Bolum 1
Bu derse bana sıkca sorulan sorulardan bir tanesini acıklayarak başlayacağım: Kadın goğsu nasıl cizilir?(aslında bunun hakkında ders verebileceğimi hic duşunmemiştim) Uzerinde duşunmeniz gereken onemli şeylerden birisi nesnenizin doğal gorunmesini sağlamaktır. Bir arkadaşımın yaptığı gibi bir bayan vucudunu silikon eklenmemiş şekilde gostererek de cekici bir bicimde cizebilirsiniz. İnsanların goğus cizerken karşılaştıkları ana problemler goğsun şekli ve yeridir. Bircok artist (amatorlerin yanında profesyoneller de) goğsu nesnenin goğus kafesine monte edilmiş balonlar gibi yapıyorlar. Bu pek de doğal bir goruntu değil. Eğer fanzinlerdeki tipleri incelerseniz, goğuslerin balonlardan daha cok yarım kure gibi yada ters cevrilmiş fincanlar şeklinde olduklarını gorursunuz. Şimdi duruşu not edin. Soldaki gibi nesnenizin vucudunun merkezinden aşağıya doğru inen merkezi bir hat hayal edin. Goğusler merkez cizgisinden 45 derecelik bir acı yapar ve kırmızı caprazlarla gosterildiği gibi goğus kafesinin yarısına kadar uzanırlar. Goğusleri cok bitişik, cok ayrık ya da goğus kafesinden daha da yukarıda cizmemeye dikkat edin, bunlar sıkca yapılan hatalardır. Yandaki orneklerde de gorebileceğiniz gibi, 45 derecelik temel kural yeri her ceşit pozisyonda uyum sağlayacaktır.
Bolum 2
Burada da govdeyi onden gosteren başka bir duruş şekli var. Goğuslerin hala nasıl vucudun merkez cizgisinden ayrı 45 derecelik bir acıyla yer aldığına dikkat edin. Ayrıca golgelemeleri de inceleyin. Bir cok orneğe baktıktan sonra bu olayda (bir kureyi golgelendiriyormuş gibi duşuk kavisleri izlemektense) golgelendirmenin goğuslere daha doğal bir goruntu kazandırdığını gordum.
Bolum 3
İşte burada da boyut ve yer icin son bir pozisyon. Burada gormek daha zor fakat goğusler hala merkez cizgisinden 45 derecelik bir acı yapıyor (resimde gosterilmediği gibi, bunun icin uzgunum). Soldaki goğsun tam bir kureden cok yarım kure şeklinde cizildiğine dikkat edin. Boyutu genişletmek istiyorsanız bu sizin seciminiz ama ben bunun gerekli olduğunu duşunmuyorum.
Bolum 4
Şimdi de boyun ve omuzlar uzerinde calışalım. Omuzları cizdiğinizde omuzun dumduz değil de aşağıya doğru duzgunce kıvrımları olduğuna dikkat edin. Ozellikle gercekci bir goruntu istiyorsanız kaslı bir boyunun ve omuzların yapısını duşunmeye calışın. Omuzlar daha cok elbise askısı şeklindedir ve dumduz cizilmezler.
Bolum 5
Burada da ceşitli omuz pozisyonlarından birkac ornek var. Omuzların asla dumduz ve tekduze cizilmediğine dikkat edin.
Bolum 6
Govdeyle ilgili ele almak istediğim bir şey daha havadaki kolun nasıl cizildiği. Kişisel olarak bazen bunu zor buluyorum, bu yuzden ustunde calışılması gereken bir şey. Eğer kol havadaysa o zaman govdenin arkası meydana cıkar. Bayan govdesi erkeğinki kadar yuvarlak ve kalabalık olmasa da yine de sırt bakımından fark edilir olması gerekir. Ust govdeyi cok dar yapmayın. Sağ goğsun en tepe kısmının nasıl dairenin icine doğru bukulmediğine dikkat edin. Goğuslerin tam bir kure olmadığını hatırlayın. Goğusler omuz kaslarına bağlıdırlar. __________________