Yuksekoğretim Kurulu (YOK) verilerine gore, elektronik kayıt (e-kayıt) yapabilecek 647 bin 716 kişiden 504 bin 271'inin universite kaydını bu sistem uzerinden yaptırmasıyla yaklaşık 280 milyon lira tasarruf sağlanmış oldu.
Universite adaylarının, tum devlet universiteleri ile e-kayıt hizmeti sunan 49 vakıf universitesine e-kayıt işlemleri 21 Ağustos'ta sona erdi. Elektronik kayıt yapabilecek oğrencilerin buyuk bir coğunluğunun YOK’un e-kayıt kolaylığından istifade ettiği goruldu.
- 504 bin 271 oğrenci e-kayıt kolaylığını tercih etti
Bu yıl tum devlet universiteleri ile elektronik kayıt uygulamasına dÂhil olmak isteyen 49 vakıf yuksekoğretim kurumu, dileyen oğrenciler icin e-devlet kapısından kayıt yaptırma imkÂnı sundu.
Elektronik kayıt yapabilecek 647 bin 716 kişiden 504 bin 271'i universite kaydını YOK'un 2014-2015 oğretim yılından beri e-devlet kapısı uzerinden oğrencilerin hizmetine sunduğu e-kayıt uygulaması uzerinden gercekleştirdi. Boylelikle e-kayıt olma imkÂnına sahip olan adaylardan yuzde 78’i universite kaydını universitesine gitmeden, elektronik ortamda kolayca yapmış oldu.
Devlet universitelerinde 588 bin 118 kişiden 487 bin 111 kişi, elektronik kayıt uygulamasına dÂhil olan 49 vakıf yuksekoğretim kurumunda ise 59 bin 598 kişiden 17 bin 160 kişi e-kayıt kolaylığını tercih etti.
- E-kayıt uygulamasına olan ilgi her gecen yıl artıyor
Elektronik kayıt yapabilecek oğrencilerin devlette yuzde 83’u, vakıfta ise yuzde 29’u elektronik kaydı tercih etmiş oldu. Gecen yıl bu oranlar devlet universitelerinde yuzde 79, vakıf universitelerinde ise yuzde 24 idi.
YOK yetkilileri, universitelere kayıt işlemlerinde buyuk bir kolaylık sağlayan e-kayıt uygulamasına olan ilginin her gecen yıl artarak oğrenci ve ailelerin kayıtlarda bir numaralı tercihi olduğunu belirterek, devlet universitelerine nazaran vakıf yuksekoğretim kurumlarındaki oranın daha duşuk olmasının sebebinin bu kurumlardaki oğrenim ucreti odeme işlemlerindeki bazı prosedurlerden kaynaklandığını ifade ettiler.
- Kayıt işlemlerinde oğrenci ve ailelerine buyuk tasarruf
Bu yıl, elektronik kayıt sayesinde en az 280 milyon lira tasarruf sağlandığı tahmin ediliyor. Hesaplama oğrencilerin kayıt yaptırmak icin en az bir veli ile universitenin bulunduğu şehre gittiği, bir gece konakladığı, gidiş donuş yol parası ve yemeğe harcadığı miktar goz onune alınarak yapıldı.
Bu rakamın, kayıt yaptıran oğrencilerin bir bolumunun arkadaşları veya ailesinden daha fazla kişiyi goturduğu dikkate alındığında daha da fazla olduğu duşunuluyor.
- Gecen yılki tasarruf tahmini 215 milyon idi
YOK'un gecen yılki verilerine gore elektronik kayıt yaptırabilecek 586 bin 041 adaydan yuzde 75’ine karşılık gelen 439 bin 275'i elektronik kayıt yaptırmış ve bu sayede tahmini 215 milyon lira tasarruf sağlanmıştı. Bu sene bu tasarruf oranının 65 milyon liralık artışla 280 milyon liraya cıktığı tahmin ediliyor.
- Burokratik işlemler buyuk olcude azaldı
YOK, oğrenci ve velilerinin hem hayatlarını kolaylaştırma hem de potansiyel harcamalarını azaltma icin son yıllarda elektronik kayıt, e-oğrenci belgesi, online denklik başvurusu ve e- mezun belgesi vb. bircok uygulamayı e-devlet kapısı uzerinden hayata gecirdi.
YOK’un hizmete sunduğu bu uygulamalar sayesinde burokratik işlemler buyuk olcude azaldı ve zaman tasarrufu sağlandı. Universitelerin bu oğrenciler icin harcayacağı iş gucu de buyuk bir oranda azalmış oldu.
Kaynak: AA
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- E-Kayıt sayesinde 280 milyon Lira tasarruf sağlandı