"A matrisini z eksenine gore psi, y eksenine gore theta ve x eksenine gore phi miktarınca dondurmek istersek dondurulmuş A matrisi şoyle hesaplanır:

A' = C_x_phi * C_y_theta * C_z_psi * A

Lineer cebirden hatırlayacağınız gibi bu tip matris carpımları sağdan sola sırayla carpılarak hesaplanır.

Elimizde her bir kenarı 10 birim uzunluğunda olan bir kup olduğunu duşunun. Kupun bir koşesini orijine (0,0,0) koyuyoruz. Caprazdaki, yani orijine en uzak diğer koşesi de (10,10,10)'da oluyor. Kupu oluşturan matrisi şoyle yazarız:

A=[a1 a2 a3 a4 a5 a6 a7 a8]

"a" ile gosterilenler sutun vektorlerdir:

a1 = [0 0 0]^T
a2 = [10 0 0]^T
a3 = [10 10 0]^T
a4 = [0 10 0]^T
a5 = [0 0 10]^T
a6 = [10 0 10]^T
a7 = [10 10 10]^T
a8 = [0 10 10]^T

[...]^T ifadesi bir vektorun transpozunu gostermektedir. Sutun vektor olduklarını belirtmek icin kullanılmıştır.

Haliyle A matrisi 3x8 boyutlu olacaktır.

Eğer,

psi = 30
theta = 45
phi = 60

"derece" olarak verilirse, dondurulmuş A matrisini, yani A' matrisini, hesaplayan bir kod yazınız.

Cıktınızda once ekrana A matrisi ve altına A' matrisi yazdırılacak. Matrisleri ekrana yazdırırken eleman aralarına boşluklar koyulacak. Mesela %4d gibi..."

Arkadaşlar Bilgisayar Programlama dersinde boyle bir odev verdi hocamız. Fakat ben bu odevden hicbir şey anlamadım. Bir matrisi ilk olarak tek boyutlu sonra da 3 boyutlu olarak tanımlayabilir miyiz ? matrisin 1 elemanına 3 değişken atayabilir miyiz? A[1]= gibi. Bir matrisi koordinat duzlemine nasıl koyabiliriz ? Lineer cebir dersi gormediğim icin matrisler konusunda epey zorlanıyorum. Yardım edebilirseniz cok sevinirim.