Lonca nedir? Neye yarar? Lonca, ortak bir amaca sahip olan oyuncular topluluğudur. Oldukca ceşitli amaclar soz konusu olabilir. Genel olarak, bir lonca, klasman icinde yukselebilmek icin, mumkun olduğunca fazla sayıda oyuncuyu bir arada toplamak, arkadaşlar arası turnuvalar duzenlemek, kart takasında bulunmak, teknikleri paylaşmak ve kartları/desteleri karşılaştırmak vb. amaclarla kurulur. Temel olarak, oyuncuların tecrubelerini paylaşabilmeleri ve diğer oyuncularla birlikte eğlenebilmeleri icin bir yaşam alanı oluşturulması soz konusudur. Orada, ileride arkadaşın olabilecek bircok kişiyle tanışabilirsin. Bir loncanın ana sutunu, forumudur. Forum, loncanın diğer uyeleriyle sohbet edilebilen alandır. Lonca forumunda konular ve yorumlar otomatik olarak onaylanırlar, ancak butun konu ve yorumların yonetim ekibi tarafından onaylandığı genel forumun aksine, loncanın kurucusu veya yoneticileri tarafından da yonetilebilirler. Lonca forumunda işler farklı şekilde yurur; meydana konuşabileceğin gibi, anlık mesaj da gonderebilirsin. Katılım cok yuksek ise, forum bir sohbet odası olarak kabul edilebilir. Forum, loncanın gunluk yaşamının konuşulduğu, tartışıldığı bir ortamdır. Elbette ki bu, diğerlerine saygı cercevesinde olur, hicbir yerde yazılı olmasa da, bu ustu kapalı bir kuraldır. Bir loncaya nasıl uyelik başvurusunda bulunabilirim? Bir loncaya katılabilmek icin, 5. seviyeye erişmen gerekir. Başvurmak icin yapman gereken şey gayet kolay: “Loncalar” sekmesinde, oyundaki loncaların listesini bulacaksın. Loncaları ulkelere gore filtreleyebilir veya bir oyun moduna, seviyeye, Etkinliğe vb. gore klasman icinde belli bir loncayı arayabilirsin. Her loncanın bir adı ve tanıtımı vardır. En cok hoşuna gideni sec. Loncaların bircoğu, başvuranlarından en az belli bir seviyeye ulaşmış olmalarını ister. Bu seviyede değilsen, hic boşuna başvuruda bulunma. Ayrıca, en etkin loncaları gormek, her lonca hakkında daha detaylı bir acıklama elde etmek icin Sunumlar ve uye alımlar bolumune de gidebilirsin. Kararını verdiysen, loncanın adının uzerine tıkla. Boylece loncanın “Ana sayfa” sekmesine ulaşırsın, “Uyeler” sekmesinde loncanın başvuranlar listesinde yer alabilmek icin “Bu loncaya başvur” uzerine tıklaman yeterli. Bir loncadan nasıl cıkabilirim? Bir loncadan ayrılmak icin, loncanın ucuncu sekmesi olan "Secenekler” uzerine ve ardından “Loncadan ayrıl” uzerine tıklaman yeterlidir. Kendi loncamı kurmak istiyorum! Ne yapmalıyım? Bir lonca kurabilmek icin, 10. seviyeye erişmen gerekir. Ancak, 5. seviyeden itibaren bir loncaya katılabilirsin. Ancak hicbir loncaya bağlı olmaman veya hicbir loncaya giriş talebinde bulunmamış olman koşulu ile yeni bir lonca kurabilirsin (bu bilgi, profilin uzerinde, sayfanın sağ ust kısmından, rumuzun uzerine tıklanarak kontrol edilebilir). Bu koşullara uyuyorsan, cok kolay bir şekilde lonca kurabilirsin: 1. Ekranının sol ust koşesinde bulunan pencereden, derecen altında bulunan "Loncamı kur" uzerine tıkla, 2. Loncana bir ad sec (loncanın adı forum icinde sayılan yonetim kurallarına uygun ve bağımsız olmalıdır), 3. Loncan icin bir acıklama yaz, 4. “Loncamı kur” uzerine tıkla. Bir lonca, ucretsiz olarak oluşturulur ve sahip olabileceği uye sayısı 750 oyuncu ile sınırlandırılmıştır. Ancak loncanın kuruluşunu takiben 3 gunun sonunda en az 4 uyesinin olması gerekir. Aksi halde otomatik olarak silinir. Loncan kurulduktan sonra, yonetim ekibi tarafından onaylanmalıdır. Bu nedenle, forumun Tanıtımlar ve uye alımı bolumunden bulabileceğin lonca kurma kurallarını incelemeni tavsiye ediyoruz. Kurmayı denediğim lonca kabul edilmedi! Neden? Bir loncanın kurulabilmesi icin yonetim ekibi tarafından onaylanması gerekir. Bu da biraz zaman alabilir. İşte, loncanın bir moderator tarafından kabul edilmemesinin nedenleri: Hakaret iceren icerik veya tanıtım. Loncanın tanıtımı boş veya sadece standart olarak girilen cumleyi iceriyor. Bu, loncanın acıklamasına ayrılmış bolume hicbir bilgi girilmediğini ifade eder. Tanıtım kısmında yalnızca "Benim harika loncam..." goruntulenir. Bu cumleyi “Benim yarattığım harika loncam” veya “Benim harika loncam en iyisi”, “Benim harika loncam en iyisi olacak” şeklinde tamamlamaktan kacın. Loncan icin yapacağın acıklama ne kadar zengin olursa, loncan kendilerine bir lonca arayan, kararsız oyuncular tarafından o kadar cekici olacaktır. Aşağıdaki noktaları yazabilirsin: Lonca icin kısa bir gecmiş, Sunduğun imkanlar (hareketli bir forum, cekilişler, turnuvalar vb.) Başvuruda bulunmak icin sahip olunması gereken minimum koşullar (minimum seviye, minimum katılım sayısı, forumda kullanılan dil vb.) Aşırı sayıda ozel karakter mevcut. Loncanın adını veya tanıtımını semboller kullanarak (>, ?, @ vb.) aşırı derecede suslemene gerek yok. Dini, politik, genel acıdan yasa dışı icerik. Terore veya diktator rejimlere ovguler. Biyografilerinde “Yalnızca belli bir uyruktan olanlar kabul edilir” gibi bir cumle bulunan, ustu kapalı bir şekilde, yalnızca belli bir ulkeden veya bolgeden olanları kabul eden loncalar. - Adları icinde “milliyetci veya milliyetci olmayan bir şeyler" bulunan, tum başvuruların kabul edilmediklerini belirtmeyen loncalar da geri cevrilecektir. Ornek: “French Rangers” (Eğer acıklamasında tum başvuruların kabul edildiği belirtilmiyorsa, lonca geri cevrilir). Sonuc olarak, adında “vatanseverler birliği” veya bu tarzda ifadelerin kullanıldığı loncalar da geri cevrilecektir. Milliyetci, siyasi, dini icerikler tamamıyla yasaktır. Elbette, bir loncanın başlıca cekiciliğinin forumu olduğunun bilincindeyiz; iletişimin sağlanabilmesi icin, oyuncuların aynı dili konuşmaları gerekir. Bu nedenle, bir loncanın acıklamasında: YALNIZCA X icin (uyruk, bolge, şehir, mahalle) olanlar KABUL EDİLMEZ. Forum dili: X,Y veya Z olanlar kabul edilir. Bu kurallara uymazsan, loncan kabul edilmez. Eğer bu kurallara uyduğunu duşunuyor ve loncanın neden kabul edilmediğini halen anlayamıyorsan, kurmayı arzuladığın loncanın tam adı ve acıklaması ile muşteri destek birimine bir mesaj gonder. Loncam silindi!!!!!! Bunu neden yaptınız? Hatırlarsan, loncanı kurmanı takiben 3 gun icinde 4 uye toplayamazsan loncanın otomatik olarak silineceğini daha once soylemiştik. Loncaları, Genel Kullanım Kurallarının ihlali veya daha once belirtilen yasaklamalara uyulmaması hallerinde olduğu gibi, cok olağanustu bir durum olmadıkca asla silmiyoruz. Lonca kurucusunun yetkileri veya gorevleri nelerdir? Kurucular şunları yapabilirler: Loncanın bir uyesini yonetici olarak atamak (uyeler listesine git, bir oyuncunun uzerine tıkla, ardından oyuncunun mini menusunde yoneticiye donuşturulmesi icin ilgili seceneği goreceksin). Loncaya katılmayı arzulayan oyuncuların adaylıklarını kabul etmek (başvuruda bulunanları loncanın uyeler listesinin ust kısmındaki bolumde gorebilirsin). Loncanın forumundaki konuları silmek (bir konuya girildiğinde, sağ ust kısımda). Forumun ust kısmındaki onemli konuları bloke etmek. Loncaya ait bilgileri duzenlemek (tanım, avatar vb.) Loncanın oyunun farklı modlarında sınıflandırılabilmesi icin lonca şampiyonlarını secmek. Loncayı kapatmak. Yoneticinin yetkileri veya yapabilecekleri nelerdir? Loncanın yoneticileri, şu ikisi dışında, kurucu ile aynı yetkilere sahiptirler: Loncanın yoneticileri loncayı kapatamaz veya lonca şampiyonlarını belirleyemezler. Sadece kurucu, kendi yerine gececek başka bir kurucu tayin edebilir ve lonca icin şampiyon secebilir. Loncandaki oyunculardan birini yonetici yapman ve soz konusu oyuncunun senin rızan olmayan bir eylemde bulunması durumunda (forum konularının silinmesi, oyuncuların loncadan atılmaları vb.), kaybolan bilgilerin kurtarılamayacaklarını hatırlatırız. Bu nedenle lonca kurucularına, yoneticileri dikkatli secmelerini oneriyoruz. Loncamın yaşamoykusunu nasıl değiştirebilirim? Bazen bir loncanın acıklaması alelacele yazılır ve anlaşılmaz kısımlar icerebilir. Bazen de, lonca gelişir, yeni kurallar benimser veya yaşamoykusunde değişikliklere gider; Bu durumda acıklama kısmında da duzenleme yapılması gerekir. Bu basit bir işlemdir: Loncanın “Ana sayfa”’ sekmesine git, ardından “Duzenle” uzerine tıkla. Yeni metni yaz ve ardından “Kaydet” uzerine tıkla. Loncamdan birine yoneticilik gorevini verdim ve bana sormadan bircok kişiyi loncadan attı. Ne yapabilirim? Yoneticilerin guvenilir kişiler olmaması yuzunden bircok lonca dağılmıştır. Loncana giren ve yonetici olmayı arzu eden bir comeze guvenme. Yonetici secildikten sonra loncanın yarısından fazla uyesini sadece zevk olsun diye atabilir ve bundan dolayı hicbir şekilde de cezalandırılamaz. Bunun icin temkinli ve sağduyulu olmaktan başka yapılacak bir şey yok: Bir lonca kuruyorsan, olan biten senin sorumluluğundadır. Bir lonca kurucusuyum ve loncamı terk etmeyi arzuluyorum. Ne yapmam gerekir? Umutlarını bağladığın lonca ilerleme kaydetmiyorsa veya yorulduysan veya artık oynayacak zamanın yoksam sunulan bircok secenekten birini uygulayabilirsin: “Loncam fena değil, ama kurucu olmaktan sıkıldım”. Her şeyden once yoneticilerine danış. Loncayı devam ettirmeyi arzu ediyorlarsa, lonca icin yeni bir kurucu atayabilirsin. Yoneticinin adı uzerine tıkla: Mini menu acılır, bu menu icinde yoneticiyi kurucuya donuşturmen icin sunulan seceneği goreceksin. “Loncayı kapatmak istiyorum; hicbir faaliyeti olmayan olu bir lonca haline geldi.” Loncanı kapatmak icin, buton uzerine tıklaman yeterli. Bu butonu “Secenekler” sekmesinde bulabilirsin. Yine de hicbir yoneticinin aktif olmadığını kontrol etmen gerekir; aksi halde kızabilirler. Şaşırmamaları ve yanlış anlamamaları icin, loncanın uyelerine onceden haber ver. __________________