi zaman cok sessiz olmalı, kimi zaman ise sivillere dikkat ederek sadece duşmana odaklı hareket etmeliyiz. Yapacağımız her bir hata, hemen akabininde akın akın uzerimize gelen duşman faktorunu tetikliyor. İki arkadaş aynı anda bu mucadeleleri yaşarken oldukca eğlenceli vakitler gecirmeniz olası. Hele bir de sesli iletişim kurmuşsanız, alacağınız zevk daha da artacaktır. Hemen şunu da belirtelim, Special Ops modunu isterseniz tek başınıza da oynayabiliyorsunuz. Fakat yapımcıların dediği gibi bu mod, iki kişi aynı anda oynanınca hem daha kolay, hem de daha zevkli. Bu modda oynayabileceğimiz gorevlerin bir kısmı acık, bir kısmı ise belirli bir puan karşılığında acılıyor. Tamamladığınız her gorev, zorluk seviyesi ve bitirme zamanınıza gore size yıldızlar kazandırıyor. Bu yıldızlar sayesinde de yeni gorevleri oynayabiliyorsunuz. Oyunda yer alan Multiplayer modlar: Team Deathmatch - Free for All - Domination - Search and Destroy - Capture the Flag - 3rd Person Teams - Demolition - Ground War (Team Deathmatch ve Domination'ın birleşimi) - Sabotaege - Heartquartes Pro - 3rd Person Cage Match - Hardcore Team Deathmatch (Takım arkadaşınızı vurmak yasak ve olduğunuz takdirde, yeniden başlamak icin herkesin olmesini beklemeniz gerekiyor) - Hardcore Ricochet: SD (Takım arkadaşını vurmak yasak ve olduğunuz takdirde, yeniden başlamak icin herkesin olesini beklemeniz gerekiyor). Coklu oyuncu modlarının hepsi, ilk etapta oynanabilir konumda değil. Hepsini oynayabilmek icin oncelikle gelişim gostermeniz gerekli. Tansiyon giderek yukseliyor İlk Modern Warfare, ozellikle Perk sistemiyle dikkat cekmiş ve buyuk ilgi gormuştu. Modern Warfare 2, bu temelin uzerine yeni geliştirmeler ekleyerek daha da iyi bir online deneyim vadediyor. Bilindiği uzere Infinity Ward'un Dedicated Server uygulamasını kaldırmasının uzerine, PC oyuncuları tarafından bir takım tepkiler doğmuştu. Buna IW.net ile cevap vermek isteyen yapımcı firma, oyunun Steam aracılığıyla sağlıklı bir şekilde oynanabilmesine olanak sağlamış. Ustelik bağlantı hızında da bir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Haritaya adım atar atmaz macera başlıyor. İlk oldurulen kişi, ekranda "First Blood (İlk kan)" ibaresi cercevesinde gosteriliyor. MW2'de imza sistemi bulunuyor. Level atladıkca yeni imza ve avatarlar unlock edebiliyor, boylelikle kendi kartvizitinizi hazırlıyorsunuz. Diyelim ki sizi birisi oldurdu ve tekrar haritada yerinizi aldınız. Eğer ilk olarak o kişiyi vurursanız, bu kez ekranda "Payback (intikam)" ibaresi beliriyor ve oyuncuyu bir nevi hırslandırıyor. Oncelikle belirtmeliyim ki, coklu oyuncu haritaları cok hoş tasarlanmış. Ozellikle Afghan ve Rust isimli haritaları cok beğendim. Kim daha hızlı hareket ederse onun kazandığı, heyecanın bir an bile duşmediği mucadeleler soz konusu. Tabii ki buna en buyuk etken olarak sizin sececeğiniz silahlar ve perkler cok onemli. Hızlı koşmak, sessiz hareket etmek, daha hızlı mermi doldurmak, radarda gorunmeden hareket etmek ve dahası ilk MW'de olduğu gibi ikinci MW'de de yer alıyor. Haliyle yenilikler de var. İlk olarak Predator uygulamasından soz edelim. Olmeden ust uste 5 adam vurabilirseniz, bu ozelliği kullanmaya hak kazanıyorsunuz. İcerisinde eklektronik bir duzeneğin yer aldığı canta aracılığıyla, bombardıman ucağıyla iletişim kuruyor ve ekranda belirlediğiniz noktalara bomba yağdırarak duşmanlarınızın ustesinden geliyorsunuz. Hayatta kalabilmek icin cephanelerin onemi buyuktur. Ust uste 4 adam vurduğunuz takdirde, istediğiniz noktaya paraşutle malzeme indirtebiliyorsunuz. Baktığımızda ilk MW oyununda silahımızın mermisi cabucak tukeniyor ve yeni bir silah bulmak icin bizi arayışa sevkediyordu. Bu durum da mucadeleyi arka plana itip silah bulmak icin uğraş vermemize ve genellikle de bu sebeple olmemize neden oluyordu. Yeni oyunumuzda mermi stoğumuz daha fazla. Ustelik uzerimizde iki buyuk, bir de kucuk silah taşıyabiliyor, ilerleyen seviyelerde aynı anda iki buyuk silahı kullanabiliyoruz. Size Pain Killer'dan soz etmek istiyorum. Henuz bir acemisiniz veya iyi bir oyuncu olmanıza rağmen şanssızlık eseri 3 kez ust uste vuruldunuz diyelim. Hemen devreye Pain Killer giriyor, tabii ki sectiyseniz. 10 saniye boyunca sağlık seviyenizi, olduğundan daha yuksek bir seviyeye taşıyarak sizi bir sureliğine korumaya alıyor. 7 adam vurunca helikopter cağırabildiğimizi, 11 adam vurunca da AC-130 getirebildiğimizi belirtelim. Oyuncu acısından bir hayli etkili silahlar. Onları yok etmeyi başarabildiğinizde de yuksek puanlar elde ediyorsunuz. Kendiliğinden duşmanı kontrol eden ve saldırıya gecen yeni bir silah olarak Mini Gun'ı gosterebiliriz. Bu silahı haritada istediğiniz bir yere kuruyorsunuz o kadar. Ek bir saldırı gucu istiyorsanız, iyi bir tercih olduğu acık. Modern Warfare'da bıcak kullanmanın etkisi buyuk. Yapımcılar, bunu biraz daha ust duzeye taşımış. Yakın mesefelerde hızlı ve sessiz bir şekilde işimizi gorebildiğimiz gibi, artık uzak mesfalarden de bıcak fırlatabiliyoruz. İsabet ettirebildiğiniz anda, rakibiniz oldu demektir. Gectiğimiz yıllarda ortaya ilginc bir iddia atılmış ve TPS turunde bir Call of Duty oyununun geliştirildiği soylenmişti. Bu haber yalan değildi. Doğrulandı, ama oyunun iptal edilmesinin ardından. Mutlaka "acaba nasıl olurdu" sorusu oluşmuştur zihinlerde. Infinity Ward, belki bu soruyu yanıtlamak, belki de oyuna farklı bir bakış acısı katmak adına yapıma TPS coklu oyuncu modu eklemiş. Guzel de olmuş. Fakat diğer oyun modları varken, bu moda ne denli ilgi duyulur, bunu da yakında goreceğiz. Quake 1'den bu yana neler değişti? Bir doneme damgasını vuran Quake, grafikleriyle de beğeni toplamayı bilmişti. Call of Duty serisiyle ortak olan tek noktası ise, aynı motoru kullanıyor olmaları. Infinity Ward, Modern Warfare 2'de de aynı motoru kullanmış. Aynı derken, tabii ki bir takım duzenleme ve geliştirmelere gidilmiş. Daha iyi karakter ve silah modellemeleri, fizikler ve ışık efektleriyle birlikte MW2, ortalamanın uzerinde bir gorselliğe sahip. Karlarla kaplı bolumlerdeki kar tortuları, ayak izleri, kar uzerine sıcrayan kanın belirginliği, gece bolumlerindeki ışık-golge efektleri,patlamalar esnasında oluşan toz bulutları ve neslerin etrafa sacılması gibi detaylar gayet iyi. Bir diğer iyi yon ise, karakter animasyonları. IW, her yeni oyunda animasyon sistemini biraz daha geliştiriyor. Ortaya cıkan tablo gorulmeye değer. Bazen objelere yaklaştıkca farkedilen kaplamalardaki duşuk detay seviyesi, grafikler icin "olmazsa olmaz" diyen oyuncular icin uzucu bir tablo oluşturabilir. Harita tasarımlarından soz edersek, onceki yapıma gore daha buyuk ve cizgisellik faktorunun daha da aza indirgenmiş olduğunu goruyoruz. Duşmana ulaşmak icin birkac farklı yolumuz var. Aynı şekilde onlar da bizi bulabiliyor. Cok iyi bir yapay zekÂya sahip oldukları soylenemez, ancak dikkatsiz davrandığınızda bunu kolaylıkla cezalandırabiliyorlar. Yine CoD4'te bulunan "bitmek bilmeyen duşman faktoru" MW2'de biraz daha azaltılmış. Hollywood muzikleri Call of Duty serisinde her ozelliğin olduğu gibi ses ve muziklerin de onemi buyuk olmuştur. Hans Zimmer deyince hepimizin aklına kaliteli muzikler gelir. Bugune kadar Rain Man, The Lion King, Gladiator, Pearl Harbor, Black Hawk Down, The Dark Night, Pirates of the Caribbean, The Simpsons Movie ve dahası gibi mukemmel yapımların muziklerine imza atan kişi, bu kez studyoya Modern Warfare 2 icin girdi. Ortaya cıkan urunler ise gayet başarılı. Operasyonlara kattığı duygu ve heyecanı, oyunu oynayınca fark edeceksiniz. Silah, patlama ve catışma sesleri de gayet kaliteli. İşin seslendirme boyutuna adım attığımızda ise, yine guzel bir tabloyla karşılaşıyoruz. Cunku yapımcı ekip, bu kez de konusunda uzman kişilerle calışmış. Seslendirme kadrosunda Kevin McKidd, Billy Murray, Craig Fairbrassi, Ken Lally (Albert Wesker) ve Multiplayer oynanışta sesini duyabileceğiniz 50 Cent gibi isimler yer alıyor. Surprizler zinciri Kendi goruşumu belirtirsem Modern Warfare 2, her bolumde muhteşem temposu ve akıcılığıyla oyuncuyu kendisine cekebiliyor. Fakat bunda surekli olarak karşılaştığımız, acaba başka gorecek miyiz diye sorduğumuz surprizlerin de etkisi var. Ne olduklarını soylemeyeceğim tabii ki, fakat oyunu oynarken bir hayli şaşıracağınızı tahmin etmek zor değil. Tek kişilik senaryo modu kısa olabilir, fakat bunu oyunun geneline yaymak cok yanlış. Kaliteli co-op modu ve Multiplayer modlarıyla bir butun olarak gostereceğimiz Modern Warfare 2, yılın en kaliteli yapımlarının arasında yer alıyor. Капитан цене: Aile boyu savaş duşunebilir misiniz? Tanrım... Hangi zaman veya mekÂna dair olduğu onemli değil. Aileme mensup insanlar, yıllardır ulkeleri icin savaştı. Bu bir bayrak yarışı belki de ve şimdi taşıma sırası bendeydi. Ukrayna'da yaptığım affedilemez hata, belki de hayatımın en buyuk tecrubesiydi. Bana iki kere duşunmeyi, yapmak istediğim şey ile yapmam gereken şey arasındaki ince cizgiyi gormeyi oğretti. Zakhaev... Beni oldurmek icin sana fırsatı aslında ben vermiştim... NOT: Oyunun kurulumunu Orijinal DVD'nizden yapmak istiyorsanız, oncelikle Steam'i kapatın. Vista ve Windows 7'de "arama" kısmına, Xp'de ise "calıştır" kısmına "C:Program FilesSteamSteam.exe" -install E: komutunu ekleyin (Oyun ve Steam'i hangi surucuye kuracaksanız, ona gore değiştirirsiniz). Steam sizden tekrar Login olmanızı isteyecek ve oyunu DVD'den kurmaya başlayabilirsiniz. __________________