Bu msj arakdaşımdan geldi işte yayınlıyorum kendisi istedi yayınlamamı. suygyn25-08-2006, 18:50 Oncelikle kendimi tanıtmamın faydalı olacağını duşunuyorum. Ben aşağıda okuyacağınız taktikleri kullanarak ogame.org evren 5 te ittifaksız liderdim "aşağıda okuyacaklarınız ile" en guclu ittifaklar dahi bana saldıramadı. Guclu savunmam sebebiyle.ogame.org da 5 ci evrene has ACS uygulamasıyla dahi evrenin en guclu 5 oyuncusu bana saldıramaya calışmadılar, oyunda hic bir ay saldırısı almadım hatta tum evreni surklase ettim. (ACS=5 kişi bir araya gelip tek kişiye saldırması). Ozellikle ogame.org’da Account paylaşımından ceza alana dek liderdim ki ;cok sacma bir cezaydı cunki farklı ip lerden aynı kişinin girip girmediğini veya aynı ip den birden fazla oyuncunun 24 saat online olmasını kimse kanıtlayamaz. Kanıtlayabilmesi icin her oyuncunun başına bir operator konması gerekir. Oyundan uzaklaşmamı sağlamak icin normalde account paylaşımı cezası 1 gunken bana ceza verilmeden birgun once bu ceza 28 yıla cıkartıldı ve oyuna donmem imkansızlaştırıldı. Belkide ben ustume alındım Ogame org.da ki birinciliğimi bircok yabancı oyuncu ve ittifak tbr etmiştir ...Turk olduğumu bildikleri halde bir tek kişi dışında hic bir Turk ittifakı ve kişi den tbr mesajı dahi almadım.ne ilginc bi durum değil mi Benim taktiğim neden savunma ve Neden Savunma yapmayı tercih etmeli ? Bana gore şuan icin ogame de en iyi strateji once savunma. Guvenliği yuksek tutup saldırıları karşıladıktan sonra filo yapımına gecirilmelidir.Savunma icin hem duşuk maliyeti hemde etkinliği acısından roketatar ve hafif lazer yapın derim. Bu konuda bircok itiraz gelecektir eminim ama şunu soylemeliyim ki ogame’de savunma birimlerinin fiyat/performans oranı her zaman icin gemilerden cok daha yuksek, yuksek kelime olarak yetersiz esasında en az 2 kat demek daha uygun olacaktır. Ayrıca herhangi bir savaştan sonra savunma unitelerinin %70 geri doner ama hic bir savaşta yok olan filo geri donmez. Savunmanın %70 geri donduğu icin kalan %30 u tamamlamak daha kolay olacaktır oysa filoyu baştan yapmak gerekecektir. Savunmanın harabe alanının olmaması saldırıları bir o kadar da zorlaştırır cunku saldırılarda ana amac gezegende biriken madenden cok ortaya cıkan harabe alanını toplamaktır; saldıranın deut tuketimi de cabası. Savunmada lazer ve roketatar yanında en onemli silahlarından biride antibalistik roketler yani gezegenlerarası roket yakalıyıcılar,en az 20 tane olmalıdırlar ki roket saldırılarını onleyip savunmanızı cokertmesinler.Aslında biraz goreceli diyebiliriz duruma gore 30 40 hatta 100 tane de olabilir; Cok guclu bir oyuncuya aynı anda birden fazla gezegenden roket saldırısı olabileceği ihtimaliyle bu sayının yuksek olması bir zorunluluktur. Savunmanın sağlamlığı ve ustune birde filo kurarsanız size saldırılmasını oldukca gucleştirirsiniz; Ayla yapılan saldırıları da imkansız hale getirirsiniz. Bu soylediklerim sadece """Ana gezegen""" icindir, somurgelerinize savunma yapmanız bence gereksiz daha doğrusu guclu savunmalı bir gezegeniniz olması yeterli. Diğer gezegenlerin savunmalarına harcayacağınız madeni savunma yaptığınız gezegene harcamak daha mantıklı, unutmayın ki savunmalarınızı gemileriniz gibi birleştiremezsiniz tamamını bir noktada birleştirmeniz daha etkin olmanızı sağlayacaktır. Bu şekilde ki bir savunmayla hem devamlı online olmaktan hemde madenlerinizi havada taşımaktan kurtulursunuz. Savunma icin roketatar ve hafif lazerden başka birşey yapmayın sayılarının cokluğu sebebiyle bazı savaşlarda saldıran cok guclu olduğu halde 6 round sonunda saldıran savunmayı yıkamadığı icin savaş berabere biter. Diğer yandan verimlilik acısından Ağır lazer Gaus vs diğer savunma silahları harcadığınız madenle orantılı bir guce sahip değiller.Kanımca bu oyunun bir mantık hatası.İlerde eğer duzeltilirse o zaman onları yapmak mantıklı olabilir. Savunma stratejisini eleştireceklere sıfırdan başlayalım derim karşılaştırmak icin istedikleri evrende hatta 1 ayda avans veririm.Birileri tutturmuş illa filo bas savunma yapma diyor???tabi ki bu da taktiktir savunmayla beraber filo yapsak ne kaybederiz? Peki sadece savunursak saldırı nasıl yapacağız ya da hic yapmayacak mıyız? Oyunun can alıcı elemanı "casus sondası" dır. Evet yanlış okumadınız tum saldırılarımı casus sondaları ile yaptım savunmasız gezegenlere ozellikle inaktif (i) (I) lı gezegenlerden.35 000 civarında casus sondamla kimi zaman saatte 1.500.000 maden topladım. Casus sondalarının en buyuk dezavantajı deut u cok yakması, yakıt tuketimini azaltmak icin icten yanmalı motoru kademe 14 cıkardım ayrıca hızını duşuruyordum...İnanılması guc ama evrende yaklaşık 300-400 civarı somurgem vardı. iki tane boşta gezegeniniz olsun birini madeni bol olan galakside herhangi bir yere konuşlandırın. Casus sondalarını ve nakliye gemilerini bu gezegene gonderin sağa ve sola doğru 30 ar sistemi taradıktan sonra boşaltmaya başlayın. İşiniz bittikten sonra madenleri nakliyelerinizle ana gezegene gonderin. 30 sistem taktiğim yakıt tuketimini en aza indirir. Uyarmalıyım ki casus sondası sizi bilgisayar başına kitler, oyun casus sondalarıyla durağanlıktan cıkıp cok daha dinamik bir hale geliyor. İkinci boştaki gezegeni ise size saldıranlara karşı kullanın yakınlarına bir gezegen kurup gezegenlerarası roket yapın savunmasını zayıflatıp filoyla saldırın.:Gezegenlerarası roket kademeleri artıracak madeni tabi ki casus sondalarıyla toplayacaksınız. Filo başlarda benim en zayıf noktamdı oyundan cıktığımda evrenin birinci buyuk filosu bana aitti casus sondalarından dolayı ceza almama yakın komuta sayısını arttırmakla meşguldum maalesef komutalarımla saldırmama izin vermediler oyundaki bircok rekor bana aitti icten yanmalı motor kademe 14 tum ogame.org rekoruydu. Son olarak tum gezegenlerde metal kristal deut uretimi aynı kademede olsun. Ozellikle deut araştırmalar ve saldırılar icin size cok lazım,asla deutu duşuk seviyelerde tutmayın zira evrenin en pahalı madeni deut. Ben oyun suresince 2 gun savunma 1 gun uretime yonlendim,savunma derken daha cok roketatar,roketatar yapınca kristal artar artan kristal casus sondasına gitmeli ne kadar cok casus sondası o kadar cok maden toplaman demek. Filo benim icin ucuncu oncelik diyebilirim bazı inaktif gezegenler icin oda savunması olanlar icin, eğer amac birinci olmaksa benim taktiğim şuan icin en iyisidir belki biraz sabır ister ama dayanılmazdır geriden gelmenin zevki anlatılmaz, herkes sizi seyreder 20.000 civarı casus sondam olduğunda filomda 100 adet komuta ve 4000 hafif avcı vardı.30.000 casus sondası olduğunda 800 komutam vardı hafif avcım 5000 civarındaydı, kimse benim savunmamı aşamadığı icin saldırmaya cesaret edemedi.35.000 casus sondam olduğunda gunde ortalama saatte10.000.000 maden topladım kanımca hic bir taktik bu kadar maden toplayamaz. hızlı buyumek icin en iyi yol 1. maden seviyelerini 2.casus sondası sayını 3. bilgisayar tekniğini (bu sayede saldırdığın inaktif gezegen sayısı artar,dolayısıyla topladığın maden de artar) ikincil oneme sahip olanlar ise nanit fab + gezegenler arası araştırma ağı.inaktif gezegenlere saldırılarda (buyuk nakliye ile olan) ana gezegen dışına hic cıkmadım gelen madeni soylediğim alanlara harcadım. Umarım acıklayıcı olmuşturoynadığım taktik yakından izlendi ogame de ama hala kimse cozemedi) olası sorulanızı aşağıda elimden geldiğince acıkladım. Size filo ile savunma arasındaki ustunluğu basit bi fark ile anlatayım bence en iyi saldırı gemisi komuta bunun icin 60.000 maden lazım 60.000 madenle 30 tane roketatar yaparsınız veya bir adet komuta speedsimde karşılaştırın 4 tane komuta 30 tane roketatarı ancak gecebiliyor. Birde %70 i geri donduğune gore savunmanın, nasıl karşılaştırabilirim savunmayla filo yu tabi ki savunma Once savunma sonra filo sonra biraz da sabır hızlı ilerleme icin bazıları metali ve kristali yuksek tutup filo basar ama;oyunun iyi oyuncularına tarla olur hep soylediğim taktiğe oyunun birincisinin bile saldırması icin bayağı bir duşunmesi lazım, hele birde onun filosuna uzakta biryerdeyseniz. Defalarca bunu forumlarda ve yoneticilerle ifade etmeme rağmen oyun datalarında rapidfire ozelliği dışında pek bir değişiklik yapılamadı .Son olarak ogame.org da 7 ci evrende oynuyorum. Son olarak cok oyun oynadım ama hic bir zaman hile yapmadım(isteyen inanır isteyeninanmaz ispat yukumluluğum olduğunu sanmıyorum ki ispat zorluluğunu da kabul edersiniz.) hileyle oynayanların oyundan ne zevk aldığını hep merak ederimtabi ki bu bi tercih meselesi . Cevap yazmamın sebebi savunma ve probe uzerine kurulu taktiğimi kendisinin de deneyerek bulması ve bu taktiğin herkes tarafından oğrenilmesini istemem idi. Fazla ovunduysem bu sanırım benim hakkım. Ayrıca ben buradaki ovunmelerimle hic bir menfaat sağlamadım bir ittifak kurup kimseyi ona davet etmedim kimse beni tanımaz, adımı sanımı bilmez (ogame icinde beni bilen 1-2 kişidir) benim ovunmelerim kime ne zarar verdi kompleksten başka İttifak kurmadım ve hicbirine katılmadım ama benim gorduğum temel hata Egosunu tatmin icin ittifak kuran uyelerine emir yağdırıran kurucular. İttifaklar elbette kurulacak ama demokratik bir yonetim olmalı asker mantığıyla yonetilen ittifakları reddediyorum oyun mu oynuyoruz askerlik mi yapıyoruz? Alınacak kararlar uyelerin salt coğunluğuyla alınmalı.Yoksa ittifak lideri veya ittifağın beyin takımı adı verilen uc beş kişi tarafından alınmamalı! Sırf bu sebeplerden ittifaklara katılmayı doğru bulmadım. Aslında ogame insana kucuk dersler veren gerceğe yakın bir oyun cunku bircok oyunda bilgisayara karşı oynarsınız sanal belleğe karşı.Burada ise karşınızda online gercek oyuncular olması insana hayata dair bazı ipuclerı verir. Etki tepki; saldırdığınız ve karşılığında kufur yediğiniz birine nasıl bir taktik izlemelisiniz? Ona karşılık olarak kufur mu etmelisiniz? veya suskun mu kalmalısınız? veya kufur etmeden diyalog yoluyla onu doğru yola mı getirebilirmisiniz? veya veya veya...İttifakları kucuk birer devlet olarak gorurseniz cok buyuyen ama o derece de uyelerinden uzaklaşan ittifaklar vardır buyudukce hantallaşma olur zamanla cozulmeler gorulur,veya az uyeli ama birbirine sıkı sıkıya bağlı ittifaklar bunlar buyuk ittifaklara gore hem avantajlı hemde dezavantajlı durumlara sahipler ;ittifak savaşlarında coklu saldırıya uğrmak gibi. Bunun yanında ittifaklarda asıl onemli olan insanlarla ikili ilişkileri geliştirebilirsiniz.dostluklar geliştirebilirsiniz paylaşmayı oğrenebilirsiniz belki de hic goremeyeceğiniz insanlarla...Buda bilgisayar başında oyun oynamnın veya zaman gecirmenin asosyal bir kişilik oluşturduğu (yada bunu yapanların asosyal kişilik oldukları)tezine, antitezdir sanırım Peki hedef bulmak bu kadar kolay mı? Aslında daha once belirttim ama tekrar belirteyim sondalarla saldırıları savunmasız gezegenlere ozellikle inaktif (oyuna uzun sure girmeyen 35 gun sonunda da kayıtları silinecek olan ve aldıkları saldırılar yuzunden genellikle 2-3 gun icinde savunmaları sıfırlananlar) gezegenlere saldırın. Bunlardan epey mevcuttur oyun icinde. Diyelim elinizde 35.000 casus sondanız var nedir bunun taşıma kapasitesi 150.000 civarındadir %100 le giderse ortalama 3 dakika da saldıryı yapar geri doner.(mesafe uzadıkca zaman artar ) diyelim saldıracağınız gezegende 100.000 metal 50.000 kristal 20.000 deut var.100+50+20=170 gondereceğiniz casus sondası sayısı 17.000 kapasitesi 85.000 getireceği maden 100.000/2+ 50.000/2+20.000/2 =85.000 10 saniye sonra ikinci saldırıyı yaptığımızı varsayalım(geri kalan sondalarımızdan gonderiyoruz 35.000-17.000=18.000 casus sondamız daha var) kalan maden 50.000 25.000 10000 gondereceğimiz sonda sayısı 8.500 kapasitesi 42.500 getireceği maden 50.000/2+25.000/2+10.000/2=42.500 yine 10 saniye sonra 3.cu saldırı gonderecğimiz sonda sayısı(kalan sonda sayımız 18.000-8500=9500) 4250 kapasitesi 21.250 getireceği maden 21.250 aşşa yukarı 3,5 dakikada topladığımız maden 144.000 civarı.diyelim bu 4 dakika olsun 60/4=15 gezegene saldırı yaparız saatte 15*144.000 =2.160.000 Puanlar arttıkca inaktif gezegenlerde maden seviyeleri yukseldiği icin gezegenlerde yuksek oranlarda madenler birikir onemli olan en cabuk ve encok kimin toplayacağıdır. Yaptığım hesaplarda standart sapmaları goze almadım maksimum da tuttum maden oranları dengesizze sondaların doluluk oranları azalır) Devamlı kontrol gerekiyor "i" ve "I" lı gezegenleri belli bir sırayla giderim birgun hep sağa savunması olanlara nakliye ve savaş gemisi gonderirim .Bu şekilde saldırmak zor geliyor ve sıkıcı dersen bilemem size kalmış.1 ci olduktan sonra gunde 3-4 saat oyuna girmem yetiyordu baştan biraz sıkı oynamak gerekiyor kafaya oynamak icin yoksa sinirleriniz geriliyor bir zaman sonra, saldırı yediğinizde. Ama eğer bu probe ları aktif kullanmak istemiyorum derseniz bunun yerine savunma + maden seviyelerini arttırmanız sizin yukselmenize yardımcı olacaktır. Ben oyun icinde hic bir madeni arttıramadım Asla ticaret yapmadım sanırım araştırmalarınız eksik oyunu iyi incelerseniz maden arttırma imkanınız sıfır daima (biraz beklemeyle) artan madeni kullanacak bir yeriniz vardır mesela deut kullanımı icin icten yanmalı motor takımı birebirdir veya bilgisayar tekniği icten yanmalı motor takımı casus sondalrının hızını arttırarark deut tuketimini azaltır. Oynadığım oyunda metal seviyeleri en duşuk deut seviyeleri en yuksek seviyede olduğu halde elimde hep metal arttı deut yetmedi. casus sondasıyla saldırı kısıtlaması dediğiniz gibi gunde 9 saldırı ben asla aşmadım bunu ve bu sebeple hic bir ceza almadım accountum coğu zaman denetleniyordu 1ci olduğum icin. Taktiğimi 0 puandan itibaren kullanacaksanız ne yapmalısınız İlk once her galaksiye(1 2 3 nolu galaksiler) 100 er sistem arayla ucer gezegen kurun sonda sayınız artınca bu gezegenlere gonderin sondaları ,sırayla boşaltın gezegenin sağını ve solunu 30 sistem sağa 30 sistem sola bakmanız size yetecektir daha sonra diğer gezegene gecin orda da aynı taktiğe devam sonda sayınız artınca 2-3 saldırıda boşaltırsınız gezegeni, topladığınız madenle o gezegenin kademelerini arttırın kalanı ana gezegene araştırma ve savunma icin. Gaus topu ve plazma atıcı harcadığınız madene oranla daha az saldırı gucu sağlıyor teknik detaya şuan giremem baya uzun bir acıklama var ama speedsimde deneyin roketatar ve hafif lazer daima daha iyi sonuc veriyor.Aslında mantık basit bir plazma atıcıya ne kadar maden harcıyorsunuz bu madenle ne kadar roketatar veya hafif lazer yaparsınız ve bu savunma silahlarıyla aynı duşmana ,diyelim komuta hangisi daha başarılı ise o ustundur.Ki defalarca denedim roketatar ve hafif lazer her zaman ustun ve bunlar dışında başka savunma silahı yapmak mantıksız(mevcut verilerle,değişiklik yapılırsa bilemem) Artık taktiği coğu kişinin bildiği de doğrudur Bu taktik tumuyle bana aittir Yani OMS taktiği (savunma +casus sondasıyla saldırı +casus sondasıyla nakliye), ogame-tr.com a taktiğimle ilgili bir yazı gondermiştim ama oaradaki yoneticilerin kanımca ilgisizliklerinden dolayı site yenilendiğinde "sizden gelen taktikler" bolumunden kaldırıldı. Aslında taktiğimi bu sitede(ogame-tr.com) acıklama sebeplerimden biri de buydu bir başkasının bu taktiği daha once uygulamış olması durumu o zaman kimse cıkıpta (yoneticilerden) boyle bir taktik biliniyordu gibi bir yazı gelmedi. Bu kadar cok casus sondam olduğu icin hergun dalga konusu oldum ne yapacaksın o kadar casus sondasını filo da birinci olmak icin mi yaptın filan gibi,bu konuda ki goruşlerimi hic bir zaman dile getirmedim. ogame.org genelinde tartıştılar taktiğimi ogame.org 5 evrende 37.000 casus sondam vardı Almanya dahil ki 4-5 yıllık bir gecmişi var almanya da ogame in hicbir alman oyuncu cıkıp demedi ki bu taktik eski zaten biz bunu biliyoruz madem biliyorlar neden hergun ogame.org 7 evrende ki gezegenime habire bakar dururlarNiye ogame.org forumlarında herkes kafa kafaya verir beni nasıl alt ediceklerini tartışırlar?İttifak forumu değil yanlış anlamayın ogame.org genelinde tartıştılar benim taktiğimi ,ana gezegenimin sonda raporuna kadar.sizce neden başka bir oyuncunun casus sonda sayısı yazılmadı oraya da benim ki yazıldı? Peki sondaları nasıl sakladım.. İlk olarak savunmam cok iyi oldugu icin sondalari saklama gibi bir derdim olmadi hic..Eger savunmaniz yeterli degilse 8 veya 9. galaksiye bir somurge kurmanizi tavsiye ederim.ogame den ciktiginizda sondalari oraya gonderin.baslarda ben oyle yaptim. Standart Oyuncu Hataları Bu bolum steinbergerin taktiği uzerinden nejdeath'in yorumudur. Diyorlar ki surekli havada filo tutun hızı yuzde 10 yapın 8 9 saatte gonderin.asıl bu taktiğin ne kadar riskli ve yanlış olduğunu ben size anlatayım: Filoyu gonderdikten sonra oyuna bikac sonra vaktin olduda girdin diyelim ve savaş acacaksın ama filon havada bekle gelsin ve o girdiğin zaman maden kasmaktan başka bişey yapamazsın. 2-Tabiki yenilmeyen savunma yoktur.ama unutmayın yenilmeyen filoda yoktur.olum yıldızı (ları) bile patlatılabiliyor. Savunma en azından kendini yenileyebiliyor 3-Eğer cok iyi bir filonuz varsa filoyu havaya kaldırdınız diyelim ama rakipleriniz ayı varsa sizin filonuzun ineceği saniyeyi bile hesaplıyabiliyor. Hadi filo tam inmeden geri cağırdınız 8 saat yol almıştı ve bir 8 saat daha rakibiniz aydan bunuda goruyor ve tekrar iniş saatini bile hesaplayabiliyor ama geri cağır yaptıktan sonra geri donuşu yok bu işin ve filon yere ayak bastıktan yaklaşık bir 10 saniye sonra yerle bir ve sonuc kaybedilen 100.000’lerce puan. 4- Cok iyibir savunman varsa filo kaldırmaya gerek yok saldırı alacağım demeye gerek yok geceleri uykusuz kalacağım demeye gerek yok arkadaşın biri gece saat 4de saldırı yapıyordum diyor duşunun gece saat4de incin top oynuyor? 5-Herkesinde dediği gibi yenilmeyecek savunma yoktur ama unuymayınki savaş sadece 6 raund suruyor onemli olan 6 raund sanunda yenilmemek ve savunmanda kaybettiğin şeylerin yuzde 70’i sende kalıyor oluşacak harabede sende kalıyor cunku adamın harabeyi alması icin mutlaka kazanması lazım ve oyunda kimse koru korune savaş acmaz kesin kazanacağı savaşları acar ve bu adamları caydırmanın en iyi yolu savunma savunma ve savunma __________________