TEdit:Bu componet bizim programlarımızda encok kullanacağımız componetlerdendir.Bu componet ile bilgi girişi yapmak cok kolay ve kullanışlı olduğu icin nerdeyse tum bilgi girişleri icin bu componenti kullanacağız.Anlatılacak olanların bazıları propertiesden de yapabiliriz... Text:Editin en onemli ozelliği text ozelliğidir.Bilgileri bu ozelliği sayesinde gireriz ve alırız.Orneğin editten bir veri cıkması icin.. Kod:
Edit1.text:='genc';
yazmanız yeterlidir tabii bunu bir buttonun altına veya herhangibir olaya bağlı olarak calışır.bunu properties bolumundede yapabiliriz.Yada edite bir değer atamak suratiyle de yapılabilir.orn. Kod:
edit1.text:=Button1.caption; //buttonun başlığını edite aktardık...
Passwordchar:Bu ozellik sayesinde edite girdiğimiz bir şifre gibi gore yapar yani yazdığımız harf değil o belirlediğimiz karekter gozukur.Bu sayedede bizim edite girdiğimizi kimse bilemez... orn.Formun create(form acıldığı anda) olayına şunu yazalım. Kod:
Edit1.passwordchar:='*'; //bu bizim edite girdiğimiz karekter yerine gosterilecek karekterdir...
Charcase:Bu ozelliği properties de charCase altındanda yapmanız mumkun olduğu gibi aşağıda verilen kullanımlar gibi kod ilede atamak mumkun. EcupperCase>>Kullanıcının gireceği tum harfleri BUYUK yapar... Ecnormal>>Normal giriş.Yani kullanıcının belirleyeceği şekildeki giriş... Eclowercase>>Kullanıcının gireceği tum harfleri kucuk yapar... Orneğin kullanıcı yazıyı girdiği gibi buyuk olması icin Kod:
procedure TForm1.Edit1change(Sender: TObject; var Key: Char); begin edit1.CharCase:=ecuppercase; end;
Font:Bu ozellik sayesinde editin yazı ve zemin rengini ayrıca yazı stili,yazı buyukluğu gibi olayları yapmamız mumkundur.Aşağıdaki orneği inceleyelim... Kod:
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); begin edit1.CharCase:=ecuppercase; //Editin icini buyuk harf yap edit1.Font.Color:=clyellow; //editin yazı rengini sarı edit1.Font.Size:=10; //fontun boyutu(point) edit1.Font.Height:=10; //fontun boyutu(pixel) yuksekliğini edit1.Font.Name:='Arial'; //fontun yazı tipi edit1.Font.Style:=[fsitalic]; //fontun sitili fsitalic end;
Autosize:Bu ozellik True ise Font Buyudukce edit kutusuda buyur aksi halde(bu ozellik false ise) font buyur ama editin boyutu değişmez. Orneğimiz icin bir button ve bir edit kutusunu kullanın Kod:
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); begin edit1.autosize:=True; edit1.Font.Size:=edit1.Font.Size+5 end;
ikinci icin autosize false yapın Bu olayda her iki olayı yapın ve arasında ki farkı gorun. Maxlenght (Girdiye sınır koymak):Bu komut ile girdiye sınır koymak mumkun. Mesela yukarıda verdiğim password orneği icin kullanılabilir aşağıdaki ornekte enfazla 5 karakter girişi yapılabilmekte. Bunu formun creat bolumune attık.Bu şu anlama gelmekte form yani programımız calıştığı anda bu kodlar aktif olur. Kod:
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject); begin edit1.MaxLength:=5; end;
Autoselect: Bu ozelliğin true olması durumunda tab tuşu ile uzerinde gezildiği zaman icindeki bilgilerin hepsinin secili olması sağlanır.Daha cok kullanıcıya hız kazandırır. Readonly:Bu ozellik true yapılırsa edit kutusunda olan yazının sabit kalmasını sağlayabiliriz. False değerinde ise bilgi girişi yapılabilir... Kod:
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject); begin edit1.ReadOnly:=True; end;
Modified (Edit deki değişimde haberdar olmak):Bu ozellikle editte bir değişiklik olup olmadığını kontrol eder.Eğer değişiklik varsa bu sayede kullanıcıyı uyarabiliriz... Kod:
procedure TForm1.button1Click(Sender: TObject); begin if edit.Modified then // eğer edit1 değişti ise begin
Kod:
Case MessageDlg( 'Değişikliği kaydetmek istiyormusunuz?'+#13+#10+genc, mtConfirmation,[mbYes, mbNo, mbCancel], 0) of idYes : Kaydet1Click(Self); //evet ise uzerine kaydet idCancel : Abort; // iptal ise kaydetme end; end; edit1.Clear; //edit1 temizle end;
Align: Bu ozellikle nesnenin yerini belirleyebiliriz.mesela buttonumuzu formun en altında tutmak icin bunun ozelliğini albottom yaparız veya ustte olması icin ise altop vb.. Visible:Bu ozellik nesnenin ekranda gorunur veya gorunmez olmasını sağlar.Bu ozellik false ise nesne ekranda gorulmez. Kod:
Edit1.visible:=false;
Enabled: Visible ozelliğine benzer farkı ise burada nesne ekranda gorulur visiblede ise gorulmez.Yani kontrolun aktif veya pasif olmasını sağlar.Enabled ozelliği true ise kullanıcı nesne uzerinde işlem yapabilir fakat false ise bir işlem yapılamamasını sağlar.. Kod:
if edit1.enabled = true then //eğer edit1 in enabledi true ise edit1.enabled :=false //edit1 enabled false yap else //değilse edit1.enabled:=true; //true yap
Hint: Bu ozellikle mouse ile nesnenin uzerine gelindiği zaman kullanıcıya bilgi vermek maksatıyla bir baloncuk acılır vebu ozellikle bir acıklama verebilirsiniz. Bunun yapılabilmesi icin showhint ozelliğinin true olması gerekir. Orn. Edit uzerine mouse ile gelidiğinde adınızı giriniz diye bir baloncuk acılsın diyelim bunun icin formun creat bolumune şu kodları yazalım. Kod:
edit1.hint:=' Adınızı giriniz.' edit1.showhint:=true;
Birden fazla satırdan oluşacak ise alt satıra gecmek icin 'chr(13]' yazılır ve sonraki bilgiler alt satıra yazılır. Name: Kontrol nesnesinin adını ifade eder biz bu nesneye bu adla ulaşabiliz.Biz bu adları değiştirebiliriz.Eğer nesnemiz edit olsun ve adını değiştirmeyelim ulaşım icin Edit1.text yazarız. Eğer adını adgirisi diye değiştirmiş isek nesneye adgirisi.text ile ulaşabilirz... Tabstop: Bu ozellik true ise tab ile uzerine ulaşılabilir false ise nesneye tab ile ulaşılamaz...Bu ozellik false yapılarak gereksiz yerlere tabla gecilmesi onlenir ve kullanıcıya hız kazandırır... Taborder: Bu ozellik ile nesneler uzerinde tab ile gezinirken ki sırayı belirleyebiliriz ilk etapta bunların numaraları forma konma sırasına goredir fakat biz bu ozelliği ile bunları değiştirebiliriz.Numaraları 0 dan başlar... Color: Bu ozellik nesnenin zemin rengini belirler...Edir1 in rengini sarı yapalım... Kod:
Edit1.color:=clyellow vb..
Selstart, Sellenght: Bu iki ozellik kullanılarak nesne icinde belirli bir bolumun secilmesini sağlarız...Selstart ozelliği secimin nereden başlayacağını Sellenght ozelliği ise kac karekter uzunluğunda olduğunu belirleriz...Orn bir text icinde 2 den itibaren 4 tane secelim... Kod:
Edit1.selstart=2; Edit1.sellenght=6; // tumunu secmek icin ise; Edit1.selstart=0; Edit1.len(text1)-1;
seltext:Secili olan metin bu ozellikle oğrenilebilir veya değiştirilebilir. onceki silinir yerine yazılacak olan yazılır... Kod:
edit1.seltext="programlama"
Bu kod edit te secili olan yazıyı siler ve yerine programlama yazar... Hide, Show : Hide metodu ile nesne gizlenir Show metodu ise gosterir. orn: Kod:
Edit1.Show; demek edit1.visible:=true demektir.. Edit1.hide ise edit1.visible :=false demektir...
Setfocus: Bu ozellik kontrolu tekrar bu nesneye vermek icin kullanılır.Orn:edit2 ye 0 ile 100 arasında bir sayı girmesi icin zorlayalım. Tabiki bu olayı kontrol cıktıktan sonra yapacağımız icin nesnenin onexit olayına yazmalıyız... Kod:
if (strtoint(edit2.text)>100 ) or (strtoint(edit2.text)