Onden Gorunuş
1. Adım: Cizime geniş bir daire ile başlayın. Daireyi yatay olarak 3'e bolun ve dikey bir hat ile de iki eşit parcaya ayırın. Eğer yatay cizgileriniz daireyi eşit parcalara bolmediyse endişelenmeyin. Oranlar cizmek istediğiniz yuzun stiline gore farklı olacaktır, hatasız değillerse onemi yok . 2. Adım: Daha sonra, dairenin dikey olarak tam altına kucuk bir işaret cizin (kısa bir cizik, bir nokta değil). Resimdeki gibi işaretin daireye uzaklığı, dairenin ucuncu bolumunun uzunluğu ile aynıdır. Bu işaret ceneyi oluşturacak o yuzden noktadan ziyade kısa bir hat olmalıdır yoksa cene noktasal olur. Cene işaretini yukseltmek ya da alcaltmak yuzun gorunuşunu ve şeklini ayarlamanın tek yoludur. Bundan sonra, iki rehber bordur koşegen cizin. Dairenin kenarlarına teğet olmalı ve cene işaretinin kenarları ile kesişmelidir. 3. Adım: Şimdi de, yuzun yan taraflarını cok ince olmayacak şekilde cizin. Bunun icin yuzun her iki yanına iki yuvarlak ucgen şekil cizin. Uzun kenarların koşelerinden biri, rehber bordurlerin daireye teğet olduğu, diğeri de cene işareti ile kesiştiği noktada olmalıdır. Değişik tiplerde karakterler cizmenin, yuzun şeklini ve gorunuşunu değiştirmenin yolu, ucgenlerin kalınlığını ve elmacık kemiklerinin (ucgenlerin, yuvarlak olarak eğim yaptığı geniş acılı yer) yuksekliğini ayarlamaktır. 4. Adım: Şimdi yuzun alt kısmını şekillendirin, gozleri, burnu ve ağzı ekleyeceksiniz. Gozlerin yeri her bir karakter icin hafif ceşitlilik gosterse de genellikle, 3'e bolduğunuz dairenin alt parcasında olmalıdır. Burun dairenin altındaki cene işaretine dikey olarak varsayılan hat uzerinde olmalıdır (yani bu hat dairenin dışındadır). Ağız tam olarak burnun altına cizilmelidir. 5. Adım: Daha sonra, rehber bordurleri silin ve gozlerin icindeki detayları doldurun. Şimdi yuzun temel şeklini yapmış oldunuz. Bundan sonra istediğiniz ayrıntıları ekleyebilirsiniz, saclar, giysiler, takılar, dovmeler ya da yara izleri gibi... 3/4 Gorunuş
1. Adım: Yine onden gorunuşte olduğu gibi geniş bir daire ile başlayın, ama şimdi tum rehber bordurleri yukarı ve sola doğru dondurun. Kafanın bu bolumu 3 boyutlu kuredir, hangi yone cevirirseniz, rehber bordurler o yonde kurenin eğimini takip etmelidir. Yuzu yatay olarak 3'e ve dikey olarak da yarıya bolun. Tabiki de daireyi acılı olarak cizdiğimiz icin rehber bordurler eşit bolumler oluşturmayacaktır ama şekli acılıdan onden gorunuşe doğru cevirebildiğimizi varsayarsak bir onceki ornektekinin aynısı olarak gorunecek şekilde cizin. 2. Adım: Daha sonra, dikey eğimli rehber borduru kureden aşağı doğru uzatın ve kurenin altında ceneyi oluşturacak işaretin yerini belirleyin, kure ve işaret arasındaki uzaklık 3. parcanın uzunluğundan biraz daha uzun olmalıdır. Kenarlardaki daireye teğet ve cene işaretinin kenarları ile kesişen rehber bordurleri cizin. Sol rehber bordurun sağdakinden daha dik olduğundan emin olun. 3. Adım: Yuzun kenarlarını oluşturmak icin yuvarlak ucgenleri her iki kenar rehber bordurlerin yanlarına cizin. Yuzun sol tarafındaki, daireye değdiği yerde kavisli ve sağ tarafın kavisi daha az meyilli ve eğimli olmalıdır. Bir kac pratikten sonra bunu doğru cizebilir hale gelirsiniz. 4. Adım: Bu adımda gozleri, burnu ve ağzı yerleştirin. Gozler dairenin, yatay olarak, alt parcasında olmalı. Gozleri acılı gorunuşlerde nasıl yerleştirmeniz gerektiğini gozler bolumunde inceleyebilirsiniz. Yuzdeki organların hepsi merkez rehber bordur boyunca dizilidir ama yuzdeki organları bir yana eğik şekilde, orantısız yapmayın bu doğru gorunmeyecektir. Burun genellikle sağ gozun altında başlar, ağız burnun sağ altında olur. Dikkat edilecek nokta, ağzı burnun soluna doğru uzatmamaktır, bu acıda ağzın yeri dikey eğimli rehber bordurun sağ tarafında olur. 5. Adım: Cizgilerinizi biraz daha rotuşladıktan sonra 3/4 gorunuşteki kafayı temel olarak tamamlamış olursunuz. Şimdi yine bu adımdan sonra eklemek istediğiniz detayları yapabilirsiniz. Burada da ceşitli acılarda cizilmiş kafa ornekleri var. Her birinin cizimine temel daire ve rehber bordurler ile başlanır. (Kafanın profilden ciziminde ağız ve burnun yerleştirilmesini, ağız ve burun cizimi bolumunde inceleyebilirsiniz.) Bu yuzlerdeki oranlar mukemmel olmayabilirler cunku sadece ceşitli acılardan cizime ornek olması icin hazırlanmışlar. Tabiki de karakter tiplerinin coğu temel anime kızlarından farklıdır. Burada da kucuk bir iki ornek ile farklı oranlarda organların yerleştirilmesini gorup, inceleyebilirsiniz. Temel daire ve kure yine var ama organların oranlarını, rehber bordurlerin bolduğu parcaları uzatarak ya da kısaltarak ayarlayabilirsiniz. Ornek olarak, sol ustteki resimde yuzun alt kısmı daha uzun, ince ve cene daha dar acılı, gozler daha kısık, dar. Sağ ustteki resimdeki yuzun alt kısmı daha kucuk ve gozler kocaman. Erkek karakter yuzleri daha uzun ve acılı, koşeli, dişilerin yuzleri de daha kucuk ve yuvarlak hatlı olma eğilimindedirler. Cocukların yuzleri, erkek ya da dişi olması fark etmeksizin, kucuk ve yuvarlak hatlı olur. __________________