YOK Başkanı Prof. Dr. Sarac, "Bugunden itibaren diploma denklik başvuruları, e-Devlet sistemi uzerinden online yapılacaktır. 16 Şubat 2018 tarihinden sonra elden başvuru kabul edilmeyecektir" dedi.

Yuksekoğretim Kurulu (YOK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Sarac, bugunden itibaren diploma denklik başvurularının, e-Devlet sistemi uzerinden online yapılacağını, 16 Şubat 2108'den sonra elden başvuru kabul edilmeyeceğini soyledi.

Sarac, yurt dışından alınan diplomaların denklik başvurularının e-Devlet uzerinden yapılabilmesine olanak tanıyan sisteme ilişkin YOK'te tanıtım toplantısı duzenledi.

Yurt dışından alınan diplomaların tanınması ve denklik işlemlerinde başvuranların maliyetlerini duşurmek, işlem surelerini kısaltmak, tersine beyin gocunu hızlandırmak amacıyla Yuksekoğretim Kurulu tanıma ve denklik hizmetlerini yeniden yapılandırdıklarını ifade eden Sarac, yapılan yenilikleri anlattı. Yuksekoğretim sisteminin kalite ve standartlarının altında kalıyorsa tanıma ve denklik taleplerine ret kararı verdiklerini dile getiren Sarac, başvuru sahiplerinin askerlik ve benzeri mağduriyetlerini onlemek amacıyla ilk başvurunun hemen ardından istedikleri takdirde tanıma belgesinin verildiğini hatırlattı.

YOK bunyesinde denklik işlemlerine ilişkin bilgilendirme amacıyla Turkce, İngilizce ve Arapca dillerinde acıklayıcı ve yonlendirici broşurlerin ilk defa hazırlandığını aktaran Sarac, "Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı olarak sayısı her gecen gun artan ve 2017 yılı itibarıyla 14 bini bulan tanıma ve denklik başvurusunu değerlendirirken, başvuru sahiplerinin mağdur olmaması icin caba sarf edilmektedir. Bu cihetle daha az zamanda kaliteden taviz vermeden, akademik değerlendirme nasıl yapılabilir, denklik sureci daha kısa zamanda nasıl sonuclandırılabilir, bu soruların cozumu icin calışmalar yaptık" diye konuştu.

Kuresel gelişme ve değişimleri de dikkate alarak, Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığının web sitesinin yenilendiğini, 2018 Ocak ayı itibarıyla e-Devlet sistemi ve Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığı web sayfası uzerinden online denklik başvuru hizmetine yonelik test calışmalarının da tamamlandığını bildiren Sarac, şu bilgileri verdi:

"Bugunden itibaren denklik başvuruları, e-Devlet sistemi uzerinden online yapılacaktır. e-Devlet şifresi olmayan yabancılar icin ayrı bir başvuru portalı oluşturulmuş, yabancılar bu portaldan aynı şekilde online başvuracaklardır. 16 Şubat 2018 tarihinden sonra elden başvuru kabul edilmeyecektir. Sadece ulkelerinde savaş, işgal veya ilhak koşulları bulunan kişilere yonelik denklik başvurusu kurumumuzda elden kabul edilecektir. Yeni uygulama ile hem başvuru sahipleri hem de YOK icin bir zaman tasarrufu soz konusu olacak. Daha kısa talepler surece dahil olacak. Başvuru sahipleri ve YOK icin maliyetler duşurulecek. Başvuru sahipleri denkliğin her safhasını e-Devlet uzerinden takip edebilecek. Sistem dijitalleştirildiği icin de guclu bir izleme sistemi oluşturulacak ve burokrasi azaltılacak."

"İYİLEŞTİRMELER İCİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İLE CALIŞIYORUZ"

Denklik işlemlerinin uzun sure aldığı ve denklik almanın zor olduğu konusunda bazı kesimlerden şikayetler aldıklarına değinen Sarac, "Kendi diplomalarımızın ve iş gucu piyasamızın kalitesini korumak adına, sizler de takdir edersiniz ki gelen her başvuruya olumlu olarak yanıt vermemiz, denklik vermemiz mumkun değildir. Diplomanın zorunlu kazanımlarının kazanılıp kazanılmadığını, mezun olunan bolumun asgari kalite standartlarını taşıyıp taşımadığı konusunda nesnel olarak mutmain olmak zorundayız." değerlendirmesini yaptı.

SURECİ UZATAN İKİ ANA FAKTOR

Denkliğin uzun sure almasında etkili olan teknik ve idari sorunları kaldırmaya yonelik onemli iyileştirmeler yapıldığını ancak kendilerinden kaynaklanmayan ve surecleri uzatan faktorlerin bulunduğuna işaret eden Sarac, surenin uzamasında iki ana faktorun etkili olduğunu anlattı.

Bunlardan birinin akademik seviye yeterlilik duzeyini tespit etme sureci olduğunu vurgulayan Sarac, bu sureci universiteler, OSYM, Bilim Alanı Danışma komisyonları marifetiyle yuruttuklerini, bu sureci kısaltmaya yonelik yenilikler getirdikleri bilgisini verdi. Sureci uzatan diğer onemli hususun da diplomanın alındığı ulkeden ve universiteden teyit alma sureci olduğuna dikkati ceken Sarac, yuksekoğretim altyapısı guclu ulkelerden kısa surede teyitlerin alındığını ancak altyapısı zayıf veya savaş koşulları bulunan ulkelerden teyit almanın uzun sure aldığını ya da teyidin hic gelmediğini soyledi.

Teyidi gelmeyen başvuru sahiplerinin denkliğinin bu nedenle uzun sure aldığının altını cizen Sarac, "Bu alanda da iyileştirmeler yapmak icin Dışişleri Bakanlığımız ile birlikte calışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Diğer ulkelerde de denklik ile ilgili benzer sureclerin bulunduğunu belirten Sarac, bazı ulkelerde diploma denklik sureclerine ilişkin ornekler verdi.

Son uc yılda denklik başvuru sayısının 21 bini aştığını bildiren Sarac, 17 bin 500'e yakın başvuruya denklik belgesi verildiğini, bin 605 başvurunun ise reddedildiğini, bazı başvurulara ise sınav ve ders kararı verildiğini soyledi. Sarac, gecen yıl tıp doktorluğunda bin 5, muhendislikte 820, mimarlıkta 209, hukukta 241 denklik verildiğini kaydetti.

Son yıllarda Turkiye'den bazı Balkan ulkelerindeki universitelere tıp, muhendislik ve hukuk dahil olmak uzere belli alanlarda ciddi bir geciş olduğunu ifade eden Sarac, "Bu universitelerin bir kısmında devam koşulu aranmadığı ve devam aranmadan Turkce derslerinin yapıldığı ve cok hızlı bir şekilde diploma verilmesi durumunun da soz konusu olduğu, bu durumun da kamuyu tehdit eder şekilde gelişim gosterdiğini ifade etmek isteriz. Dolayısıyla YOK olarak yaptığımız işte titizlenmemizin haklı gerekcelerini de kamuoyuyla paylaşmak isteriz" dedi.

"NE POZİTİF NE NEGATİF AYRIMCILIK YOK"

YOK uyesi Prof. Dr. Omer Acıkgoz ise denklik başvurularının değerlendirilmesinde ortalama ceşitli bilim alanlarından 500 oğretim uyesinin gorev aldığını belirterek, "Sureclerde idari ve bilimsel sureclerimiz var. Başvuru yapan hicbir ulkeye ne pozitif ne de negatif ayrımcılık uyguluyoruz" dedi.

Online başvuru ile başvuru sahiplerinden 3 dilde rıza beyanı alacaklarını dile getiren Acıkgoz, boylece bu belgeyi ilgili ulkeye gondererek teyit alabileceklerini soyledi.

Kaynak

__________________