Genel Bilgiler

Bilkent Universitesi ne zaman acıldı?
Bilkent Universitesi, Turkiye'nin ilk vakıf universitesi olarak 1984'te kuruldu ve 1986'da eğitime başladı.

Universitenizde kac oğrenci oğrenim goruyor?
Toplam oğrenci sayısı yaklaşık 12.000'dir. Oğrencilerimizin yaklaşık dortte biri bursludur.

Eğitim dili nedir?
Bilkent Universitesi'nde eğitim dili İngilizcedir. İki donem verilen Turkce ve Turkiye Cumhuriyeti Tarihi dersleri dışındaki hemen hemen butun dersler İngilizce okutulur. Uygulamalı Yabancı Diller Yuksekokulu'nda bazı dersler Fransızcadır. Hukuk Fakultesi'nin Turk hukukuyla ilgili dersleri ise Turkce işlenmektedir.

Universitenizde hangi fakulteler, yuksekokullar ve meslek yuksekokullar yer alıyor?
Fakulteler - 4 yıllık: Eğitim; Fen; Guzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık; İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler; İnsani Bilimler ve Edebiyat; Hukuk; İşletme; Muhendislik; Muzik ve Sahne Sanatları
Yuksekokullar - 4 yıllık: Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik; Uygulamalı Yabancı Diller
Meslek Yuksekokulları - 2 yıllık: Bilgisayar Teknolojisi ve Buro Yonetimi; İngiliz Dili; Turizm ve Otelcilik.

Başa Don Bilkent Universitesi'ne Giriş

Bilkent Universitesi lisans programları icin gereken OSS puan turleri ve oğrenci kontenjanları nedir?
Kontenjanlarla ilgili internet sayfasından ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Universitenize kabul koşulları nelerdir?
Oğrenciler universitemize OSS sonuclarına gore yerleştirilir. Belirli meslek liselerinden belirli bolumlere sınavsız geciş hakkı vardır. Yetenek sınavı ile oğrenci kabul eden bolumlerimiz de vardır. Bu bolumleri aşağıdaki sorunun cevabından oğrenebilirsiniz.

Hangi bolumler yetenek sınavı ile oğrenci alıyor?
Yetenek sınavı ile oğrenci alan bolumler şunlardır: Guzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakultesi'nin İletişim ve Tasarım, Guzel Sanatlar ve Grafik Tasarım bolumleri; Muzik ve Sahne Sanatları Fakultesi'nin Muzik ve Tiyatro bolumleri.

Yetenek sınavı ile oğrenci alan bolumleriniz icin bir kurs var mı?
Guzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakultesi ile Muzik ve Sahne Sanatları Fakultesi'nin yukarıda belirtilen bolumlerinde yetenek sınavlarına hazırlanmak icin bir kurs yoktur.

"Cift diploma" programı var mı?
Bilkent Universitesi, cift diploma programlarının iki bolumde birden eğitim alan oğrencilerin performanslarını ve araştırma calışmalarına ayıracakları zamanı duşurebileceğini gozlemlemiştir. Ayrıca, calışma hayatına atılmayı planlayan oğrencilerin işe kabul sureclerinde ve lisansustu eğitim almak isteyenlerin burs kazanmalarında cift diploma sahibi olmalarından cok, not ortalamalarının yuksekliği ve aldıkları derslerin kapsadığı alanlar daha onemlidir. Bu noktalardan hareketle Bilkent Universitesi'nde cift diploma programı uygulanmamaktadır. Boylelikle Bilkent oğrencileri, iki bolumun derslerini iceren sabit bir ders programı yerine, kendi programlarındaki dersler ve bunlara ek olarak başka bolum(ler)den secmeli dersler alarak farklı alanlarda kendilerini geliştirebilmektedir. Soz konusu secmeli derslerin not cizelgenize de yansıyarak ilgili konular hakkında bilgi sahibi olduğunuzu gostereceğini ayrıca belirtmek isteriz.

Yuksekokul ve fakulte arasında fark var mıdır? Yuksekokul mezunları yuksek lisans yapabilir mi?
Fakultelerde olduğu gibi yuksekokullarda da verilen diploma, dort yıllık eğitimin karşılığı olan lisans diplomasıdır. Bu nedenle yuksekokul mezunları da yuksek lisans ve doktora calışması yapabilmektedir. Yuksekokul ve fakulte mezunları askerlik hizmetinde eşit haklara sahiptirler.

Meslek yuksekokullarının ozellikleri nelerdir?
Mesleki altyapı edindirmek amacıyla eğitim veren bu iki yıllık programlardan mezun olan ogrenciler, on lisans diplomalarıyla doğrudan iş hayatına atılacakları donanımı elde ederler. Bunun yanı sıra dikey geciş ile eğitimlerine devam ederek lisans diploması almak icin de guclu bir temel kazanırlar.

Kayıt dondurma işlemi yapılıyor mu? Kayıt dondurunca eğitim ucreti odenmeye devam ediliyor mu?
Kayıdınızı dondurabilirsiniz. Ucretler ve diğer yapılması gerekenler icin lutfen ilgili sayfamızı okuyunuz.

Başa Don
Ucretler

Yıllık eğitim ucretleri ne kadar?
Ucret bilgilerine ilgili internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Tum bolumler icin eğitim ucreti aynı mıdır?
Bilkent Universitesi'nde eğitim ucreti butun eğitim programları icin aynıdır. İngilizce veya Fransızca Hazırlık Programı'na katılan oğrenciler icin de aynı eğitim ucreti gecerlidir. Uluslararası Ortak Lisans Programı kapsamındaki Kuresel ve Uluslararası İlişkiler Programı'nın eğitim ucreti icin lutfen OSYM'nin Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na bakınız.

Destek Bursu eğitim ucretinin yuzde kacını karşılıyor?
Bilkent Universitesi'ne Destek Burslu olarak yerleşen oğrenciler, oğrencilik sureleri boyunca yıllık eğitim ucretinin yarısı tutarında bir indirimden yararlanır.

Eğitim ucreti icin taksitlendirme yapıyor musunuz?
Bilkent Universitesi adına eğitim ucreti tahsilatını yapmaya, tum şubeleri ve internet bankacılığı sistemleri aracılığıyla Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası yetkilendirilmiştir. Bu bankalar, talepte bulunan velilere "Kredili Mevduat Hesabı" da acabilmektedir. İlk taksitin universiteye kayıt sırasında odenmesi koşuluyla, yarıyıl başına 4'er taksit olmak uzere bir eğitim yılı boyunca toplam 8 taksit yapılabilmektedir.

Kredili Mevduat Hesabı actırmak isteyen veliler, oğrencinin universiteye kayıt tarihinden en az 5 iş gunu once "taksitlendirme istek formu" ile Bilkent Universitesi Taksitlendirme Ofisi'ne başvuruda bulunmalıdır. Kredili Mevduat Hesabı acılması banka tarafından uygun bulunduğunda, donem eğitim ucretinin taksitlendirilmesi belirli esaslar cercevesinde mumkun olabilecektir.
Burslar

Burs olanakları nelerdir?
Bilkent Universitesi, oğrencilerine dort ceşit burs olanağı sunmaktadır: "Kapsamlı Burs", "Destek Bursu", "Ustun Başarı Bursu" ve "Yetenek Bursu." Butun burslar karşılıksızdır.

Kapsamlı Burs: OSYM'nin Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda Kapsamlı Burslu olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek OSYM tarafından bu programa yerleştirilen oğrencilerin hak kazandığı bu bursun iceriğinde
1. eğitim ucreti,
2. yurt ucreti (Ankara dışından gelen oğrenciler icin iki kişilik odalarda),
3. aylık katkı payı (2009-2010 akademik yılında yerleşecek olanlar icin ayda 300 TL, oğrenci masraflarına katkı olarak, yılda dokuz ay boyunca)
vardır. Kapsamlı Burs, oğrenci oğrenimine ve derslerine devam ettiği surece kesintisizdir; not ortalaması veya sınıf-ders gecme gibi konulardan tamamen bağımsızdır. Kapsamlı Burs, oğrencilerin yabancı dil hazırlık programında gecirebilecekleri sure boyunca da gecerlidir.

Destek Bursu: Eğitim ucretinin %50'si oranında bir indirim sağlayan bu bursa, OSYM'nin Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda Destek Burslu olarak belirtilen programlara yerleştirilen oğrenciler hak kazanır. Not ortalaması ya da sınıf-ders gecme gibi konulardan etkilenmeyen Destek Bursu, oğrenci oğrenimine ve derslerine devam ettiği surece kesintisizdir ve yabancı dil hazırlık programı icin de gecerlidir. Destek Bursu sahibi oğrenciler, hak kazandıkları takdirde Ustun Başarı Bursu'ndan da faydalanabilir.

Ustun Başarı Bursu: Her ders yılı sonunda, eğitim programında belirtilen asgari ders yukunu alıp yıllık not ortalaması 4,00 uzerinden 3,50 veya uzeri olan ve kendi programındaki ucretli oğrenciler arasında ilk yuzde beşe giren ucretli oğrenciler ile kendi programındaki tum burslu oğrenciler arasında ilk yuzde uc icinde yer alan Destek Burslu oğrenciler, bir sonraki ders yılı icin Ustun Başarı Bursu almaya hak kazanırlar. Ustun Başarı Bursu, oğrencinin kendi grubunda hangi yuzde birlik dilim icinde bulunduğuna bağlı olarak eğitim ucretinin tamamını veya bir bolumunu kapsar.

Yetenek Bursu: Muzik ve Sahne Sanatları Fakultesi ile Guzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakultesi'nin yetenek sınavı ile oğrenci alan bolumlerinin bu sınavlarda ustun başarı gosteren oğrencilerine Yetenek Bursu verilir. Muzik ve Sahne Sanatları Fakultesi'nce verilen Yetenek Bursu'na ancak mali durumu yeterli olmayan oğrenciler hak kazanabilir. Yıllık eğitim ucretinin tamamını ya da bir bolumunu kapsayan Yetenek Bursu'nun surekliliği, oğrencinin başarısına bağlıdır.

Burslu veya ucretli oğrenciler, başka bir burstan da yararlanabilir mi?

Oğrencilerin Bilkent Universitesi dışında bir kurumdan ek maddi destek almasında universite acısından bir engel yoktur.

Burslu ve ucretli oğrencilerin bir arada eğitim gormeleri sorun olmuyor mu?
Burslu veya ucretli olmak, bir oğrencinin Bilkent Universitesi'ndeki akademik veya sosyal yaşamını etkileyen bir unsur değildir. Burslar, oğrenci ile universite arasında sadece donem kayıtlarında gundeme gelen ozel bir durumdur; oğretim elemanları veya diğer oğrenciler tarafından ozellikle dikkate alınan bir konu değildir. Burslu ve ucretli oğrenciler aynı eğitim programlarında ve sınıflarda birlikte oğrenim gormektedir. Arkadaş gruplarının da daha cok ortak ilgi alanları cercevesinde bicimlendiği acıktır. Ayrıca, bir oğrencinin OSS'de gosterdiği başarı duzeyi ile universitedeki akademik performansının cok farklı olabildiği acıkca gorulmektedir. Orneğin, 2008'de Bilgisayar Muhendisliği Bolumu'nu ilk 10 sırada bitiren oğrencilerin 6'sı ve İşletme Bolumu'nu ilk 10 sırada tamamlayan oğrencilerin 7'si, Bilkent Universitesi'ne ucretli kontenjandan yerleştirilmiştir oğrencilerdir. Bilkent Universitesi'nin amacı, her oğrencinin kendi potansiyelini keşfedebileceği ve geliştirebileceği olanakları yaratmaktır.

Bir dersten veya sınıfta kalınırsa burs kesilir mi?
Kapsamlı veya Destek burslu oğrencilerin bursları oğrencilik suresi boyunca kesintisizdir; not ortalaması veya sınıf-ders gecme gibi konulardan tamamen bağımsızdır. Burslar ancak Bilkent Universitesi ile ilişiğiniz kesildiği zaman kesilir. Ustun Başarı Bursu ve Yetenek Bursu'nun surekliliği ise oğrencinin başarısına bağlıdır.

Ucretli bir oğrencinin burs edinebilme olanağı nedir?
Ucretli oğrenciler hak kazandıkları takdirde Ustun Başarı Bursu'ndan faydalanabilir.

Yetenek sınavı ile girilen bolumlerde burs olanağı var mı?
Muzik ve Sahne Sanatları Fakultesi'nce verilen Yetenek Bursu'na ancak mali durumu yeterli olmayan oğrenciler hak kazanabilir. Yetenek Bursu yıllık eğitim ucretinin tamamını veya bir bolumunu kapsar.

Guzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakultesi'nin yetenek sınavı ile oğrenci alan bolumlerinin bu sınavlarda ustun başarı gosteren oğrencilerine de Yetenek Bursu verilir. Yıllık eğitim ucretinin tamamını ya da bir bolumunu kapsayan Yetenek Bursu'nun surekliliği, oğrencinin başarısına bağlıdır.

Burslu oğrenciler Yaz Okulu'ndan da aynı burs olanaklarıyla yararlanabilir mi?
Evet. Yaz Okulu'ndan Kapsamlı Burslu oğrenciler ucretsiz, Destek Burslu oğrenciler ise %50 indirimle yararlanırlar.

Başa Don
İngilizce Hazırlık Programı

İngilizce Hazırlık programı var mı?
Bilkent Universitesi'ne yeni kayıt olan oğrencilerin İngilizce duzeyleri, İngiliz Dili Meslek Yuksekokulu'nca (İDMYO) duzenlenen COPE (The Certificate of Proficiency in English) sınavı ile olculmektedir. Universiteye girişte yeterli duzeyde İngilizce bilgisine sahip olmayan oğrenciler, İngiliz Dili Meslek Yuksekokulu'nun İngilizce Hazırlık Programı'na devam ederler.

Bilkent Universitesi'nin İngilizce Hazırlık Programı Sınavı'nı gecmek cok zor deniyor, doğru mu?
Bilkent Universitesi'nde oğretim dili İngilizce olduğundan oğrencilerin cok iyi duzeyde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Bu duzey lisans programı oğrencileri icin TOEFL iBT sınavının her bolumunden (Dinleme, Okuma, Konuşma,Yazma) 20 puan almış olmak koşuluyla, toplamda 80 puan* ve IELTS akademik sınavının her bolumunden 5,5 puan almış olmak koşuluyla genel ortalamada 6.5 puan duzeyine eşdeğerdir. Bu duzeyde İngilizce bilmeyen oğrenciler İngilizce Hazırlık Programında kendilerini geliştirir.

* TOEFL sınavı Turk-Amerikan Kultur Derneği'nin Ankara Merkez şubesinde alınmış olmalıdır. TOEFL sınav sonuclarının kabul edilmesi ile ilgili ayrıntılara http://www.idmyo.bilkent.edu.tr/0910kayit.html internet adresinden ulaşabilirsiniz.

İngilizce Hazırlık Programı'ndan muafiyet sağlayan sınavlar ve gecme olcutleri nelerdir?
Ayrıntılı bilgiye http://www.idmyo.bilkent.edu.tr/0910kayit.html internet adresinden ulaşabilirsiniz.

İngilizce Yeterlik Sınavı oncesinde bir kurs var mı? Bu sınavın iceriği hakkında bilgi alabilir miyiz?
Universitemizin İngilizce Yeterlik Sınavı icin duzenlediği bir kurs programı yoktur. 1. Aşama sınavı soru orneklerinin yer aldığı kılavuza http://www.idmyo.bilkent.edu.tr/0910kayit.html internet adresinden ulaşabilirsiniz (Kılavuz, kayıtlar sırasında da İDMYO yetkilileri tarafından oğrencilere verilmektedir).

2. Aşama sınav sorularından derlenen soru kitabı "How to Cope" ve CD'leri Bilkent Universitesi Rektorluk Binası Muhasebe Mudurluğu'nden ve İDMYO Doğu Kampus Kutuphanesi Bilgisayar Destekli Dil Laboratuvarından temin edilebilir (Kitap satışı kayıt alanındaki İDMYO yetkilileri tarafından yapılmaktadır).

İngilizce Hazırlık Programı'nın eğitim suresi kac yıldır?
Hic İngilizce bilmeyen bir oğrenci icin İngilizce Hazırlık Programının normal suresi bir yıldır. Programı başarıyla tamamlayarak COPE sınavını gecen oğrenciler, bolum derslerine kayıt yaptırarak eğitimlerine devam eder. İngilizce Hazırlık Programı'nda eğitim suresi başlangıc duzeyine gore farklılık gostermekte ve bir yarıyıl ile iki akademik yıl arasında değişmektedir.

İngilizce Hazırlık Programı'nda oğrenciler seviyelere nasıl yerleştiriliyor?
Oğrenciler, iki aşamalı olarak yapılan sınav sonuclarına gore seviyelere yerleştirilirler. 1. Aşama sınavına giren oğrenciler bu sınavdaki performanslarına gore, 1. ve 2. Aşama sınavına giren oğrenciler ise her iki sınavdaki performanslarına gore değerlendirilirler.

İngilizce Yeterlik Sınavı'nın 1. aşamasına girilip 2. aşamasına girilmezse ne olur?
2. Aşama sınavına girmeyen oğrenciler, 1. Aşama sınavı performanslarına gore bir duzeye yerleştirilirler.

1. Aşama ve 2. Aşama sınav sonuclarını nereden oğrenilebilir?
Sınav giriş yerleri ve sınav sonuclarına http://www.idmyo.bilkent.edu.tr/0910kayit.html adresinden ulaşabilirsiniz.

İngilizce Hazırlık Programı'nda bir yıllık kitap gideri ne kadardır?
Oğrencinin İngilizce Hazırlık Programı eğitimi suresince okuyacağı kitaplar, hangi duzeyden eğitimine başlayacağına bağlı olarak değişmektedir. Bir duzeyin ortalama kitap ucreti 75-150 TL arasında değişmektedir.

Burslu bir oğrencinin İngilizce Hazırlık Programı'nda kur tekrarı yapması nedeniyle bursu kesilir mi?
İngilizce Hazırlık Programı'nda Kapsamlı veya Destek bursuyla okuyan bir oğrencinin bursu, derslerine devam ettiği ve universite ile ilişiği kesilmediği surece kesilmez. Derslere devam etmeyen oğrencilerin durumları ise bolumlerine bildirilmektedir.

İngilizce Hazırlık Programı'nda oğrenime ara vermek istenirse şartlar nelerdir? Kac donem izin alınabilir? Ara verilirse yıllık oğrenim ucreti geri odeniyor mu?
Kayıt dondurma esasları hakkındaki ayrıntıları buradan oğrenebilirsiniz.

İngilizce Hazırlık Programı'nda derslere devam zorunluluğu var mı?
Oğrencilerin İngilizce eğitimlerini etkin bir şekilde surdurup tamamlayabilmeleri icin derslere duzenli olarak devam etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle oğrencilerin derslerin %90'ına devam zorunluluğu bulunmaktadır.

Oğrenciler, her kurs icin acıklanan devamsızlık limitini acil sağlık problemlerinde, derslere devamını engelleyen acil durumlarda ya da universitelerarası/ulusal musabaka veya etkinliklerde gorev aldıkları donemde kullanmalıdır.

Başa Don
Oğrenim Sureci

Oğrenime ara vermek istenirse şartlar neler? Kac donem izin alınabilir? Ara verilirse yıllık oğrenim ucreti geri odeniyor mu?
Oğrencilere gecerli ve haklı nedenlerle bir defada en cok iki yarıyıl, oğrencilik boyunca ise en cok toplam dort yarıyıl izin verilebilir. İzinli gecen sureler oğretim surelerine katılmaz. İzin almak isteyen oğrenciler, başvurularını tum belgeleri ile birlikte donem başında en gec ders ekleme suresinin son gunune kadar ilgili Dekanlık veya Mudurluğe yapmak zorundadırlar. Başvuru kabul edildiği takdirde donem ucretinin yarısı iade edilir.

Bilkent'te ders yukunun ağır olduğu soyleniyor, bu doğru mu?
Uluslararası standartlarda bir eğitim veren Bilkent Universitesi'nde ders programları da bu doğrultuda oluşturulur. Derslerin icerikleri oğrencileri akademik ve kişisel gelişimlerini ilerletmeye yoneliktir. Oğrenciler, zamanlarını verimli kullanarak calışma programlarını ders yuklerine gore ayarlayabilmektedir.

Universiteden başarısızlık nedeni ile hangi şartlarda ilişki kesilir?
Oğrencilere eğitim sureleri boyunca yarıyıl tekrarı hakkı iki kez verilir. Ucuncu kez yarıyıl tekrar etme durumuna duşenler ile aynı yarıyılı bir kereden fazla tekrar etme durumuna duşenlerin Universite ile ilişiği kesilir. Ayrıca, YOK Kanunu'nun belirlediği azami sure icinde (Yabancı dil hazırlık programı haric, 4 yıllık bolumler icin 14 donem, 2 yıllık bolumler icin 8 donem) oğrenimini tamamlayamayan oğrencilerin de Universite ile ilişiği kesilir.

Kampuste bilgisayar ve internet olanakları nelerdir?
Bilkent Universitesi'nde surekli yenilenen ve guncellenen cok guclu bir bilgisayar ve internet altyapısı vardır. Kampuse dağılmış cok sayıda laboratuvarda yılın 365 gunu, 24 saat oğrencilerin kullanımına acık ve tamamı internete bağlı 4000'den fazla bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlar kampus icerisinde cok hızlı bir yerel iletişim ağıyla birbirlerine bağlıdır. Bunlara ek olarak kampus icerisinde pek cok noktada dizustu bilgisayarlar icin kablosuz internet erişimi sağlanmıştır.
Lisans oğrenimi boyunca araştırma yapmaya fırsat bulacak mıyız?
Oğrencileri bilimsel araştırma yapmaya teşvik etmek, Bilkent Universitesi'nin eğitim felsefesinde onemli bir yer tutar. Oğrenciler, henuz lisans eğitimleri sırasında oğretim uyeleri danışmanlığında yaptıkları araştırmaları yayımlama fırsatı bularak bilim literaturune katkı sağlamaktadır. Uluslararası duzeyde bilimsel calışmalara imza atmış oğrencilerimizin makaleleri saygın uluslararası dergilerde yer almaktadır. Bilkent Universitesi, oğretim uyesi başına duşen bilimsel yayın sayısı bakımından da ulkemizdeki oncu rolunu surdurmektedir.

Başa Don

Yaz Okulu ne gibi olanaklar sunmaktadır?

Oğrenciler, başarılı olamadıkları dersleri Bilkent Universitesi Yaz Okulu kapsamında alabilirler. Eğitimleri acısından verim sağlayacağını duşundukleri dersleri de Yaz Okulu cercevesinde alma olanakları vardır.

Oğrencilerin universite icinde calışıp para kazanma olanakları var mı?
Dileyen oğrenciler, ders programlarını aksatmayacak bicimde, Oğrenci Calışma Programı cercevesinde universitenin ceşitli bolumlerinde yarızamanlı gorev yaparak deneyim ve para kazanmaktadır. Bir yarıyılda en fazla 125 saat calışma olanağı bulunmakta ve saat ucreti her yıl Rektorluk tarafından belirlenmektedir. Oğrencilerin calıştığı birimler arasında bilgisayar merkezi, sağlık merkezi, oğrenci işleri mudurluğu, spor merkezi, yurtlar mudurluğu ve iletişim biriminin yanı sıra fakulte ve bolumler yer almaktadır.

Uluslararası oğrenci değişim ("exchange") programlarına kimler başvurabilir?
Bilkent Universitesi, dunyanın onde gelen universiteleriyle yaptığı oğrenci değişim anlaşmaları ve Avrupa Birliği'nin Hayat Boyu Oğrenme - ERASMUS Programı kapsamında yuruttuğu değişim programları ile oğrencilere farklı akademik ve sosyal kulturleri tanıma olanağı sunmaktadır.

İlk iki yıl sonunda not ortalaması 4,00 uzerinden 2,50 ya da uzeri olan oğrenciler, Hayat Boyu Oğrenme - ERASMUS programı kapsamındaki universitelerin değişim programlarına; 4,00 uzerinden en az 3,00 not ortalamasına sahip oğrenciler ise ABD, Kanada, Cin, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ERASMUS harici ulkelerin eğitim kurumlarındaki değişim programlarına katılmak icin başvuru hakkı kazanmaktadır. Secilen oğrenciler, ucuncu sınıfın bir donemini ya da tamamını Bilkent Universitesi'nin anlaşmalı olduğu yurtdışındaki bir universitede gecirmektedir.

Sayısı 150'yi aşan anlaşmalı universitelere ornek olarak şu eğitim kurumları gosterilebilir: Amerika Birleşik Devletleri'nden Binghamton Universitesi (SUNY), California Universitesi, Georgia Institute of Technology, Maryland Universitesi, Michigan Universitesi, Washington Universitesi, Almanya'dan Konstanz Universitesi, Pforzheim Universitesi, Cin'den City University of Hong Kong, Danimarka'dan Guney Danimarka Universitesi, Fransa'dan Ecole Sup é rieure de Commerce de Clermont Universitesi, Ecole Sup é rieure de Commerce de Lille Universitesi, Hollanda'dan Amsterdam Universitesi, Groningen Universitesi, Tilburg Universitesi, İngiltere'den Aston Business School, Kingston Universitesi, İskocya'dan Aberdeen Universitesi, İtalya'dan Bocconi Universitesi, Roma La Sapienza Universitesi, Kanada'dan Waterloo Universitesi, Tayvan'dan National Tsing Hua Universitesi, National Chengchi Universitesi, Yeni Zelanda'dan Waikato Universitesi.

Universite icinde bolumlerarası geciş olanağı var mı?
Universite ici bolumlerarası gecişler, Universite Senatosu ve Yonetim Kurulu'nun belirlediği "Universite ici bolumlerarası geciş" esasına gore yapılır.

Başka bir universiteden Bilkent Universitesi'ne yatay geciş olanağı var mı?
Yatay gecişle oğrenci kabullerimiz YOK'un yonetmeliklerinde belirtilen esaslara gore duzenlenmiştir. Yatay geciş en erken 2. sınıfta yapılabilir. Oncelikle dikkat etmeniz gereken husus, okuduğunuz universitenin denkliğinin YOK tarafından kabul edilmiş olmasıdır. Eğer yatay geciş yapmak istiyorsanız, yatay geciş yapmayı duşunduğunuz bolumlerimizin eğitim programlarını inceleyip yetkili oğretim uyeleriyle goruşmeniz ve oradaki derslerin iceriğine uyan dersleri iyi notlarla tamamlamaya calışmanız onerilir. Ayrıca, yatay geciş başvuruları da kontenjanımızın cok ustunde olmaktadır. Bu bakımdan, adaylar ceşitli olcutlere gore sıralanıp secim yapılır. Yatay geciş isteklerinin tumunun karşılanmasına olanak yoktur. Daha ayrıntılı bilgi.

Burslu olarak yatay geciş olanağı var mı?
Yatay geciş yolu ile gelen oğrencilere Bilkent Universitesi burs verememektedir; ancak bu oğrenciler bir yıl okuduktan sonra gerekli şartları yerine getiriyorlarsa, Ustun Başarı Bursu'na aday olabilirler.

Daha once bir başka universitede oğrenim gorurken aldığım dersleri Bilkent Universitesi'ndeki programımda saydırabilir miyim?
Saydırabilirsiniz; ancak hangi derslerden muaf tutulacağınız ilgili Fakulte veya Yuksekokul Yonetim Kurulu'nun kararına bağlıdır. Derslerin uygunluğu ve benzerliği, ders tanımlarının, okutulan kitapların ve ilgili diğer olcutlerin bolum tarafından değerlendirimesi sonucu karara bağlanır.

Başa Don
Yurtlar

Yurt olanakları nelerdir?
Birbirinden farklı ozelliklere sahip 25 binadan oluşan yurtlarımız, eğitim amacı ile universitemizi tercih eden yaklaşık 4.000 yerli ve yabancı oğrenciye eğitimleri suresince huzurlu, guvenli, rahat ve sıcak bir ortam sunmaktadır.

Merkez ve Doğu kampuslerimizde yer alan ozel ve standart yurtlarımızda oğrencilerimize farklı fiyat kategorilerinde, tek, cift, uc ve dort kişilik odalar ve suit oda alternatifleri sunulmaktadır.

Oğrencilerimizin yurt yaşamlarını kolaylaştırmak ve rahatlarını sağlamak amacıyla odalarda karyola veya ranza, elbise dolabı, calışma masası, kitaplık gibi temel mobilyalar ile birlikte telefon cihazı ve hattı, merkezi sistem TV yayını (15 - 77. ve 78. yurtlar haric) ve 100 Megabitlik UTP bağlantılı kablolu, akademik amaclı sınırsız kullanımlı internet ağ erişimi standart olarak bulunmaktadır.

Yurtlarımızda mutfaklar, camaşırhane, utu, TV, calışma, oyun ve ziyaretci odaları oğrencilerimizin ortak kullanımlarına sunulmaktadır. Merkezi sistem ile ısınan yurtlarımızda 24 saat kesintisiz sıcak su vardır. Ortak alanlardaki banyo ve tuvalet sayıları, oğrenci ihtiyacına fazlası ile cevap verecek şekilde planlanmıştır.

Yurtlar bolgelerinde park ve bahceler, acık - kapalı spor alan ve kompleksleri, yiyecek ve icecek ihtiyaclarının karşılanabileceği merkezler ve otopark alanları bulunmaktadır.

Yıllık yurt ucreti ne kadar?
Detaylı yurt ucret bilgileri
Bilkent Universitesi'ne yerleştirildim. Ankara dışında yaşadığım icin yurtlarınızda kalmayı duşunuyorum. Kayıt yaptırdıktan sonra yurtlarda ne zaman kalmaya başlayabilirim?
Ankara dışında yaşayan ve universitemize yeni kayıt yaptıran oğrencilerimiz, yurtlara da kesin kayıtlarını yaptıkları takdirde hemen yerleştirilip kalmaya başlayabilir.

Yurtlarda telefon ve internet bağlantıları var mı?
Tum yurt odalarında şehirlerarası bağlantıya acık ve kampus icerisinde ucretsiz kullanılabilen telefonlar vardır. Yine butun odalarda bulunan ve ucretsiz olarak yuksek hızlı internet erişimi sağlayan bilgisayar bağlantıları, oğrencilerin akademik ve sosyal yaşantılarına teknolojiyi katmalarına olanak tanımaktadır.

Başa Don

Yurttan ayrıldığımda odediğim ucret geri verilir mi?
Yurttan ayrılma halinde, yurt ucretinin eğitimin başladığı tarihten ikinci hafta sonuna kadar %75'i, dorduncu hafta sonuna kadar %50'si geri verilir. Dorduncu haftadan sonra ayrılanlara herhangi bir iade yapılmaz.

Annem, babam, kardeşim veya arkadaşım odada kalabilir mi?
Yurtlarda kalan oğrenciler yatılı olarak kimseyi odalarında barındıramazlar. 77. kız ve 78. erkek yurtlarında bulunan misafir odalarında yerimiz musait olduğu takdirde, yurtta kalan oğrencilerimizin birinci dereceden yakınları gunluk ucret odemek koşulu ile kalabilirler.

Sağlık sorunum olduğunda universitede başvurabileceğim bir yer var mı?
Bilkent Universitesi Sağlık Merkezi, Merkez ve Doğu kampuslerde oğrencilere kolayca erişebilecekleri, guvenli ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Deneyimli doktorları, hemşireleri ve personeli, acil servis olanakları ve dort adet ambulansıyla Sağlık Merkezi haftada 7 gun ve 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Sağlık Merkezi'nde tam zamanlı doktorlara ek olarak farklı branşların uzman doktorları da haftanın belirli gunlerinde gorev yapmakta, gereken durumlarda Ankara'daki tam donanımlı universite hastanelerine sevk yapılabilmektedir. Butun bu sağlık hizmetleri oğrenciler icin ucretsizdir. Ayrıca Bilkent Universitesi, oğrencilerin ilac giderlerinin %80'ini karşılamaktadır.

Başa Don
Mezuniyet ve Sonrası

Mezun olacak oğrencilerin iş bulmasına yardımcı oluyor musunuz?

Bilkent Universitesi, oğrencilerinin kariyer planlarına ışık tutmak icin 1988'de Kariyer Merkezi'ni kurmuştur. Bir universite bunyesinde bu amacla kurulan ilk birim olan Kariyer Merkezi, oğrencilere mezuniyet sonrası planları konusunda destek sağlayan, iş dunyası hakkında bilgiler veren ve hedefleri doğrultusunda işlere yerleştirilmelerinde yol gosteren bir birimdir. Kariyer Merkezi, universiteyle iş dunyası arasında cok guclu bir bağlantıdır. Kariyer Merkezi'nin verdiği hizmetler arasında ceşitli meslek gruplarından yoneticileri oğrencilerle bir araya getiren etkinlikler ve değişik sektorlerden kuruluşlar ile bu kuruluşlardaki iş olanaklarını tanıtan fuar ve toplantıların duzenlenmesi sayılabilir. Bilkent Universitesi'ne her yıl tanıtım yapmak ve eleman isteğinde bulunmak icin sektorlerinde soz sahibi yaklaşık 500 kuruluş başvurmaktadır. Bilkent Universitesi ayrıca, mezun ozgecmişlerini iceren bir veri tabanını internet uzerinden işverenlerin erişimine sunmaktadır.

Ayrıca oğrenciler, bolumlerinin rehberliğinde gercekleştirdikleri staj ve proje calışmalarıyla iş dunyasıyla henuz oğrenciyken sağlam bağlar kurmakta, gosterdikleri başarılarla daha mezun olmadan iş teklifi alabilmektedir.

Başa Don

Mezunlarınız hangi şirketlerde calışıyor, hangi universitelerde lisansustu oğrenim goruyorlar? Hangi eğitim kurumlarının araştırmacı veya oğretim kadrolarında yer alıyorlar?
Bilkent Universitesi mezunları Turkiye'nin ve dunyanın onde gelen kuruluşlarında onemli gorevler ustlenmektedir. İş hayatına atılan mezunların yanı sıra prestijli universitelerde akademik kariyere yonelen Bilkentliler de bulunmaktadır. Mezunların bulunduğu sektorel ve akademik kurumlarla ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.
Meslek yuksekokulu mezunları yurt icinde 4 yıllık bolumlerde lisans eğitimine devam edebilirler mi?
Bazı meslek yuksekokulu programlarından mezun olanlar, Acıkoğretim Fakultesi'nin ilgili bolumlerine sınavsız ve doğrudan geciş yaparak eğitimlerini 3. sınıftan başlayarak surdurebilmektedir. Diğer 4 yıllık lisans programlarına geciş ise OSYM tarafından duzenlenen Dikey Geciş Sınavı ile mumkundur.

Dikey Geciş Sınavı nedir?

Yurticinde 4 yıllık bir lisans programına (Acıkoğretim programları haric) devam etmek isteyen meslek yuksekokulları mezunları, OSYM tarafından duzenlenen Dikey Geciş Sınavı'na girmek zorundadır. Dikey Geciş Sınavı (DGS) yılda bir kez yapılan, sayısal ve sozel bolumlerden oluşan bir yetenek sınavıdır. DGS puanını, adayların bu sınavda aldıkları sozel ve sayısal standart puanların yanı sıra, on lisans oğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamaları ve on lisans programına yerleştirildikleri OSS puanları da etkilemektedir. Lisans programlarına yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yuksekoğretim programlarının kontenjan ve koşulları goz onunde tutularak OSYM tarafından bilgisayarla yapılmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi icin OSYM'ye başvurmanız onerilir.

Meslek yuksekokulu mezunlarının yurtdışında eğitimlerini surdurmeleri mumkun mudur?

Bilkent Universitesi'nin iki yıllık meslek yuksekokulu programlarında verilmekte olan eğitimin niteliği ve eğitimin İngilizce olması sayesinde mezunlar, yurtdışındaki ceşitli universitelerin 4 yıllık programlarına kabul edilmektedir. Ayrıca bazı meslek yuksekokulu bolumleri icin City University of New York ile yapılan anlaşma ile oğrencilerin bu universiteye geciş yapmaları mumkundur.

Bilkent Universitesi'nin 2 yıllık programlarından hangi lisans programlarına dikey geciş yapılabilmektedir?

Hangi on lisans programlarından lisans programlarının hangilerine geciş yapılabileceği, YOK tarafından belirlenmiştir. Bilkent Universitesi'nde eğitim veren 2 yıllık programlarından hangi 4 yıllık programlara geciş yapabileceğine ilişkin listeyi buradan inceleyebilirsiniz.
Başa Don

Universite Tanıtım Turları
Kampusu dilediğimizde gezebiliyor muyuz?
İlgilenen adaylara, velilere ve eğitmenler icin yıl boyunca ve OSS'nin ardından yaz doneminde tanıtım turları yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi icin

Başa Don

Bolum Secimi

2009'da kurulan Makine Muhendisliği Bolumu'nun ozellikleri nelerdir?

İlk oğrencilerini bu yıl SAY-2 puan turuyle alacak olan Bilkent Universitesi Makine Muhendisliği Bolumu, teknolojik ve bilimsel gelişmeleri ileri muhendislik sistemlerine yansıtabilecek mezunlar vermeyi amaclamaktadır. Bu doğrultuda makine muhendisliği konularının birbirleri ve farklı bilim dallarıyla ilişkilerine odaklanan disiplinlerarası bir program oluşturulmuş, eğitim kapsamı nanoteknoloji, molekuler biyoloji ve katı hÂl kimyası gibi derslerle guclendirilmiştir. Makine Muhendisliği Bolumu'nde yuksek lisans ve doktora programları da vardır.

Bu sene universite sınavına yeni girdim. EA-2 puanımla istediğim bolume giremezsem EA-1 puan turu ile ile tercih edebileceğim bolumler var mı?
- Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yuksekokulu'na bağlı olan ve EA-1 puan turu ile oğrenci alan 4 yıllık İşletme Bilgi Yonetimi bolumunu,
- Uygulamalı Yabancı Diller Yuksekokulu'na bağlı olan ve EA-1 puan turu ile oğrenci alan 4 yıllık Bankacılık ve Finans veya Muhasebe Bilgi Sistemleri bolumlerini,
- Bilgisayar Teknolojisi ve Buro Yonetimi Meslek Yuksekokulu'na bağlı olan ve EA-1 puan turu ile oğrenci alan 2 yıllık İşletme Yonetimi bolumunu ya da Muhasebe ve Vergi Uygulamaları bolumunu duşunebilirsiniz.

2008 OSS Taban-Tavan Puanları ve Başarı Sıralaması 4 yıllık - 2 yıllık

Bilgisayar ve bilişimle ilgili bir bolumde eğitim almak istiyorum. Acaba tercihlerimi belirlerken bana yardımcı olabilmeniz acısından universitenizin ilgili bolumlerini oğrenebilir miyim?
SAY-2 puan turu ile:
Muhendislik Fakultesi - Bilgisayar Muhendisliği - 4 yıllık;

SAY-1 puan turu ile:
Eğitim Fakultesi - Bilgisayar ve Oğretim Teknolojileri Oğretmenliği - 4 yıllık;
Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yuksekokulu - Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri - 4 yıllık;
Bilgisayar Teknolojisi ve Buro Yonetimi Meslek Yuksekokulu - Bilgisayar Programcılığı - 2 yıllık;

Kuresel ve Uluslararası İlişkiler programında yurtdışında okuma olanağı var mı?
Evet. Bu programın oğrencileri 2. ve 4. sınıfları ABD'nin SUNY-Binghamton Universitesi'nde, 1. ve 3. sınıfları ise Bilkent Universitesi'nde gecirmektedir. Programı başarıyla bitiren oğrenciler bu iki universiteden cift lisans diploması almaktadır. Program hakkındaki diğer ayrıntıları buradan oğrenebilirsiniz.

Meslek lisesi mezunuyum. Yalnızca sınavsız geciş yapabileceğim on lisans programlarını mı tercih edebilirim?

Eger OSS'ye girdiyseniz aldığınız puana gore istediğiniz herhangi bir programı, ilgili puan turune gore yerleştirilmek uzere tercih edebilirsiniz. İlgili alanlardaki meslek lisesi mezunları bazı 4-yıllık programlara yerleştirilirken AOBP'leri daha yuksek bir katsayı ile carpılmaktadır ve bu programlara SAY-1, EA-1, SOZ-1 puan turuyle yerleşebilmektedir. Bu adaylar, ilgili alanlardaki 2 yıllık Meslek Yuksekokulu programlarına ise sınavsız geciş hakkına da sahiptir. Yerleştirilmeyi dilediğiniz programlara ilişkin puan koşulları icin OSYM Kılavuzunu incelemenizi oneririz.

Meslek lisesi mezunları OSS'ye girmiş olmakla sınavsız geciş haklarını yitirmiş olur mu?
Hayır. Meslek lisesi mezunları, alanları dışında 2 yıllık bir on lisans programına veya 4 yıllık bir lisans programına girebilmek icin OSS'ye girmek ve 145 puan barajını aşmak zorundadırlar. İlgili alanda sınavsız geciş hakları ise her zaman saklıdır.

Meslek lisesi mezunuyum. OSS'ye girdim ancak 145 puan barajını aşamadım. Ne yapabilirim?
OSS kılavuzunda belirtilen, mezunu olduğunuz alan/kol ile ilgili 2 yıllık meslek yuksekokulu programlarına sınavsız geciş icin başvurabilirsiniz.

Genel Lise mezunuyum. İlgi duyduğum alanda 2 yıllık bir programı tercih edebilir miyim?
İlgili puan turunde ham OSS puanı 145 veya uzeri olan genel lise mezunları, 2 yıllık meslek yuksekokulu programları icin tercih yapabilirler.

Meslek Yuksekokulu programlarında sınavsız geciş yapanlar ile OSS puanıyla yerleşenler arasında eğitim-oğretim koşulları yonunden fark var mıdır?
Hayır. Bilkent Universitesi'nde eğitim ucrete tabidir. Eğitim ucreti, bolumune ya da sınıfına bakılmaksızın meslek lisesi mezunu veya genel lise mezunu icin aynıdır. Bu bakımdan sınavsız geciş, herhangi bir ayrıcalık getirmemektedir.

Ek yerleştirme ile universitenize girebilir miyim?
Evet. OSYM'nin yayınlayacağı ek yerleştirme kılavuzu esaslarına gore Genel Yerleştirme sırasında Acıkoğretim programları dışında hicbir programa yerleştirilmemiş oğrenciler ek yerleştirme icin başvurabilir.

Ek yerleştirme sonucları Kasım'da belli oluyor. Bu arada derslerin başlamış olması, ek yerleştirme ile gelen oğrenciler icin bir sorun yaratmakta mıdır?

Bilkent Universitesi İngilizce Hazırlık Programı'na devam edecek oğrenciler, duzeylerine denk gelen kurlara yerleştirilerek oğrenimlerini surdurur.

İngilizce Hazırlık Programı'nı atlayarak bolumlerine başlamaya hak kazanan oğrencilerin bolumlerine cabuk uyum sağlamaları icin ise gerekli her turlu olanak sağlanmıştır.

Başa Don

2009 - OSS

Sayısalcı bir oğrenciyim. İşletme bolumunu tercih edebilir miyim?
Adayın "sayısalcı" ifadesiyle ortaoğretim kurumunun Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik ve Tabii Bilimler alanlarından mezun olduğu duşunulmuştur. Bilkent Universitesi İşletme Bolumu EA-2 puan ile oğrenci kabul edecektir. Bu durumda adayın 195 dakikalık surede 7 testi, yani 210 soruyu yanıtlamış olması ve SAY-2 puanının yanında EA-2 puanının da en az 165 olması gerekmektedir (Eğer aday sınava girmeden de İşletme Bolumu'nde okumaya karar vermiş ise sadece EA-2 puanının oluşacağı şekilde testleri cozmuş de olabilir. Bu durumda yeni testi cozmesi gerekmez.). Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik ve Tabii Bilimler alanlarından mezun olan adayların, EA-2 puan turuyle oğrenci kabul eden İşletme Bolumu'ne yerleştirmede ortak alanda olduğu icin Y-OSS puanları ilgili AOBP'leri 0,8 katsayısı carpılarak hesaplanacaktır.

Lisede alanı Turkce-Matematik olan bir oğrenciyim. Bilkent Universitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bolumu'ne girebilir miyim?
Bilkent Universitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bolumu SAY-1 puan turune gore oğrenci kabul edecektir. OSS'de ilk 4 testi yanıtlayan adayın SAY-1 puanı oluşacaktır. Yerleştirmede kullanılacak puan ortak alanda olduğu icin Y-OSS puanlarına ilgili AOBP'leri 0,8 katsayısı carpılarak hesaplanacaktır.