Merhaba arkadaşlar. Ben bu sene Pamukkale - İktisat bolumunu kazandım. Bu topicte İktisat bolumu ve dersler hakkında bilgi topladım. Bizi nasıl dersler bekliyo. Bolumumuzun bize ne gibi getirileri var burada paylaşalım ve tartışalım...
[IMG]http://img57.**************/img57/6679/c2i62159ix9ix0.gif[/IMG]
İktisat
Tukenebilir kaynakların, insanların ihtiyaclarını karşılamak icin etkin şekilde kullanılması, bu kaynakların arttırılması, uretilen mal ve hizmetlerin paylaşımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Cok ceşitli alanlarda calışabileceği gibi daha cok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında calışılabilir. İktisat programı, tukenebilir kaynakların insanların ihtiyaclarını karşılamak icin en etkin bicimde kullanılması, bu kaynakların artırılması ve uretilen mal ve hizmetlerin boluşumu ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:
İktisat programında temel ekonomi derslerinin yanı sıra yonetim, hukuk, işletmecilik, istatistik, uluslararası ilişkiler alanlarına ilişkin dersler de verilir. Okutulan derslerin amacı oğrencilere genel bir bilgi kazandırmanın yanında cozumleme ve eleştirme gucunu geliştirmektir.
Gereken Nitelikler: Bu alanda oğrenim yapmak isteyenlerin akademik yeteneğin yanı sıra, sayısal duşunme yeteneğine de sahip olmaları beklenir. Başarılı olabilmek icin her şeyden once araştırma, inceleme yapmayı, yonetim ve idari alanlarda calışmayı sevmek onemlidir. Yaratıcılık da bu alanda başarıyı artıran bir ozelliktir.
Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler: Universitelerin iktisat bolumlerinden mezun olanlar işgucu piyasasında "İktisatcı" olarak gorev alırlar. İktisatcılar calıştıkları kurumda hammadde ve insangucu kaynaklarının en kÂrlı bicimde kullanılmasına ve uretilen malların pazarlanmasında en uygun yontemlerin bulunmasına calışırlar.
Calışma Alanları: Mezunlar cok ceşitli alanlarda iş bulabilmekle birlikte, ise de son yıllarda en cok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında istihdam edilmektedirler.
1.Sene
I. Yarıyıl
Matematik-I
Giriş,Tek değişkenli denklemlere giriş,Polinomlar ve ustel fonksiyonlar,Tek değişkenli denklemlerde diferansiyel, Diferansiyelde ileri konular,Limit sureklilik ve seriler,Sureklilik ve turevlenebilirliğin sonucları,Ustel ve logaritmik fonksiyonlar,Tek değişkenli optimizasyon
Ekonomiye Giriş-I
Ekonomik analizin aracları,Talep,arz,piyasa,Karma ekonomilerde devlet, Talep de fiyat ve gelir etkisi, Tuketici tercihi teorisi, Ticari organizasyonlar ve davranışları, Maliyet ve uretim, Tam rekabet ve monopol, Piyasa yapısı ve aksak rekabet,Faktor piyasalarının analizi, Beşeri sermaye,Sermaye ve toprak, Refah ekonomisine giriş,Vergiler ve kamu harcamaları, Rekabet politikası endustriyel politika, Genel denge,
Hukukun Temel Kavramları
Hukuk kavramının genel tanımı. Sosyal yaşamı duzenleyen kurallar. Turk toplumunda hukukun gelişimi. Hukukun kaynakları. Kamu hukuku ve ozel hukuk ayrımı. Kanunlar hiyerarşisi, yargı organları.
İşletmeye Giriş
Temel kavramlar. İşletmelerin amacları ve turleri. İşletmelerin kuruluşu. Hukuki bakımdan ozel ve kamu işletmeleri. İşletmelerin birleşme bicimleri. Cokuluslu işletmeler. Yonetim ve işlevleri.
Muhasebe I
Muhasebenin tanımı, kapsamı ve muhasebe verileri ile ilgili kuruluşlar. Temel muhasebe kavramları. Gunluk ve buyuk defter kayıpları, mizanlar ve bilancoların tanıtımı ve işlem sıraları. Bilancolarda yer alan hesaplarla ilgili kayıtlar ve bunların envanter işlemleri.
Turk Dili-I (I-II.YARIYIL)
Dil nedir? Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve onemi; dil kultur ilişkisi ,Turk dilinin dunya dilleri arasındaki yeri, Turk dilinin gelişmesi ve tarihi devirleri, Turk dilinin bugunku durumu ve yayılma alanları Turkcede sesler ve sınıflandırılması Turkcenin ses ozellikleri, I. ARA SINAV, ses bilgisi ile ilgili kurallar, hece bilgisi, Turkcenin yapım ekleri ve uygulaması, Turkcede isim cekimleri, Turkcede fiil cekimleri, zarfların Turkcede kullanılış şekilleri, edatların Turkcede kullanılış şekilleri, II. ARA SINAV, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması, kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kompozisyonda anlatım şekillerive uygulaması.
Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I
Dersin amacı, Turk İnkılabı, ozellikleri İnkılap, ihtilal, Reform ve Islahat, kavramları, Turk İnkılabı Oncesinde Osmanlı Devletinin yaptığı ıslahatlar (askerlik, eğitim, idare ve hukuk alanı ), Turk İnkılabı Oncesinde Osmanlı Devletinin yaptığı ıslahatlar (tanzimat ve ıslahat fermanları ve meşrutiyet) Turk İnkılabı Oncesinde Osmanlı Devletinin yaptığı ıslahatlar (devleti kurtarma amacındaki duşunce akımları) Turk inkılaplarının hazırlık donemi, I. ARA SINAV, Turk inkılaplarının hazırlık donemi, Turk İstiklal Savaşı, II. ARA SINAV, Turk İstiklal Savaşı.
Yabancı Dil-I (İngilizce)
Verb" to be", Possessive adjectives, Possessive's, Opposite Adjectives, Present Simple, Present Simple II. (The first mid-term exam ), There is \ There are, some \ any with count nouns, can \ can’t (ability ), , can \ could (ability), (II. mid-tern exam), past simple, ırregular verbs.
Yabancı Dil-I(Almanca)
Ziel: 1-Nomen, Artikel, Verb, Pronom, Adjektiv, Proposition, Konjuktion. 2-Zeitongaben, Zahlangaben, Satzarten, Stellungen, Irter-Punktion 3-Schriftlich und Mundliche Sprachubungen (Almanca dersi icin "Wolfgang Hieber, Lernziel Deutsch, Deutsch als Fremdsprache, Grundstufe I,I.Auflage,Max Hueber Verlag Munchen,1983" adlı kitap, Almanca ders kitabı olarak secilmiş olup, kitabın tum okuma parcaları okutulacaktır.)
Beden Eğitimi-I
Beden Eğitimi ve sporun gunluk yaşamımızdaki yeri ve onemi, sağlıklı yaşam icin yuruyuş ve koşu ornekleri, basketbolun , futbolun, voleybolun, masa tenisinin, kort tenisinin tanıtımı, basit oyun kuralları ve uygulamaları, Halk oyunları ve modern dans calışmaları, doğaya yuruyuşler-Treaking genel değerlendirme.
Resim-I
Renk nedir? Renkle ilgili bilgiler. Renkli resim. Renkte perspektif. Renk planları. Renkli resim turleri. Baskı ceşitleri. Artık malzemelerle calışmalar. Lavi tekniği. Siyah/Beyaz/renk işbirliği. Dunya resim tarihine bakış. Cağdaş resim akımları/onculeri. Konuların genel değerlendirmesi.
Muzik –I
İnsan ve Muzik. Muziğin bireysel, toplumsal, kulturel ve eğitimsel işlevleri. Ataturk' e gore insan yaşamında muziğin yeri ve onemi. Genclik eğitimi ve sanat eğitimi. Muzik eğitiminin gerekliliği.
II.YARIYIL
Matematik-II
İntegral ,İntegralde ileri konular,Doğrusal cebir: Vektorler ve Matrisler,Determinantlar,Doğrusal cebirde ileri konular,Cok değişkenli fonksiyonlar, Durağan Karşılaştırma aracları,Cok değişkenli optimizasyon,Kısıtlı optimizasyon,Doğrusal programlama,Fark eşitlikler,Diferansiyel Eşitlikler
Ekonomiye Giriş-II
Makro ekonomiye giriş,Milli gelirin tanımı,Toplam talep,maliye politikası ve dış ticaret, Para ve modern bankacılık, Merkez bankacılığı ve parasal sistem, Kapalı ekonomide para ve maliye politikaları, Toplam arz, fiyatlar genel seviyesi ve uyarlanma hızı, İşsizlik, Enflasyon, Acık ekonomilerde makro ekonomik denge, Ekonomik buyume, İş cevrimi, Dunya ekonomisine giriş, Uluslar arası ticaret ve uluslar arası ticaret politikaları, Uluslar arası para sistemi ve uluslar arası finans.
Anayasa Hukuku
Anayasanın tanımı ve anlamı. Turk Anayasalarının tarihsel gelişimi ve icerik olarak karşılaştırılması.
Muhasebe II
Bilancoda yer alan hesaplarla ilgili kayıtların incelenmesi ve envanter işlemleri. Bilancoların nitelikleri ve ceşitleri. Gelir tablosunun tanımı, nitelikleri ve ceşitleri. Nakit akım tablolarının tanımı ve ornekler.
Toplum Bilimine Giriş
Toplum biliminin doğuşu ve gelişimi. Temel kavramlar ve bilgiler. İnsan ilişkilerinin kuralları. Toplumsal gruplar. İnsan-toplum ilişkileri. İktisat-toplum bilim ilişkileri.
Turk Dili-II
CUMLE: cumlenin unsurları, turleri, tahlili, yapı bakımından kelimeler, kelime grubu tahlili, anlatım ile cumle bozuklukları ve bunların duzeltilmesi, anlatım (konuşma ve yazma ) anlatım bicimleri, bozuk cumle ornekleri, kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kopozisyon yazmada kullanılacak plan , I. ARA SINAV, yazılı kompozisyon turleri, sozlu kompozisyon turleri, yazılı ve sozlu kompozisyon uygulamaları, imla kuralları ve noktalama işaretleri, II. ARA SINAV, ilmi yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar, Turk ve dunya edebiyatlarından ve duşunce tarihinden secilmiş ornek metinler uzerinde calışmalar (Retorik Uygulamaları
Ataturk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II
Ataturk Donemi İnkılapları, I. ARA SINAV, Ataturk donemi Turkiye Cumhuriyeti’nin dış siyaseti, Ataturk İlkeleri, II. ARA SINAV, Ataturk İlkeleri.
Yabancı Dil-II (İngilizce)
Past Simple revision, Linking words “ when, while, after, before, until” count and uncount nouns “some, any, much” “like” and “would like” Comparatives and superlatives, have got / has got, (The first mid-term exam), Present progressive tense (affirmative, negative, interrogative forms) possessive pronouns, “whose?” describing people, going to-future, ınfinitive of purpose, (II. mid-tern exam), adverbs and adjectives “quick / quickly, good / well”, present perfect tense “just, yet, already, still, ever, never”.
Yabancı Dil-II(Almanca)
Ziel: 1-Nomen, Artikel, Verb, Pronom, Adjektiv, Proposition, Konjuktion. 2-Zeitongaben, Zahlangaben, Satzarten, Stellungen, Irter-Punktion 3-Schriftlich und Mundliche Sprachubungen (Almanca dersi icin "Wolfgang Hieber, Lernziel Deutsch, Deutsch als Fremdsprache, Grundstufe I,I.Auflage,Max Hueber Verlag Munchen,1983" adlı kitap, Almanca ders kitabı olarak secilmiş olup, kitabın tum okuma parcaları okutulacaktır.)
Beden Eğitimi-II
Beden Eğitimi ve sporun gunluk yaşamımızdaki yeri ve onemi, sağlıklı yaşam icin yuruyuş ve koşu ornekleri, basketbolun , futbolun, voleybolun, masa tenisinin, kort tenisinin tanıtımı, basit oyun kuralları ve uygulamaları, Halk oyunları ve modern dans calışmaları, doğaya yuruyuşler-Treaking genel değerlendirme.
Resim-II
Renk nedir? Renkle ilgili bilgiler. Renkli resim. Renkte perspektif. Renk planları. Renkli resim turleri. Baskı ceşitleri. Artık malzemelerle calışmalar. Lavi tekniği. Siyah/Beyaz/renk işbirliği. Dunya resim tarihine bakış. Cağdaş resim akımları/onculeri. Konuların genel değerlendirmesi.
Muzik -II
İnsan ve Muzik. Muziğin bireysel, toplumsal, kulturel ve eğitimsel işlevleri. Ataturk' e gore insan yaşamında muziğin yeri ve onemi. Genclik eğitimi ve sanat eğitimi. Muzik eğitiminin gerekliliği.
2. SINIF
III.YARIYIL
İstatistik-I
Betimsel istatistik yontemleri, Olasılık ,Bayes teoremi ve karar kuramı, Markov surecleri, Kesikli rassal değişkenler ve bunların olasılık dağılımları, Surekli rassal değişkenler ve bunların olasılık dağılımları, Kovaryans, Ornekleme ve ornekleme dağılımları, Merkezi limit teoremi, Uyumun iyiliği sınamalar ve capraz cizelgeler,
Mikro Ekonomi-I
Piyasa, Butce kısıtı, Tercihler, Fayda , Optimal Secim , Acıklanmış tercihler, Slutsky eşitliği, Arz ve talep, Tuketimde zaman tercihi, Varlık piyasaları, Belirsizlik,Varlık piyasalarında risk, Piyasa talebi, Piyasada Denge
Makro Ekonomi-I
Giriş, Milli gelir hesapları, Gelir ve harcama, Para, faiz ve gelir, Para ve maliye politikaları,Uluslar arası bağlantılar, Toplam talep ve arz ,Ucretler, fiyatlar ve istihdam,Akılcı beklentiler: Denge yaklaşımı,Uzun donemde buyume ve verimlilik, Davranışsal temeller :Tuketim ve tasarruf, Yatırım harcamaları,
Matematiksel Ekonomi I
Durağan veya denge cozumleme iktisatta genel denge cozumlemesi doğrusal modeller ve matris cebiri kumeler ve topoloji Karşılaştırmalı durağanlık cozumlemesi Karşılaştırmalı durağanlık ve turev kavramı Turev alma kuralları ve karşılaştırmalı durağanlıklarda kullanılışları Genel fonksiyon modellerinde karşılaştırmalı durağanlık cozumlemesi Optimizasyon problemleri Optimizasyon: denge cozumlemesinin ozel bir ceşiti Ustel ve logaritmik fonksiyonlar Birden cok secim değişkeni durumu Eşitlik kısıtlamaları altında optimizasyon
Bilimsel Araştırma Yontemleri
Giriş, Araştırma sureci I. , II. ve III. aşamalar : Problemin alanının belirlenmesi Veri toplama, Problemin tanımlanması, Araştırma sureci IV. ve V. aşamalar: Teorik cercevenin belirlenmesi ve Değişkenlerin secimi, Hipotez geliştirme, Niteliksel veri ile hipotez testi, Araştırma sureci VI. Araştırma dizaynı, Calışmanın amacının belirlenmesi: Acıklayıcılar, Tanımlayıcı calışma, Hipotez testi, Araştırmanın tipi: Nedensel ve nedensel olmayan araştırma, Araştırmanın capı, Analiz birimlerinin belirlenmesi: Birey, grup..., Zaman ufku: Kesit veri veya zaman verileri, Deneysel dizaynlar : Nedensel analiz veya korelasyon analizi, Alan araştırması, Kontrol, bağımlı değişkenin manipulasyonu, Zorluk yaratan değişkenlerin kontrol edilmesi, Etik değerle ilgili konular, İcsel ve dışsal gecerlilik, İcsel ve dışsal gecerlilik arasında değiş tokuş, İcsel gecerliliği etkileyen faktorler, Dışsal gecerliliği etkileyen faktorler, Değişkenlerin olcumleri: Değişkenler nasıl olculur? , Operasyonel tanımlama, Olcek ve olcum, Gelişen olcekler, Gecerlilik, Guvenilirlik, Ornekleme: Ana kutle, Ana kutle dağılımı, Ornekleme, Dağılımların normalliği, Olasılıklı ve olasılıklı olmayan orneklemler, Nokta ve aralık tahmini, Nokta ve aralık tahmin arasında değiş tokuş , orneklem verisi ve hipotez testleri , Orneklem sayısının belirlenmesi, Bazı istatistiki terimler ve testler: Tanımlayıcı testler, Cıkarımsal testler, Veri analiz ve sunum, Araştırmanın rapor edilmesi.
Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı
Bilgisayara Giriş; Genel Bilgiler; Windows 98 İşletim Sistemi; Ms-Dos İşletim Sistemi; Microsoft Office 97/2000; Microsoft Word 97/2000.
IV.YARIYIL
İstatistik-II
Nokta tahmini, Aralık tahmini, Onsav sınaması (Hipotez testi),Ki Kare testleri, Katsayısal olmayan bazı sınamalar (Non-parametrik testler), Doğrusal korelasyon ve regresyon, Varyans cozumlemesi, Zaman serilerinin cozumlenmesi ve kestirim, İstatistikle karar verme kuramı.
Mikro Ekonomi-II
Tuketici artığı, Teknoloji, Kar maksimizasyonu, Maliyet minimizasyonu, Maliyet eğrileri, Firma arzı, Endustri arzı, Monopol, Faktor piyasaları, Oligopol, Oyun teorisi, Uretim, Toplumsal refah, Dışsallıklar.
Makro Ekonomi-II
Para talebi, Merkez bankası , para ve kredi, İstikrar politikası , İşsizlik ve enflasyon dinamikleri, İşsizlik ve enflasyon arasındaki değiş tokuş, Para , acıklar ve enflasyon,Butce acıkları ve kamu borcları,Uluslar arası uyarlama ve karşılıklı bağımlılık.
Matematiksel Ekonomi II
Dinamik Analiz İktisadi Dinamiklik ve İntegral Kalkulusu Surekli Zaman: Birinci Mertebe Turevsel Denklemler Yuksek Mertebeden Turevsel Denklemler Kesikli Zaman: Birinci Mertebe Fark Denklemleri Yuksek Mertebeden Fark Denklemleri Eşanlı Fark Denklemleri ve Turevsel Denklemler Matematiksel Programlama Doğrusal Programlama Doğrusal Olmayan Programlama
Ekonomik Tarih
Ekonomik problemlerin tanımlanması, Piyasa oncesi ekonomi, Piyasa toplumunun ortaya cıkışı, Endustri devrimi, Endustriyel teknolojinin etkileri, Buyuk buhran, Devlet sektorunun yukselişi,Buhran sonrası iktisat okullarına genel bir bakış: Keynesyen iktisat.. -Monetarizm. Anayasal İktisat. - Arz yonlu iktisadi akım, Donuşum sorunu, Rasyonel beklentiler okulu, Reel devresel dalgalanmalar, Kurumcu iktisat , Evrimci okul,.Avrupa’ da modern kapitalizmin doğuşu, Kapitalizmin altın cağı, Kapitalizmin sorunlarla karşılaşması, Ekonomik hayatın kureselleşmesi, İdeolojiler:Liberal ve sosyalist oğreti, Toplumsal ekonomik sorunlar, Ekonomik hayatın kureselleşmesi, İdeolojiler:Liberal ve sosyalist oğreti, Toplumsal ekonomik sorunlar
Temel Bilgisayar Bilimleri
Microsoft Excel 97/2000; E-Views ( Temel Calışma Alanı oluşturma ve kullanma, Objeler oluşturma; Verilerin elde edilip işlenmesi; Matematiksel İfadeler ve Fonksiyonlar, Seriler, Matriksler, İstatiksel Prosedurler, Analiz Metodları ve Hipotezler, Grafikler)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Üniversiteler
- İktisatcılar İceri --->
-
06-09-2019, 15:01:56Kayıtlı Üye