2 sene memlekete 700 km kadar uzakta okudum.Ozel yurtta kaldım ama evde kalanlarla da cemaat yurdunda kalanlarla da muhabbetim olmuştur.Ozel dediğime bakmayın,yurt demeye 1000 şahit yetmezdi
Neyse,ben şahsi tecrubelerimden paylaşayım.Unutmayın ki tecrube kıymetli bir şeydir yazı cok uzun ama sizler icin uşenmedim

>Otobus biletlerinizi en az 2 hafta oncesinden ayarlayın okula başlamadan once.Oğrenci geliş gidişlerinde mahşeri bir kalabalık ile karşılaşabilirsiniz.

>Eğer ki şehir dışında,uzakta ve yurtta kalacaksanız

*Yanınıza temiz ve yedek carşaf,yastık yuzu ve yorgan yuzu alın.Annenize soylerseniz o gerekli terchizatı hazırlar.Her ne kadar temiz gorunse de,siz kendi takımınızı kullanın.Yedeği de olsun ki herhangi bir şey dokulmesinde,ya da yıkarken diğerini serersiniz.

*Yanınızda battaniye de goturun,yurtlarda ısınma sistemleri genel olarak ya arızalıdır ya da cok gec devreye girer.

*Terlik goturun.2 adet.Bir tanesini sadece oda icinde kullanın,diğerini yurt icinde gezerken.

*Ağrı kesici ve mide ilacı alın.Hayati onem taşır.

*Carşafınız yerinde durmuyor ve surekli kayıyor ise,4 adet cengel iğne ile yatağın koşelerine tutturun.

*Elbise askılığı temin edin.

*Yanında bir tornavide,bir tane de pense mevcut olsun.

*Kirli camaşırlarınızı stoklamak icin bir canta edinin.Ağzının kapalı olması kokuyu azaltacaktır.

*Bir tane ayna edinin.

*Islak mendil ve pecete olmazsa olmaz.

*Gazete kağıtları cok faydalıdır,ne işe yaradığını gittiğinizde gorursunuz

*Bir adet kupa,cay kaşığı,catal,bıcak hazırlayın.

*Dolap gommeli anahtar değilse,sağlamından asma kilit alın.İki adet anahtarı olur gommenin de asmanında,birisini yurt mudurune teslim edin.

*KALİTELİ VE SAĞLAM BİR KULAKLIK ALIN.COK MUHTAC KALACAKSINIZ.

*Bornoz ve havlu takımlarınızı,şampuanınızı,duş jelinizi unutmayın.

*Kendi sıvı sabununuz bulunsun yedekte.

*BAYRAM DONUŞLERİ OTOBUS BİLETİNİZİ COK ONCEDEN ALIN AKADEMİK TAKVİME BAKARA.3 HAFTA ONCESİNDEN ZOR YER BULDUĞUM OLURDU.

*Ozel yurt da olsa MEB'e bağlı olduğu icin;sigara icilmesi,alkol bulundurulması yasak.Bildiğim kadarı ile iskambil destesi vs. de yasak bazılarında,ilk etap da dikkat edin.

*Yanınıza bir tane en az 4 prizden oluşan seyyar priz alın.Oda arkadaşlarınızda priz sırası muhabbetine girmeyin

*Sac kurutma makinenizi unutmayın.

*Diş fırcası/macunu zaten şart.

*Birkac tane roman edinin.

*Gittiğiniz yerdeki sakat mahalleri oğrenin.Gecekondu ve varoş mahallelere ozellikle gece vakti tek olarak mecbur kalmadıkca girmeyin.(Bknz:Biz burda yabancıları sevmeyiz)

*Şehir ici ulaşımda kart,bilet vs. ne kullanılıyorsa onceden oğrenin ve ilk işiniz bir tane edinmek olsun.

*Cuzdanınızın icinde telefon numaranızın,kan grubunuzun ve kaldığınız yurdun adresinin yazdığı bir kağıt bulunsun.Kaybolması durumunda belki bir insan evladına denk gelir.

*Buyuk şehirlerde cuzdanınızı arka cebinize koymayın,gece ve ıssız mekanlarda bir gozunuz arkada olsun.

*Yurtta kalıyor ve o gun başka bir yere gidecekseniz,oda arkadaşlarınıza bilgi verin.İŞte ben cıkıyorum,bir isteğiniz var mı?Şu saatlerde donerim diyin ki başınıza bir iş gelirde gecikirseniz,illa ki merak edip ulaşmaya calışacaklardır.

*Sigara icmiyorsanız,yurt mudurune ozellikle sigara icmeyenlerle kalmak istediğiniz belirtin.Bir sure sonra oda icinde sigara yasağı delinecektir.

*Kaldığınız yurtta yemek cıkmıyor yada oğunler denk gelmiyorsa,keşif yapın.Bolge esnafının ya da oğrenci gruplarının yediği yerleri tercih edin.

*Herkesin bildiği bazı şehir kuralları vardır.Orneğin ben izmit'de okudum,orada sakaryaspor atkısı ile gezilmesini tavsip etmem.Ya da sakarya da kocaelispor atkısı ile dolaşmayın.Karşıyaka da goztepe,goztepe de karşıyaka atkısı ile dolaşmayın.

*Otobus numaralarını ve guzergahlarını iyi oğrenin.

*Gitmeden once sağlam bir sağlık muayenesinden gecin.Gurbette hasta olursanız,kimse yuzunuze bakmaz.

*Gittiğinizde o bolgedeki aile hekimliğine kaydınızı yaptırın.

*Katle(su ısıtıcısı) yasak ama siz yine de goturun.Dolabınıza saklayın.

*Gece acıkıyorsanız,somun ekmek ve ucgen peynir guzel gider.Yanına da cay ya da kahve ısıtırsınız.Aburcuburlarınız muhakkak bulunsun,ac uyumak zordur.

*Giderken bir valiz gittiyseniz,donerken o iki olacaktır.Nasıl oluyor bende anlamıyorum ama oyle olacaktır emin olun.

*Utu yapmasını oğrenin.Lazım olacak.

*Yurdunuzda camaşırları yıkamak size ait ise;kucuk 10 kg deterjan alın.Markası ariel olsun.Evet israil malı ama,hem temizliği hem de tortu yapmaması bakımından harika.Ayrıca yumuşatıcı da kullanın.Kendinize ait camaşır sepetiniz olsun.Makinaya camaşır atar giderseniz,sepeti bırakın.UStune de oda numaranızı ya da cağrı icin tel numaranızın yazdığı kağıt yapıştırın.Değilse camaşırları makinenin ustunde bulabilirsiniz yıkama bittikten sonra.

*Oda arkadaşlarınızda ortak camaşırlık alın eğer odanıza tahsis edilmemişse.

*Birisi sizden odunc bir şey istemişse,buyuk ihtimal geri gelmeyecek.KEndiniz peşine duşun.

*Yaz diye guvenmeyin,kışlık 3-5 parca alın.

*Yanınızda ozellikle arkadaş grubu ile cıktığınızda bozuk para olsun.Ne alaka diyorsanız,anlayacaksınız

*Ranza sistemi varsa,ust katı secin.Alt kat yataklarına gelen giden oturur.

*Odanıza diğer arkadaşlarının arkadaşları da gelecek,bazen kendinize zor yer bulacaksınız.Bunları peşinen konuşun.

*Oda kurallarını beraberce belirleyin.Orneğin gece 12'den sonra misafir kabul edilmemesi gibi.

*Sağlam bir film arşivi oluşturun.İlk haftalar ihtiyacınız olacak.

*Kredi kartınız muhakkak olsun.Acil durumlar icin kullanın.

*Kıyafetinizin bir cebinde,dolabınızda ya da sağlam bir yerde 20-50 ytl arası bir parayı kotu gun parası olarak saklayın,mecbur kalmadıkca dokunmayın.

*Goturebildiğiniz kadar bol corap goturun

*Atlet,kilot vs. uzerine kucuk işaretler koyun iğne-iplik ile.

*Kucuk bir el supurgesi cok ama cok işinize yarayacaktır.

*Kalorifer'in havasını almayı oğrenin.

*Yedek bir ayakkabınız bulunsun şole 20 liralık filan alın sıfır valizinizin bir koşesinde dursun.Kullandığınız calınır ya da başına iş gelirse,dımdızlak kalmayın

*Enstruman oğrenmek icin pek uygun değildir.Oğrenene kadar herkesin kafası şişer.Ya sadece kursta calışın,ya da parkta bahcede

*Diğer arkadaşlarınızın evine pek yatılı gitmeyin.Hani madde bulunduruyordur,ya da gece eceliyle yahut kazayla olur başınıza fena halde bela alırsınız.

*İlk hafta icinize bi okuz oturacak,ağlayacak duruma geleceksiniz.Ama sonradan alışacaksınız.

*İlk bir hafta genelde ders olmaz ama siz gidin,caylak filan diyenlere de aldırmayın onlar da direk 2-3-4. sınıflardan başlamıyor.
İlk hafta mevcut az olacaktır,hocalarla daha iyi tanışırsınız.Hafiften derse başlayabilirler,bol muhabbet edip arayı kurun.İşinize yarayacaktır.

*ŞİFRELİ BİR VALİZ EDİNMENİZ TAVSİYEMDİR.

*Eve cıkmak icin 1 sene bekleyin,sağlam arkadaş cevreniz olsun.

*Kira kontratı imzalayın.

*Arkadaşlarınız ile iş paylaşımını baştan yapın.Evede kalmak icin sert bir karektere sahip olmanız gerekli.OYle şeylere şahit oldum ki aman aman...

*Cemaat yurtlarından uzak durun.Size once reklamları izletirler,gercek yuzu sonradan gorursunuz.Hem abi/abla hem de cemaat yurdu kalanlardan konuştuklarım muhakkak en kısa surede kacmış ve hic memnun kalmamıştır.

Aklıma gelenler bunlar.ALLAH yardımcınız olsun