Gozler, anime karakterlerinin yuzlerindeki en onemli organdır. Yuzun en anlam taşıyan kısmıdır. Her birini farklı ve tanınır yapan kısımdır, işte tam burada gozleri doğru cizebilmek cok onemlidir. Genel yuz derslerinin bu bolumunde, sizlere anime tarzı gozlerin ceşitlerinin nasıl cizildiğini gostereceğiz. Bircok sitede diğer ceşitleri olmaksızın sadece dişi karakterlerin iri stil gozlerinin cizimi anlatılır. Burada erkek ve dişi karakterlerin ceşitli goz cizimlerini bulacaksınız. Bunlara ek olarak ceşitlerin numaralandırılmış cizim aşamaları ornekleri size kendi karakterinizi yaratmanızda ya da kendi stilinize rotuşlar yapıp incelikler kazandırmanıza yardımcı olabilir.
Dişi Karakter Gozleri
Ornek 1: 1. Adım: Anime gozlerinin en temeli ve en yaygın olarak kullanılanı olan iri dişi tipinden başlayalım. Başlangıc olarak yukarıya doğru ve en ust noktasında hafifce kalınlaşan bir eğri cizilir. Bu goz yuzun sağ tarafındadır, bu yuzden eğrinin sol ucu sağ tarafından daha yukarıdadır. Bu stil gozun en ust noktası aslında mukemmel bir eğimde değildir, hafifce koşeli, acılıdır.(Slayers'dan Lina Inverse karakterinin gozu gibi) Gozlerin bazı stilleri en ust noktada neredeyse mukemmel bir eğime sahiptirler. 2. Adım: Sırada gozun alt kısmının cizimi var. Alt kısmın tam yerini belirlemenize yardımcı olması icin gozun ust kısmının her iki ucundan simetrik acılar ile gecen ve alt tarafta birleşen koşegenler ile bordur oluşturulur. Silikce cizilmiş olan bu bordurlerin eğimlerinin dikliği gozun ne kadar iri ve geniş olacağını belirler, bu sayfada ki diğer orneklere bakacak olursanız bordurlerin eğimlerinin dikliği azaldıkca gozun iriliğinin ve genişliğinin değiştiği ceşitleri gorebilirsiniz. Bordurleri rehber olarak kullanarak alt kısmı aşağı sağa doğru hafifce eğimli olacak şekilde cizin. Alt kısım sağ koşede acılı olmadır. 3. Adım: Rehber olarak kullanılan bordurler silinir, ust ve alt kısımlar ile artık belirmeye başlayan gozun icine uzunlamasına bir oval cizilir. Bazı karakterler iri dairesel bir irise (gozun renkli kısmı) sahiptirler ama bu stilde ince uzunlamasına bir oval irisi oluşturur. İsterseniz biraz daha geniş bir oval uygulayabilirsiniz. Oval kısmın ust tarafı gozun ust kısmı tarafından ortulmuş olarak cizilir. Tum goz stillerinde iris nadiren tam olarak gorunur. Hemen hemen her zaman, bir kısmı goz tarafından gizlenmiş olur. 4. Adım: Şimdi ki adım ışık parıltılarının dış hatlarının cizimi. Anime karakterlerinin gozleri her zaman, en az derece de olsa golgelidir. Anime dişi karakterlerine ozgu olarak da oldukca yuksek derecede golgeli ve parıltılı bolgelere sahip olurlar. Emin olmanız gereken noktalar, ışığın geliş yonunu secmek, bunu tum resminizin başından sonuna kadar uygulamaktır. Ornek olarak, ışık resimde soldan geliyorsa, resminizin sol tarafında aydınlık ve parıltılı bolgeler ortaya cıkarmalısınız. Yine iki uzunlamasına oval cizilir, iri olanı -ki kenarı irisin kenarı ile birleşmiş olan- irisin sol tarafında ve oldukca kucuk olanı da sağ tarafında olmak uzere. 5. Adım: Şimdi gozbebeğinin altındaki aydınlık kısımları cizin. En cok ışık alan bolumler her zaman ust taraftadır. Gozbebeğini asla onceki adımda cizdiğimiz ışık parıltılarının ustune cizmeyin. Gozbebeinin altındaki aydınlık kısımları belirleyerek aynı zamanda iris icindeki goz bebeğini de oluşturmuş olursunuz. Kirpiklerin cizimini de bu adımda anlatıyoruz. Bu goz stilinde kirpikler gozun sağ-ust kısmında sivri uclu cubuklar sırası şeklindedir, bu sıra ust eğriyi takip eder, gozun bitiminden geliyormuş gibi gorunurler. Goz kapağını da ilk adımda cizdiğimiz ust kısmın sol tarafına ince, eğimli bir hat olarak ust kısmın en ust noktasından başlayacak şekilde cizin. 6. Adım: İrisi en ust noktada oldukca karanlık ama alt tarafa doğru aydınlanacak şekilde golgelendirin. Golgelendirmeden sonra daha aydınlık olan iris ile gozbebeğini birbirinden ayırt edebilmelisiniz. Kaşı da ilk adımda olduğu gibi hafifce eğimli ve en ust noktasına doğru biraz kalınlaşacak şekilde cizin. Uc kısımları oldukca ince olmalıdır. Kaşları da purussuz, cıkıntısız ve belirgin olarak cizdikten sonra; işte tamamladınız.^-^ Ornek 2: 1. Adım: Pekala şimdi de başka stil bir goz cizelim. Bu seferki onceki kadar sık rastlanan bir stil değildir. Bu goz cok daha ince, zarif ve gercekci gorunur, daha ciddi anime ve manga serilerinde kullanılır. Bu gozun stili Slayers'a gore epeyce daha ciddi olan Record Of Lodoss War'dan Deetlit'e aittir. Cizmeye uzun ve hafifce eğimli bir hat ile başlıyoruz. Sol ucu sağ ucundan daha aşağıda ve sol kenarında keskince eğimli bir kıvrıma sahip olmalıdır. 2. Adım: Yine gozun alt kısmını cizebilmek icin ust kısmın kenarlarından simetrik iki koşegen cizerek rehber bordurleri oluşturuyoruz. Ancak onceki ornekteki gibi dik değil cok daha yatay olmalıdır. Bu stil goz diğerinden cok daha kucuk, dar bir şekle sahiptir. Ancak cok ta duz cizerseniz bu sefer de goz cok fazla kısık olacaktır. Rehber bordurler yardımıyla gozun alt kısmının yerini belirleriz. 3. Adım: Rehber bordurleri sildikten sonra irisin dış hatlarını cizin. Eğer goz kapağı olmassa mukemmel yuvarlıkta bir daire duşunun. Bununla birlikte iris goz kapağı ve kenarı tarafından cercevelenir. Ust ve alt kısımları ortulmuş olarak cizin. Ofke, hiddet gibi ya da şaşkınlık anındaki duyguları ifade etmek istemedikce iris cok kucuk olmamalıdır. 4. Adım: Şimdi iriste ki ışık parıltılarını cizin. Bu stilde ki ışık parıltıları da bir onceki ornekte olduğu gibi cizilir ancak bu sefer iris farklı olduğu icin parıltılar daha kucuk ve daha yuvarlak, dairesel olmalıdır. Goz kapağını da gozun ust kısmının biraz uzerine ince bir hat olarak cizin. 5. Adım: Kaşı cizin ve irisin golgelendirmesini yapın. Gozbebeğini ışık parıltılarının altına cizmeyi unutmayın. Gozbebeğini irisin diğer kısımlarından goze carpıcı olarak biraz daha koyu olarak golgelendirin. Burada dişi karakter gozlerinin diğer stillerinin ceşitlerini gorebilirsiniz. Bunları cizerken de anlatılan metodları kullanabilirisiniz. Her bir stil arasındaki farklar kadar benzerliklerini de gormeye calışın. Şekiller ve oranlar değişse de gozun ust hattı her zaman daha yoğun, daga kalın, iriste her zaman cok yonlu, tabakalı golgelendirmeler var. Buradaki eskizlerin bazıları oldukca cabucak yapılmış ve biraz dağınıklar ama umarız yardımcı olurlar.
Erkek Karakter Gozleri
Ornek 1: 1. Adım: Şimdi de erkek karakterlerin gozlerinden ornekler cizeceğiz. Erkek karakterler bazen hayran cizerler tarafından ihmal edilirler. Cunku bazı hayran cizerlerin erkek karakter ciziminde sorunları olabilir. Gercekten bu kadar zor değiller sadece farklılar. Pek cok erkek karakter gozleri dişilere gore cok daha ince ve dar olmasına rağmen bir kac istisna vardır. Bu goz stili dişilerinkinden daha dardır ve şupheli, hafif karanlık tipli gibi gorunen karakterler ait olur (Fushigi Yuugi'den Hotohori gibi). Cizime koyu ve cok hafif eğimli bir hat cizerek başlanır. Bu hat hemen hemen yataydır ama yine de hafifce bir eğime sahiptir, ucları; sol tarafta ki diğerinden biraz daha fazla olmak uzere iceri kıvrımlıdır. 2. Adım: Yine alt kısmın ciziminde yardımcı olması icin rehber koşegenler cizilir. Bu seferkiler bir onceki orneğe gore daha dikey ancak ilk orneğe gore de biraz daha yataydır. Ne cok dik acılı ne de yatay olmalıdır ki gozun olması gereken olcusu bozulmasın. Rehber bordurlei cizdikten sonra da gozun alt kısmını bunların yardımıyla cizin. 3. Adım: Rehber bordurlei sildikten sonra iris bolumunu cizin. İris mukemmel bir yuvarlıktadır ama ust kısmı goz kapağı tarafından ortulmuş olmalıdır. İrisi cok kucuk cizmeyin. 4. Adım: Erkek karakterler de gozlerinde ışık parıltılarına sahipseler de bunlar sıklıkla iri ve belli olmazlar. İrisin sol tarafına bir tane oval ışık parıltısı cizin, sağ tarafına da kucuk bir tane kondurun. 5.Adım: Goz bebeğini yine parıltıların altında olacak şekilde cizin ve ozellikle de goz koyu renkli ise koyu, yoğun olarak golgelendirin. Goz kapağı cizgisini ve kaşı cizin. Bunu yaparken orneği inceleyebilirsiniz. Erkek karakterler daha gizemli olma eğilimindedirler, daha koyu ve cok ince olmayan kaşlar cizin. Ama ''kız gibi'' gorunmelerinden endişe etmeyin ^-^. Bazı gozlerin dişi karakterlere mi yoksa erkek karakterlere mi ait olduğunu soylemek zor olabilir. Bazı stiller birbirleriyle değiştirilerek her iki cins icinde kullanılabilirler. Ornek 2: 1. Adım: İnce, dar gozler sık sık (ama her zaman değil) gizemli ve duşunceli karakterlerle ilişkilendirilirler. Kotu karakterler sık sık bu tipte gozlee sahip olurlar ama bu goze sahip olan her karakter de kotu değildir. Bu stil gozun cizimine uzun ve eğimli bir hat ile naşlanır. Dikkat edilecek yer; eğim sol tarafta sağ tarafa gore daha diktir. 2. Adım: Yine rehber bordurlerin cizimi ile devam edilir. Bu sefer ki koşegenler ilk uc ornekten farklıdır, simetrik değildirler. Sol tarafta ki sağ taraftakine gore daha duzdur. Rehber bordurleri kullanarak gozun alt kısmını cizin. Duz bir cizgi değil gozun tamamını uzatılmış gosterecek eğimli bir hat cizin. 3. Adım: Rehber bordurleri silip irisi cizin. İrisin ust kısmı goz kapağı tarafından ortulmuş olmalıdır. İris, eğer goz kapağı olmasa mukemmel bir daire tamamlayacak şekilde olmalıdır. Gozun sağ tarafına giderek koyulaşan, yoğunlaşan golgelendirme yapın. 4. Adım: Işık parıltılarını ve goz kapağı cizgisini cizin. 5. Adım: Goz bebeğini ekleyin ve irisi golgelendirin. Kaşı da koyu, puruzsuz bir hat olarak cizerek gozu tamamlayın. İşte yine yaptınız. ^-^ Burada da erkek karakterlerin gozlerinden kucuk bir koleksiyon var. Belirtmeliyiz ki bazıları dişi karakterlerin gozlerinden yanlışlıkla karışmış olabilir, daha once de soylendiği gibi iki cins arasında ortak kullanılabilen stiller olabilir.Ozellikle de cocuk karakterlerin gozleri soz konusu ise. Coğu erkek karakterlerin gozleri dişilerinkinden daha dardır ve ust kısımları dişiler gibi koyu değildir. Erkek karakterler gozlerinde dişiler kadar ışık parıltısına sahip değillerdir, ancak siz isterseniz yine de cizebilirsiniz. Şimdiye kadar ki orneklerde sağ goz cizdiniz. Şimdi sol goz cizmek ister misiniz? Yapmanız gereken cizdiğiniz gozun aynadaki goruntusunu cizmek. İkinci gozu yerleştirmek icin hunerli olmalısınız. Anime gozleri arasındaki uzaklık, hangi stil olursa olsun, her zaman bir goz kadardır. Uzaklık ister az olsun ister cok olsun her şekilde araya rahatca bir goz daha sığacak şekilde olmalıdır. Buyuk olasılıkla cizdiğiniz yuzun yonu size doğru, yine de gozlerin farklı acılarda nasıl yerleştirileceğini bilmeye ihtiyacınız olacak. Genel yuz cizimlerinin ''kafa'' bolumunde gozlerin yerleştirilmesi icin yardımcı olacak eğimli rehber bordurleri goreceksiniz. Gozlerin yerini tam olarak belirlemek icin, gercekten rehbersiz cizim yapabilecek kadar ustalaşıncaya kadar, her zaman bu rehber bordurleri cizin. Bu ornek resimde dikkat edilecek nokta, sizden uzakta olduğu icin sağ gozun sola gore daha kucuk ve daha yassı olduğudur. Burada da aynı şey gecerli, bu sefer kafa diğer yone doğru acılı bu yuzden de sol goz daha kucuk ve daha yassıdır. Her iki gozde yuzun eğimini takip ediyor. Tam anlamıyla duz bir cizgide değiller, oyle olursa, baştan savma, uyduruk gorunecektir. Bu konuda dikkatli olun. __________________