Universiteye yeni kayıtların yapıldığı şu gunlerde, ben de ne zamandır aklımda olan universiteye başlayacaklara tavsiyeler listemi oluşturma fırsatı buldum.
1. Cıkın o comezlik psikolojisinden, ne o oyle. Caktırmayın.
2. Universite nasıl bitecek diye sakın ha duşunmeyin. Cunku cok hızlı bitiyor, hem de sizi uzecek kadar hızlı. O yuzden daha ilk andan bu duşunceyle vaktinizi tuketmeyin.
3. Yıldız Teknik Universitesine geldiğinizi varsayarsam kesinlikle hazırlık okuyun. Sonra gitmeyin devamsızlıktan kalın (sistem değişti diyorlar, bu maddeden emin değilim, once bir araştırın), gezin, tozun, İstanbul’un tadını cıkarın. Tabi ilk 3 ay gitmenin arkadaş (!) populasyonu acısından faydaları da olacaktır.

4. Beşiktaş’tan uzak durun, yine yakınlarda guzel semtler bulunur. Davutpaşa’ya taşınma tehlikesi hep varken Beşiktaş’ta kazık yemeye hic gerek yok derim ben.
5. Bu madde icin gec kalmış olabilirim zira sanırım bugun son gun burs başvuruları icin, ama gelecek icin olsun, alabilirseniz kesinlikle Başbakanlık Bursu alın, hayat kurtarır.
6. Harc dekontlarını saklayın, ne olur ne olmaz, bu ytu’nun sağı solu belli olmaz.
7. Universitede kızlar teklif ediyormuş yalanını yutmayın, yuttuysanız cıkarın bir zahmet.
8. Sınavlara calışma yontemi olarak şunu onerebilirim. Kesinlikle bulabilirseniz cıkmış soruları bulun, zaten coğu hoca uğraşmaz aynılarını sorar, sormasa bile en azından hocanın soru tarzı kapılır, yenilikci bir hoca değilse sınav cepte olur, kapiş?
9. Benden tavsiye ilk iki yılı duzgun, dersleri pek boşlamadan gecirin, ucuncu yıl zaten kim tutar sizi.
10. Erasmus’a gidin! Zaten bu yuzden ilk iki yıl notları yuksek tutuyoruz

11. Burası bir devlet okulu, zuppe tipler olsa da, kendinize zengin izlenimi vermeye kalkmayın, halktan olun.
12. Gerektiğinde kopya verin, paylaşımcı olun. Not saklamayın, antipati toplarsınız.
13. Arkadaş ilişkileri icin bir oneri. Burayı lise sanmayın, sağa sola liseli şakaları yapmayın. Bursa coğu kişi ailesinden ayrı yaşar, kira, fatura, kredi kartı vs. borcuna batmıştır. Yani kısacası coğu kişi dertlidir, cıvımayın.
14. Cok yoğun olmayan gunler yemekhaneye gec gidin, daha cok yemek alırsınız.
15. Kulupleri takip edin, sağa sola uye olmaktan cekinmeyin.
16. Liseli, ilkokullu arkadaşlarınızdan universiteye giden varsa bağlantıyı koparmayın, ya salla bunu ya demeyin, kızlar universitede evrim gecirirler!
17. Ve son olarak universitenin ilim irfan yuvası olduğunu unutmayın, alabildiğiniz her şeyi almaya calışın. Diplomanın adam olmaya yettiğini sanmayın, sonra universite hayatınıza donup baktığınızda dort-beş yılıma yazık olmuş demeyin. 1.
Benim aklıma gelenler bunlar, coğu tecrubeyle sabittir