Cin Seddi’nde kuantum ışınlama deneyi

Cin Seddi, ‘eşleştirilmiş fotonlar’ın 20 kilometre’lik bir mesafede ışınlanmasını hedefleyen bir rekor denemesine ev sahipliği yapacak. Cin Bilim Teknoloji Universitesi’nden Dr. Jian-Wei Pan ve ekibi, daha once 600 metre olan ‘kuantum eşleştirme’ mesafesini 7.7 kilometre’ye cıkardı. Ekip, aynı deneyi Cin Seddi’nde 20 kilometre mesafede yapacak. Işınlamada fotonlar kuantum ozelliklerini yitirmeden transfer ediliyor.

‘KUANTUM EŞLEŞTİRMESİ’

Teorik fizikte ‘kuantum eşleştirmesi’, iki partikulun birbirlerinden kilometrelerce uzakta dahi olsalar tek parca gibi aynı şekilde davranış gosterebilmelerini ongoruyor. Bu durumda bir partikulun kuantum ozelliklerinin bilinmesi, diğerinin de ozdeş cıkacağı anlamına geliyor. Kuantum eşleştirmenin bilimsel deneyler dışında haberleşme alanında kritik uygulamaları var. Kuantum ozelliklerin eşleştirilmesi ile kriptolu icerik, kamuya acık kanallar uzerinden dışarıdan mudahale olmaksızın iletilebiliyor. Cin ekibinden once şimdiye dek yapılan en uzak mesafeli kuantum eşleştirmesi Viyana Universitesi uzmanları tarafından Tuna Nehri’nin altında 600 metre icinde gercekleştirilmişti.

12 CM’LİK LAZER IŞINIMI
Cin ekibi kuantum ışınlamasını uydu iletişiminde kullanmak istiyor, bu nedenle uydu iletişiminin yeryuzunde bir simulasyonunu tasarlandı. Işınlamanın yapılacağı baz istasyon ile atmosferdeki bir uydu arasındaki hava miktarı, yeryuzunde 10 kilometre’lik bir mesafedekine eşit sayıldı. Işınım, Viyana ekibine gore cok daha geniş caplı olarak gonderildi. Cinli ekip Viyana Universitesi’nin deneyini bir adım ileri goturerek, fotonları 1 milimetre’lik lazer ile iletmek yerine, 12 santimetre’lik bir lazer ışınımıyla iletti. Fotonlar, 7.7 kilometre ve 5.3 kilometre olmak uzere iki ayrı mesafede ışınlandı. Işınlardan biri hatta yakınlardaki Hefey kenti semalarından gecti ve hava kirliğilinden olumsuz etkilendiği gozlendi.

TARİHİ SEMBOL CİN SEDDİ
Cinli ekip aynı deneyi 20 kilometre’lik bir mesafede yapmayı planlıyor. Bu deney icin ise Cin Seddi olcut olarak secildi. Seddin tarihi simgesinden de yararlanmak niyetindeki ekip, kuantum fiziği alanındaki bu rekor denemesini bir ulusal başarı olarak tanımlamak istiyor.