[IMG]http://img22.**************/img22/9381/sfivcoverm.jpg[/IMG]
Yeniden sokaklarda dovuşmeye hazırlanın. Hatırlıyorum da yıllar once daha ilkokul cağlarımdayken atari salonlarına beni buyuleyen ve okuldan atari salonlarına kacmamıza sebep olan bir oyunla tanışmıştım. Biri sarışın diğeri zenci iki adam etrafı hınca hınc dolu bir gokdelenin altında kimseye aldırış etmiyorlar ve kavga etmek icin bekliyorlar, derken bir yumruk geliyor ve gokdelenin ustune doğru yukselen Street Fighter yazısı geliyordu karışıma. Arcade dovuş oyunlarının bana gore gelmiş gecmiş en iyi yapımlarından bir tanesi Street Fighter (SF). Dunya’nın bircok yerinden farklı tarzlarda dovuşculer birbirleriyle kıyasıya rekabet ederek en iyisi olmaya calışıyorlar. (Hiroshi Matsumoto ve Takashi Nishiyama tarafından hazırlanan Street Fighter, ilk olarak 1987 yılında oyuncuların beğenisine sunulmuştur. İlk oyunda RYU ve KEN’i kontrol ediyorduk bu sayı sonrada coğalacaktı tabiî ki de). Serinin 2. oyunu buyuk bir adım oldu ve SFII World Warrior ilk Street Fighter yapımının devamı olarak surdu. Yapımla birlikte oyun dunyasına kazandırılan en guzel yenilik, Bire bir karşılıklı dovuş imkÂnı tanıyan ilk oyun olması ozelliğiydi. Yepyeni bir başlangıc Street Fighter II oyununun arkasından gelen seri (Alpha, Ex ve SF III) devam etse de, ikinci oyundaki tadı kimseye veremedi ve aynı başarıyı sağlayamadı. Cunku piyasada bircok dovuş oyunu vardı ve yer kapmak oldukca zordu. (İlk SF II, 6 milyon 300 bin, SF II adı altında cıkan oyun serisi ise, toplamda 14 milyon satmıştı) 22 yıldır devam eden bu dovuş turnuvası, gunumuzde hala sevilerek oynanıyor ve buyuk saygı goruyor. Street Fighter IV oyununun II. oyundan sonra seride cıkan en iyi oyun olduğunu soyleye bilirim. 2008’de PS3 ve XBox 360 icin piyasaya surulen oyun, dunyada 2,5 milyona yakın bir sayıda satınca yapımcılar kolları PC icin sıvadı. Oyunu acar acmaz gozumuze ilk carpan gorsellik oluyor. Her karakter ile cok ayrıntılı bir şekilde uğraşılmış ve onceki oyunlardaki 2B arka planlar 3B olarak tasarlanmış. İcerisinde yer aldığımız her aksiyonun gorsel yonu, grafiksel kalitesine kalite katmış. Oyun ile birlikte gelen test yazılımı deneyerek SFIVu sisteminizde nasıl bir performans ile calışacağını gorebiliyorsunuz. SFIV PC icin başarılı bir optimizasyon evresinden gecirilmiş. Eğer sisteminiz guclu değilse, gorsel ayarları en duşuk seviyeye getirerek performans artırabiliyorsunuz. Fakat bu secenekler sonucunda, dovuş sırasında arka planda yer alan goruntu ortadan kaldırılıyor. [IMG]http://img32.**************/img32/3536/kenultrako.jpg[/IMG] "Ken ile Ultra Knock Out yapmak gercekten muhteşem."
Meydana buyurun SFIVde bir cok dovuş oyununda bulunan Arcade modu ve arkadaşlarımızla oynayabileceğimiz Versus modu bulunmakta. Dovuşculerin ozel hareketlerini calışmak icin Training modunu secebilirsiniz. Hem alıştırma yapmak, hem de yeni giysi renkleri, dovuş hareketleri gibi ekstraları acmak icin Challenge modunu oynayabilirsiniz. Yapım dordu yeni (Abel, Rufus, Viper ve El Fuerte) olmak uzere 20�ye yakın dovuşcu barındırıyor. Hepsinin farklı birer hikÂyesi var ve bunlar oyuna anime videolar olarak eklenmiş. Tabii ki tum karakterlerin hepsini ilk başta kontrol edemiyoruz. Bunun icin SF IV�u defalarca bitirmeliyiz. Sonrasında sadece yeni karakterler değil, yeni video ve resimlerle de karşılaşıyoruz. Oyun, Games for Windows etiketiyle hazırlandığı icin, elde ettiğimiz her istatistik, kullanıcı profilimize işleniyor. Her karakterin, standart tekme ve yumrukları var. Sadece bu saldırıları kullandığımızda oyunun hicbir anlamının olmadığını soyleyebiliriz. Asıl heyecan, her karaktere ozgu mukemmel comboları yaptığımızda başlıyor. Eğer nasıl yapıldıkları hakkında ufak bir yardım istiyorsanız, Command List sekmesine giderek yonergeleri oğrenebilirsiniz. Dovuş esnasında art arda yaptığımız isabetli vuruşlar, ekranın alt kısmında yer alan enerji barını dolduruyor. Boylece ozel hareketler yapabilmeniz icin zemin hazırlanıyor. Aldığımız her bir darbe ise, enerji barının yanında yer alan Revenge barını dolduruyor ve ofkeli saldırabilmemize olanak sağlıyor. Her bir tekme ve yumruk, sağlık seviyenize gore etkili oluyor. Yapılan her bir vuruş, alınan her bir darbe, bir tuvalden ekrana sıcrayan murekkep misali bir gorsellik oluşturuyor. [IMG]http://img126.**************/img126/9188/rufus.jpg[/IMG] "Rufus'un gorunuşune aldanmayın, aslında cok hızlı."
Hani cizgi grafiklerde hazırlanmış deriz ya, işte Street Fighter IV'de bu yok. Yapım, boyalarla değil, renkli murekkeplerle hazırlanmış bir dunyada yaşayan, mucadele eden insanları sunuyor. Dovuş oncesinde, sırasında ve sonrasındaki esprili yaklaşımlar, oyunun eğlencesini daha da artırıyor. Tabii ki herkesin favori bir karakteri vardır. SF deyince ilk akla gelen isimler Ken ve Ryu, yeşil canavar Blanka, kol ve bacakları uzayan Dhalsim veya kaslı vucudu ve sarı saclarıyla dikkat ceken Ken’dir. Acıkca soyleyebilirim ki aylar sonra ilk kez bir yapımı, kesintisiz olarak saatlerce oynadım ve oynamaya da devam ediyorum. Hemen hemen tum karakterleri denedim, ama genellikle Ken’i sectim. Mutlaka her oyunda sinir olabileceğiniz bir de karakter olur. SF’nin yeni isimlerinden Rufus, onu ilk kez secip, hareketlerini denemeye başlayana kadar benim icin bu sınıfa giriyordu. Yani sevin veya sevmeyin, ama mutlaka tum karakterlerle oynamayı ihmal etmeyin. [IMG]http://img20.**************/img20/9855/ryuy.jpg[/IMG] "Seth'e karşı oynarken oldukca zorlanacaksınız. Ust uste yenilgiler almaya hazır olun"
Kimseye aldırış etmeden saldır Kontrollerden soz edersek, oldukca kolay olduğunu soyleyebilirim, fakat klavyenin gamepad’e nazaran daha hantal olduğu duşunen cok kişi var ama ben PC’de daha rahat oynuyorum. PC’nize bir gamepad takarak yapımı boyle de oynayabilirsiniz. İkisini de denedim ve kesinlikle klavye kontrolleri cok rahat ve daha işlevsel. Ozellikle combolarda bu farkı daha da iyi anlayabiliyorsunuz. SFIV’u, Windows Live uzerinden online olarak oynayabilir, diğer oyuncularla kapışabilirsiniz. Ayrıca isterseniz aynı PC’de iki kişi karşılıklı olarak da oynayabiliyorsunuz. [IMG]http://img33.**************/img33/7341/goukeni.jpg[/IMG] "GOUKEN'in Ultra Knock Out'u sizi kendisine hayran bıraktıracak. Rakibinin yaşam puanları resmen suzuluyor"
Son sozlere gelecek olursak Street Fighter IV, muhteşem gorselliği, eğlenceli yapısı ve dovuşleriyle kaliteli bir yapım. Rakibinize buyuk hasarlar verdiğiniz ve onu yenmek uzere olduğunuz sırada, umulmadık bir comboya maruz kalarak dovuşu kaybedebiliyorsunuz. Eğer en iyisi olmak icin mucadele ediyorsanız, cok calışmanız gerekiyor. [IMG]http://img269.**************/img269/6601/ken5421.jpg[/IMG] "Benim en sevdiğim karakter KEN" Oyun hakkında daha fazla bilgiyi bu konudan bulabilirsiniz. Street Fighter IV Butun karakterlerin Normal, Super & Ultra Kombinasyonları
- ReadBull.net
- Oyun Forumları
- Oyun Dünyası
- Street Fighter IV (PC İnceleme)