Daha fazla bilgi icin lutfen...
www.ege.edu.tr
Ege Universitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayınlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, eğitim-oğretim hayatına başlamıştır.
Zamanın Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Ahmet Ozel, Ege Universitesi'nin acılış toreninde yaptığı konuşmada şunları soylemiştir :
"..Bu guzel yurt parcasından bir ilim merkezi doğdu. Bu merkezden ışık sacacak cocuklarımızın, Ulkenin her koşesini, birer fikir meşalesi olarak aydınlığa kavuşturacaklarını inanıyoruz. Yalnız bugunku kuşağın değil, gelecekteki kuşaklarında ışık kaynağı olacak. Ege Universite'nin profesorlerine, bilim adamlarına ve oğrencilerine başarılar; Universitenin, Egeliler'e, yurda ve insanlığa hayırlı olmasını tum kalbimle dilerim."
Ege Universitesi'nin ilk fakulteleri, 1955 yılında kurulan Tıp ve Ziraat Fakulteleridir. Aynı oğretim yılı icinde Yuksek Hemşirelik Okulu acılmıştır.
Sonraki yıllarda hızlı bir gelişim gosteren Ege Universitesi 1961 yılında Fen Fakultesini, 1968'de Muhendislik Fakultesi ve Dişhekimliği Fakultesini cağdaş bilimin hizmetine sunmuştur. Bu donem icerisinde İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, “İktisadi ve Ticari Bilimler Fakultesi” adı altında Ege Universitesi'ne bağlanmıştır.
Guzel Sanatlar Fakultesi, Eczacılık Fakultesi ve Sosyal Bilimler Fakultesi 1976 yılında eğitime başlamıştır. 1977 yılında Gıda Fakultesi, Ege Universitesi'nin ikinci tıp fakultesi olarak İzmir Tıp Fakultesi ve Hukuk Fakultesi kurulmuştur. Bu donemde İktisadi ve Ticari Bilimler Fakultesi ikiye ayrılarak “İşletme” ve “İktisat” Fakulteleri haline donuşturulmuştur.
Yaklaşık yirmi yıllık bir zaman diliminde kuruluş surecini tamamlayan Ege Universitesi'nde, değişik tarihlerde bircok yuksekokul ve enstitu acılmıştır. Ege Universitesi'nin bazı bolumlerinin genişletilmesiyle Tekstil, Makine, Kimya ve Yer Bilimleri Fakulteleri kurulmuştur.
41 sayılı kanun hukmundeki kararname ile 1982 yılında, o gune kadar bolgenin tek universitesi olan Ege Universitesi'nin icinden başka bir universite, Dokuz Eylul Universitesi doğmuş, Ege Universitesi'nin kampus alanı dışındaki fakulte ve yuksekokulları bu universiteye devredilmiştir.
Ayrıca, Ege Universitesi'nin Ege Bolgesi'nin ceşitli il ve ilcelerine yayılan fakulte ve yuksekokulları, bu illerde kurulan Pamukkale Universitesi, Celal Bayar Universitesi, Aydın Adnan Menderes gibi universitelerin ilk fakulte ve yuksekokullarını oluşturmuştur.
Bugun Ege Universitesi'ne bağlı 11 Fakulte, 5 Yuksek Okul, 7 Meslek Yuksek Okulu, 1 Devlet Turk Musikisi Konservatuarı, 7 Enstitu, 6 Bolum ve 25 Araştırma ve Uygulama Merkezi vardır. 2004–2005 oğretim yılı itibarıyla 11.019 on lisans, 24.737 lisans, 1.740 yuksek lisans ve 1.250 doktora oğrencisi olmak uzere toplam 38.746 oğrencisi olan Ege Universitesi'nde gorevli 3.094 oğretim elemanıyla yanında, 3000'e yakın idari personel bulunmaktadır.
Sosyal ve Kulturel Faaliyetler
Ege Universitesinde Sosyal ve Kulturel Etkinlikler universite genelinde, fakulteler ve yuksekokullar duzeyinde surdurulmektedir. Oğrencilerin ders dışındaki zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri amacıyla sanat etkinlikleri sergilenmekte, amator duzeydeki calışmalar denetlenmektedir.
Bu calışmalar kampus icinde yer alan 330 seyirci kapasiteli Kultur Sanat Anfisi'nde, 5000 kişilik Toren-Şolen Alanı'nda, fakultelere bağlı konferans salonlarında ve İzmir merkezinde (Konak) bulunan Ege Universitesi Rektorluğu Ataturk Kultur Merkezi'nde sergilenmektedir (Ataturk Kultur Merkezi'nde 654 ve 628 kişilik iki buyuk salon, 340 kişilik bir tiyatro salonu, 45'er kişilik 4 seminer odası ve 800 kişilik sergi salonu bulunmaktadır). Ayrıca kampus icerisinde sanat atolyeleri ve Sanat Galerisi bulunmaktadır.
E.U. Sağlık Kultur ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Kultur ve Sanat Hizmetleri Şube Mudurluğu bunyesinde ceşitli oğrenci toplulukları vardır. Bu topluluklar yıl boyu faaliyetlerini surdurerek, yıl sonunda duzenlenen gosteriler ile ulke capında yapılan yarışmalara katılmaktadırlar.
Her yıl mayıs ayında Spor ve Sanat Şenliği duzenlenmektedir. Bahar şenliği olarak da adlandırılan bu organizasyonda, satış ve tanıtım yerleri, spor karşılaşmaları, film ve tiyatro gosterileri, ceşitli yarışmalar, panel, konferans, sempozyum, defile ve konserleriyle buyuk ilgi gormektedir. Bu şenlikleri universite oğrencilerinin yanı sıra konuk olarak diğer universitelerin oğrenci toplulukları ve dış ulkelerden gelen ceşitli topluluklar da gosterileriyle renklendirmektedirler.
Universite oğrencilerinin yaz tatillerini değerlendirmeleri ve dinlenmeleri amacıyla İzmir'e 80 km. uzaklıkta bulunan Ozdere'de 1985 yılında Ege Oğrenci Kampı kurulmuştur. Kamp 200 yatak kapasitelidir. Her yıl yaz aylarında on ayrı devre halinde surdurulen kamptan yaklaşık 2000 oğrencimiz yararlanmaktadır. Kampta prefabrik konutların yanında duş, tuvalet, spor sahaları, yemekhane ve kantin gibi imkanlar da mevcuttur.
Daha fazla bilgi icin lutfen...