Bilim cevrelerinde adından sık sık soz ettiren Zeynep İnanoğlu, "Emotive Alert" adını verdiği yeni yazılım sistemiyle bir kez daha dikkatleri cekti. Sistem, telesekreterdeki sesli mesajları arayanın ses tonuna gore sınıflandırıyor. İnanoğlu’nun bir sonraki hedefi, duygusal tepki veren bilgisayarlar.
Koc Lisesi'ni birincilikle bitirdikten sonra Harvard Universitesi’nden mezun olan, arkasından da Massachussets Institute of Technology (MIT) ve Cambridge Universitesi’nde "İnternet teknolojisi" uzerine master yapan 27 yaşındaki Zeynep İnanoğlu, yeni calışmasıyla uluslararası bilim dunyasının gundemine oturdu.
Duygusal analiz
İnanoğlu’nun doktorasını yaptığı MIT’te Ron Caneel’le birlikte urettiği ve "Emotive Alert" (Duygusal Uyarıcı) adını verdiği yazılım sistemi, cep telefonları ya da telesekreterlere bırakılan mesajların duygusal analizini temel alıyor. Bu yeni yazılım, mesajların ilk on saniyesindeki sesin tonunu, heyecanını, ofkesini ve sevincini cozumleyerek mesajları onemlerine gore sıralıyor. Boylece, butun mesajları dinlemeden, hangisinin daha acil olduğunu oğrenmek mumkun oluyor.
İşletmelere kolaylık
Sistemin hastane, itfaiye ve polis merkezlerine yapılan sahte ihbarları tespit ederek hem işgucu ve zaman kaybını onleyeceği, hem de operasyonlara buyuk hız kazandıracağı belirtiliyor.
British Telecom'da insan-bilgisayar etkileşimi uzerine calışan araştırmacı Stephan Furner, unlu bilim dergisi Nev Scientist’e yazdığı yazıda, İnanoğlu'nun buluşunun duygusal taleplere cevap verebilen bilgisayarlar konusunda atılmış cok onemli bir adım olduğunu soyledi.
İnanoğlu, daha onceki calışmalarıyla Beyaz Saray’da eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi Hilary Clinton tarafından da odullendirilmişti. Unlu film yapımcısı Turker İnanoğlu ve film sanatcısı Gulşen Bubikoğlu’nun kızı olan İnanoğlu, yeni hedefinin duygusal tepki veren bilgisayarlar olduğunu belirtti.
Sırada duygusal bilgisayarlar var Zeynep İnanoğlu, konuyla ilgili olarak kendisine yoneltilen soruları şoyle yanıtladı:
* Bu buluşun yararları nedir?
- "Emotive Alert" uygulaması, bir kullanıcının cep telefonuna veya telesekreterine gelen mesajlardaki dominant duyguları otomatik olarak belirliyor ve kullanıcıya, "Bir acil mesajıniz var" şeklinde uyarı gonderiyor. Amac, kullanıcıların mesajları dinlemeden oncelik sırasına koyabilmesidir.
* Makinelerin insan seslerini tanıyabilecek kadar gelişmesi, bilimkurgu filmlerinde gorduğumuz robotların egemenliğini gundeme getirebilir mi? - Bu konuda cok şey yazıp cizen bir hayli bilim adamı var, ama ben şahsen bu tip ihtimalleri cok uzak goruyorum. Onemli olan şu anda insan hayatını daha verimli kılmak ve insanlığın sorunlarını cozumlemek. Bu yolda da bilgisayarların bizim icin yapabileceği daha cok şey var.
* Yeni hedefleriniz nedir?
- Bu konuda katedeceğimiz cok yol var. Kısa vadede hedefimiz bu uygulamaların insan hayatına kolayca gecebilecek hale gelmesi. Ben, doktoram kapsamında duygu sentezlemeyle de ilgileniyorum. O da bilgisayarların gerektiğinde duygusal (sinirli, heyecanlı, mutlu) davranması şeklinde ozetlenebilir.
kaynak bilim
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Harvard'lı Zeynep bilim dunyasının gundeminde