Kristjan Zadjuk ile Assassin's Creed Uzerine Roportaj-Soyleşi
Oyun Dünyası0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Oyun Dünyası
- Kristjan Zadjuk ile Assassin's Creed Uzerine Roportaj-Soyleşi
-
26-09-2019, 14:09:10E3 2007 cercevesinde Ubisoft'un ofisine gidip, herkesin cok konuştuğu oyun Assassin's Creed'in animatoru Kristjan Zadjuk ile goruştum ve kendisi bana oyunu ozel olarak tanıttı. Demoyı tamamen benim icin oynayıp oyunun farklı yonlerinden bahsetti ve sonra istediğim gibi denemeler yapmam icin controller'ı bana verdi. Galin bu guzel sohbeti ve oyunun ilk elden testine beraber bir goz atalım. Orcun- Merhaba Kristjan. Assassin's Creed hakkında cok konuşuldu ve herkes hit olacak bir oyun olduğundan emin gibi. Benim de bir cok sorum olacak sana. Kristjan- Ubisoft'a hoş geldin Orcun. Evet Assassin's Creed buyuk bir ilgi goruyor. Bu da bizi cok sevindiriyor tabii ki. İstediğin soruları sorabilirsin. Ben de sana oyunu tanıtayım ve daha sonra kendin test et ve başka soruların olursa onları da cevaplamaya calışayım. Orcun- Teşekkurler. İlk olarak senaryodan bahsedelim. Dunyayı uzaylılar işgal ediyor ve hukumet bizi uzaylıları yok etmek icin kiralık katil olarak tutuyor sanırım. Kristjan- (Uzun bir sure guldu) Oyle mi oluyormuş? Orcun- Pardon başka bir oyunla karıştırdım. Şaka bir yana, bir kiralık katili yonetiyoruz ama bazı sorunlar var. Oyun tarihi mekanlarda geciyor fakat oyunun her noktasında dijital ve bilim kurgu bir hava var. Karakterimiz koşarken ekranda ara sıra gorunup kaybolan dijtal efektler olsun. Ubisoft basın toplantısındaki gosterimde gorduğumuz diğer boyutta kurbanımızla aramızda gecen konuşma ve arka plandaki petek şeklindeki dijital oğeler ve efektler. Ekrandaki gucumuzu simgelediğine inandığım bar bile elektronik bir yapıya sahip. Bunlar bana bu oyunun senaryosunun cok farklı olacağına inandırıyor. Hic de klasik eski cağda gecen bir oyunmuş gibi değil. Kristjan- Haklısın. Tum bunlar senaryonun bir parcası. Yakaladığın tum bu noktalar senaryoyla ilgili şeyler. Farklı bir senaryoya hazır olmalısınız. Şu anda malesef bunları anlatamıyoruz, fakat şunu soyleyebilirim ki, oyun başlayacak ve 5 dakika icerisinde bu gorduğunuz ilginc farklılıkların anlamını oğreneceksiniz. Eminim hepsi yerli yerine oturacak ve bir mana kazanacak. Evet Assassin's Creed supriz oğelerle geliyor. Orcun- Oyunda tek bir şehir mi olacak? Kristjan- Hayır 3 devasa şehir var. Bu gorduğunuz Kudus, Akr ve Şam ve diğer şehirler. Bu şehirlerin her biri cok buyuk. Orcun- Peki bu şehirler arasında yolculuk yaparken, atıyorum tepeler, nehirler başka mekanlarla da karşılaşabilecek miyiz? Kristjan- Evet kesinlikle. Orcun- Peki şehirlerdeki bu insanlardan bahsedelim. Nasıl davranışlara sahipler. Mesela kimi hırcın, kimi sakin mi? Buradan yola cıkarak AI hakkında da bizi bilgilendirir misin? Kristjan- Gorduğunuz karakterlerin hepsinin bir manası var. Sadece orada olsunlar diye orada değiller. Karakterler kesinlikle değişik davranış şekillerine sahipler. Kimisi asabi, kimisi sakin ve hatta kimisi heyecanlı, boyle gidiyor. Ayrıca bu davranış tipleri de değişiyor. Hayli zeki bir topluluktan bahsediyoruz. Ayrıca bazı karakterler size yardımcı olurken, bazı karakterler de sizden hoşlanmıyor olabilir. Bir karakteri itekleyip yolunuza devam ederseniz bağırabiliyor veya size karşı tepkiler verebiliyorlar. Bazıları ise fazla ses cıkarmıyor. Herkesin ayrı bir davranış şekli var ve bu da oyunu cok değişik bir hale sokuyor. Oyun nasıl oynarsanız o şekilde değişiyor. Orcun- Oyunda bir zorluk seviyesi var mı? Eğer varsa zorluk seviyesi arttığında bize zorluk cıkaracak daha fazla insanla karşılaşabilir miyiz? Kristjan- Hayır, oyunda secebileceğiniz bir zorluk seviyesi yok. Oyunun zorluk seviyesi sizin nasıl oynadığınıza gore değişebilir. Orneğin bu demoyu biz yapımcılar test ederken, kimimiz bir kac 5 dakikada bitirdi, kimimiz 20 dakikada. Bunun sebebi nasıl bir yol sectiğiniz, oynayış tarzınız, insanlara aldığınız tavır gibi şeyler. Oyun tamamen size ozel olarak şekilleniyor. Şehiri oyunda bir avantaj olarak da kullanabilirsiniz, bir dezavantaj olarak da. Ne kadar agrasif oynarsanız oyun da o kadar agrasif hale gelebilir. Orcun- Hedeflerimiz dışında halktan insanları rahatca oldurebilecek miyiz? Kristjan- Hayır, bunun bir penaltısı olacak. Bunu yapamayacaksınız. Sebebini soyleyemiyorum, cunku bu konu da senaryoyla ilgili. Daha sonra hepsini oğreneceksiniz. Orcun- Kac değişik silahımız var? Kristjan- 4 değişik silah. Aslında 5 de diyebiliriz. Kılıc, kısa kılıc, kolumuza gizli bıcak ve yumruk. Bunların dışında bir de bıcak fırlatma ozelliğimiz var, bunu da beşinci silah olarak sayabiliriz. Bıcak fırlatmak icin rakibi L1 ile kilitlemeliyiz. Bu bağlamda bıcak fırlatma mesafesi, kilitleme mesafesi ile limitli. Orcun- Değişik kıyafetlerimiz olacak mı? Kristjan- Karakterimizin seviyesine gore gorunumu değişecek. Orcun- Değişik saklanma ozellikleri olacak anladığımız kadarıyla. Bir kac ornek verebilir misin? Kristjan- Monklarla birlikte dua ederek sakince yuruyerek saklanmak, kacmaya calışırken bir anda bir banka oturup rahat bir tavıra burunup rakiplerimizi atlatmaya calışmak veya gorduğumuz saman yığınlarının icine saklanmak gibi ornekler verebilirim. Cok değişik yontemler goreceksiniz. Orcun- Oyunun tam senaryosu yaklaşık ne kadar surecek? Kristjan- Yaklaşık 20 saatlik bir oyun olacak. Fakat oyunu nasıl oynadığınıza gore değişeceğine emin olabilirsin. Orcun- Oyun PS3, XBox 360 ve PC icin geliyor. Versiyonlar arasında farklar var mı? Kristjan- Hayır hic bir fark yok. Zaten burada iki konsol versiyonu var sana gosterebilirim. İstersen oyunu oynamaya başlayalım. Oynarken de bazı şeyleri acıklarım ve sonra sen kendin test edersin. Orcun- Tabii ki. Kristjan- Dediğim gibi burası Kudus. Tarihi dokumanları uzun sure araştırdık ve şehri mumkun olduğunca gerceğe yakın yarattık. Bu gorduğunuz her şey ulaşılabilir. Yani şu cok uzaktaki kucuk kuleyi goruyor musun, eğer bu yonde gitmeye devam edersen oraya varabilirsin. Sadece arka plandaki oylesine bir grafik değil yani. Oyunda gorduğunuz her şeyle etkileşimde bulunabilirsiniz. Binalardaki her parcaya tutunabilir ve tırmanabilirsiniz. Karakterler icin de bu gecerli insanları itekleyebilir veya başka bazı ozelliklerinizi uzerlerinde kullanabilirsiniz. Ornek olarak şu onumuzdeki adama doğru donukken L1 tuşuna basıyorum ve gorduğun gibi karakterin etrafında parlaklık oluşuyor. Şu anda o karakteri kilitledik veya ona odaklandık da diyebiliriz. Odaklanmanın bir mesafesi var. Belli bir uzakliktan sonra odaklanamıyoruz veya odaklandığınız karakter cok uzaklaşırsa kaybediyoruz. (Bu arada bir kız karakteri karakterimizin etrafında dort donmeye başladı ve 'Bana yardım et' diye bize sesleniyor) İşte bu oyunun guzelliklerinden biri bu kız bizim peşimize takıldı. Bak, gorduğun gibi nereye gidersem gideyim beni takip ediyor. Şimdi izle. (Kızı kolundan tutup sertce savurdu ve kız yere duştu) Galiba bunu beğenmedi ha? Artık gelmiyor gorduğun gibi. Bana kızgın ama en azından peşimi bırakıp işine bakacak. Şimdi sana Free Run (Ozgur Koşu) olayını gostermek istiyorum. Oyunda R1 tuşuna basılı tutarken X tuşuna da basılı tutarsan ve sol analogla karakteri yonetirsen her şey otomatikman olacaktır. Yani gorduğun gibi tuşlara basılı tutarak bu yonde gidiyorum. Karakterimiz karşısına cıkan sandıkların uzerine cıkıyor, sonra karşıdaki tahtanın uzerine zıplıyor ve orada diğer tahtaya ve oradan da diğer tahtaya. Tum bunları bu kadar basit bir şekilde halledebiliyoruz. Buna Free Run diyoruz. Free Run'da daha once bahsettiğim gibi şehirdeki her bir texture her bir nesne ile etkileşime girebiliyoruz. Zıplama tuşu da değişik şekilde kullanılıyor. Tuşa her dakika basmak zorunda bile değilsiniz. Tuşa basılı tutuyorum ve bırakınca zıplıyor gorduğun gibi. Basılı tutarak ilerleyip sonra istediğimiz zaman bıraktığımızda zıplamayı yapabiliyoruz. Şimdi dovuş sistemindeki ilginc bir şeyi acıklayayım. Dovuş sistemimiz de hayli guzel ve gercekci. Yine R1 ile ulaşabileceğimiz değişik teknikler var. Bu rakiple dovuşelim. Gorduğun gibi savunmadayım ve savunmadayken yukarıda secenekler cıktı. Kare tuşu geri saldırı tuşu oldu. Bunu nasıl kullanıyoruz gostereyim. Rakibin bana saldırı yaptığı anı bekleyeceğim ve tam saldırıyı yaptığı anda kare tuşuna basarsam -gorduğun gibi- rakibin atağından kactık, kolunu bukup bıcağımızı goğsune sapladık. Bundan da anlayabileceğin gibi savunma yapmak bazen saldırı yapmaktan daha zekice olabiliyor. Savunmadayken yaptığımız bu karşı saldırılar cok farklı olabilir. Karakterimizin yaptığı hareket tamamen sizin rakibe gore olan pozisyonunuza gore değişiyor. Oyunda R1 tuşu cok onemli bir tuş. Normalde yururken, R1'e basarken koşuyoruz ya da birisini hafifce itmek R1 tuşuna basarken sertce savurmak oluyor. Yani R1 tuşu normalde yaptığınız hareketlerin agresif versiyonları oluyor diyebiliriz. Şimdi kurbanımızı oldureyim ve bir yerlere saklanıp saklanıp oyunu sana devredeyim. (Kurbanımızın arkasından koşup fazla uzaklaşmadan hakladı ve bir binaya tırmanıp oradan da otların arasına dalarak demoyu bitirdi.) Orneğin bu kovalama sahnesi her oyuncu icin farklı olabilir. Ne kadar uzun sure gecerse yakalmanız da o kadar oyun zorlaşacaktır. Aynı zamanda kacmanızı da zorlaştıracak bu. Şimdi istersen sen dene. Ben de demoyu baştan sona oynadım. Oyun harika gozukuyor ve yarattıkları bu kontrol sistemi cok başarılı ve kullanışlı. Cok kolay adapte oldum ve hic zorluk yaşamadan tum hareketleri yaptım. Dovuş sahnelerinde hayli dikkatli olmak gerekiyor. God of War oynar gibi dalmak anlamsız. Kurbanı hakladıktan sonra şehrin en buyuk yapılarından birisi olan kuleye tırmandım. Rakipler binalara cıkıyor ama duvarlardan kuleye ulaşamıyorlardı. Kulenin tepesindeki en koşe noktaya geldim ve cok yuksekten tum şehre şoyle bir baktım. Cok guzel gozukuyordu. Sonra aşağıya baktım ve kulenin dibinde yerde saman yığınlarını gordum. Eğer bu kadar yuksekten saman yığınlarına atlarsam olur muyum diye Kristjan'a sordum. Hayır deyince keyifle yavaşca en uca kadar yuruyup, bakışımı aşağıya cevirip aşağıya atladım. O kadar yuksekten keyifle suzulerek yığının tam icine duştum ve controller'ı Kristjan'a geri verdim. Bana şu ana kadar bu kuleye tırmanıp o saman yığınına atlamayı başaran birisini gormediğini soyledi ve tebrik etti. Ben de bana oyunu şahsen tanıttığı ve sorularımı cevapladığı icin ona teşekkur ettim ve yuzumde bir gulumsemeyle Ubisoft ofisinden ayrıldım. Unutmadan soylemeliyim ki iki konsolda da oyun aynı gozukuyor ve iki konsolda da harika. Oyunun cıkışını beklemekten başka bir şey kalmadı geriye.hassasin şavaşcılarıyla ilgili bir seneryo cıkabilir altından. trgamer Orcun Koroğlu'dan alıntıdır iyi iş cıkarmış...banada kısmet olur inşlh bir gun 19.07.2007 __________________