Teknoloji ve iletişim dunyasında son gunlerin en populer dedikodusu Google'ın Motorola'yı satacağı yonunde. Taraflardan hic bir acıklama gelmese de kulaktan kulağa Google'ın satış icin Cinli uretim devi Huawei ile goruştuğu bilgisi yayılıyor.
Peki bu gercek olabilir mi?
Google daha 1 sene bile olmadan 12 milyar dolar verip satın aldığı firmayı elden cıkartır mı? Ya Huawei boylesine bir buyuk bir alım yapmak ister mi? Bu soruların net cevaplarını bilmiyorum ama en azından bunlara acıklık getirecek bazı gercekleri sunabilirim.
Pek cok kişi Google, Motorola Mobility'i aldığı zaman bunun muthiş bir yatırım olduğunu duşundu.
Genel kanıya gore Google'ın temel hedefi Motorola'nın sahip olduğu 18 bine yakın patenti ele gecirmekti. Lakin her şey yanında farklı bir bedelle gelir ki bu satın alma işlemi de oyle oldu.
Google bu patentlere sahip olma uğruna Motorola'nın cihaz işinin de yeni sahibi oluverdi. Uzun vadede Android işletim sisteminin Ar-Ge'si icin cok faydalı olacakmış gibi gorunse de aslında bu satın almanın goz ardı edilen bir de sıkıntılı yonu var: Android kullanan rakip firmalar.
MUŞTERİLERİNİN RAKİBİ OLDU
Google cihaz işine girerek bir anlamda kendi muşterilerine karşı rakip konumuna duştu. Ticarette pek de hoş karşılanmayacak bu durumun Google'ın Android'i icin pek de hayırlı olmayacağı ihtimali yuksek; ozellikle de Microsoft, Windows mobil platformu ile eski şaşalı gunlerini cep telefonlarına taşımaya calışırken.
Google'ın eski muşterisi, yeni rakibi olan firmaların Android işletim sisteminden farklı platformlara kayabilmesi olasılığı, muhtemel satış dedikodularına haklı bir zemin oluşturuyor. Bu bakımdan Google, Apple'a karşı kazandığı Android bazlı zaferi kaybetmemek uğruna, Motorola'yı elden cıkartmak isteyebilir.
KENDİ MARKASINI YARATMAYA CALIŞIRKEN...
Bu hikÂyenin bir diğer yuzu var ki o da Huawei'nin son yıllardaki stratejisi. Huawei ismi kullanıcı tarafında pek fazla duyulmasa da Cinli firma cep telefonu sektorundeki en onemli oyunculardan birisi. Bilinen hemen hemen tum markalar icin uretim yapan Cinli dev bu duruma yeni bir boyut kazandırıp, bilgisini ve uretim gucunu artık markalaşmaya taşımak istiyor.
Birkac yıldır kendi markasını yaratmak icin adeta canla başla calışan firma, cift cekirdekli işlemci kullandığı dunyanın en akıllı telefonunu ve yine dunyanın en ince telefonunu ureterek gundeme gelmeyi ve tuketicinin dikkatini cekmeyi başarmıştı. Şimdi boylesine cetin bir rekabet ortamında kendi ismine yer bulmaya calışan bir firmanın sonmuş bir yıldız olan başka bir markayı satın alması ne kadar doğru bir hamle olur tartışılır.
ESKİ YILDIZLARDAN GUNEŞ OLUR MU?
Motorola'nın bir zamanlar cep telefonu sektorunun altın cocuklarından olduğu ama artık sadece eski bir başarı hikÂyesi olarak hatırlandığı aşikÂr. Sektoru dominize eden Apple ve Samsung'un karşısına bu imaja sahip bir marka ile cıkmak ne kadar doğru bir strateji olur? Huawei hazır kendi ismini başarılı urunlerle duyurmaya başlamışken ve bunun da otesinde sektorde başarılı bir gecmişe ve tuketici icin "temiz, yeni" bir isme sahipken neden Motorola ile sırtına bir kambur alsın?
GOOGLE'IN İKİLEMİ
Bu tabloya bakıldığında Google acısından kısa vadede en kÂrlı hamlenin patentleri elinde tutup sadece Motorola Mobility'i satması olarak goruluyor; tabi almak isteyen cıkarsa.
Ote yandan uzun vadede Motorola Mobility'nin Google'a iş acısından esneklik sağlayacak bir opsiyon olarak kalmasını destekleyen yatırım uzmanları da var. Bu kanaatlerine destek olarak da Google'ın acıkladığı satış sozleşmesinde yer alan "Motorola tamamen bağımsız olarak operasyonlarına devam edecektir" maddesini gosteriyorlar. Bu acıdan bakınca belki mevcut muşterilerini Android kullanmaya devam etmeleri icin ikna etme ihtimali olan Google, uzun vadede de kendisine farklı strateji opsiyonları sağlayacak yatırımını koruyabilir.
Sonucta her ne kadar dedikodu dense de ateş olmayan yerden duman cıkmaz, ozellikle de iş dunyasında. Google'ın Motorola icin yeni planları olduğu aşikÂr. Bunların ne olduğunu ise cok kısa zamanda hep beraber goreceğiz, cunku bu kadar cetin bir rekabetin olduğu bir sektorde hicbir şey gizli kalmaz.
Kaynak
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Hayırdır Google?[PDT®]